![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cesarka czy poród sn? Realia w Polsce.
Cytat:
Dziecko przez poród naturalny ma łatwiejsza adaptacje w świecie zewnętrznym, dotąd mu nieznanym. Ja jestem całym sercem za poprawą porodówek i zadanie sobie pytania dlaczego mamy jeden z najwyzszych wskaźników cc w Europie. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kasiunia788742 Czas edycji: 2023-02-14 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
Trochę tutaj zaczyna się robić klimat pt. Cesarka jest wspaniała, a poród naturalny do dupy - dokładnie jak na forach gdzie fanatyczki SN piszą, że cc to nie poród. Każdy argument jest zbijany, a na prawdę wystarczy trochę poczytać dlaczego poród naturalny jest optymalnym rozwiązaniem dla zdrowej matki i zdrowego dziecka. No tak, powiedziecie, że to spisek całego świata medycznego. Żywienie mlekiem matki i poród naturalny jest dla zdrowego ssaka opcja optymalną i najzdrowszą - co nie znaczy z automatu, że cc jest tragiczne, a mm trujące- są warunki, które powodują, że to właśnie one będą najlepsze.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89500935]Trochę tutaj zaczyna się robić klimat pt. Cesarka jest wspaniała, a poród naturalny do dupy - dokładnie jak na forach gdzie fanatyczki SN piszą, że cc to nie poród. Każdy argument jest zbijany, a na prawdę wystarczy trochę poczytać dlaczego poród naturalny jest optymalnym rozwiązaniem dla zdrowej matki i zdrowego dziecka. No tak, powiedziecie, że to spisek całego świata medycznego. Żywienie mlekiem matki i poród naturalny jest dla zdrowego ssaka opcja optymalną i najzdrowszą - co nie znaczy z automatu, że cc jest tragiczne, a mm trujące- są warunki, które powodują, że to właśnie one będą najlepsze.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Nie piszę nigdzie że SN jest do dupy. Ja uwazan, że w dzisiejszych czasach, gdy nawet borowanie zęba odbywa się w znieczulenia, rodzenie (wielogodzinne czesto) bez znieczulenia jest bestialstwem. Wierz mi, facetom nikt by nie wmawiał jakie to zbawienne dla nich i dziecka ![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Ale to są dwie różne rzeczy przecież bo przy porodzie jeszcze mamy tego małego człowieka, który nie będzie czekać i który ma ograniczony czas spędzenia w kanale rodnym.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kasiunia788742 Czas edycji: 2023-02-14 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
Ale poród to jest proces sprawczy, bardzo dużo zależy od rodzącej. Jeśli nie masz znieczulenia, to czujesz i wiesz co kiedy należy robić, jak dopasować oddech do akcji, jesteś w stanie przyjąć inną, lepszą pozycję, wsłuchujesz się w swój organizm. Ciało podpowiada co masz robić, a jak masz jeszcze świetną położna, której ufasz i która Cię instruuje, to serio można przez to przejść gładko. Jak pisałam- miałam kwalifikacje do znieczulenia, położna mi przypomniała na bodaj 3 cm rozwarcia, że czas jechać, pogadałyśmy, dopytałam i podjęłam decyzje, ze robię bez. Wolałam krócej i intensywniej. Natomiast jak najbardziej powinna być możliwość znieczulenia - tyle, że czasem serio nie ma już czasu, bo jak ktoś ma 8cm rozwarcia to niestety, nie ma opcji się wyrobić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89501174]Ale poród to jest proces sprawczy, bardzo dużo zależy od rodzącej. Jeśli nie masz znieczulenia, to czujesz i wiesz co kiedy należy robić, jak dopasować oddech do akcji, jesteś w stanie przyjąć inną, lepszą pozycję, wsłuchujesz się w swój organizm. Ciało podpowiada co masz robić, a jak masz jeszcze świetną położna, której ufasz i która Cię instruuje, to serio można przez to przejść gładko. Jak pisałam- miałam kwalifikacje do znieczulenia, położna mi przypomniała na bodaj 3 cm rozwarcia, że czas jechać, pogadałyśmy, dopytałam i podjęłam decyzje, ze robię bez. Wolałam krócej i intensywniej. Natomiast jak najbardziej powinna być możliwość znieczulenia - tyle, że czasem serio nie ma już czasu, bo jak ktoś ma 8cm rozwarcia to niestety, nie ma opcji się wyrobić.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja tam nie czułam nic oprócz bólu i był to dla mnie DEmotywujacy ból. Żadnych magicznych sygnałów od swojego organizmu nie słyszałam, tylko od położnej, że mam przeć i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#132 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89501174]Ale poród to jest proces sprawczy, bardzo dużo zależy od rodzącej. Jeśli nie masz znieczulenia, to czujesz i wiesz co kiedy należy robić, jak dopasować oddech do akcji, jesteś w stanie przyjąć inną, lepszą pozycję, wsłuchujesz się w swój organizm. Ciało podpowiada co masz robić, a jak masz jeszcze świetną położna, której ufasz i która Cię instruuje, to serio można przez to przejść gładko. Jak pisałam- miałam kwalifikacje do znieczulenia, położna mi przypomniała na bodaj 3 cm rozwarcia, że czas jechać, pogadałyśmy, dopytałam i podjęłam decyzje, ze robię bez. Wolałam krócej i intensywniej. Natomiast jak najbardziej powinna być możliwość znieczulenia - tyle, że czasem serio nie ma już czasu, bo jak ktoś ma 8cm rozwarcia to niestety, nie ma opcji się wyrobić.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Jak się ma znieczulenie to też czuć. Znieczulenie zzo ma za zadanie wyłączyć ból, ale wszelkie skurcze ma być czuć, kobieta ma być sprawna, być w stanie poruszać się, załatwiać potrzeby fizjologiczne, przeć. U mnie w rodzinie jedna kuzynka zdecydowała, że już trzecie dziecko urodzi bez znieczulenia (dwa poprzednie porody znieczulone), ale mówiła, że to właśnie ból ją rozpraszał, sprawiał, że nie wiedziała kiedy przeć, a nawet jak w końcu poczuła, to nie dała rady, bo bolało i ją to paraliżowało. Co kobieta to historia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89498773]Niby tak, ale teraz tak mało dzieci się rodzi, że ja jeszcze nie spotkałam się z sytuacją aby kogoś odprawiono przez brak miejsc.
[/QUOTE] Dosłownie w zeszłym tygodniu znajoma mojej mamy nie mogła znaleźć porodówki, bo wszędzie ją odprawiali z kwitkiem ze względu na brak miejsc. Wiadomo, po znajomości ją położyli ponad limit i w takiej sytuacji pewnie ta położna by ci to załatwiła. Nie wiem też na ile to częste, bo nie siedzę w temacie, ale jednak się zdarza i teraz.
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Mhmmm ale te wieloosobowe to chyba nie tylko domena nieco zacofanej położniczo Polski? Te wieloosobowe sale z kotarką to jest choćby obraz z jakichś amerykańskich seriali - dopiero potem luksusowe jedynki z balonami i kwiatami
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Moja mama po urodzeniu mojej siostry leżała na sali z 7 innymi kobietami po porodzie. Później z czterema. To był jakiś koszmar, bo do tego rodziny które odwiedzały (całe, nie to że jedna osoba) iduszno, bo było lato.
Czy to się jeszcze dzieje? 8 kobiet i co najmniej 8 dzieci w jednym pokoju to dla mnie koszmar gorszy niż poród, bo jestem prawie pewna, że hormony mi zafundują jazdy, trzeba będzie próbować pierwszy raz karmić piersią, chcieć na osobności pobyć z partnerem itp itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89501608]Moja mama po urodzeniu mojej siostry leżała na sali z 7 innymi kobietami po porodzie. Później z czterema. To był jakiś koszmar, bo do tego rodziny które odwiedzały (całe, nie to że jedna osoba) iduszno, bo było lato.
Czy to się jeszcze dzieje? 8 kobiet i co najmniej 8 dzieci w jednym pokoju to dla mnie koszmar gorszy niż poród, bo jestem prawie pewna, że hormony mi zafundują jazdy, trzeba będzie próbować pierwszy raz karmić piersią, chcieć na osobności pobyć z partnerem itp itd[/QUOTE]No tak, ale jednak w wielu, wielu miejscach sporo się zmieniło. Moja mama też rodziła na sali wieloosobowej a teraz w tym samym szpitalu sale porodowe są jednoosobowe a na oddziale położniczym są jednoosobowe, dwu i dwie sale trzyosobowe. Co do wizyt - na moje powinna być możliwość odwiedzin tylko jednej osoby, którą kobieta sobie zażyczy. Covid minął i znowu całe gromady zwiedzających przychodzi. Przecież to nie miejsce, nie ten czas. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem tych odwiedzin na porodówkach. W moim regionie to chyba już dawno jest zakazane. Tylko ojciec dziecka powinien móc odwiedzać czy być przy matce i dziecku.
Nie chciałabym nikogo innego. Na odwiedziny to jest czas w domu a nie szpitalu ![]() Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak co miesiąc księżycowy. Najwięcej porodów odbywa się mniej więcej koło pełni księżyca. Tak samo miałam jak rodziłam pierwsze, szpital tak przepełniony ze odsyłali kobiety próbując je wcisnąć na inne, tak samo zapchane porodówki.
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2023-02-15 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tak miałam, była jedna dziewczyna (w 4 osobowym pokoju), do której schodziła się cała bliższa i dalsza rodzina, jej łóżko było zasłonięte parawanami i cały dzień impreza, zresztą dziewczyna nie dbała o higienę i capiło z tego parawany ostro ![]() ![]() ![]() Ogólnie ten okres po porodzie wspominam tragicznie, na szczęście wyszłyśmy po 3 dobrach, więc się jakoś przemęczyłam. Pokoju osobnego nie było szans wykupić, bo wszystko było zajęte... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że powinien być zakaz większych odwiedzin i czasowe ograniczenia takowych (większe, niż są). Byłam w sali z dwiema, następnie dokoptowali jeszcze trzecią dziewczynę i zrobiło się tłoczno. Partner jednej z nich przesiadywał u niej w pewnym momencie pół dnia, łącznie z tym, że pielęgniarka coś chciała przy nas robić, a on dalej siedział. A była przed porodem, więc jakaś pomoc partnerce to nie była. Pielęgniarka jakoś chyba nie miała śmiałości go wyprosić, a powinna była. Ale i oni oboje bez wyczucia, bo się mówi "Tomek, wyjdź z sali, nie jestem tu jedyna".
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o oddziały położnicze - to nie wiem po co iść w odwiedziny do położnicy. Przecież po naturalnym porodzie to i tak wychodzi się następnego dnia, po CC dwa dni później, rodzina chyba może wytrzymać tyle czasu żeby zobaczyć nowego człowieka już w domu. A jak mama z dzieckiem leżą dłużej, bo są jakieś powikłania, to wtedy już w ogóle nie ma nic cudowniejszego niż przyniesiona przez członków rodziny grypa, rsv, jelitówka, opryszczka. Limit - tylko ojciec dziecka, koniec. Jeszcze się rodzina zdąży nacieszyć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.