Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67. - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-02-22, 15:43   #3871
squirrelqa
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Zależy, kto jaki ma plan.

Powód jest moim zdaniem prozaiczny - nie ma takiego wymogu, to ludzie tego nie robią, bo w sumie po co. Niektórym restauracjom się chce, zwykle sieciówką, a innym nie.

Tak samo jak podejrzewam, że im bardziej sieciówkowa restauracja tym mniej jest gotowania na oko. A jak jest na przykład dwóch kucharzy, to jeszcze każdy może robić trochę inaczej.

Jak muszę gdzieś iść na miasto to pi razy drzwi przecież widzę, co mam na talerzu i tak sobie oceniam.
Pewnie masz rację - nie ma wymogu, to tego nie spisują z myślą o klientach.
Oszacować kalorie jakoś mogę, ale najbardziej problematyczne jest białko w daniach wege - czy to jest nędzne 5g, czy 25g, to jednak robi różnicę w dziennym bilansie. Tak, wiem że to PPŚ Myślałam po prostu, że gdzieś może ktoś się z tym spotkał.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 15:45   #3872
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 15:51   #3873
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Pewnie masz rację - nie ma wymogu, to tego nie spisują z myślą o klientach.
Oszacować kalorie jakoś mogę, ale najbardziej problematyczne jest białko w daniach wege - czy to jest nędzne 5g, czy 25g, to jednak robi różnicę w dziennym bilansie. Tak, wiem że to PPŚ Myślałam po prostu, że gdzieś może ktoś się z tym spotkał.
No dobra, białko rzeczywiście ciężko oszacować na oko.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 16:13   #3874
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli dużo zostaje, to proszę o zapakowanie, ale zwykle to takie niewiadomo co - za dużo, by dojesc, za mało, żeby w domu się z tego ucieszyć
No nic, zostaje szacowanie w takim razie.

Haha, coś w tym jest, że często zostaje takie nie wiadomo co.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 17:07   #3875
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Gdzie kupię gruby ciepły koc? Większość co widzę, to takie cienki polar, a pod takim za chłodno mi zimą jednak

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 17:07   #3876
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość
Gdzie kupię gruby ciepły koc? Większość co widzę, to takie cienki polar, a pod takim za chłodno mi zimą jednak

Home&You ma na pewno grube koce
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 17:35   #3877
thalia666
Wtajemniczenie

Dziewczyny, w jakim sposób walczycie z napięciem/stresem?
W domu pomaga odcięcie, wanna i mata do akupresury, ale często pracuję po 24h, wiec te metody odpadają.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Stary 2023-02-22, 17:46   #3878
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thalia666 Pokaż wiadomość
W domu pomaga odcięcie, wanna i mata do akupresury, ale często pracuję po 24h, wiec te metody odpadają.

Ja chodzę na spacery, koloruję, gram na konsoli, układam puzzle, wszystko co pozwala się skupić, ale jak pracujesz tyle godzin, to raczej ciężko. Czasami po prostu muszę się komuś wygadać.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 18:06   #3879
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Z doświadczenia wiem,że nic to nie da. U nas wieszają kartki o przepisach przeciwpożarowych, o konieczności zabrania wózków/ zabawek/ rowerów (nawet opony się zdarzyły....a szafka kuchenna stoi rok), wysyłają maile, apelują, a nikt tego nie egzekwuje.

U mnie spółdzielnia najpierw wywiesza upomnienia, a po tygodniu albo dwóch jak graty nie znikną to dają 2-3 dni na uprzątnięcie a potem dzwonią po ludzi zbierających śmieci i oni sobie to rozpracowują (mamy firmy które zbierają gabaryty i je recyclingują).
Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Pokaż wiadomość
Tak, tylko że za białe plomby na NFZ to ja dopłacałam po 100zł, więc 150-200zł faktycznie brzmi jak za całą usługę prywatnie te kilka lat temu.
Dużo zależy od tego jak dentysta sobie rozlicza zabiegi. Mój znajomy kiedyś się dogadał ze swoją dentystką, robiła mu plomby światłoutwardzalne ale wizyty wpisywała na NFZ, że niby robi mu zwykłe wypełnienia. W efekcie płacił mniej o jakąś kwotę którą ta dentystka dostawała z NFZ. Tylko że to jest fałszowanie dokumentacji, więc jakby się wydało to miałaby pewnie spore problemy.
Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Da się. Tam gdzie mieszkałam poprzednio ktoś się wkurzył i napisał do Spółdzielni oraz straży. Po tygodniu po rzeczach nie było śladu, najgłośniejsza sąsiadka się dowiedziała, jaką jest kara i wszystkim o tym opowiadała.

Zmywarka vs rury
Czy jest jakaś zasada, że za zmywarką nie mogą iść rury od wody i ona musi być ostatnim podłączonym sprzętem? Tak mi mówi moja mama i nie wiem, czy to bullshit czy nie.
Chciałabym przesunąć czytniki z wodą o 60cm i wtedy miałabym od lewej do prawej idące rury, zmywarkę, a później czytniki i zlew. Czy to jest okej, czy lepiej nic nie kombinować i mieć najpierw zlew, a pozniej zmywarkę?

Moi rodzice od lat mają zmywarkę "na początku" i nie ma z tym żadnego problemu. Wcześniej mieli najpierw zmywarkę a dalej zlew, teraz mają zmywarkę, obok niej piekarnik + płytę w zabudowie i dopiero dalej zlew.
Nie bardzo rozumiem w czym miałby być problem, gdyby cokolwiek się miało stać z rurami to wszystkie sprzęty się przecież da zdemontować. Do tego w razie potrzeby od razu zakręca się zawory, więc jest czas żeby sobie wszystko poodsuwać.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 18:53   #3880
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Home&You ma na pewno grube koce
Dzięki, rozejrze się tam

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 19:07   #3881
avocado77
Raczkowanie

[1=dd713d7aeb1ca621bb1f04f 5de473baa557ab4c7_64655c7 28a6af;89509888]No ona mi nigdy nie dała wyboru, po prostu na sam koniec kazała mi płacić, bo "użyła lepszych plomb". Więc trochę nie okej. Choć pewnie finalnie tak czy siak wybrałabym te lepsze. Ale mimo wszystko, mogła zapytać.[/QUOTE]

Dentyści uwielbiają to robić. Raz byłam pewna, że wizyta jest w pakiecie, facet nic nie powiedział, wychodzę, otworzyłam już drzwi, a on jeszcze, że mam podpisać zobowiązanie do zapłaty.

Raz się kłóciłam i mi anulowali - zrobili mi coś, na co bym się nie zdecydowała i byłam zirytowana.

Nie mają prawa żądać od Ciebie pieniędzy jeśli nie wiedziałaś, że usługa była płatna.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Dzięki za odpowiedź Dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że jednym z powodów nieinformowania o kaloriach jest fakt, że by wyszło, że serwowane dania czy desery mają ich zatrważającą liczbę i zwyczajnie by to dało ludziom do myślenia, a nikt tego nie chce ale czasem mam ochotę na ciasto bez konieczności robienia całej blachy lub danie, którego sama nie potrafię tak smacznie zrobić w domu.
Rzeczywiście Putka i Grzybki mają pokazane cześć asortymentu razem z kaloryką na stronie internetowej. To już coś Niestety nie ma tam wszystkiego, co na co dzień widzę w sklepie stacjonarnym, ale to już coś.
Jasne, mi chodziło raczej o jedzenie posiłków w restauracjach oraz przetworzone jedzenie, nie ciacho z piekarni raz na jakiś czas.

Jakiś czas temu sprawdziłam, ile kcal ma sushi, takie supermarketowe i byłam zszokowana. Okazało się, że oni ten ryż gotują z ogromną ilością cukru, bo cukier sprawia, że ludziom chce się to jeść. Czyli niby zdrowy, naturalny produkt a niebardzo.

Podobnie mrożonki warzywne. Kiedyś się wczytałam i w dużej liczbie takich supermarketowych mrożonej na patelnie jest cukier i olej.
avocado77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 19:34   #3882
tinkerver2
Zakorzenienie

Używałam kremu z retinolem o stężeniu 0,15% raz w tygodniu. Nie widzę spektakularnych efektów, więc stosuje teraz 2 razy w tygodniu. Skóra reaguje ok, w sensie nie mam wysypu, nie parzy mnie (a mam skórę wrazliwa na retinol), no ogółem wszystko ok.
Czy powinnam przejść na wyższe stężenie za jakiś czas? Czy dalej używać 0,15 2x w tygodniu?

Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 19:43   #3883
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Używałam kremu z retinolem o stężeniu 0,15% raz w tygodniu. Nie widzę spektakularnych efektów, więc stosuje teraz 2 razy w tygodniu. Skóra reaguje ok, w sensie nie mam wysypu, nie parzy mnie (a mam skórę wrazliwa na retinol), no ogółem wszystko ok.
Czy powinnam przejść na wyższe stężenie za jakiś czas? Czy dalej używać 0,15 2x w tygodniu?

Jak długo stosujesz? Jaki konkretnie krem? I jakich efektów oczekujesz?

Najpierw spróbuj zwiększyć częstotliwość, ale też na retinol potrzeba czasu. U mnie pierwsze efekty ( zanik trądziku) przyszły po ponad miesiącu, ale też zaczęłam od wyższego stężenia.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 19:46   #3884
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avocado77 Pokaż wiadomość
Dentyści uwielbiają to robić. Raz byłam pewna, że wizyta jest w pakiecie, facet nic nie powiedział, wychodzę, otworzyłam już drzwi, a on jeszcze, że mam podpisać zobowiązanie do zapłaty.

Raz się kłóciłam i mi anulowali - zrobili mi coś, na co bym się nie zdecydowała i byłam zirytowana.

Nie mają prawa żądać od Ciebie pieniędzy jeśli nie wiedziałaś, że usługa była płatna.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Jasne, mi chodziło raczej o jedzenie posiłków w restauracjach oraz przetworzone jedzenie, nie ciacho z piekarni raz na jakiś czas.

Jakiś czas temu sprawdziłam, ile kcal ma sushi, takie supermarketowe i byłam zszokowana. Okazało się, że oni ten ryż gotują z ogromną ilością cukru, bo cukier sprawia, że ludziom chce się to jeść. Czyli niby zdrowy, naturalny produkt a niebardzo.

Podobnie mrożonki warzywne. Kiedyś się wczytałam i w dużej liczbie takich supermarketowych mrożonej na patelnie jest cukier i olej.
O właśnie - sushi! No mam ogromny problem, żeby oszacować jego kaloryczność w dobrym miejscu w wersji wege bez tempury. Niby tylko ryż, glony, warzywa i odrobinka tofu, ale czy na pewno?
Co do marketowego sushi to na pewno musi mieć jakieś dodatki, które pozwalają mu stać na półce w dobrym stanie przez kilka dni lub tydzień.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 21:09   #3885
Mahaszi
Rozeznanie

Cytat:
O właśnie - sushi! No mam ogromny problem, żeby oszacować jego kaloryczność w dobrym miejscu w wersji wege bez tempury. Niby tylko ryż, glony, warzywa i odrobinka tofu, ale czy na pewno?
Co do marketowego sushi to na pewno musi mieć jakieś dodatki, które pozwalają mu stać na półce w dobrym stanie przez kilka dni lub tydzień.

Próby szacowania kaloryczności jedzenia na mieście uważam za bezsensowne bo nie znasz tak naprawdę wagi wszystkich półproduktów, nie wiesz ile tłuszczu się wlało kucharzowi na patelnię itp. Jak jesz na mieście nie częściej niż raz w tygodniu, a poza tym trzymasz deficyt, to naprawdę nie ma się co tym przejmować.
Stary 2023-02-22, 21:36   #3886
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

Muzyka

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 21:36   #3887
Rena
Zakorzenienie

Cytat:

Ryz jest dosc kaloryczny sam w sobie, ale lekkostrawny.
Oprocz tego ryz jest marynowany octem ryzowym. Niektorzy do marynaty moga dodac cukier.
Sos sojowy tez moze byc z cukrem.

Ale i tak jest to milion razy lepsze niz pizza i frytki.

Jestem na redukcji i jem na miescie jak najrzadziej.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 23:12   #3888
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Wygadanie się z dnia pracy (co uprawia też z powodzeniem moja mama pracująca w służbie zdrowia). Wanna, mata, dobre jedzenie, muzyka typu lofi na wyciszenie się. Dobrze działa też rozciąganie, kolorowanki dla dorosłych
I dobry seks, to zawsze poprawia moje samopoczucie.

Jeśli chodzi o pracę to wyciszenie się od bodźców chociaż na kwadrans, nawet jeśli miałoby to być zamknięcie się w kiblu na kwadrans i zamknięcie oczu. Jak już serio nie mogę wytrzymać, to tak robię.
Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
U mnie spółdzielnia najpierw wywiesza upomnienia, a po tygodniu albo dwóch jak graty nie znikną to dają 2-3 dni na uprzątnięcie a potem dzwonią po ludzi zbierających śmieci i oni sobie to rozpracowują (mamy firmy które zbierają gabaryty i je recyclingują). Dużo zależy od tego jak dentysta sobie rozlicza zabiegi. Mój znajomy kiedyś się dogadał ze swoją dentystką, robiła mu plomby światłoutwardzalne ale wizyty wpisywała na NFZ, że niby robi mu zwykłe wypełnienia. W efekcie płacił mniej o jakąś kwotę którą ta dentystka dostawała z NFZ. Tylko że to jest fałszowanie dokumentacji, więc jakby się wydało to miałaby pewnie spore problemy. Moi rodzice od lat mają zmywarkę "na początku" i nie ma z tym żadnego problemu. Wcześniej mieli najpierw zmywarkę a dalej zlew, teraz mają zmywarkę, obok niej piekarnik + płytę w zabudowie i dopiero dalej zlew.
Nie bardzo rozumiem w czym miałby być problem, gdyby cokolwiek się miało stać z rurami to wszystkie sprzęty się przecież da zdemontować. Do tego w razie potrzeby od razu zakręca się zawory, więc jest czas żeby sobie wszystko poodsuwać.

No też mi się tak wydawało, ale już głupieje. Moja mama usilnie się tak upiera, bo tak jej powiedzieli przy projektowaniu jej kuchni w sklepie

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-22, 23:15   #3889
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Wygadanie się z dnia pracy (co uprawia też z powodzeniem moja mama pracująca w służbie zdrowia). Wanna, mata, dobre jedzenie, muzyka typu lofi na wyciszenie się. Dobrze działa też rozciąganie, kolorowanki dla dorosłych
I dobry seks, to zawsze poprawia moje samopoczucie.

Jeśli chodzi o pracę to wyciszenie się od bodźców chociaż na kwadrans, nawet jeśli miałoby to być zamknięcie się w kiblu na kwadrans i zamknięcie oczu. Jak już serio nie mogę wytrzymać, to tak robię. No też mi się tak wydawało, ale już głupieje. Moja mama usilnie się tak upiera, bo tak jej powiedzieli przy projektowaniu jej kuchni w sklepie

Chyba w ochronie zdrowia, służby już dawno nie ma

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-23, 00:33   #3890
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość

Ja bym przeszła na większe, co najmniej 0,5%. 0,15% to tak małe stężenie, że nic dziwnego, że nic nie czujesz.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-23, 06:02   #3891
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Ja bym przeszła na większe, co najmniej 0,5%. 0,15% to tak małe stężenie, że nic dziwnego, że nic nie czujesz.
Kiedyś próbowałam stężenie 0,25 i mnie mocno poparzyło

tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-23, 08:29   #3892
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-02-23, 08:44   #3893
MeIike
Zadomowienie

Cytat:

Na mnie najlepiej działa ruch, więc albo robię sobie mocny trening albo zabieram się za porządki w domu.
Na mniejsze napięcia czy stresy to tak jak dziewczyny piszą, spacer, muzyka, puzzle bardzo lubię, wciągający film/serial/książka itp.
MeIike jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-23, 09:10   #3894
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość

Polecam z wełną lamy, alpaki, wielbłąda.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

Cytat:

Jeśli nie mam tych możliwości co wyżej to gram w Literaki, Układanie kostek i włączam na chwilę chociaż muzykę relaksacyjną na YT. Staram się wyłączyć wtedy wszystkie myśli. Dodatkowo staram się zrównoważyć oddech, głębokie oddechy z rozkładaniem w bok rąk, by otworzyć i rozluźnić klatkę piersiową, bo niestety jak mam nerwa to zwijam się w kłębek.

Stary 2023-02-23, 09:17   #3895
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość
mieszkańcom raczej nie, bo nikt nie będzie chodził i ustalał do kogo należą te śmieci. mandat dostaje spółdzielnia, bo to ona jako zarządca budynku powinna dbać o to, aby przepisy były respektowane

To chyba faktycznie trzeba zgłaszać do straży. Jak spółdzielnia dostanie karę, to szybciutko zajmie się takimi mieszkańcami.

Cytat:
Często widuję gramaturę kotleta w burgerowniach i to już połowa sukcesu, ale bez kaloryki bułki to jednak i tak mocno niepełna informacja.
A już tak odbiegając od głównego tematu: napisałaś o eleganckich restauracjach i małych porcjach. Które to na przykład? Mnie bardzo boli, że wszędzie porcje są ogromnie duże, a szkoda mi zostawiać i dojadam już z grzeczności niż chęci (a lubię zjeść dużo, więc to nie w tym leży problem). Byłam u Gesslera i najadłam się bardzo, to zdecydowanie nie były żadne mikro finezyjne porcje.

Ja zwykle raczej się spotykam z takimi normalnymi porcjami, nie za duże nie za małe, nie przejadam się tym. No, ale chyba jestem średnim wyznacznikiem, bo mi jedzenia jest zawsze za mało

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta

To jest bardzo małe stężenie, więc efekty pewnie nie będą spektakularne. Do tego czasu żeby te efekty było widać. No i tolerancję budujesz tak, że najpierw stosujesz raz w tygodniu, potem dwa, potem trzy, potem co drugi dzień, a potem możesz nawet codziennie.
Stary 2023-02-23, 11:28   #3896
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-02-23, 12:04   #3897
HellcatRedeye
Challenge(r) me!

Cytat:

Jeśli masz na myśli to, że musisz się w jakiś sposób zrelaksować będąc w pracy to polecam muzykę na słuchawkach lub dobry podcast jesli lubisz takie rzeczy. Jeśli masz możliwość to wyjdź choćby na krótki spacer lub poczytaj. Dobrze jest choćby na moment się poruszać i gleboko pooddychac. A może masz jak i z kim przez chwile porozmawiać o tym co Cię męczy? Ja w takich momentach bardzo doceniam przyjaciół, którzy działają jak ja to mówię jak balsam na duszę.

HellcatRedeye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-23, 12:10   #3898
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta

Nawet nie będę tego komentować, bo widzę, że szukasz zaczepki skoro aż tak dokładnie analizujesz każdą moją wypowiedz
Stary 2023-02-23, 12:11   #3899
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-02-23, 12:30   #3900
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta

No cóż w takim razie trochę słabo, że panuje tutaj taka dziecinada. Po prostu dwa razy o czymś wyraźnie pisałam, a ktoś wybiórczo komentował moje wypowiedzi pomijając tę kwestię sugerując mi niespójność wypowiedzi. No, ale widać lepiej zgłosić moderatorce zamiast napisać, faktycznie nie doczytałam.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości