|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Odczuwacie kryzys gospodarczy?
Cytat:
Wszędzie kawa jest droższa, przecież sklepy internetowe czy sprzedawcy na różnych platformach też podnoszą ceny. Ja zawsze mam więcej niż jedną kawę. Kupuję na zapas, żeby nie biegać i w sumie 2 to taki minimum, a nierzadko mam 3. Bardzo lubię mieć takie zapasy ![]() Potem przesypuje 2 z tych kaw do osobnych puszek i piję tę, na którą przyjdzie mi ochota. A trzecia jest w zapasach. Podobno kultura knajpiana jest typowa dla Europy, ale to raczej mowa o takich miejscach typu Włochy np. Ale u nas przecież biznes knajpiany nieźle się kręcił przez prawie 10 lat. Mnóstwo było kawiarni czy restauracji i one weekendowo przeżywaly oblężenie. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1592 |
|
Konto usunięte
|
Tak, u nas raczej nie chodzi się do knajpy zjeść, a żeby zjeść, posiedzieć i cieszyć się tym momentem. We Włoszech prawie codziennie jadłam śniadanie w barze, bo kosztowało mnie to 2.5 euro i to jest powszechne, że jesz, nawet często nie siadasz i wychodzisz. Cena jest taka, że praktycznie każdego stać, tak samo pizza. U nas w stosunku do zarobków jest po prostu drożej. Po powrocie do PL byłam przerażona jak wszystko skoczyło. Nigdy nie chodziłam często do knajp, ale jak spontanicznie wyszła jakaś kawa czy coś, to nie bolało po kieszeni. Teraz, mimo ze zarabiam lepiej niz kiedykolwiek (ale za mieszkanie tez place najwiecej w swoim zyciu), to takie spontany mnie bardzije uwierają niż ciesza.
|
|
|
|
|
#1593 |
|
Konto usunięte
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470145]Tak, u nas raczej nie chodzi się do knajpy zjeść, a żeby zjeść, posiedzieć i cieszyć się tym momentem. We Włoszech prawie codziennie jadłam śniadanie w barze, bo kosztowało mnie to 2.5 euro i to jest powszechne, że jesz, nawet często nie siadasz i wychodzisz. Cena jest taka, że praktycznie każdego stać, tak samo pizza. U nas w stosunku do zarobków jest po prostu drożej. Po powrocie do PL byłam przerażona jak wszystko skoczyło. Nigdy nie chodziłam często do knajp, ale jak spontanicznie wyszła jakaś kawa czy coś, to nie bolało po kieszeni. Teraz, mimo ze zarabiam lepiej niz kiedykolwiek (ale za mieszkanie tez place najwiecej w swoim zyciu), to takie spontany mnie bardzije uwierają niż ciesza.[/QUOTE]U nas tak sie chodzi do barow mlecznych. Wciaz mozesz na szybko zjesc zupe za 5zl czy pierogi za 10 i wyjsc. Za zestaw ze schabowym i kompotem niedawno placilam 17zl, w innych barach do ktorych chodze to ok. 20-25 zl.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1594 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ceny w restauracjach po prostu porażają ostatnio.
Chodze do restauracji nie po prostu zjeśc, ale tak bardziej pocelebrować, poświętować. I jak mi potem za 2 osoby który zjadły 2 zupy, 2 drugie dania raczej z tych tańszo-średnich cenowo z karty i wypiły 3 piwa wychodzi 270 zł rachunku... + no zostawię te 20-30 zeta napiwku... no to mi sie odechciewa na dłuższy czas. Burgery ostatnio dla 3 osób, w tym + 1 frytki i 2 piwa- 140 zł. ![]() Pod koniec tamtego roku krzystałam ze śniadań w restauracji, zestaw śniadanie z kawą, to około 35-45 zł za osobę wychodziło. No tak codziennie w dni pracujące, to na same śniadania 800 zeta około miesięcznie za 1 osobę A teraz znów wszytko skoczy w górę w usługach bo teraz podskoczyła pensja minimalna o 300 zł brutto a w lipcu znów podskoczy o 300 zł brutto i poszły w górę zusy. Ktoś tam liczy na spadek inflacji?
|
|
#1595 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1596 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1597 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle też macie wrażenie, że najtańsze produkty podrożały bardziej niż te, które zawsze były drogie? Ja się kiedyś chwilę zastanawiałam np. między sklepową goudą a lepszym serem jak bursztyn, dzisiaj biorę bez zastanowienia droższe opcje, bo wydaje mi się, że różnica w cenie jest mniejsza niż kiedyś. Tak samo teraz fast-foody są dla mnie bardziej bezsensownym wydatkiem niż np. dobra pizza albo jakieś azjatyckie danie, które wychodzi za dychę (albo i mniej) więcej od maca albo mojego ulubionego kebaba.
|
|
|
|
|
#1598 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470239]No można, ale knajpy dosyć rzadko praktykują kranókę za free. To co -jeść spory posiłek i sie nawet wody nie napić? Średnio.[/QUOTE]
Ja jak już wyszłam, to chcę jakiegoś piwa, wina czy coś , jak już tak "szaleję". Jak już mam oszczędzać, to w ogóle w domu zostanę.I tak to się ostatecznie raczej skończy w większości przypadków. Tak to nas PiS z kolan podniósł.
|
|
#1599 |
|
Zadomowienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470239]No można, ale knajpy dosyć rzadko praktykują kranókę za free. To co -jeść spory posiłek i sie nawet wody nie napić? Średnio.[/QUOTE]Spotkałaś się kiedyś z odmową gdy poprosiłaś o kranówkę? Wydawało mi się, że to już się staje standardem.
|
|
|
|
|
#1600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś sobie lubiłam maczka trzasnąć z TŻ wieczorem, ale jak widzę cheeseburgera za prawie 6 złotych albo zestawy za prawie 30, to sobie wolę pójść na neapolitańską pizzę za 35 w fajnym lokalu, w którym jeszcze wodę dają za darmo (!!!).
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2023-01-18 o 14:11 |
|
|
|
|
|
#1602 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() pis pisem, optymistycznie zakładam, że nie wygrają następnej kadencji - ale co to zmieni? tzn zmieni coś na pewno, ale kiedy będzie widac tego efekty? eh... a myslalam, ze do 30 bede miala 'ogarniete' zycie ![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
ale jak idę na śniadanie, to nie zamawiam wody, tylko kawa lub herbata. Jak to jest jakaś pizza/burgery to piwo (ale miałam zdziwko, jak zobaczylam, ze najtansze piwo kosztuje 17 zeta w knajpie )---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1603 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ceny chleba, mleka, warzyw i owoców potrafią zabić :| Na tę wyższą cenę składa się pewnie kilka rzeczy, ale spoko - te droższe kosztują mniej więcej tyle samo co zawsze, a te standardowe podrożały naprawdę. Ktoś wie, jak uderzyć w cudzą kieszeń ![]() Cytat:
Ale jest już drogo i nietrudno wydać 50 - 60 zł na "byle co". Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja uważam, że mc i tak jest najtańszą opcją, u mnie pizza kosztuje około 40 zl a jedną się z rodziną nie najemy |
|
|
|
|
|
#1605 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
Raczej wydaje mi się, że to jest opcja dla osób, które kompletnie nie mogą u siebie pracy znaleźć albo za jakieś bardzo niskie stawki, bo nie mają specjalnych kwalifikacji. Jakoś nie zauważyłam, żeby specjaliści rzucali swoje roboty i gnali na zachód. Co najwyżej zmieniają pracodawcę, jeśli ten zgodzi się na pracę zdalną i siedzą dalej w Polsce tylko z pensją w euro/funtach/dolarach. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470145]Tak, u nas raczej nie chodzi się do knajpy zjeść, a żeby zjeść, posiedzieć i cieszyć się tym momentem. We Włoszech prawie codziennie jadłam śniadanie w barze, bo kosztowało mnie to 2.5 euro i to jest powszechne, że jesz, nawet często nie siadasz i wychodzisz. Cena jest taka, że praktycznie każdego stać, tak samo pizza. U nas w stosunku do zarobków jest po prostu drożej. Po powrocie do PL byłam przerażona jak wszystko skoczyło. Nigdy nie chodziłam często do knajp, ale jak spontanicznie wyszła jakaś kawa czy coś, to nie bolało po kieszeni. Teraz, mimo ze zarabiam lepiej niz kiedykolwiek (ale za mieszkanie tez place najwiecej w swoim zyciu), to takie spontany mnie bardzije uwierają niż ciesza.[/QUOTE] Tylko że u nas nigdy nie było takiej kultury, a we Włoszech, Portugalii itd. to faktycznie od zawsze standard wpadać na tania kawę/sok i ciastko/kanapkę w ramach śniadania. A szkoda. U nas śniadaniowanie to tylko klasy premium, gdzie można dobrze zjeść, ale za cenę obiadu bardziej. |
||
|
|
|
|
#1606 |
|
Konto usunięte
|
Dokladnie... ja uwielbiam jesc sniadanie poza domem, ale w Polsce mnie na to nie stać i nawet nie za bardzo jest gdzie jesc te sniadania przed praca (zaczynam o 8/9). Fajnie tak zaczac dzien, milo sie nastroić, pogadac z ludzmi, przeczytac ze dwie strony ksiazki i ruszac dalej.
|
|
|
|
|
#1607 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 23:01 |
|
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Ceny jak ceny, ale jak ostatnio kupiłam kawę w maku , jak zwykle w trasie, to była tak ohydna, ze więcej nie kupie.
Nie wypiłam jej, wylałam. Coś potwornego. A akurat kawę mieli fajna i dla mnie to był standard, żeby w dłuższych trasach do maca na kawę i siku się zatrzymywać. Nie wiem co zrobili? Robią z pół porcji żeby nie była jeszcze droższa niż jest
|
|
#1609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się. W ogóle fast foody są mega drogie w porównaniu z jakością. I wiadomo, to zawsze było jedzenie wątpliwej jakości, ale było smacznie. Teraz dostajesz suchą bułkę, kroplę majonezu i kawałek mięsa. Już nawet nie ma pomidorka czy sałaty ( lub taka ilość jakby i tak nie było). No to już lepiej pójść i wydać niewiele więcej, a chociaż zjeść porządnie. |
|
|
|
|
|
#1610 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() 2) To prawda, ale to kultura, pewnie bardziej korzystna ekonomia i do tego jeszcze popularność niektórych miejsc, gdzie gastronomia też nieźle zarabia na turystach. Ale u nas przecież też przed pandemicznym szałem restauracje oraz wiele kawiarni pękały w szwach. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470358]Dokladnie... ja uwielbiam jesc sniadanie poza domem, ale w Polsce mnie na to nie stać i nawet nie za bardzo jest gdzie jesc te sniadania przed praca (zaczynam o 8/9). Fajnie tak zaczac dzien, milo sie nastroić, pogadac z ludzmi, przeczytac ze dwie strony ksiazki i ruszac dalej.[/QUOTE]
Wydaje mi się, że to wynika z różnych rzeczy. Przede wszystkim kultury śniadań, te południowe są dużo bardziej w stylu złap co ci wpadnie w oko w cukierni i do tego jakiś napój. W Polsce śniadanie musi być porządne, najlepiej wytrawne i dużo ludzi preferuje kawy bardziej w stylu latte/cappuccino niż espresso przy barze. Poza tym koszty prowadzenia biznesu nie wiem czy nie są wyższe. Słyszałam, że mamy jeden z krajów najmniej przyjaznych małym przedsiębiorcom w Europie. Co by w sumie się zgadzało patrząc na to ile jest sieciówek wielkich korporacji w stosunku do małych biznesów. Taki bar śniadaniowy musiałaby mieć naprawdę ogromny ruch, żeby wyjść na swoje oferując świeżo wyciskany sok z pomarańczy i kanapkę za powiedzmy te 4 euro czy drożdżówkę i kawę za 3 euro, bo tak chyba płaciłam poprzedniego lata. ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Tylko kiedyś ktoś bez kwalifikacji mógł jechać na saksy, a potem dom budować w Polsce albo w jakiś biznes zainwestować. Teraz co najwyżej zarobi tyle, żeby utrzymać siebie i rodzinę (mam na myśli bieżące wydatki, a nie inwestycje czy oszczędności), to już mniej kusząca perspektywa. Poza tym kiedyś praca zdalna nie była powszechna. |
|
|
|
|
#1612 |
|
Konto usunięte
|
My na śniadanie chodzimy co niedziele i rachunek to tak 70-90 zł.
Co piątek też na kolację i wychodzi ok. 130-180 zł. Podrożało bardzo, bo to ceny za zwykle restauracje. Kiedys za 200 zł można było pójść do jakieś wow knajpy, teraz tam rachunek juz ponad 300 zł, więc do takich przestaliśmy chodzic. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1613 |
|
BAN stały
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89470483]My na śniadanie chodzimy co niedziele i rachunek to tak 70-90 zł.
Co piątek też na kolację i wychodzi ok. 130-180 zł. Podrożało bardzo, bo to ceny za zwykle restauracje. Kiedys za 200 zł można było pójść do jakieś wow knajpy, teraz tam rachunek juz ponad 300 zł, więc do takich przestaliśmy chodzic. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja za obfite śniadanie z doodaatkaami w Nakielnym zapłaciłam jakieś 120 - 140 zł (2 osoby). Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1614 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie - kiedyś 2 stówy/2 osoby to naprawdę fajna knajpa. A teraz to w sumie po pizzy, po dwa piwa i tak to się kręci.
Mnie wypasione śniadania nie kręcą, własnie brakuje mi tego żeby zjeść po prostu np. rogalika i napić się kawy. W piekarniach często jest opcja zamówienia kawy, są stoliki i to w sumie praktykujemy regularnie i smakuje mi dużo bardziej niż coś np. w costa coffee (raz wydalismy 5 dych na dwie osoby i ani to nie bylo super dobre, ludzie siedzieli na kupie i mało pryztulnie). A w takiej piekarni to wolne stoliki są dosłownie zawsze, zazwyczaj jesteśmy jedyni, którzy coś jedza na miejscu
|
|
|
|
|
#1615 |
|
Zadomowienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470525]Dokładnie - kiedyś 2 stówy/2 osoby to naprawdę fajna knajpa. A teraz to w sumie po pizzy, po dwa piwa i tak to się kręci.
Mnie wypasione śniadania nie kręcą, własnie brakuje mi tego żeby zjeść po prostu np. rogalika i napić się kawy. W piekarniach często jest opcja zamówienia kawy, są stoliki i to w sumie praktykujemy regularnie i smakuje mi dużo bardziej niż coś np. w costa coffee (raz wydalismy 5 dych na dwie osoby i ani to nie bylo super dobre, ludzie siedzieli na kupie i mało pryztulnie). A w takiej piekarni to wolne stoliki są dosłownie zawsze, zazwyczaj jesteśmy jedyni, którzy coś jedza na miejscu [/QUOTE]Też tak lubię. Denerwują mnie fancy miejsca, gdzie za śniadanie typu jajecznica, szakszuka czy jakiś humus z dodatkami wołają tyle, co za obiad, a jak doliczymy kawę, to jeszcze więcej, zawsze mam poczucie wywalonej kasy. |
|
|
|
|
#1616 |
|
Zadomowienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470239]No można, ale knajpy dosyć rzadko praktykują kranókę za free. To co -jeść spory posiłek i sie nawet wody nie napić? Średnio.[/QUOTE]My nie pijemy
tzn ja pije dopiero godzinę po posiłku, a mój mąż jak już bardzo mu się chce to po prostu wracając do auta wchodzi do Żabki i kupi sobie wodę/sok, co tam lubi (ale to wtedy 3-4 zł a nie np 12 za lemoniadę). Alkoholu w ogóle nie pijemy więc piwo odpada. Jedyny napój to czasem kawa przy ciastku ale ja pije tylko owsiane mleko więc jak takiego nie ma to ewentualnie herbata. Mąż najczęściej kawę pije w domu. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pije tylko czarną.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1618 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Do obiadu też zawsze muszę coś mieć, chociażby żeby sobie posaczyc w czasie czekania na posiłek. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1619 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedyś co tydzień gdzieś było wyjście, teraz trochę rzadziej. Ale 100 jest pewna za każdym razem... (Włoska pizza to 40zł a wystarczy na 1 osobę więc takie robi się częściej w domu) Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#1620 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

Jak już mam oszczędzać, to w ogóle w domu zostanę.

pije tylko czarną.