|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
Zapomniałam powiadomić poprzedniego pracodawcę o przeprowadzce, w związku z czym pit od niego jest na stary adres i stary urząd skarbowy. Czy mogę sobie na stronie podatki gov to po prostu zedytować? Czy muszę prosić byłego pracodawcę o korektę? Czy w ogóle się tym nie przejmować? Nie będzie to problemem, że jeden pit jest do jednego urzędu, a drugi do innego?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zależy jaka historia kredytowa. Oczywiście, że nie zna wszystkich algorytmów, ale zakładam, że jednak ma o tym większe pojęcie niż przeciętny Kowalski. Nie wiem po co kilku niezależnych doradców miałoby kłamać w tym temacie. Przecież im zależny na tym, że ich klient dostał kredyt. Poza tym jak brałam kredyt byłam na fb na grupie o kredytach hipotecznych, całkiem rzetelnej wg mnie, również wypowiadali się tam dorady i każdy pisał dokładnie to samo - zakupy na raty nie mają wpływu na kredyt hipoteczny. Z resztą nawet na logikę teraz to nie ma sensu. Teraz chyba praktycznie każdy może kupić coś na raty. Kupno telefonu za 1k i spłacanie go po 100 zł miesięcznie ma się nijak do kredytu na 400 k na 25 lat.
|
|
#3723 |
|
Zakorzenienie
|
Będę musiała kupić sobie nowy telefon. Zależy mi na dobrym aparacie. Na co mam patrzeć jeśli chodzi o parametry? Na pewno nie chce iPhone.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3724 | |
|
Challenge(r) me!
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3726 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Czy ktoś w was boryka się z nadwrażliwością zębów?
Zaczął mnie boleć ząb. Raz bolał, raz nie bolał. Zapisałam się do dentysty, dentystka powiedziała, że mam wszystkie zęby zdrowe, pokazałam jej gdzie mnie boli, ona popsikała mi powietrzem w to miejsce, gdzie mnie boli . Stwierdziła ,że mam po prostu nadwrażliwość zębów, że mam zmienić pastę na elmex zielony to mi przejdzie. Faktycznie, jak zjem cos gorącego, zimnego, słodkiego to mnie tam boli. Myje już 2 tygodnie, jest trochę lepiej, ale szału nie ma. Może są jakieś inne specyfiki? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3727 | |
|
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Edit: zaczynałam chyba od sensodyne ultraszybka ulga, a potem ta z pierwszego zdjęcia
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2023-02-20 o 14:05 |
|
|
|
|
#3728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/eludril-se...RoClAUQAvD_BwE |
|
|
|
|
#3729 |
|
nieprzyzwoita
|
Khloe, robiłaś prześwietlenie tego zęba? Bo mnie raz bolał, raz nie i wyszła z tego kanałówka za 1500 zeta
|
|
|
|
#3730 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3731 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Boli tez sam z siebie albo przy gryzieniu? Nadwrażliwość to raczej reakcja na zimno, jeśli boli na ciepłe i słodkie to raczej stawiałabym na początkowy stan zapalny miazgi („nerwu”) albo jakiś schowany ubytek (może być na styku zębów i dentystka tego bez RTG nie zobaczy). Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#3732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tu chyba była raczej mowa o małych ratach typu na lodówkę czy pralkę. Kiedyś owszem tak było, ale ludzie specjalnie robili takie zakupy na raty przed wzięciem dużego kredytu żeby zbudować sobie historię kredytową, dlatego taki wskaźnik przestał być wiarygodny. Czytałam nawet, że w skrajnych przypadkach takie raty mogą zaszkodzić, bo skoro ktoś nie potrafi odłożyć 1,5 k na pralkę, zarabiając 5k, to tym bardziej będzie miał potem problem żeby spłacać ratę w wysokości 2k. Także wracając do pierwszego pytania, które zostało tu zadane, nie ma sensu bawić się w takie rzeczy i na pewno brak takiej historii kredytowej nie będzie skutkował w odmowę przyznania kredytu ani zerowy scorning.
|
|
#3733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Zwłaszcza, że dużo ludzi kupuje daną rzecz na raty nie dlatego, że ich nie stać, a dlatego, że w danym momencie się to opłaca. |
|
|
|
|
#3734 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Idę i tak w niedługim czasie do innego dentysty na wyrwanie zęba to zapytam co on mi o tym powie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3735 |
|
Konto usunięte
|
[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;89507531]Zapomniałam powiadomić poprzedniego pracodawcę o przeprowadzce, w związku z czym pit od niego jest na stary adres i stary urząd skarbowy. Czy mogę sobie na stronie podatki gov to po prostu zedytować? Czy muszę prosić byłego pracodawcę o korektę? Czy w ogóle się tym nie przejmować? Nie będzie to problemem, że jeden pit jest do jednego urzędu, a drugi do innego?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Pytanie nieaktualne. Okazuje się, że system działa lepiej niż się spodziewałam - mimo że na picie od pracodawcy są stare dane, to na stronie rządowej są od razu aktualne, nawet nie muszę sama edytować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3736 |
|
Zakorzenienie
|
O to to. Promocje typu: jedna rata gratis i jest się kilka zł do przodu.
|
|
|
|
#3737 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdzie na aplikacji FB znaleźć kalendarz z urodzinami, zapisanymi wydarzeniami?
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3740 |
|
Konto usunięte
|
Wejdź po prostu w wydarzenia, tam powinna być opcja mój kalendarz/moje wydarzenia. Co chwilę fb coś zmienia, nie wiem jak to dokładnie się teraz nazywa.
|
|
|
|
#3741 |
|
Konto usunięte
|
Fakt, ale w tym przypadku nic się nie zyskuje w porównaniu do zapłacenia od razu pełnej kwoty - wtedy też nie ponosisz kosztów inflacji.
|
|
|
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie na nadwrażliwość bardziej pomógł płyn zielony elmex niż pasta z tej samej serii.
|
|
|
#3743 |
|
Zadomowienie
|
ja przy nadwrażliwości muszę co jakiś czas używać pasty z fluorem (często używam pasty Biorepair, więc co jakieś dwa dni wchodzi ta z fluorem). Ponadto po myciu zębów nie płuczę zębów wodą, tylko wypluwam. Jeśli wypłuczę wodą, to potem smaruję zęby pastą.
|
|
|
|
#3744 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też go bardzo polecam, jeśli nadal boli to po prostu smaruj też pasta w międzyczasie to miejsce, żeby jak najdłużej pasta była na powierzchni zęba, gdzie boli. Myślę, że pierwsze dwa tygodnie to jest pierwsze poczucie ulgi, trwała pomoc to trochę dłuższy czas, obstawiałabym miesiąc albo dwa. Tylko ja to Smarowałam z 4-5 razy dziennie, jak tylko czułam, że się wypłukało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co jest w tym bzdurnego? Z logicznego punktu widzenia to ma sens. Zakupy na raty w założeniu są dla ludzi których nie stać na jednorazowy zakup w takiej kwocie. To, że teraz wszystkie sklepy oferują raty 0% i prześcigają się w różnego rodzaju promocjach to jest inna kwestia. Dlatego taka historia kredytowa nie ma teraz znaczenia i dlatego nie ma sensu takich rzeczy robić.
|
|
#3747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3749 |
|
Konto usunięte
|
Coroczny podatek od nieruchomości.
Czy jest jakaś rządowa strona, gdzie będzie informacja o wysokości podatku i dane do przelewu? Myślałam, że może będzie coś na podatki gov, zalogowałam się, ale nie ma nic apropo nieruchomości. |
|
|
|
#3750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie na ten moment nie ma już sensu. Ludzie specjalnie przed wzięciem kredytu kupowali coś na raty żeby zbudować sobie historię kredytową, więc teraz nie jest to już żaden wyznacznik, bo banki wiedzą, że ludzie to robią specjalnie Zwłaszcza, że teraz kupując na raty nic się nie traci, a wręcz nawet zyskuje. Takie zakupy ani nie pomogą ani nie zaszkodzą przy kredycie hipotecznym. To co opisywałam przedtem to ponoć jakieś tam skrajne przypadki i pewne prawie nikt tego nie analizuje pod tym kątem, no ale jakby się uparł to ma to sens.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

Zwłaszcza, że teraz kupując na raty nic się nie traci, a wręcz nawet zyskuje. Takie zakupy ani nie pomogą ani nie zaszkodzą przy kredycie hipotecznym. To co opisywałam przedtem to ponoć jakieś tam skrajne przypadki i pewne prawie nikt tego nie analizuje pod tym kątem, no ale jakby się uparł to ma to sens.