Bezdzietno¶æ a staro¶æ - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2023-02-24, 17:48   #1
showmust
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 132

Bezdzietno¶æ a staro¶æ

Hej, zak³adam w±tek o byciu bezdzietnym i o reflekcji nad w³asn± staro¶ci±. Jak to widzicie? Nie martwicie siê jak to bêdzie, ¿e nie bêdzie osoby, która Wam w jakikolwiek sposób pomo¿e? A mo¿e zabezpieczacie siê finansowo na tyle, ¿e jest to dla was ok.

UWAGA! mnie samej to dotyczy i nie chodzi mi o przepychanki pod tytu³em, ¿e przecie¿ dziecko to nie ¿adna gwarancja pomocy, ze nie robi siê dzieci, ¿eby nam us³ugiwa³y na staro¶æ itd. Wszyscy to wiemy, chodzi mi o opcje dla osób, które nie maj± dzieci, wiêc na sto procent nie bed± mog³y na to liczyæ.
showmust jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:09   #2
DrDoom
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 911
Dot.: Bezdzietno¶æ a staro¶æ

Cytat:
Napisane przez showmust Poka¿ wiadomo¶æ
Hej, zak³adam w±tek o byciu bezdzietnym i o reflekcji nad w³asn± staro¶ci±. Jak to widzicie? Nie martwicie siê jak to bêdzie, ¿e nie bêdzie osoby, która Wam w jakikolwiek sposób pomo¿e? A mo¿e zabezpieczacie siê finansowo na tyle, ¿e jest to dla was ok.

UWAGA! mnie samej to dotyczy i nie chodzi mi o przepychanki pod tytu³em, ¿e przecie¿ dziecko to nie ¿adna gwarancja pomocy, ze nie robi siê dzieci, ¿eby nam us³ugiwa³y na staro¶æ itd. Wszyscy to wiemy, chodzi mi o opcje dla osób, które nie maj± dzieci, wiêc na sto procent nie bed± mog³y na to liczyæ.
To o co chodzi z tematem?
Dziecko nie jest ¿adnym gwarantem, ¿e na staro¶æ bêdzie pomagaæ.

A osoba samotna na staro¶æ mo¿e korzystaæ z miejskich domów dziennej pomocy seniorom czy i¶æ do DPSu, je¿eli nie ma rodziny to ró¿nicê w koszcie utrzymania poza emerytur± pokrywa bud¿et.

Zawsze mo¿na zrobiæ te¿ skok na biedrê, nakra¶æ mas³a i grypsowaæ. Na staro¶æ chyba nie gwa³c±, jest dach nad g³ow±, jedzenie, lekarz i towarzystwo
DrDoom jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:17   #3
karamelli
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 375

Cytat:
Napisane przez DrDoom Poka¿ wiadomo¶æ
To o co chodzi z tematem?
Dziecko nie jest ¿adnym gwarantem, ¿e na staro¶æ bêdzie pomagaæ.

A osoba samotna na staro¶æ mo¿e korzystaæ z miejskich domów dziennej pomocy seniorom czy i¶æ do DPSu, je¿eli nie ma rodziny to ró¿nicê w koszcie utrzymania poza emerytur± pokrywa bud¿et.

Zawsze mo¿na zrobiæ te¿ skok na biedrê, nakra¶æ mas³a i grypsowaæ. Na staro¶æ chyba nie gwa³c±, jest dach nad g³ow±, jedzenie, lekarz i towarzystwo
dziecko nie wiesz o czym mowisz

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:

ja dzieci juz miec nie bede i pewnie meza tez nie. i owszem martwie sie tym, zwlaszcza ze mam w rodzinie osoby starsze, ktore wymagaja opieki i te opieke zapewniaja dzieci.

z drugiej strony, niegdy nie wiadomo czy w ogole starosci dozyje.
karamelli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:23   #4
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 672

Dziecko wyjedzie na inny kontynent i tyle bêdzie z tej pomocy.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Zawsze mo¿na na tyle zabezpieczyæ siê finansowo, ¿e na staro¶æ po³owa dalszej rodziny, bêdzie skakaæ wokó³ ciebie, licz±c na spadek
Mija62 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:27   #5
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

mam dzieci i zadnej pomocy nie oczekuje na starosc
sama dbam o to zeby byc finansowo zabezpieczona na tyle zeby oplacic opieke na stare lata a nie obciazac moje dzieci takimi wydatkami
poza tym jak to juz przedmowcy zauwazyli dzieci moga sie wyprowadzic nawet nie tyle na inny kontynent ale np 800km dalej i w zaden sposob nie beda mogly pomoc w codziennym zyciu zajete ogarnianiem swojego zycia wlasnych problemow z dziecmi zdrowotnych czy zawodowych

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2023-02-24 o 22:32
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:27   #6
DrDoom
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 911

Cytat:
Napisane przez karamelli Poka¿ wiadomo¶æ
dziecko nie wiesz o czym mowisz

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

ja dzieci juz miec nie bede i pewnie meza tez nie. i owszem martwie sie tym, zwlaszcza ze mam w rodzinie osoby starsze, ktore wymagaja opieki i te opieke zapewniaja dzieci.

z drugiej strony, niegdy nie wiadomo czy w ogole starosci dozyje.
A mo¿e jednak wiem?
Tyle, ¿e to wszystko kwestia miejscowo¶ci, jednostki miejskie czy gminne mog± prowadziæ obiekty na ró¿nych zasadach, s± dofinansowania z EU itp.
Znajoma prowadzi Dzienny Dom Opieki dla seniora.
Osoba z rodziny korzysta np. z pomocy asystenta osób starszych i za 300z³ miesiêcznie ma "opiekuna" który 60 godzin miesiêcznie po¶wiêca mu na utrzymanie mieszkania/zakupy/jazdy do lekarza itp. (wymagana 1 grupa inwalidzka), resztê dop³aca EU, asystenci przydzielani s± przez stowarzyszenie które wystêpuje o granty unijne.
DrDoom jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:31   #7
skara
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 595

Nieraz siê nad tym zastanawia³am, ale do ¿adnych wniosków nie dosz³am. Pewnie wykupiê sobie miejsce jakim¶ fajnym prywatnym domu opieki, tak ¿eby mieæ swój pokój, ale ¿eby gotowali i sprz±tali, a w ¶wietlicy by³o towarzystwo i bogata oferta rozrywek. Jak w amerykañskim filmie. Kasy w spadku nie zamierzam nikomu zostawiaæ, wiêc sprzedam mieszkania i wydam na siebie. A przynajmniej taki jest plan, ale miejmy nadziejê, ¿e mam przed sob± jeszcze kilkadziesi±t lat na chodzie, wiêc kto wie co kiedy¶ bêdzie. Te¿ zale¿y czy zostanê sama czy z mê¿em - czy bêdziemy razem i które d³u¿ej po¿yje. Chyba ³atwiej jest odej¶æ wcze¶niej, nie musisz wtedy przechodziæ ¿a³oby i samotno¶ci po odej¶ciu ostatniej najbli¿szej ci osoby w ¿yciu.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2023-02-24, 22:34   #8
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 672

Cytat:
Napisane przez skara Poka¿ wiadomo¶æ
Chyba ³atwiej jest odej¶æ wcze¶niej, nie musisz wtedy przechodziæ ¿a³oby i samotno¶ci po odej¶ciu ostatniej najbli¿szej ci osoby w ¿yciu.

I ¿yæ z jednej emerytury
Mija62 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:40   #9
Mikry_Mike
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 141

Cytat:

Jako antynatalista jest mi to nawet na rêkê.
Kiedy¶ nadejdzie ostatnia sekunda mojego ¿ycia i nie ma co z tego powodu p³akaæ. W³a¶ciwie to czekam na to, by wreszcie mieæ spokój.
Mikry_Mike jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 22:44   #10
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 803

Cytat:
Nieraz siê nad tym zastanawia³am, ale do ¿adnych wniosków nie dosz³am. Pewnie wykupiê sobie miejsce jakim¶ fajnym prywatnym domu opieki, tak ¿eby mieæ swój pokój, ale ¿eby gotowali i sprz±tali, a w ¶wietlicy by³o towarzystwo i bogata oferta rozrywek. Jak w amerykañskim filmie. Kasy w spadku nie zamierzam nikomu zostawiaæ, wiêc sprzedam mieszkania i wydam na siebie. A przynajmniej taki jest plan, ale miejmy nadziejê, ¿e mam przed sob± jeszcze kilkadziesi±t lat na chodzie, wiêc kto wie co kiedy¶ bêdzie. Te¿ zale¿y czy zostanê sama czy z mê¿em - czy bêdziemy razem i które d³u¿ej po¿yje. Chyba ³atwiej jest odej¶æ wcze¶niej, nie musisz wtedy przechodziæ ¿a³oby i samotno¶ci po odej¶ciu ostatniej najbli¿szej ci osoby w ¿yciu.

mam takie same przemyslenia, brak dzieci na pewno pozwoli lepiej zabezpieczyc sie finansowo, przynajmniej taki mamy plan

0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 23:21   #11
linaya
astro-loszka

Wiadomo¶ci: 7 511

Posiadanie dziecka/dzieci nie gwarantuje opieki na staro¶æ.

Mam w otoczeniu kilka takich przypadków: niedo³ê¿ni seniorzy, doros³e dzieci ¿yj± i maj± siê dobrze, nawet mieszkaj± niedaleko, ale nie poczuwaj± siê do opieki nad matk± czy ojcem. Dlaczego? Miêdzy innymi dlatego, ¿e ich relacje ju¿ wcze¶niej by³y bardzo z³e. Córka jednego seniora ma za z³e ojcu, ¿e pi³ i bi³ matkê i j±, i zniszczy³ jej dzieciñstwo. Syn seniorki natomiast ma matce za z³e, ¿e porzuci³a go, gdy by³ ma³y.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-24, 23:23   #12
ZoSo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Dzieci to ogromny wydatek na minimum 18 lat, który nigdy siê nie zwróci. Kiedy rodzice przejd± na emeryturê, a wiêc mog± potrzebowaæ pomocy finansowej, dzieci dopiero zaczynaj± siê dorabiaæ, a byæ mo¿e maj± swoje drogie dzieci. Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e dziecko mo¿e niedo¿yæ lub byæ niepe³nosprawne i na zawsze byæ no Twoim utrzymaniu.

Zamiast liczyæ, ¿e dzieci bêd± na tyle bogate, ¿eby móc pomagaæ, lepiej pieniedz± niewydane na pampersy, kó³ka zainteresowañ, ubranka itp itd inwestowaæ i przeznaczaæ na kursy, które pozwol± samemu wiêcej zarabiaæ. Je¶li kto¶ sam nie umie zdobyæ pracy która pozwoli mu na wystarczaj±ce oszczêdno¶ci by zabezpieczyæ siê na staro¶æ sk±d pomys³, ¿e jego dziecko magicznie bêdzie mia³o lepsze zdolno¶ci?
ZoSo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-24, 23:42   #13
Sylia166
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 387

Mam 26 lat, nigdy nie chcia³am dzieci i nadal nie czujê "tego", zreszt± pewnie nikogo nie poznam, bo nie mam ci¶nienia na zwi±zki wiêc powoli przygotowujê siê mentalnie na to, ¿e spêdzê ¿ycie w pojedynkê, oczywi¶cie tylko teoretycznie, po prostu bez partnera. Mam zamiar pielêgnowaæ moje znajomo¶ci, byæ otwarta na ludzi, mam du¿± cudown± rodzinkê, majêtnego brata na którego wiem, ¿e mogê liczyæ, je¶li nic nie odwalê to wiem, ¿e (je¶li do¿yjê) to na staro¶æ bêdê mia³a na kogo liczyæ bez posiadania w³asnych dzieci
Sylia166 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 02:51   #14
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 046

Cytat:

Moim zdaniem najwiêkszy problem jest wtedy gdy siê zachoruje psychiczne, bo wtedy nic sama nie zrobisz, ani niczego nie sprzedasz. Jak rodziny nie bêdzie to kaplica w³a¶ciwie i wszystko przepadnie, a pomocy znik±d. Czeka tylko umieralnia w jakims dps.

A tak poza tym przypadkiem, planuje mieæ emeryture (oszczêdzam te¿ poza ZUS), sprzedaæ mieszkanie albo dwa i mieæ na prywatny dom opieki.
Chyba ¿e bêdê sprawna do ¶mierci, to bêdê po prostu ¿yæ. albo umrê i nie bêdzie co rozkminiac.

Wys³ane z mojego M2007J20CG przy u¿yciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:03   #15
black_elderflower
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 518

Ja w tym roku koñczê 30 lat i nigdy nie chcia³am mieæ dzieci. Choruje, wiêc raczej na pewno nie by³oby to mo¿liwe.

Jednak od jakiego¶ czasu mêczy mnie te¿ ta refleksja. I to nie chodzi o t± przys³owiow± szklankê wody i gwarancjê jak±kolwiek na staro¶æ. O nie.

My¶lê o tym w taki sposób, i¿ widzê jak dziewczyny w okolicy mojego wieku wychowuj± dzieci i jak± rado¶æ im to sprawia. Jak ucz± dzieci nowych rzeczy, jak ¿ycie w¶ród dzieci zmienia dynamikê codzienno¶ci. Jak zmienia siê ich codzienne towarzystwo, jak poznaj± inne mamy. Jak maj± ¶wiadomo¶æ, ¿e kogo¶ po sobie na tym ¶wiecie zostawi³y, ¿e gdy one odejd±, kto¶ przyjdzie na grób od czasu do czasu zapaliæ t± przys³owiow± ¶wieczkê.
Ja mam bardzo wiekow± mamê i ¿adnej innej rodziny. Znajomi rozsiani po ca³ym ¶wiecie. Na codzien spêdzamy z partnerem czas we dwoje i wynajdujemy sobie aktywno¶ci po pracy czy spacery, ale momentami siê czujê jak emerytka. Bo równie dobrze to samo bêdê robiæ za 20-30-40 lat. Mam ¶wiadomo¶æ, ¿e gdy rodzic odejdzie, a pó¼niej np. partner jako pierwszy ode mnie, bêdê po prostu samotna, zdana na telefony do kole¿anek po drugiej stronie pó³kuli. Tak, jak teraz. Gdzie¶ tam my¶lê, ¿e jaki¶ etap mnie omija. Mo¿ecie mnie wy¶miaæ, ale gdzie¶ w g³owie mam takie my¶li.

black_elderflower jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:19   #16
squirrelqa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 906

Cytat:
Napisane przez black_elderflower Poka¿ wiadomo¶æ
Ja w tym roku koñczê 30 lat i nigdy nie chcia³am mieæ dzieci. Choruje, wiêc raczej na pewno nie by³oby to mo¿liwe.

Jednak od jakiego¶ czasu mêczy mnie te¿ ta refleksja. I to nie chodzi o t± przys³owiow± szklankê wody i gwarancjê jak±kolwiek na staro¶æ. O nie.

My¶lê o tym w taki sposób, i¿ widzê jak dziewczyny w okolicy mojego wieku wychowuj± dzieci i jak± rado¶æ im to sprawia. Jak ucz± dzieci nowych rzeczy, jak ¿ycie w¶ród dzieci zmienia dynamikê codzienno¶ci. Jak zmienia siê ich codzienne towarzystwo, jak poznaj± inne mamy. Jak maj± ¶wiadomo¶æ, ¿e kogo¶ po sobie na tym ¶wiecie zostawi³y, ¿e gdy one odejd±, kto¶ przyjdzie na grób od czasu do czasu zapaliæ t± przys³owiow± ¶wieczkê.
Ja mam bardzo wiekow± mamê i ¿adnej innej rodziny. Znajomi rozsiani po ca³ym ¶wiecie. Na codzien spêdzamy z partnerem czas we dwoje i wynajdujemy sobie aktywno¶ci po pracy czy spacery, ale momentami siê czujê jak emerytka. Bo równie dobrze to samo bêdê robiæ za 20-30-40 lat. Mam ¶wiadomo¶æ, ¿e gdy rodzic odejdzie, a pó¼niej np. partner jako pierwszy ode mnie, bêdê po prostu samotna, zdana na telefony do kole¿anek po drugiej stronie pó³kuli. Tak, jak teraz. Gdzie¶ tam my¶lê, ¿e jaki¶ etap mnie omija. Mo¿ecie mnie wy¶miaæ, ale gdzie¶ w g³owie mam takie my¶li.

Gdyby¶ mia³a dziecko, to by¶ do niego wydzwania³a, oczekiwa³a odwiedzin co tydzieñ i w ka¿de ¶wiêta, uwagi, pomocy...
Brzmi jak horror dla ka¿dego ¶wie¿o wyrwanego z domu m³odego cz³owieka.
Przelewanie swojej potrzeby kontaktów towarzyskich na dziecko brzmi bardzo niebezpiecznie i mo¿e zrobiæ ogrom krzywdy temu dziecku.
Rozwi±zaniem tej sytuacji nie jest "robienie sobie dziecka-przyjaciela-partnera", tylko zadbanie o kontakty towarzyskie z innymi lud¼mi. Stworzenie nowych w miejscu zamieszkania.

squirrelqa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:24   #17
golgie
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 148
GG do golgie

Ja, co prawda, mam dzieci, nie jestem jeszcze stara i nie wiem czy staro¶ci do¿yjê, bo kto ma tê pewno¶æ?:P
Ale.
Patrz±c na przyk³ad moich rodziców, cioæ, ogólnie starszego pokolenia, to na staro¶æ ka¿dy mia³/ma wsparcie ze strony dzieci, wiêksze lub mniejsze, na tyle ile rodzice potrzebowali/potrzebuj±.
Moi rodzice te¿ zajmowali siê/ wspierali swoich starszych rodziców.

Mi zosta³a, niestety, tylko mama i nie wyobra¿am sobie zostawiæ j± samej sobie, bo to moja MAMA (podobnie moje rodzeñstwo)
Mam dzieci i, oczywi¶cie, nie bêdê wymagaæ i nawet nie chcê ich po¶wiêcania siê dla mnie kiedy bêdê ju¿ stara, ale najpewniej, bêdê choæ mia³a do kogo zadzwoniæ (bardzo blisk± osobê) i pogadaæ o ró¿nych rzeczach.
Niektórzy powiedz±, ¿e posiadanie dzieci nie jest gwarantem, a w moim otoczeniu widzê, ¿e jednak jest, w ró¿nym stopniu, ale jest.
Dzieci najczê¶ciej nie zajmuj± siê rodzicami, kiedy ci ca³e ¿ycie ich gnêbili, byli toksyczni, ale nawet w takich w przypadkach dzieci czasem, choæ minimalnie, siê

poczuwaj±.
Obcy ludzie to zawsze bêd± obcy ludzie, owszem- bêd± przy samotnych, starych ludziach wykonywaæ swoje obowi±zki, bo za to im p³ac±, ale bez zag³êbiania siê w sprawy g³êbsze.

Wiadomo jak jest w Polsce i pewnie nie tylko, w ró¿nych o¶rodkach dla seniorów- i mimo, ¿e zdarzaj± siê w takich przybytkach pracownicy z powo³ania, z wielk± empati±, to s± to jednostki i nie zast±pi± prawdziwych, silnych wiêzi.

No nie ma miodu.
¯eby zapewniæ sobie naprawdê super opiekê (choæ i tu bêd± ograniczenia), to trzeba mieæ naprawdê potê¿ne ¶rodki finansowe, których przeciêtny Kowalski raczej nie ma.

Dodam, ¿e dwie kobiety, z mojej najbli¿szej rodziny s± bezdzietne i ju¿ widzê, nawet wiem, ¿e bêdzie im ciê¿ko, ju¿ jest a s± dopiero po 50-tce.

Us³ysza³am nie raz i czujê to mocno, ¿e ¿a³uj± jak potoczy³o siê ich ¿ycie i jak fajnie im spêdzaæ czas u mnie, w mojej rodzinie.
Dla mnie, z uwagi na to, ¿e to bardzo bliskie osoby, jest to bardzo smutne, do³uj±ce.
To dziwne i chore, ale czasem, gdzie¶ g³êboko, mam poczucie winy, ¿e jestem szczê¶liwa, kto¶ blisko ,obok-nie, a ja tak bardzo chcia³abym by by³

Moja fragrantica

WYMIANA

Edytowane przez golgie
Czas edycji: 2023-02-25 o 10:33
golgie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:40   #18
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 891

Ciekawe, ¿e ten temat siê pojawi³, bo sama ostatnio o tym my¶la³am przy okazji ¶mierci s±siada.

Mam 33 lata, dzieci nie mam i mieæ raczej ju¿ nie bêdê. Nie zarabiam te¿ jakich¶ milionów monet, nie mam kupionego mieszkania. Trochê odkladam sobie na boku, ale wiadomo, ¿e inflacja swoje ze¿re. Nigdy do tej pory siê nad tym nie zastanawia³am. Z rodzin± kontaktu praktycznie nie mam, wiêc to odpada. Jestem introwertyczk±, ciê¿ko mi znale¼æ znajomych a co dopiero przyjació³.

Je¶li mój m±¿ umrze przede mn±, chyba bêdê ¿yæ sama na ile pozwoli zdrowie, a potem znajdê sobie jaki¶ dom dla starszych osób, gdzie bêdê mia³a swój pokój i jako takie bezpieczeñstwo.

Ostatnio odkry³am te¿, ¿e du¿o starszych ludzi w Niemczech zbiera sie w t.zw. Senioren-WG, czyli wynajmuj± na spó³kê wiêksze mieszkanie i nazwajem siê o siebie troszcz±. S± tam chyba te¿ przydzieleni pracownicy socjalni. Dla mniej majêtnych osób na pewno jest to jakie¶ rozwi±zanie.

Trochê siê tylko obawiam tego, ¿e nie bêdê umia³a tego ogarn±æ, umys³ zaszwankuje, kto¶ mnie oszuka itp.

Moja babcia jest obecnie w zaawansowanym wieku, chora, niemobilna ju¿ prawie. Tak bardzo mi przykro na to patrzeæ, pamiêtam j± jako charaktern±, trochê wredn± kobietê z jajem, a tutaj brka ju¿ woli ¿ycia, brak nadziei na poprawê, p³akaæ siê tylko chce. Mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a kiedy skorzystaæ z eutanazji i odej¶æ z godno¶ci± i bez bólu.

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:42   #19
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez golgie Poka¿ wiadomo¶æ
Ja, co prawda, mam dzieci, nie jestem jeszcze stara i nie wiem czy staro¶ci do¿yjê, bo kto ma tê pewno¶æ?:P
Ale.
Patrz±c na przyk³ad moich rodziców, cioæ, ogólnie starszego pokolenia, to na staro¶æ ka¿dy mia³/ma wsparcie ze strony dzieci, wiêksze lub mniejsze, na tyle ile rodzice potrzebowali/potrzebuj±.

Mi zosta³a, niestety, tylko mama i nie wyobra¿am sobie zostawiæ j± samej sobie, bo to moja MAMA (podobnie moje rodzeñstwo)
Mam dzieci i, oczywi¶cie, nie bêdê wymagaæ i nawet nie chcê ich po¶wiêcania siê dla mnie kiedy bêdê ju¿ stara, ale najpewniej, bêdê choæ mia³a do kogo zadzwoniæ (bardzo blisk± osobê) i pogadaæ o ró¿nych rzeczach.
Niektórzy powiedz±, ¿e posiadanie dzieci nie jest gwarantem, a w moim otoczeniu widzê, ¿e jednak jest, w ró¿nym stopniu, ale jest.
Dzieci najczê¶ciej nie zajmuj± siê rodzicami, kiedy ci ca³e ¿ycie ich gnêbili, byli toksyczni, ale nawet w takich w przypadkach dzieci czasem, choæ minimalnie, siê

poczuwaj±.
Obcy ludzie to zawsze bêd± obcy ludzie, owszem- bêd± przy samotnych, starych ludziach wykonywaæ swoje obowi±zki, bo za to im p³ac±, ale bez zag³êbiania siê w sprawy g³êbsze.

Wiadomo jak jest w Polsce i pewnie nie tylko, w ró¿nych o¶rodkach dla seniorów- i mimo, ¿e zdarzaj± siê w takich przybytkach pracownicy z powo³ania, z wielk± empati±, to s± to jednostki i nie zast±pi± prawdziwych, silnych wiêzi.

No nie ma miodu.
¯eby zapewniæ sobie naprawdê super opiekê (choæ i tu bêd± ograniczenia), to trzeba mieæ naprawdê potê¿ne ¶rodki finansowe, których przeciêtny Kowalski raczej nie ma.

Dodam, ¿e dwie kobiety, z mojej najbli¿szej rodziny s± bezdzietne i ju¿ widzê, nawet wiem, ¿e bêdzie im ciê¿ko, ju¿ jest a s± dopiero po 50-tce.

Us³ysza³am nie raz i czujê to mocno, ¿e ¿a³uj± jak potoczy³o siê ich ¿ycie i jak fajnie im spêdzaæ czas u mnie, w mojej rodzinie.
Dla mnie, z uwagi na to, ¿e to bardzo bliskie osoby, jest to bardzo smutne, do³uj±ce.
To dziwne i chore, ale czasem, gdzie¶ g³êboko, mam poczucie winy, ¿e jestem szczê¶liwa, kto¶ blisko ,obok-nie, a ja tak bardzo chcia³abym by by³
Tak, tak dzieci lekarstwem na wszystko. i cz³owiek bêdzie nieszczê¶liwy na starosc bez gromadki. ;(
Ludzie maj± jeszcze przyjació³ którzy potrafi± byæ blizsci ni¿ rodzina, partnerów no i rodzeñstwo.

I serio 50 to ju¿ staro¶æ i pomocy potrzeba? Gdzie ty ¿yjesz?

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2023-02-25 o 10:48
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-25, 10:50   #20
karamelli
Raczkowanie

widze, ze wiele z was pisze o tych domach dla starszych.
tylko ze dostanie sie tam nie jest proste, to raz. a dwa, wymaga duzych pieniedzy, ktorych przecietny polak nie ma. a na emeryture nie ma co liczyc. nie kazdy zarabia tez tyle, zeby odlozyc duze srodki na przezycie staosci.

ja zyje w srodowisku, gdzie dzieci rodzicom jak najbardziej pomagaja. niektorzy nie maja nawet pojecia jak jest ciezko samej starszej osobie, kiedy jest chora, kiedy trzeba sie dostac do lekarza itp. a mam wrazenie, ze wiele osob, ktore sie tu wypowiadaja, starosc widza jako taki lajcik, gdzie sobie siedzisz w parku na laweczce. szkoda, ze realia sa inne i to wlasnie dzieci najczesciej tym wiekowym rodzicom pomagaja.

tam gdzie nie pomagaja, to sa w wiekszosci jakies rodziny ze sporymi problemami.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:

Cytat:
Napisane przez golgie Poka¿ wiadomo¶æ
Ale.

poczuwaj±.

No nie ma miodu.

Stary 2023-02-25, 10:53   #21
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 480

My te¿ nie mamy dzieci. Je¶li oboje do¿yjemy staro¶ci to sprzedamy dom/mieszkanie i pójdziemy do DPSu/domu staro¶ci. Je¶li jedno umrze to wtedy podobny scenariusz lub szukanie nowego partnera (je¶li nie bêdzie siê jeszcze w zaawansowanym wieku). Nie mam rodzeñstwa ale bliskie kuzynostwo i chrze¶niaka - mo¿e mnie czasem odwiedzi Generalnie nic nie jest w ¿yciu pewne, moja ciotka ma 2 dzieci- jedno mieszka na sta³e w Niemczech, drugie w Norwegii. Ka¿de ma dobre ¿ycie, prace, absolutnie nikt nie wróci do PL. Z kolei ciotka z wujkiem maj± wielka posiad³o¶æ w Polsce i te¿ nie wyobra¿aj± sobie wyprowadzki, a tym bardziej jakiej¶ pani do pomocy "¿eby sie obca baba po domu nie krêci³a". I te¿ nikt nie wie jak to u nich bêdzie, a s± ok 60tki. Nie ma na nic gwarancji.

Wys³ane z mojego Redmi Note 8 Pro przy u¿yciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 10:54   #22
Konto usuniête

Cytat:
widze, ze wiele z was pisze o tych domach dla starszych.
tylko ze dostanie sie tam nie jest proste, to raz. a dwa, wymaga duzych pieniedzy, ktorych przecietny polak nie ma. a na emeryture nie ma co liczyc. nie kazdy zarabia tez tyle, zeby odlozyc duze srodki na przezycie staosci.

ja zyje w srodowisku, gdzie dzieci rodzicom jak najbardziej pomagaja. niektorzy nie maja nawet pojecia jak jest ciezko samej starszej osobie, kiedy jest chora, kiedy trzeba sie dostac do lekarza itp. a mam wrazenie, ze wiele osob, ktore sie tu wypowiadaja, starosc widza jako taki lajcik, gdzie sobie siedzisz w parku na laweczce. szkoda, ze realia sa inne i to wlasnie dzieci najczesciej tym wiekowym rodzicom pomagaja.

tam gdzie nie pomagaja, to sa w wiekszosci jakies rodziny ze sporymi problemami.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Maj±. Zamiast oddaæ w spadku mieszkanie, dzia³kê, samochod, sprzedajesz wszystko i masz te 700 tys powiedzmy plus emerytura. My¶lê ¿e starczy na d³u¿szy czas.

Stary 2023-02-25, 10:57   #23
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89513211]Maj±. Zamiast oddaæ w spadku mieszkanie, dzia³kê, samochod, sprzedajesz wszystko i masz te 700 tys powiedzmy plus emerytura. My¶lê ¿e starczy na d³u¿szy czas.

Wys³ane z mojego M2007J20CG przy u¿yciu Tapatalka[/QUOTE]Te¿ tak my¶lê. Tym bardziej ¿e ludzie do powiedzmy +/- 70 tki minimum jednak ogarniaj± siê sami. Wiêc nawet je¶li mieliby do prze¿ycia jeszcze 15 lat to tak jak piszesz, te 700 tys + emerytura na dom staro¶ci powinna starczyæ na ten okres czasu.

Stary 2023-02-25, 11:01   #24
karamelli
Raczkowanie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89513211]Maj±. Zamiast oddaæ w spadku mieszkanie, dzia³kê, samochod, sprzedajesz wszystko i masz te 700 tys powiedzmy plus emerytura. My¶lê ¿e starczy na d³u¿szy czas.

Wys³ane z mojego M2007J20CG przy u¿yciu Tapatalka[/QUOTE]

nie mam zadnych dzialek, nie mam mieszkania bo mnie nie stac. co mam sprzedac? jest wiele osob w takiej styuacji zyciowej.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ tak my¶lê. Tym bardziej ¿e ludzie do powiedzmy +/- 70 tki minimum jednak ogarniaj± siê sami. Wiêc nawet je¶li mieliby do prze¿ycia jeszcze 15 lat to tak jak piszesz, te 700 tys + emerytura na dom staro¶ci powinna starczyæ na ten okres czasu.

no coz bardzo sie mylisz.
Stary 2023-02-25, 11:02   #25
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 096

Liczê, ¿e przeci±gu najbli¿szych kilkudziesiêciu lat zostanie zalegalizowana eutanazja, choæby wspomagane samobójstwo. Wtedy je¶li do¿yjê momentu, kiedy ¿ycie przestanie mi siê podobaæ albo zacznê traciæ nad nim kontrolê, to bêdê mog³a z godno¶ci± i na w³asnych warunkach siê z nim po¿egnaæ. Czy bêdê mia³a dzieci czy nie, to i tak bym nie chcia³a byæ obci±¿eniem dla kogokolwiek czy wegetowaæ ob³o¿nie chora.
PumpkinEyes jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 11:03   #26
effcia82
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 007

Ja zamierzam spiêniê¿yæ wszystkie aktywa bo do grobu ich nie zabiorê. Na emeryturê nie ma co liczyæ.

effcia82 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-02-25, 11:07   #27
pryncypalka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 21

Osobi¶cie nie my¶lê zbyt wiele o tym co bêdzie kiedy¶, po prostu ¿yjê. Dzieci nie mam i raczej mieæ nie bêdê, mam bardzo liczn± rodzinê i raczej sama nie zostanê na staro¶æ. Czasem kiedy widzê staruszków na ulicy id±cych za rêkê, to my¶lê ¿e tak w³a¶nie chcia³abym ¿yæ na staro¶æ, mieæ kochaj±cego partnera, przyjació³ki i przyjació³ z jakich¶ klubów zainteresowañ czy po prostu s±siadów z którymi mog³abym spotkaæ siê na herbatê i ciasto. Jak w amerykañskich filmach.
pryncypalka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-02-25, 11:14   #28
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
nie mam zadnych dzialek, nie mam mieszkania bo mnie nie stac. co mam sprzedac? jest wiele osob w takiej styuacji zyciowej.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

no coz bardzo sie mylisz.
Ale mylê siê w czym? Bo mam sporo osób w tym wieku wokó³ siebie i ogarniaj± sie sami.
A Ty masz samych takich, którzy ju¿ nic wokó³ siebie nie zrobi±? 70tka to nie jest jaka¶ g³êboka staro¶æ, nie przesadzajmy. D³ugo¶æ ¿ycia wci±¿ ro¶nie wiêc podejrzewam ¿e za dziesi±t lat tym bardziej ludzie w tym wieku bêd± jeszcze sprawni.

Z drugiej strony piszesz, ¿e Ciê nie staæ. Podejrzewam ¿e do staro¶ci masz jeszcze sporo czasu wiêc je¶li nie planujesz dzieci to tym bardziej trzeba siê skupiaæ na pomnazaniu maj±tku, zwiêkszaniu dochodów itd ¿eby na staro¶æ liczyæ g³ównie na siebie przy braku dzieci. Tak ja na to patrzê.

Edytowane przez Lasagna_ze_szpinakiem
Czas edycji: 2023-02-25 o 11:20
Stary 2023-02-25, 11:18   #29
karamelli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Poka¿ wiadomo¶æ
Ale mylê siê w czym? Bo mam sporo osób w tym wieku wokó³ siebie i ogarniaj± sie sami.
A Ty masz samych takich, którzy ju¿ nic wokó³ siebie nie zrobi±? 70tka to nie jest jaka¶ g³êboka staro¶æ, nie przesadzajmy. D³ugo¶æ ¿ycia wci±¿ ro¶nie wiêc podejrzewam ¿e za dziesi±t lat tym bardziej ludzie w tym wieku bêd± jeszcze sprawni.

nadal uwazam, ze bardzo sie mylisz. ale to trzeba troche poobcowac z takimi ludzmi starszymi, zeby dostrzec jak wiele samotna osoba w tym wieku moze miec problemow, nawet jesli teoretycznie radzi sobie sama. to jest zlozony temat, ktorego zapewnie nie zrozumiesz, patrzac na twoj tok myslenia.
Stary 2023-02-25, 11:24   #30
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
nadal uwazam, ze bardzo sie mylisz. ale to trzeba troche poobcowac z takimi ludzmi starszymi, zeby dostrzec jak wiele samotna osoba w tym wieku moze miec problemow, nawet jesli teoretycznie radzi sobie sama. to jest zlozony temat, ktorego zapewnie nie zrozumiesz, patrzac na twoj tok myslenia.
Rozumiem. Pracowa³am z takimi lud¼mi, mia³am w domu taka osobê To nadal nie t³umaczy tego, ¿e ka¿dy zdaje sobie sprawê z tego, ¿e staro¶æ go dosiêgnie. I mo¿na gromadziæ ¶rodki (nieruchomo¶ci) póki jest siê w stanie to robiæ bo jest siê m³odym i zdrowym. Na zasadzie jak sobie po¶cielisz, tak siê niestety wy¶pisz. To ¿e takie osoby zosta³y bez ¶rodków do ¿ycia ¶wiadczy te¿ o ich bierno¶ci w okresie sprawno¶ci i zdrowia. Co¶ na zasadzie- a tam, wydam wszystko bo i tak staro¶ci nie do¿yjê. Mój te¶æ te¿ tak powtarza³, a na emeryturze jest ju¿ ponad 10 lat. No wiêc trzeba o tym my¶leæ. Taka prawda.

I dodam z w³asnego podworka- mój szwagier, po 40tce, ca³e ¿ycie na minimalnej a dobra kasa pod tzw sto³em. Z podej¶ciem- jako¶ to bêdzie, córka nam kiedy¶ pomo¿e. No nie. ¯ycie na tym nie polega. Je¶li masz na kogo¶ liczyæ, to licz na siebie.

Edytowane przez Lasagna_ze_szpinakiem
Czas edycji: 2023-02-25 o 11:26
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2023-04-22 22:28:07

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.