![]() |
#121 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12 340
|
Dot.: Bezdzietno¶æ a staro¶æ
Co do najmadrzejszej w ca³ej wsi - to na pewno nie chcia³abym mieszkac na staro¶æ na wsi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 850
|
Cytat:
w oplatach serwisowych sa posilki i sprzatanie, zakupy chyba opcjonalnie, opieka lekarska i opiekunka spoleczna na starosc przeniose sie w podobne miejsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 387
|
Ja jak do¿yje staro¶ci to chcia³abym skoñczyæ jak mój ojciec czy babcia, mój ojciec ju¿ grubo po 60tce, a nadal du¿o biega, pracuje, podró¿uje, babcia 82 lata, a ¶miga na fejsie, robi wszystko wokó³ siebie, wiêcej le¿y w ³ó¿ku, ale nie potrzebuje jako takiej pomocy, jest zaprzyja¼niona z s±siadami i nieraz kto¶ jej tam pomo¿e przynie¶æ zakupy czy co¶ wiêc ma na kogo liczyæ w razie czego. A jak do¿yje staro¶ci to my¶lê, ¿e chcia³abym przeprowadziæ na takie osiedle seniorów albo prywatny dom opieki ¿eby nie skoñczyæ samotnie, mia³am praktyki kiedy¶ w takim domu i tam naprawdê maj± super, w³asne pokoiki z telewizorem, integracja, graj± w ró¿ne planszówka, szachy, maj± zapewnion± opiekê medyczn±, dla mnie super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Te¿ bym chcia³a takiej staro¶ci. U mnie to jest bardziej problem w nawi±zywaniu kontaktów z lud¼mi. Bo ma siê dzieci, partnera, kogokolwiek, a zawsze potem mo¿na nie mieæ - niestety, samo ¿ycie. Wiêc w mojej staro¶ci mniej mnie przera¿a fakt, ¿e nie mam dzieci, a bardziej, ¿e jestem mocno aspo³eczna - bo w³a¶nie chcia³abym mieæ tak± grupkê do socjalizacji/wspólnej pomocy w razie gdyby. Sama oczywi¶cie chêtnie pomagam ludziom, tylko w³a¶nie nawi±zywanie znajomo¶ci jest dla mnie problemem.
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 328
|
Czytaj±c ten w±tek bardziej przera¿a mnie podej¶cie, ¿e ludzie po 60tce okre¶lani s± mianem "starych"
![]() ![]()
![]() |
#126 | |
Zakorzeniona
Wiadomo¶ci: 23 947
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 096
|
Wiesz co ró¿nie bywa, wiêc mo¿e to wynika z jaki¶ rodzinnych do¶wiadczeñ? Niektóre powa¿ne choroby, w tym neurodegeneracyjne, potrafi± przypl±taæ siê i odebraæ samodzielno¶æ du¿o wcze¶niej ni¿ po 80. Mnie to najbardziej przera¿a.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 328
|
Racja, ale z drugiej strony powa¿ne choroby mog± siê objawiæ w ka¿dym wieku.
![]() |
#129 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 730
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89514715]Co do najmadrzejszej w ca³ej wsi - to na pewno nie chcia³abym mieszkac na staro¶æ na wsi[/QUOTE]
Jak kocham wie¶ - to w sumie te¿. Mój dziadek ma³e mieszkanko w centrum i by³ w 100 % samowystarczalny. Sklep, koledzy na ryneczku do grania w szachy itp. Za to babcia problem ze wszystkim, bo ju¿ obrze¿a miasta. Do sklepu za daleko, dooko³a du¿o mniej "babæ", co skutkowa³o samotno¶ci±. Cytat:
![]() A jeszcze odno¶nie domów seniora - uwa¿am, ¿e powstaje ich co raz wiêcej, szczególnie na wsiach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 897
|
Ta opcja zamieszkania kilku znajomych seniorów w jednym domu mo¿e nie jest taka g³upia, tylko nie wiem czy realna. To trochê powrót to lat studenckich ¿e wspolokatorami tylko na staro¶æ
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 569
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12
|
wy tak tutaj szczebioczecie o tych osiedlach seniora, jakie to fajne - ale teraz jestescie mlode i nie macie pojecia, jak bedziecie czuc i czego potrzebowac jak wam stuknie 70/80. teraz moze wam to sie wydawac fajna perspektywa- wow, wlasny pokoic z telewizorem i kupa ziomow na dzielni, alw myslicie, ze na starosc wam nie odpali inna klapka? mialam sasiadke- samodziena kobieta 80+, w koncu zaczela potrzebowac opieki, bo nie dawaa rady juz nawet z balkonikiem schodzic w bloku z plyty bez windy/. ale dobrze sie czula w domu, bo BYLA U SIEBIE. w koncu syn, ktory mieszkal w innym miescie wsadzil ja do takiego fajnego domu seniora, kobieta umarla po kilku tygodniach. rozumiem, ze watek psychologiczny zadzialal, bo nie cierpiala na zadne smiertelne choroby w momencie, kiedy opuszczala dom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515792]wy tak tutaj szczebioczecie o tych osiedlach seniora, jakie to fajne - ale teraz jestescie mlode i nie macie pojecia, jak bedziecie czuc i czego potrzebowac jak wam stuknie 70/80. teraz moze wam to sie wydawac fajna perspektywa- wow, wlasny pokoic z telewizorem i kupa ziomow na dzielni, alw myslicie, ze na starosc wam nie odpali inna klapka? mialam sasiadke- samodziena kobieta 80+, w koncu zaczela potrzebowac opieki, bo nie dawaa rady juz nawet z balkonikiem schodzic w bloku z plyty bez windy/. ale dobrze sie czula w domu, bo BYLA U SIEBIE. w koncu syn, ktory mieszkal w innym miescie wsadzil ja do takiego fajnego domu seniora, kobieta umarla po kilku tygodniach. rozumiem, ze watek psychologiczny zadzialal, bo nie cierpiala na zadne smiertelne choroby w momencie, kiedy opuszczala dom.[/QUOTE]
W tym wieku to mozna umrzec juz w kazdej chwili a twoja wiedza na temat jej zdrowia jest naprawdê za mala aby twierdzic zw dom seniora j± wykoñczy³ Ja planuje zostac w swoim domu tak dlugo jak bede samodzielna ,jesli zaczne potrzebowac codziennej pomocy sprzedam dom i pójdê do domu opieki gdzie ktos bedzie mi pomagal z np ubieraniem ,beda gotowac mi posilki ,bede mial zorganizowane rozrywki w ciagu dnia.jesli z tego powodu umre za tydzien czy 2 to i tak raczej ma³a strata w momencie kiedy nie moge ogarnac swojego codziennego zycia samodzielnie. Nie zalezy mi na dlugim zyciu tylko dla faktu zeby zyc ,kiedy jest sie schorowanym ,glowa nie pracuje,nogi odmawiaja pos³uszeñstwa nie widze sensu dalszej egzystencji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 906
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515792]wy tak tutaj szczebioczecie o tych osiedlach seniora, jakie to fajne - ale teraz jestescie mlode i nie macie pojecia, jak bedziecie czuc i czego potrzebowac jak wam stuknie 70/80. teraz moze wam to sie wydawac fajna perspektywa- wow, wlasny pokoic z telewizorem i kupa ziomow na dzielni, alw myslicie, ze na starosc wam nie odpali inna klapka? mialam sasiadke- samodziena kobieta 80+, w koncu zaczela potrzebowac opieki, bo nie dawaa rady juz nawet z balkonikiem schodzic w bloku z plyty bez windy/. ale dobrze sie czula w domu, bo BYLA U SIEBIE. w koncu syn, ktory mieszkal w innym miescie wsadzil ja do takiego fajnego domu seniora, kobieta umarla po kilku tygodniach. rozumiem, ze watek psychologiczny zadzialal, bo nie cierpiala na zadne smiertelne choroby w momencie, kiedy opuszczala dom.[/QUOTE]Pokolenie wojenne i ¶wie¿o powojenne ma bardzo mocno zakorzenione zostawanie w jednym miejscu, brak przeprowadzek przez ca³e ¿ycie. Obecnie to siê bardzo mocno zmieni³o i coraz mniej osób jest tak kurczowo przywi±zana do jednego miejsca.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#136 |
Konto usuniête
|
to fakt, ze starsze pokolenie bylo inne i rzeczywiscie rzeczywistosc wojenna/ powojenna wywarla wplyw nie do zatarcia na charakter… jednak tez mysle, ze wszyscy jestesmy tylko ludzmi i tak bardzo sie nie roznimy od siebie, warunki zycia sie zmienily, ale jednak wciaz potrzebujemy tego samego: stabilizacji, milosci, bliskosci, poczucia bezpieczenstwa, itd.
rowniez nasza osobowosc ulega zmianie na przestrzeni lat i w miare rosnacych doswiadczen, takze ja bym nie robila daleko idacy hurra optymistycznych planow na to, jak bym chciala spedzic starosc, bo moj punkt widzenia moze sie zmienic o 180 stopni za x lat. chyba malo kto, majac 40 lat pozostalby taki sam, jak wtedy, majac lat 20-pare, prawda, takze nie jestesmy w stanie przewidziec, jacy bedziemy po 80, o ile dozyjemy. a co do samego pytania w temacie- nie rozumiem podejscia”robic dzieci, zeby na starosc mial sie kto toba zajmowac”, to takie zaborczo-toksyczne😖 ja nie oczekuje od syna, zeby spelnial moje widzimisie na starosc- niech zyje po swojemu❤️ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515872]to fakt, ze starsze pokolenie bylo inne i rzeczywiscie rzeczywistosc wojenna/ powojenna wywarla wplyw nie do zatarcia na charakter… jednak tez mysle, ze wszyscy jestesmy tylko ludzmi i tak bardzo sie nie roznimy od siebie, warunki zycia sie zmienily, ale jednak wciaz potrzebujemy tego samego: stabilizacji, milosci, bliskosci, poczucia bezpieczenstwa, itd. [/QUOTE]
Moja babcia jest ju¿ ponad rok w domu opieki i my¶lê, ¿e ma wiêksze poczucie bezpieczeñstwa ni¿ jak mieszka³a sama, mimo ¿e moja matka odwiedza³a j± prawie codziennie. Babcia jest dementywna, czêsto ma poczucie spl±tania, gubi siê jaki jest dzieñ tygodnia, czasem poznaje ludzi, a czasem nie, nie pamiêta czy ju¿ wziê³a leki, jak przygotowaæ sobie prosty posi³ek. A w prywatnym domu opieki ma administrowane podawanie leków, regularne posi³ki, kontakt z innymi lud¼mi, wizyty lekarza jak tylko zajdzie potrzeba. Tak¿e nie demonizowa³abym domów opieki, bo to czasem konieczno¶æ. Nikt w rodzinie nie ma warunków, ¿eby wzi±æ babciê do siebie i opiekowaæ siê ni± 24h/dobê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usuniête
|
no, ale jak babcia ma demencje to jest juz inna sytuacja, bo ona jest juz w stanie „wszystko mi jedno” i nawet nie byla decyzyjna w momencie, kiedy ja przeniesli do domu opieki. wtedy to pewnie, przeciez twoja mama nie moze sie nia zajmowac 24/7 i pomoc potrzebna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515888]no, ale jak babcia ma demencje to jest juz inna sytuacja, bo ona jest juz w stanie „wszystko mi jedno” i nawet nie byla decyzyjna w momencie, kiedy ja przeniesli do domu opieki. wtedy to pewnie, przeciez twoja mama nie moze sie nia zajmowac 24/7 i pomoc potrzebna.[/QUOTE]
Jest dementywna i niesamodzielna, ale przez wiêkszo¶æ czasu jest w kontakcie logicznym (tak oceni³ lekarz). Tak¿e nie jest jej wszystko jedno moim zdaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515792]wy tak tutaj szczebioczecie o tych osiedlach seniora, jakie to fajne - ale teraz jestescie mlode i nie macie pojecia, jak bedziecie czuc i czego potrzebowac jak wam stuknie 70/80. teraz moze wam to sie wydawac fajna perspektywa- wow, wlasny pokoic z telewizorem i kupa ziomow na dzielni, alw myslicie, ze na starosc wam nie odpali inna klapka? mialam sasiadke- samodziena kobieta 80+, w koncu zaczela potrzebowac opieki, bo nie dawaa rady juz nawet z balkonikiem schodzic w bloku z plyty bez windy/. ale dobrze sie czula w domu, bo BYLA U SIEBIE. w koncu syn, ktory mieszkal w innym miescie wsadzil ja do takiego fajnego domu seniora, kobieta umarla po kilku tygodniach. rozumiem, ze watek psychologiczny zadzialal, bo nie cierpiala na zadne smiertelne choroby w momencie, kiedy opuszczala dom.[/QUOTE]Chyba to piszesz tylko po to by byæ w kontrze do reszty. Wiele wiza¿anek zmieni³o miejsce zamieszkania, miasto, czasami kraj. Kolejne przenosiny nie musz± byæ udrêk±. Nie trzeba te¿ ich robiæ po 80-tce, mo¿na wcze¶niej, kiedy jeszcze g³owa i cia³o jest sprawne.
Zreszt± co ta twoja kontra ma udowodniæ? Jakie realne alternatywy maj± osoby bezdzietne? Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usuniête
|
skara- mam po prostu inne zdanie, czy jest to zabrobione na wizazu? zobaczymy jak chetnie sie bedziesz przeprowadzac po 80-tce. po prostu wg mnie rozmyslanie, co sie zrobi ze swoim zyciem za 40 lat jest troche na wyrost i jak masz problem z moim podejsciem, mozesz je sobie zwyczajnie zignorowac, chyba ze uwazasz, ze moje zdanie jest w jakis sposob niebezpieczne, zagrazajace ci itd. to mozesz je zglosic adminowi 😂
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- i nie wiem jakie alternatywy maja osoby bezdzietne, ani dzietne- bo jak juz powiedzialam, nie bede oczekiwac od mojego dziecka, zeby mi pomagao podjac decyzje, co mam ze soba zrobic na starosc, ale nie jestem w stanie tego zaplanowac w mysl porzekadla „jak chcesz rozsmieszyc pana boga to opowiedz mu o swoich planach” - adekwatne, zarowno dla wierzacych, jak i nie. bo tez nie wiesz, kiedy zdrowie zacznie ci odmawiac posluszenstwa, a moze twojw dzieci zgina na wojnie (bo moze jakas wybuchnie, skoro jedna jest juz blisko), albo jak nie masz w ciaze to zajdziesz w jakas nieplanowana i urodzisz i wtwdy bedziesz liczyc na to, ze ci pomoze, a jak bedziesz liczyc ze ci pomoze to sie okaze, ze cie kopnie itp. itd. ;P ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- *albo jak nie masz dzieci to zajdziesz kiedys w ciaze nieplanowana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515939]skara- mam po prostu inne zdanie, czy jest to zabrobione na wizazu? zobaczymy jak chetnie sie bedziesz przeprowadzac po 80-tce. po prostu wg mnie rozmyslanie, co sie zrobi ze swoim zyciem za 40 lat jest troche na wyrost i jak masz problem z moim podejsciem, mozesz je sobie zwyczajnie zignorowac, chyba ze uwazasz, ze moje zdanie jest w jakis sposob niebezpieczne, zagrazajace ci itd. to mozesz je zglosic adminowi
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usuniête
|
jestem tu, bo moge.
jeszcze jakies pytania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 20 982
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-02-28 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 375
|
Cytat:
Moi przyjaciele s± dla mnie o wiele wa¿niejsi i bardziej pomocni, ni¿ ktokolwiek z mojej rodziny. I nie, wielu ludzi nie zak³ada rodzin z mi³o¶ci, tylko z powodów konwenansów/presji spo³ecznej/egoizmu. Gwoli ¶cis³o¶ci: znam szczê¶liwe, wspieraj±ce siê rodziny, ale znam te¿ mnóstwo dysfunkcyjnych/toksycznych i wmawianie im komuna³u "rodzina jest najwa¿niejsze, przyjaciele tak nie pomog±" jest bardzo szkodliwe. [1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89514403]Tre¶æ usuniêta[/QUOTE] Same, mieszkanie na staro¶æ na wsi to jest dramat. Wszêdzie daleko, jest siê zdanym na ³askê innych i do tego czêsto jest siê tak¿e samotnym (ogólnie samotno¶æ w¶ród seniorów to jest du¿y problem, ale na wsi to ju¿ w ogóle kaplica). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 061
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 110
|
[1=831c00f80c14dd8ce5dd50c 8d36401d00c309fcd_63ffe70 1c0379;89515939]skara- mam po prostu inne zdanie, czy jest to zabrobione na wizazu? zobaczymy jak chetnie sie bedziesz przeprowadzac po 80-tce. po prostu wg mnie rozmyslanie, co sie zrobi ze swoim zyciem za 40 lat jest troche na wyrost i jak masz problem z moim podejsciem, mozesz je sobie zwyczajnie zignorowac, chyba ze uwazasz, ze moje zdanie jest w jakis sposob niebezpieczne, zagrazajace ci itd. to mozesz je zglosic adminowi 😂
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- i nie wiem jakie alternatywy maja osoby bezdzietne, ani dzietne- bo jak juz powiedzialam, nie bede oczekiwac od mojego dziecka, zeby mi pomagao podjac decyzje, co mam ze soba zrobic na starosc, ale nie jestem w stanie tego zaplanowac w mysl porzekadla „jak chcesz rozsmieszyc pana boga to opowiedz mu o swoich planach” - adekwatne, zarowno dla wierzacych, jak i nie. bo tez nie wiesz, kiedy zdrowie zacznie ci odmawiac posluszenstwa, a moze twojw dzieci zgina na wojnie (bo moze jakas wybuchnie, skoro jedna jest juz blisko), albo jak nie masz w ciaze to zajdziesz w jakas nieplanowana i urodzisz i wtwdy bedziesz liczyc na to, ze ci pomoze, a jak bedziesz liczyc ze ci pomoze to sie okaze, ze cie kopnie itp. itd. ;P[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Skoro rozmyslanie o tym co sie bedzie dzialo za 40 lat jest na wyrost, to sk±d mozesz mieæ pewno¶æ, ¿e nie bedziesz wymagaæ czego¶ od swojego dziecka? Du¿o ci siê mo¿e z wiekiem zmieniæ.
![]() |
#148 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 06:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 375
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego twoim zdaniem takie podej¶cie jest 'p³ytkie'? Przecie¿ ludzie wiele rzeczy planuj± w ¿yciu albo zawczasu zaczynaj± dzia³aæ w jakim¶ kierunku. Wiadomo, ¿e nie zawsze wyjdzie tak jak zak³adali, ale co w tym z³ego, ¿e próbuj± siê przygotowaæ na dan± okoliczno¶æ albo rozwa¿aj± ró¿ne opcje? ¯ycie z dnia na dzieñ i absolutnie nie my¶lenie o przysz³o¶ci jest 'g³êbokie'?
Edytowane przez PumpkinEyes Czas edycji: 2023-02-28 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.