Być kobietą w Polsce - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-03-03, 11:26   #61
Sally1642
Rozeznanie

Dot.: Być kobietą w Polsce

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to w Holandii rodzi się znacznie więcej dzieci chorych i z wadami, niż w Polsce, statystycznie pod tym względem są w ogonie Europy, więc nie wiem, czy w tej kategorii można powiedzieć, że tam jest serio lepiej.
Z tego co wiem, to Holandia wspiera (finansowo ale nie tylko) rodziny z dziećmi z niepełnosprawnościami a nie wypina dvpę jak nasze ukochane państwo

Masz niepełnosprawne dziecko w Polsce? To se radź. Tak to u nas wygląda.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 11:30   #62
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Jeżeli to prawda i dojdzie do skutku, to brawo Finlandia:
https://wiadomosci.wp.pl/ten-kraj-w-...2206205577920a
Stary 2023-03-03, 11:31   #63
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem, to w Holandii rodzi się znacznie więcej dzieci chorych i z wadami, niż w Polsce, statystycznie pod tym względem są w ogonie Europy, więc nie wiem, czy w tej kategorii można powiedzieć, że tam jest serio lepiej.

Przecież tu nie chodzi o kwestie urodzenia czy nie, jeśli mamy oceniać czy jest lepiej. To jak kraj dba o rodziny, opiekunów i same dzieci, a później dorosłe osoby niepełnosprawne ma największe znaczenie więc owszem, lepiej to mało powiedziane.

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 11:36   #64
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to Holandia wspiera (finansowo ale nie tylko) rodziny z dziećmi z niepełnosprawnościami a nie wypina dvpę jak nasze ukochane państwo

Masz niepełnosprawne dziecko w Polsce? To se radź. Tak to u nas wygląda.
Ale jaki to ma związek z tym, co napisałam?

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Przecież tu nie chodzi o kwestie urodzenia czy nie, jeśli mamy oceniać czy jest lepiej. To jak kraj dba o rodziny, opiekunów i same dzieci, a później dorosłe osoby niepełnosprawne ma największe znaczenie więc owszem, lepiej to mało powiedziane.
No mi chodziło. O innych kwestiach się nie wypowiadałam, a już tym bardziej o tym, gdzie całościowo jest lepiej.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 11:40   #65
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
O, inclestwo jak zwykle wypowiada się w tematach, o których nie ma pojęcia.
Klasyka gatunku. Wczoraj jeden jegomość wyzywał mnie od idiotek i tępaków twierdząc, że nie jest przemocowy, a wzburzył go fakt nagłaśniania przemocy wobec kobiet, która jego zdaniem nie istnieje (bo on jej nie doświadcza) A ja mu tak ładnie elaboraty pisałam, żeby jednak miał szansę zapoznać się z tematem od drugiej strony. I jak o ścianę.

Polskiej mentalności nie lubię. Troszkę się to zmienia, mam wrażenie głównie wśród kobiet, ale jeszcze kilka pokoleń musi się wymienić. Jeśli chodzi o randkowanie z facetami 35+, to jest światopoglądowa tragedia. Bardzo żałuję, że nie jestem późnym X-em, albo wczesną Z-ką. U nich już widać zmiany, choćby w korzystaniu z pomocy psychologicznej przez mężczyzn. Nadal mamy pulę rycerzy ortalionu, ale reszta ma w sobie, mam wrażenie, mniej toksycznej męskości.

Co do stanu Państwa pod kątem politycznym, a raczej radykalizowania się go, to zaczęłam powolutku przygotowywać się do emigracji.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Edytowane przez Pani_Robot
Czas edycji: 2023-03-03 o 11:43
Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 11:49   #66
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Ale jaki to ma związek z tym, co napisałam?[COLOR="Silver"]
Ano taki, że skoro w Holandii jest bardzo dobry system wsparcia rodzin z dziećmi niepełnosprawnościami, to więcej kobiet zdecyduje się to dziecko urodzić. U nas takie rodziny mają przewalone:
(a) nawet jakbyś chciała przerwać ciążę w kraju to nie możesz
(b) jak już urodzisz, to masz krótko mówiąc przewalone, bo państwo ma w nosie takie rodziny, zasiłek dla opiekuna to jeden wielki żart.

W Holandii nie dość że masz wybór (urodzić bądź przeprowadzić aborcję), to jeszcze jak zdecydujesz się na to dziecko to państwo cię w tym wesprze.

Serio, nie wiem jak można napisać, że tam jest gorzej Pod względem liczbowym może i tak (jeśli założymy że mniej aborcji -> gorzej, jednak to dość dziwne założenie), ale pod względem praktycznym i życiowym absolutnie nie.

Edytowane przez Sally1642
Czas edycji: 2023-03-03 o 11:50
Stary 2023-03-03, 11:51   #67
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:08   #68
road_rage
Zadomowienie

Cytat:
To znaczy ile tych dzieci się tam rodzi i skąd masz takie dane?
road_rage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:12   #69
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Pokaż wiadomość
Klasyka gatunku. Wczoraj jeden jegomość wyzywał mnie od idiotek i tępaków twierdząc, że nie jest przemocowy, a wzburzył go fakt nagłaśniania przemocy wobec kobiet, która jego zdaniem nie istnieje (bo on jej nie doświadcza) A ja mu tak ładnie elaboraty pisałam, żeby jednak miał szansę zapoznać się z tematem od drugiej strony. I jak o ścianę.

Polskiej mentalności nie lubię. Troszkę się to zmienia, mam wrażenie głównie wśród kobiet, ale jeszcze kilka pokoleń musi się wymienić. Jeśli chodzi o randkowanie z facetami 35+, to jest światopoglądowa tragedia. Bardzo żałuję, że nie jestem późnym X-em, albo wczesną Z-ką. U nich już widać zmiany, choćby w korzystaniu z pomocy psychologicznej przez mężczyzn. Nadal mamy pulę rycerzy ortalionu, ale reszta ma w sobie, mam wrażenie, mniej toksycznej męskości.

Co do stanu Państwa pod kątem politycznym, a raczej radykalizowania się go, to zaczęłam powolutku przygotowywać się do emigracji.
Ty serio chyba masz jakiegoś pecha albo wyszukujesz sobie takie sytuacje. Ja w swoim otoczeniu nie spotykam aż tylu skrajnych ludzi, tobie się to przydarza regularnie...

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:24   #70
Hermiona83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Za granicą ci konserwatyści potrafią wprowadzić małżeństwa osób tej samej płci, bo małżeństwo to instytucja konserwatywna (UK)
Hermiona83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:31   #71
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Ano taki, że skoro w Holandii jest bardzo dobry system wsparcia rodzin z dziećmi niepełnosprawnościami, to więcej kobiet zdecyduje się to dziecko urodzić. U nas takie rodziny mają przewalone:
(a) nawet jakbyś chciała przerwać ciążę w kraju to nie możesz
(b) jak już urodzisz, to masz krótko mówiąc przewalone, bo państwo ma w nosie takie rodziny, zasiłek dla opiekuna to jeden wielki żart.

W Holandii nie dość że masz wybór (urodzić bądź przeprowadzić aborcję), to jeszcze jak zdecydujesz się na to dziecko to państwo cię w tym wesprze.

Serio, nie wiem jak można napisać, że tam jest gorzej Pod względem liczbowym może i tak (jeśli założymy że mniej aborcji -> gorzej, jednak to dość dziwne założenie), ale pod względem praktycznym i życiowym absolutnie nie.
Ale ja nigdzie nie pisałam ani na temat wsparcia dla rodzin niepełnosprawnych, ani gdzie lepiej, a gdzie gorzej.

Cytat:
Napisane przez road_rage Pokaż wiadomość
To znaczy ile tych dzieci się tam rodzi i skąd masz takie dane?
To był dość nośny temat, tak kilka lat temu.
Musiałabym poszukać teraz, ile konkretnie.
Kojarzę, że wdrażali pomysły, które miały sytuację poprawić, ale nie wiem, na czym stanęło ostatecznie.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:39   #72
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Ale ja nigdzie nie pisałam ani na temat wsparcia dla rodzin niepełnosprawnych, ani gdzie lepiej, a gdzie gorzej.
No jak nie? A to tutaj na dole, pogrubione?

Cytat:
Stary 2023-03-03, 12:48   #73
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usunięte

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89519263]No jasne, ale my zdaje chyba powinniśmy dążyć do cywilizowanych standarów, a nie pozwalać żeby oszołomstwo robiło nam z życia gnój, bo w Afryce mają gorzej.
Mnie to nie pociesza. ODEBRANO MI MOJE PRAWA, które miałam jeszcze kilka lat wcześniej, jest to podłe i zasługuje na potępienie. Jeżeli coś takiego dzieje się gdzie indziej, to też na to zasługuje. Myślałam, że to oczywiste.[/QUOTE]
no widzisz, a ja tego odebrania praw nie odczuwam tak silnie jak ty

jesteśmy w sytuacji gdzie jak się chce to się da, bez problemu zamawiałam parę lat temu tabletki wczesnoporonne, innym razem w jakimś online receptomacie zapłaciłam 50zł i dostałam po 15 minutach smsem e-receptę na tabletkę 72h po, jak mi się skończył pakiet w prywatnej opiece, to ginekolog zaproponowała mi wypisanie recept na tabletki anty na rok, żebym nie musiała dodatkowo płacić za wizyty, podczas których nic innego poza receptą by się nie działo

i jak już ktoś ma tak silną potrzebę walki, to są ludzie, którzy cierpią bardziej i pomoc miałaby tam dużo większe znaczenie
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:55   #74
magdalenaCat
Raczkowanie

Mieszkam w Holandii i potwierdzam ze sporo tu takich osób ale myśle ze wynika to z tego ze ludzie otrzymują dużo pomocy w wychowywaniu takiego dziecka a później nawet w opiece nad upośledzonym dorosłym - można taka osobę czy dziecko na cały dzień, 5 dni w tygodniu wywieźć do ośrodka (albo nawet przyjeżdża po nią minibus) gdzie ma zapewnione ćwiczenia, rozrywki, posiłki, wycieczki, socjalizuje się. Później jak jest w stanie to nawet pracuje, taka osoba jest wspierana ze wszystkich stron w tym żeby żyła normalnie. Duża cześć opieki przejmują instytucje i ta opieka jest naprawdę na wysokim poziomie. Jak się urodzi takie dziecko to nie jest jakaś ogromna tragedia tak jak w Polsce …
magdalenaCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 12:59   #75
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stranger001 Pokaż wiadomość
1. Akurat in vitro nie powinno być dotowane z publicznych pieniędzy. Nie widzę powodu, by zmuszać innych podatników do finansowania komuś starań o bombelka (tak samo uważam, że do kasacji powinny iść różne pińcet plusy, trzysta plusy i inne rozdawnictwo).

2. Problemem z rodzeniem się dzieci jest w całej Europie, tylko że zachód ma o tyle łatwiej, że może łatać dziury demograficzne imigracją, a my jesteśmy wciąż za biedni, by być krajem atrakcyjnym dla imigrantów. Choć w takiej Hiszpanii dzietność nawet mimo imigracji jest niższa niż w Polsce.

3. Z tą antykoncepcją to jakieś brednie. Gumki są w każdym sklepie.

4. Akurat "strefy wolne od LGBT" to fake news wykreowany przez aktywistę LGBT, który sam przyklejał takie tabliczki do znaków drogowych.
A co powinno iść z publicznych pieniędzy? Leczenie palaczy na raka płuc czy alkoholików na wątrobę? Tak to już jest w leczeniu. A in vitro to leczenie.
My też zalatalysmy trochę dziurę ciężarnymi uchodźcami z Ukrainy co u nas rodziły. W ub roku urodziło się 305tys. 290tys to polskie dzieci, reszta obcokrajowców. Przy czym w 2022 urodziło się 2 razy więcej dzieci obcokrajowców niż w 2021.
A wiesz ze antykoncepcją to nie tylko gumki? Antykoncepcją dla kobiet jest na receptę. Nie kupisz od tak tabletki awaryjnej.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89518940]Może to i nie polski wymysł (zresztą gdzie mówię, że to tutaj wymyślono?), ale to w połączniu z tak restrykcyjnym prawem antyaborcyjnym daje skutek tragiczny w kwestii prawa do aborcji. Nawet tej jeszcze zgodnej z prawem.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

No i co z tego, że jest teoretycznie legalna ? Lekarze (pewnie jakieś oszołomstwo, ale takich nie brakuje, niestety) bardziej boją się posądzenia o aborcję niż o niepodjęcie się ratowania życia ciężarnej. Tak było w przypadku pani Izy z Pszczyny na przykład.
Niedawno głośny był przypadek niepełnosprawnej intelektualnie kobiety, która została zgwałcona, a której żaden szpital nie chciał przeprowadzić aborcji. A też by była zgodna z prawem.
Na Podkarpaciu praktycznie nie wykazuje się aborcji w statystykach. Bo się ich w szpitalach albo nie robi, albo je ukrywa (kamufluje albo w ogóle nie wykazuje w dokumentacji). Serio ktoś myśli, że wszystkie ciąże w tym regionie kończą się porodem ? No nie sądzę.
To wszystko jest chore, to jest fikcja.[/QUOTE]Podkarpacie graniczy że Słowacja

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 13:00   #76
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rogatka_Ozdobna Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez wooyo Pokaż wiadomość
To co dzieje się teraz w naszym kraju, szczególnie dotyczące praw kobiet i w ogóle człowieka, sprawia że nie mam zamiaru raczej wracać na ojczyznę.
Ale co się dzieje w Polsce z prawami kobiet (nie licząc aborcji) i prawami człowieka? Rozwiniesz?
Autorko, możemy liczyć na komentarz?
Rogatka_Ozdobna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 13:12   #77
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Jeżeli to prawda i dojdzie do skutku, to brawo Finlandia:
https://wiadomosci.wp.pl/ten-kraj-w-...2206205577920a
Z jednej strony super. Z drugiej, to przygnębiające, że obce państwo chce dbać o polki, bo swoje ma je gdzieś. Szkopuł w tym, że fińska premier ma się tym zająć po wygranych wyborach. Wybory już za miesiąc, a z tego co widzę sondaże przewidują wygraną opozycji.

Całkowicie zgadzam się z quantum. To patologiczne, że pomocy musimy szukać poza granicami kraju. Nasz gdyby mógł, to jeszcze by nas tam ścigał. Polska ambasada w Czechach już nawet próbowała to robić grożąc pogorszeniem relacji jeśli będą abortować polskie płody. Na szczęście czesi pokazali im środkowy palec.

Edytowane przez wlosomaniaczkaaa
Czas edycji: 2023-03-03 o 13:14
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 13:22   #78
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Nic wtedy. O ile to demokrytyczny ustrój.

Pisowce to narodowi socjaliści z inklinacjami do zamordyzmu.
Spiknęli sie z klerem, któremu podsypują potężną kasę w zamian za polityczną indoktrynację parafian uskutecznianą przez tenże. Skorumpowali publicznymi pieniędzmi organizacje kibolskie niosące krużganek pisowskiej oświaty i tak to z hasłem 'bóg, honor, ojczyzna' na zakłamanych gębach, odbierają kolejne prawa obywatelom, demolują demokratyczny porządek (rozwalając trójpodział władzy) i instytucje państwa, a sami jednocześnie kradną i kłamią jak jeszcze nikt nigdy przed nimi. Do tego skłócają ludzi ze sobą, Polskę z partnerami z Unii, a teraz to już się na szczęście też żrą między sobą. Na ale podobno w Afryce jest gorzej, także nie ma się czym martwić.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2023-03-03 o 13:23
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 13:23   #79
Hermiona83
Zadomowienie

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89519441]no widzisz, a ja tego odebrania praw nie odczuwam tak silnie jak ty

jesteśmy w sytuacji gdzie jak się chce to się da
[/QUOTE]
Nie widzisz różnicy między "mam prawo do aborcji" a "jeśli chcę aborcji, to muszę się nakombinować, ale że jestem świadoma i mam kasę, to dam radę">
Hermiona83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 13:30   #80
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89519441]
jesteśmy w sytuacji gdzie jak się chce to się da[/QUOTE]

Widocznie bardziej lubisz pływać we wrzątku niż ja.

Co do cytatu, to nie będę się powtarzać.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
Napisane przez magdalenaCat Pokaż wiadomość
Mieszkam w Holandii i potwierdzam ze sporo tu takich osób ale myśle ze wynika to z tego ze ludzie otrzymują dużo pomocy w wychowywaniu takiego dziecka a później nawet w opiece nad upośledzonym dorosłym - można taka osobę czy dziecko na cały dzień, 5 dni w tygodniu wywieźć do ośrodka (albo nawet przyjeżdża po nią minibus) gdzie ma zapewnione ćwiczenia, rozrywki, posiłki, wycieczki, socjalizuje się. Później jak jest w stanie to nawet pracuje, taka osoba jest wspierana ze wszystkich stron w tym żeby żyła normalnie. Duża cześć opieki przejmują instytucje i ta opieka jest naprawdę na wysokim poziomie. Jak się urodzi takie dziecko to nie jest jakaś ogromna tragedia tak jak w Polsce …
W Polsce to bezduszne oszołomstwo typu Godek umie się tylko trząść nad płodami.
Jak dzieciak już się urodzi, to jolo frajerko, radź se sama 'ja też nie mam lekko'.
Tyle w tym miłosierdzia i humanizmu. Piękne.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2023-03-03 o 14:16
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 15:05   #81
suomi98
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
O, inclestwo jak zwykle wypowiada się w tematach, o których nie ma pojęcia.
No tak, argumentów brak, więc zaczyna się wyzywanie od inceli
suomi98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 15:44   #82
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez suomi98 Pokaż wiadomość

Argumentów jest mnóstwo, ale nikt Ci nie będzie robić wykładu, bo nie ma na to czasu ani ochoty. Sam możesz zgłębić temat. Internet jest długi, szeroki i ogólnodostępny. Równie dobrze mógłbyś żądać dowodów na istnienie rasizmu, czy to ze ziemia nie jest płaska. Twoja edukacja, to sprawa, której nikt nie załatwi za Ciebie. Chcesz poszerzyć swoje horyzonty - to je poszerzaj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Stary 2023-03-03, 15:55   #83
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-03-03 o 16:32
Stary 2023-03-03, 16:33   #84
magbeth
Dzik

Cytat:
Napisane przez stranger001 Pokaż wiadomość
Klauzula sumienia obowiązuje w całej Europie, nie jest to tylko polski wymysł.
Nie OBOWIAZUJE, a prawo zapewnia konkretnym medykom MOZLIWOSC powołania się na klauzule sumienia. To jest zasadnicza różnica, szczególnie jeśli aborcja jest legalna.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 16:38   #85
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 08:07
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 16:45   #86
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-03-03 o 16:46
Stary 2023-03-03, 17:19   #87
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Treść usunięta
Jej... a to przecież zawód opierający się na aktualnych badaniach naukowych Szkoda, że tak nie przestrzegała przed stosowaniem leków na nadcisnienie. Znalazłaby w ulotce długą listę. Może wtedy pożegnałaby się z etatem...

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Stary 2023-03-03, 17:27   #88
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-03-03, 17:49   #89
magbeth
Dzik

Cytat:
Treść usunięta
Tak tez może być, jasne, tu pełna zgoda - ale mi chodziło o praktyczna różnice pomiędzy obowiązkiem odnoszenia procedury medycznej do sumienia (co napisał stranger) a prawna możliwością powołania się na nią, co nie jest tożsame.
Obowiązek jest dla wszystkich, możliwość nie. Ja np.jako pracowniczka ochrony zdrowia mam obowiązek tajemnicy lekarskiej i złamanie go może grozić poważnymi konsekwencjami, z utrata autoryzacji włącznie. Nie mam natomiast obowiązku powoływania się na moje sumienie przy udzielaniu pomocy medycznej. Mogę to zrobić, owszem - ale nie muszę.
Więc pociskalam się bardziej o semantykę, ale uważam, ze słowa i sformułowania są ważne. Język wpływa mocno na rzeczywistość, vide nowomowa stosowana przez antichoice.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-03, 18:33   #90
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suomi98 Pokaż wiadomość
No tak, wiedzy brak, więc zaczyna się wyzywanie od lewactwa.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości