|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale ludzie biorą teraz specjalnie i Stasia też o to pytała. A borą specjalnie, bo kiedyś to pomagało, a teraz przestało właśnie z z tego powodu. Tylko, że po spłaceniu rat nie od razu pokazuje się to w biku. Informacje są przekazywane chyba do 3 miesięcy. No ale nikt nie budzi się rano i twierdzi idę dzisiaj kupić mieszkanie i dzisiaj wezmę kredyt Ja też wiedziałam wiedziałam wcześniej, że będę kupować mieszkanie i brać kredyt. Byłam u doradcy, sprawdzałam się w biku, potem szukałam mieszkania. Miałam sporu czasu na takie ruchy.
|
|
#3753 |
|
Zadomowienie
|
[1=dd713d7aeb1ca621bb1f04f 5de473baa557ab4c7_64655c7 28a6af;89508508]Coroczny podatek od nieruchomości.
Czy jest jakaś rządowa strona, gdzie będzie informacja o wysokości podatku i dane do przelewu? Myślałam, że może będzie coś na podatki gov, zalogowałam się, ale nie ma nic apropo nieruchomości.[/QUOTE]Wydaje mi się, że nie. My płacimy podatek od nieruchomości na podstawie otrzymanej decyzji - przychodzi listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Tam jest kwota nr konta itd. Jest 14 dni od odbioru pisma na opłacenie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3754 |
|
Zadomowienie
|
[1=dd713d7aeb1ca621bb1f04f 5de473baa557ab4c7_64655c7 28a6af;89508508]Coroczny podatek od nieruchomości.
Czy jest jakaś rządowa strona, gdzie będzie informacja o wysokości podatku i dane do przelewu? Myślałam, że może będzie coś na podatki gov, zalogowałam się, ale nie ma nic apropo nieruchomości.[/QUOTE] Informacje przychodzą listem, ale można też napisać do urzędu do Wydziału podatku i opłat i wyślą wysokość i dane do przelewu. |
|
|
|
#3755 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw trochę to chore, że żyjemy w tak zaawansowanych czasach, a jeszcze nie jest to zelektronizowane czy jak to tam się mówi ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3756 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dla kogo wg Ciebie są? A potrafisz czytać ze zrozumiem? Napisałam dwa razy, że gdzieś o tym czytałam, że w SKRAJNYCH przypadkach, a nie, że to jest norma. I było wytłumaczenie, że jakby analityk chciał być bardzo upierdliwy, to w ten sposób zinterpretowały zakup na raty.
|
|
#3758 |
|
Zadomowienie
|
[1=dd713d7aeb1ca621bb1f04f 5de473baa557ab4c7_64655c7 28a6af;89508540]No właśnie tak było ostatnie lata, że też dostawałam listem. Na razie wiem, że mój tato dostał, a ja jeszcze nie. Chodzi o to, że nie chcę żeby ktoś latał na pocztę z ewentualnym awizo i miałam nadzieję, że może gdzieś na stronie będą informacje.
Btw trochę to chore, że żyjemy w tak zaawansowanych czasach, a jeszcze nie jest to zelektronizowane czy jak to tam się mówi ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Dzięki za informację, może tak zrobię [/QUOTE]Zobowiązanie podatkowe powstaje z dniem doręczenia decyzji. I jest płatne po jej otrzymaniu w terminie określonym w decyzji. Gdyby gdzieś to widniało na jakimś koncie podatki gov czy coś to niby jak miałby być liczony termin od odbioru decyzji? Nie da się tego określić. Pisma z sądu tak samo wysyłane są drogą pocztową tradycyjną, bo postępowania w których termin biegu sprawy leci od dnia odbioru korespondencji/skutecznego doręczenia. Pokolenie młodych żyje w świecie internetu, elektroniki. Ale wiele osób jest też wykluczonych cyfrowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
KOCHAM GO NAJBARDZIEJ NA ŚWIECIE! Edytowane przez rebeccaa Czas edycji: 2023-02-21 o 09:50 |
|
|
|
#3759 |
|
Wtajemniczenie
|
Matka chrzestna dziecka płci męskiej, aktualnie półrocznego.
To ja ![]() Poszukuję inspiracji: oczywiście w kwestii prezentu na chrzest, ale też czegoś drobniejszego - jadę się z dzieckiem zapoznać. Myślałam o jakimś ciuchu (rozmiar 74, 80 to chyba będzie na za chwilę?), przytulance (szmatka z głową zwierzęcia bardzo się sprawdzała u bratanicy męża), książeczce do gryzienia (dziecię ząbkuje aktualnie). Może coś mi jeszcze podpowiecie? Chętnie dostępne stacjonarnie, Smyk, Tkmaxx, Empik, Rossmann
|
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- A do jakiej kwoty ma to być prezent? Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3761 |
|
Konto usunięte
|
Sezon PITów się zaczął, to i ja mam pytanie - rozliczenie podatków po zmarłym, po którym dziedziczę spadek (i tylko ja). Jak to ugryźć?
|
|
|
|
#3762 |
|
Wtajemniczenie
|
O widzisz, nie doprecyzowałam.
W zasadzie jeśli chodzi o same chrzciny to jestem zdecydowana na kopertę, ale myślałam, jeszcze o czymś na pamiątkę, tylko biżuteria dla chłopca to tak średnio, a złota grzechotka czy łyżka też mi się nie widzi ![]() Fajnie byłoby z tą pamiątką zamknąć się w 200 zł. |
|
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dd713d7aeb1ca621bb1f04f 5de473baa557ab4c7_64655c7 28a6af;89508540]No właśnie tak było ostatnie lata, że też dostawałam listem. Na razie wiem, że mój tato dostał, a ja jeszcze nie. Chodzi o to, że nie chcę żeby ktoś latał na pocztę z ewentualnym awizo i miałam nadzieję, że może gdzieś na stronie będą informacje.
Btw trochę to chore, że żyjemy w tak zaawansowanych czasach, a jeszcze nie jest to zelektronizowane czy jak to tam się mówi ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Dzięki za informację, może tak zrobię [/QUOTE]Każda gmina sama ustala lokalne stawki, najlepiej zadzwonić
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli koperta + pamiątka za łącznie 200 zł? To wg mnie może być ciężko. Ja bym dała albo kopertkę albo prezent. Ja jestem team prezent dla dzieci plus pytanie rodziców co potrzeba, bo teraz jednak dzieci dużo mają i łatwo się zdublować.
|
|
#3765 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() https://allegro.pl/oferta/jolly-baby...62-12563832053 Hitem był też stoliczek edukacyjny i taka kostka edukacyjna https://allegro.pl/oferta/interaktyw...ek-10433927305 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U dzieci moich znajomych też się sprawdzają stoliczki edukacyjne. Raz nawet kupowałam to na roczek, jakiś drewniany.
|
|
#3767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślałam o jakimś obrazku tylko, że większość tego co oglądam jest strasznie przaśna. Albo może różaniec chociaż to pewnie bardziej na komunię. |
|
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To kup jakąś książkę albo zabawkę, ewentualnie możesz kupić łańcuszek z krzyżykiem. Potem i tak na komunię chyba jest potrzebne, a zawsze to będzie większa pamiątka niż zabawka, która się zużyje.
|
|
#3770 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A dziś rozejrzę się za książeczką sensoryczną i może jakimś ciuchem. Dziękuję dziewczyny! |
||
|
|
|
#3771 |
|
BAN stały
|
Pytanie z gatunków psychologicznych. Czy możliwe jest by osoba przed czterdziestką, dojrzała, dobrze wykształcona.
a) była de facto upośledzona umysłowo b) miała jakieś początkowe symptomy choroby neurodegeneracyjnej mózgu. Nie wiem czy znacie takie przypadki o zupełniej nieporadności społecznej. gdzie każdy kontakt społeczny przynosi człowiekowi więcej strat niż zysków (plusów nie ma żadnych, jakichkolwiek, a ciągle są jedynie problemy z ludźmi i kontaktami z otoczeniem) |
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3773 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ta osoba zawsze była czy zaczyna się taka stawać? Znam takie nieporadne osoby. Same nic nie załatwią, nic nie zrobią, są niedecyzyjne, aspołeczne. Myślę też, że to jest trochę kwestia tego, że zawsze miały kogoś kto za nie wszystko ogarniał. Przykładowo moja kumpela ma takiego chłopa. On długo mieszkał z rodzicami, matka go we wszystkim wyręczała, dzwoniła za niego do lekarza itd. Potem związał się z tą moją kumpelą i ona tą rolę matki przejęła, wszystko za niego ogarnia. Dla mnie on na dłuższą metę jest dość męczący. Ona jakby w ogóle swojego zdania nie miał. Ja podejrzewam, że ona ma jakieś zaburzenia. Ewentualne po prostu jest mu wygodnie taką osobę udawać, bo jest we wszystkim wyręczany.
|
|
#3776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
Kupilibyście nowy telefon z wydany w 2020 roku? Czy jest po prostu już "za stary"?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3778 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jeśli telefon jest z 2020 roku to zaraz przestaną wychodzić do niego aktualizacje i wsparcie, zaraz nie będzie kompatybilny z nowym oprogramowaniem. dodatkowo mam wrażenie, może mylne, że telefony po uzyskaniu określonego wieku, nagle mają problem z pamięcią i jest to tak jakby sterowane odgórnie. wiecznie za mało, nie można zainstalować aplikacji, nagle zdjęcia zajmują za dużo miejsca. obawiałabym się, że poużywam z z rok, półtora i już będzie się nadawał tylko do wymiany. |
|
|
|
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

Zwłaszcza, że teraz kupując na raty nic się nie traci, a wręcz nawet zyskuje. Takie zakupy ani nie pomogą ani nie zaszkodzą przy kredycie hipotecznym. To co opisywałam przedtem to ponoć jakieś tam skrajne przypadki i pewne prawie nikt tego nie analizuje pod tym kątem, no ale jakby się uparł to ma to sens.
Ja też wiedziałam wiedziałam wcześniej, że będę kupować mieszkanie i brać kredyt. Byłam u doradcy, sprawdzałam się w biku, potem szukałam mieszkania. Miałam sporu czasu na takie ruchy.

26.08.2023