Odczuwacie kryzys gospodarczy? - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-03-13, 20:39   #2371
Paprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Odczuwacie kryzys gospodarczy?

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89529314]tez tak robię sama torty - bardzo proste, nałożę owoców do środka i są pyszne.

zamiast foremki to taniej zamówić tzw. opłatek na tort z nadrukiem z motywem np. bajkowym czy co tam dziecko chce, walnać naokoło szlaczki z kremu albo np. małe bezy czy posypkę z opłatka i jest tort jak ta lala
A jak niezbyt estetycznie wyjdzie to powiedzieć gościom, że dziecko mocno pomagało [/QUOTE]

Podzielisz się przepisem? Zamawiałam do tej pory dziecku w małej cukierni robiącej torty artystyczne, nigdy nie były tanie, ale przy obecnych cenach odzywa się moja wewnętrzna cebula. Myślałam, aby zamówić w zwykłej cukierni, gdzie zamawiam "dorosłe" torty - akurat obok mnie jest taka, w której robią pyszne torty, bez sztucznego posmaku i nie będące ulepkami - ale mam też ochotę sama spróbować. Strasznie żałuję, że ceny poszły w górę bo te artystyczne to był czad - z naturalnych składników, pyszne i do tego piękne (kobieta umie wyczarować wszystko).
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 20:45   #2372
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Jaka jest najniższa w Irlandii? Bo chyba nie 3500 euro?
Ile wydajesz na jedzenie w Irlandii?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
1600 najniższa. Nie wiem ile wydaję na jedzenie, bo kupuję bez patrzenia. Chyba 70 euro tygodniowo jak nie jem nic na wynos.
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 20:46   #2373
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _medianoche Pokaż wiadomość
Mnie nie chodzi o to, że wy biedujecie, tylko, że ja bym w Polsce biedowała, bo bym zarabiała minimalną krajową. Nie mam żadnych polskich kwalifikacji, to mogłabym jedynie celować w obsługę klienta po ang. I nie wiem ile się na tym zarabia.

Mnie szokuje inflacja w Polsce, bo u mnie przez te prawie 20 lat, coś co kosztowało w 2007 roku 1.50 euro, kosztuje teraz 3 euro na przykład. Mleko podrożało z 90c do 1.30. Ta inflacja była powolna, stopniowa. Mieszkania i wynajem od razu zdrożał, ale ceny w sklepach podnosiły się powoli. A jak patrzę na ceny w Polsce to mam oczy jak pięciozłotówki.

Nie da się przeżyć w Dublinie za minimum Minimalna krajowa to około 1600 euro na miesiąc. Bardzo dużo firm odesłało swoich pracowników biurowych na zdalne, bo zwyczajnie ich nie stać na mieszkanie w Dublinie. Musiałabyś mieć bardzo dobrą pracę, żeby mieszkać i żyć w Dublinie jako singiel. Chyba, że chcesz wynająć pokój i dzielić mieszkanie z kilkoma osobami. Wtedy dasz radę.

Kawalerki w miastach wojewódzkich, z dala od stolicy, to ok. 900 euro miesięcznie. To zapłać 900 za mieszkanie, 200 za rachunki. Da się za to żyć, ale nie się nie oszczędza. Ja nie pracuję za minimalną to aż tak bardzo się nie stresuję.

W Irlandii drogie są Internet (50 euro miesięcznie), ubezpieczenie samochodowe, czynsz itd.

Tu masz stronę, gdzie możesz zobaczyć ceny wynajmu. Możesz sobie wybrać miasto, rejon itd. Drugie największe po Dublinie miasta to Cork, potem Limerick. Szukaj to city / town, a nie county, bo ci pokaże całe hrabstwo / województwo. https://www.daft.ie/property-for-rent/dublin-city

Teraz jest ogromny kryzys mieszkaniowy, bo np. w moim mieście 30k mieszkańców było tylko jedno mieszkanie na wynajem. A u mnie jest uniwerek, mnóstwo firm. Nie ma gdzie mieszkać, a domy na nowych osiedlach kosztują 300k. A na tym samym osiedlu trzy lata temu kosztowały 200k. Mieszkania to teraz min 150k.

Z Irlandii to cenowo się robi taka Nowa Zelandia.

Bazując na Twoim opisie to nie powiedziałabym, że my w Polsce mamy tak bardzo źle.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 20:49   #2374
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Mnie nie chodzi o to, że wy biedujecie, tylko, że ja bym w Polsce biedowała, bo bym zarabiała minimalną krajową. Nie mam żadnych polskich kwalifikacji, to mogłabym jedynie celować w obsługę klienta po ang. I nie wiem ile się na tym zarabia.

Mnie szokuje inflacja w Polsce, bo u mnie przez te prawie 20 lat, coś co kosztowało w 2007 roku 1.50 euro, kosztuje teraz 3 euro na przykład. Mleko podrożało z 90c do 1.30. Ta inflacja była powolna, stopniowa. Mieszkania i wynajem od razu zdrożał, ale ceny w sklepach podnosiły się powoli. A jak patrzę na ceny w Polsce to mam oczy jak pięciozłotówki.

Nie da się przeżyć w Dublinie za minimum Minimalna krajowa to około 1600 euro na miesiąc. Bardzo dużo firm odesłało swoich pracowników biurowych na zdalne, bo zwyczajnie ich nie stać na mieszkanie w Dublinie. Musiałabyś mieć bardzo dobrą pracę, żeby mieszkać i żyć w Dublinie jako singiel. Chyba, że chcesz wynająć pokój i dzielić mieszkanie z kilkoma osobami. Wtedy dasz radę.

Kawalerki w miastach wojewódzkich, z dala od stolicy, to ok. 900 euro miesięcznie. To zapłać 900 za mieszkanie, 200 za rachunki. Da się za to żyć, ale nie się nie oszczędza. Ja nie pracuję za minimalną to aż tak bardzo się nie stresuję.

W Irlandii drogie są Internet (50 euro miesięcznie), ubezpieczenie samochodowe, czynsz itd.

Tu masz stronę, gdzie możesz zobaczyć ceny wynajmu. Możesz sobie wybrać miasto, rejon itd. Drugie największe po Dublinie miasta to Cork, potem Limerick. Szukaj to city / town, a nie county, bo ci pokaże całe hrabstwo / województwo. https://www.daft.ie/property-for-rent/dublin-city

Teraz jest ogromny kryzys mieszkaniowy, bo np. w moim mieście 30k mieszkańców było tylko jedno mieszkanie na wynajem. A u mnie jest uniwerek, mnóstwo firm. Nie ma gdzie mieszkać, a domy na nowych osiedlach kosztują 300k. A na tym samym osiedlu trzy lata temu kosztowały 200k. Mieszkania to teraz min 150k.

a jakie masz kwalifikacje?
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 20:59   #2375
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez olabambola Pokaż wiadomość
a jakie masz kwalifikacje?
Nieskończone studia biznesowe. Jestem z zawodu sekretarką (mam skończone kursy i lata doświadczenia w zawodzie). Nie pracowałam w Polsce.

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89529716]Bazując na Twoim opisie to nie powiedziałabym, że my w Polsce mamy tak bardzo źle.[/QUOTE]

Musiałabym pojechać i zobaczyć, bo sama widzisz, że nie mam porównania. Od ludzi, którzy byli w tym roku, słyszałam, że jest bardzo drogo w sklepach, restauracjach itd.

A ja na pewno nie mieszkałabym w Warszawie tylko w jakimś mieście wojewódzkim, pewnie na północy albo zachodzie. Po tylu latach w Irlandii, taki mały Dublin to dla mnie metropolia i się tam gubię.

Edytowane przez _medianoche
Czas edycji: 2023-03-13 o 21:02
Stary 2023-03-13, 21:01   #2376
Jaquara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Nie potrafię robić zakupów codziennie. Kosmos dla mnie, podziwiam. Ok, mogłabym ale wtedy na spożywkę wydawałabym grube tysiące

Haha, no też bym nie potrafiła. Miało być "codzienne", ja tak nazywam spożywcze właśnie. Robię je raz na 3-7 dni
Jaquara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 21:04   #2377
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lady_AnneBelle Pokaż wiadomość
Ostatnio zauważyłam (chyba, że to norma a ja nie widziałam wcześniej), że żeby wynająć mieszkanie/dom trzeba zarabiać np trzykrotność czynszu netto albo np 40-50 tys euro rocznie brutto (można wliczyć dochód partnera). W moim mieście czynsz >1000e a wchodzisz na goły beton, zakaz palenia, zakaz posiadania zwierząt.
Mieszkam w NL od 2008-2009 roku, od kiedy pamiętam jest min wymóg przychodu, jaki dokładnie to juz nie pamiętam i prawdopodobnie zmienił się na przestrzeni lat.
1000+ to i tak nie jest źle, a zakaz zwierząt i dzieci jest dość powszechny na wolnym rynku

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 21:09   #2378
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:

Akurat w Polsce znając tylko angielski można łatwo dostać się do korporacji, gdzie minimalnej nie płacą. Ba, płacą bardzo dobrze jak za taki zakres obowiązków. W dużym mieście na pewno ponad 4000 netto bez doświadczenia, tak więc dużo więcej niż minimalna.

No niestety, ceny nieruchomości są wszędzie tragiczne. Nowy dom za 300 tysięcy euro to nawet nie tak źle... Chociaż może bardzo daleko do dużego miasta i ofert pracy mało w okolicy?

U mnie minimalna teraz 1950 euro netto. Mieszkanie z opłatami spokojnie do 1000 można się zamknąć. Mało kto wynajmuje pokój pracując.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 21:09   #2379
_medianoche
theatrical romantic

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89529737]Mieszkam w NL od 2008-2009 roku, od kiedy pamiętam jest min wymóg przychodu, jaki dokładnie to juz nie pamiętam i prawdopodobnie zmienił się na przestrzeni lat.
1000+ to i tak nie jest źle, a zakaz zwierząt i dzieci jest dość powszechny na wolnym rynku

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

U mnie jest czasem zakaz zwierząt, a z zakazem dzieci to się nigdy nie spotkałam. Pierwszy raz słyszę. U mnie by to nie przeszło. Ktoś by powiedział, że już komuś wynajął i mieszkanie nie jest dostępne. Otwarcie, w ogłoszeniu to by nie przeszło. Wielki skandal by był.

Ile ja mam szczęścia, że sąsiad nade mną nie ma dzieci. Mogę spać spokojnie
Stary 2023-03-13, 21:11   #2380
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:

Cen nie zazdroszczę. Sama mieszkałam za granicą jeszcze przed covidem i moich znajomych singli nie było stać na samodzielność mimo zarobków w funtach. Mieszkali pół życia w pokojach bo nawet na kawalerkę się nie łapali (nawet jeśli ktoś zarabiał trochę więcej niż minimalna to wciąż nie był ten pułap). Dopiero we dwoje można było coś wynająć.
Moja przyjaciółka żyje tam teraz sama z dzieckiem i mimo pensji sporo ponad minimalna, momentami ciężko jej spiąć budżet (wakacje za granicą póki co odpadają u niej).
W Polsce nastąpił dość duży przeskok płacowy i mimo wszystko finansowo żyje się zdecydowanie lepiej niz np 10 lat temu. Jest drogo, jasne, ale wciąż ludzi stać na zakupy, wakacje i nowe auta. Większość moich znajomych wybudowało domy (w kredycie, ale na te kredyty ich stać), mają auta, jeżdżą za granicę na wakacje, dobrze się ubierają, kupują elektronikę często bez patrzenia na ceny. To jest zawsze kwestia pracy i umiejętności. I przede wszystkim chęci. Najmniej mają Ci którzy wiecznie narzekają jak jest źle ale sami nic w tym kierunku nie robią (nadal mówię o swoich znajomych).

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 21:22   #2381
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Akurat w Polsce znając tylko angielski można łatwo dostać się do korporacji, gdzie minimalnej nie płacą. Ba, płacą bardzo dobrze jak za taki zakres obowiązków. W dużym mieście na pewno ponad 4000 netto bez doświadczenia, tak więc dużo więcej niż minimalna.

No niestety, ceny nieruchomości są wszędzie tragiczne. Nowy dom za 300 tysięcy euro to nawet nie tak źle... Chociaż może bardzo daleko do dużego miasta i ofert pracy mało w okolicy?

U mnie minimalna teraz 1950 euro netto. Mieszkanie z opłatami spokojnie do 1000 można się zamknąć. Mało kto wynajmuje pokój pracując.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
U ciebie czyli gdzie?

Nowy dom 300k daleko od stolicy i to w miastach 20k - 50k mieszkańców. Teraz się mało buduje, bo wszystko zdrożało. Odkąd jest wojna na Ukrainie, drewno bardzo podrożało, a developerzy mogą podać ceny z kosmosu, bo nie ma mieszkań i ludzie muszą coś kupić, żeby nie wylądować na ulicy.

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Pokaż wiadomość
Cen nie zazdroszczę. Sama mieszkałam za granicą jeszcze przed covidem i moich znajomych singli nie było stać na samodzielność mimo zarobków w funtach. Mieszkali pół życia w pokojach bo nawet na kawalerkę się nie łapali (nawet jeśli ktoś zarabiał trochę więcej niż minimalna to wciąż nie był ten pułap). Dopiero we dwoje można było coś wynająć.
Moja przyjaciółka żyje tam teraz sama z dzieckiem i mimo pensji sporo ponad minimalna, momentami ciężko jej spiąć budżet (wakacje za granicą póki co odpadają u niej).
W Polsce nastąpił dość duży przeskok płacowy i mimo wszystko finansowo żyje się zdecydowanie lepiej niz np 10 lat temu. Jest drogo, jasne, ale wciąż ludzi stać na zakupy, wakacje i nowe auta. Większość moich znajomych wybudowało domy (w kredycie, ale na te kredyty ich stać), mają auta, jeżdżą za granicę na wakacje, dobrze się ubierają, kupują elektronikę często bez patrzenia na ceny. To jest zawsze kwestia pracy i umiejętności. I przede wszystkim chęci. Najmniej mają Ci którzy wiecznie narzekają jak jest źle ale sami nic w tym kierunku nie robią (nadal mówię o swoich znajomych).

Ja wiem, że mnie nie stać na Dublin to się tam nie pcham. Wolę żyć i pracować w małym mieście, jeździć co roku na wakacje, chodzić na koncerty i nie martwić się 'czy mi starczy do pierwszego'.

Ode mnie za to pożyczają osoby, które zarabiają więcej, a co roku muszą mieć nowy telefon, jakieś akcesoria do domu. I potem jak im się coś zepsuje to lecą do mnie pożyczyć kasę, bo nie mają 500 euro. Żyją ponad stan i w ogóle nic nie oszczędzają.
Stary 2023-03-13, 21:25   #2382
Konto usunięte

Cytat:
U mnie jest czasem zakaz zwierząt, a z zakazem dzieci to się nigdy nie spotkałam. Pierwszy raz słyszę. U mnie by to nie przeszło. Ktoś by powiedział, że już komuś wynajął i mieszkanie nie jest dostępne. Otwarcie, w ogłoszeniu to by nie przeszło. Wielki skandal by był.

Ile ja mam szczęścia, że sąsiad nade mną nie ma dzieci. Mogę spać spokojnie
W ogłoszeniu jest napisane: bez zwierząt i bez dzieci, nic nie trzeba mówić, nic nadzwyczajnego

12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-13, 21:33   #2383
_medianoche
theatrical romantic

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89529770]W ogłoszeniu jest napisane: bez zwierząt i bez dzieci, nic nie trzeba mówić, nic nadzwyczajnego

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

To spoko U mnie byłyby tłumaczenia, że mieszkanie jest nieprzystosowane do dzieci albo już się komuś wynajęło. Nigdy wprost.

A jak chcę do lekarza w Holandii, to tak samo jak u mnie? Płaci się z góry 60 euro za wizytę?
Stary 2023-03-13, 22:14   #2384
Konto usunięte

Cytat:
To spoko U mnie byłyby tłumaczenia, że mieszkanie jest nieprzystosowane do dzieci albo już się komuś wynajęło. Nigdy wprost.

A jak chcę do lekarza w Holandii, to tak samo jak u mnie? Płaci się z góry 60 euro za wizytę?
Co kraj to obyczaj
Wizyty u rodzinnego są bezpłatne, antykoncepcja, pobyt w szpitalu, leczenie specjalistyczne ze skierowanie lekarskim, itd... to samo, ale ubezpieczenie zdrowotne jest wysokie- basic to jakieś 120€/ miesiąc, można sobie wybrać pakiety- np fizjo, dentysta, okulista zależnie od ubezpieczyciela

Stary 2023-03-13, 23:58   #2385
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Najmniej mają Ci którzy wiecznie narzekają jak jest źle ale sami nic w tym kierunku nie robią (nadal mówię o swoich znajomych).
Warto z poziomu młodych zaradnych ludzi zejść kilka poziomów niżej i zainteresować się jak bardzo w ostatnich latach zubożeli i tak już najbiedniejsi - emeryci, osoby chore czy niepełnosprawne. Dramatyczny wzrost kradzieży w sklepach (gdzie coraz częście kradną starsi ludzie) to przecież nie z dobrobytu.
Inflacja i kryzys najpierw uderza w najsłabszych, czyli najbiedniejszych. Także nawet jeżeli widuje się pełne kosze zakupów w marketach, to jeszcze nie oznacza, że głosy o narastającej biedzie są przesadzone. Niestety nie są.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2023-03-14 o 00:44
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 00:10   #2386
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cudawianki_ Pokaż wiadomość
Dobra, ja mam pytanie: Czy widzicie ten wielki kryzys gastronomii i te masowe zamknięcia o których cały czas słyszę w telewizji?
W moim rodzinnym mieście (ok 200 tys ludzi) centrum przypomina klimat z późnych lat 90tych. Dawno tam nie byłam, bo już od kilku lat tam nie mieszkam i ostatnio autentycznie się przeraziłam tym co zobaczyłam.
Wszystkie banki czy biura prawnicze się wyniosły z głównej ulicy, zrobiło się jakoś tak przaśnie...dużo lokali jest do wynajęcia, zostało dużo kebabowni i widziałam, że menele znowu się tam zadomowili i wysiadują na ulicy.
Dziadocha i tyle. W bocznych uliczkach są jeszcze kawiarenki i stare knajpy, ale sama główna ulica zdziadziała.

Dużo firm usługowych pada pod ciężarem pisowskiego ładu, obajtkowych cen paliwa i gazu z najwyższą stawką VAT w UE.

Czas edycji: 2023-03-14 o 00:42
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 02:41   #2387
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_64582d7210082
Konto usunięte

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89529853]Warto z poziomu młodych zaradnych ludzi zejść kilka poziomów niżej i zainteresować się jak bardzo w ostatnich latach zubożeli i tak już najbiedniejsi - emeryci, osoby chore czy niepełnosprawne. Dramatyczny wzrost kradzieży w sklepach (gdzie coraz częście kradną starsi ludzie) to przecież nie z dobrobytu.
Inflacja i kryzys najpierw uderza w najsłabszych, czyli najbiedniejszych. Także nawet jeżeli widuje się pełne kosze zakupów w marketach, to jeszcze nie oznacza, że głosy o narastającej biedzie są przesadzone. Niestety nie są.[/QUOTE]

Bardzo mądrze napisane!

---------- Dopisano o 02:41 ---------- Poprzedni post napisano o 02:38 ----------

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89529854]W moim rodzinnym mieście (ok 200 tys ludzi) centrum przypomina klimat z późnych lat 90tych. Dawno tam nie byłam, bo już od kilku lat tam nie mieszkam i ostatnio autentycznie się przeraziłam tym co zobaczyłam.
Wszystkie banki czy biura prawnicze się wyniosły z głównej ulicy, zrobiło się jakoś tak przaśnie...dużo lokali jest do wynajęcia, zostało dużo kebabowni i widziałam, że menele znowu się tam zadomowili i wysiadują na ulicy.
Dziadocha i tyle. W bocznych uliczkach są jeszcze kawiarenki i stare knajpy, ale sama główna ulica zdziadziała.

Dużo firm usługowych pada pod ciężarem pisowskiego ładu, obajtkowych cen paliwa i gazu z najwyższą stawką VAT w UE.[/QUOTE]

A to ciekawe, bo w sumie też to zauważyłam. O ile kebaby i kawiarnie u mnie w mieście trzymają się nadal mocno, to usługi padają bardzo. Przy głównych ulicach robi się coraz więcej pustych lokali na wynajem, bo już nawet banki i różne biura się ewakuują, a w ich miejsce nie wchodzi nic nowego. W sumie jedynie paczkomatów przybywa.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_64582d7210082 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 05:48   #2388
Silje_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez brandie Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinie obskakuje się urodziny gotowymi tortami z Putki i Grzybków. Naprawdę są niezłe w smaku. (Tutaj foto czekoladowego z Putki).
Ale z dziećmi to wiadomo, zazwyczaj chcą torty z bohaterami z bajek albo w kształcie czegoś.Załącznik 7787245

U mnie tak samo i chwalę sobie to rozwiązanie.
Silje_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 08:06   #2389
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89529853]Warto z poziomu młodych zaradnych ludzi zejść kilka poziomów niżej i zainteresować się jak bardzo w ostatnich latach zubożeli i tak już najbiedniejsi - emeryci, osoby chore czy niepełnosprawne. Dramatyczny wzrost kradzieży w sklepach (gdzie coraz częście kradną starsi ludzie) to przecież nie z dobrobytu.
Inflacja i kryzys najpierw uderza w najsłabszych, czyli najbiedniejszych. Także nawet jeżeli widuje się pełne kosze zakupów w marketach, to jeszcze nie oznacza, że głosy o narastającej biedzie są przesadzone. Niestety nie są.[/QUOTE]No dlatego w nawiasie napisałam że chodzi o moich znajomych Powiem tak, mieszkam w takim regionie, że biedy nie widać (Górny Śląsk). Tu emeryt górniczy często po 40stce idzie z dobra kwota na emeryturę a następnie dorabia. To są ludzie którzy na wakacje latają poza Europę bo ich stać. Więc wiem ze region regionowi nierówny, ale tutaj standard życia jest zupełnie inny niż na wschodzie Polski. Parę lat jeździłam do eks faceta na Mazowsze i tam nawet zabudowa była wizualnie "biedniejsza". Więc dla mnie samej to był trochę szok jak wielka to różnica poziomów życia.

Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 08:08   #2390
ateris
Zakorzenienie

Najgorzej teraz uzbierać na wkład własny do mieszkania jeśli ktoś nie ma pomocy w rodzinie.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 08:16   #2391
Konto usunięte

Cytat:
mieszkam w takim regionie, że biedy nie widać (Górny Śląsk). Tu emeryt górniczy często po 40stce idzie z dobra kwota na emeryturę a następnie dorabia. To są ludzie którzy na wakacje latają poza Europę bo ich stać.
Łeee, no nie mówimy o pieszczochach władzy (każdej po kolei) przecież. To tak jakby mówić, że biedy nie ma, bo pisowce ze spółek skarbu państwa co rusz kupują nowe fury i wpieprzają ośmiorniczki (hahaha).
Ja mówię o bieda-emerytach, frajerach dojonych całe życie przez ZUS żeby na koniec dostać środkowy palec prosto w oko.
Plus o tych co ledwo do mediany zarobków dociągają (czyli jakieś 3,5-4 k. na rękę). Toż to jest tyle, że ani teraz za to wyżyć, ani zdechnąć z głodu.

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Najgorzej teraz uzbierać na wkład własny do mieszkania jeśli ktoś nie ma pomocy w rodzinie.

Daj spokój, to jest po prostu straszne.
Wynajem drogi w cholerę, na swoje lokum też szans żadnych. Gdzieś czytałam, że chyba z 40% 30latków mieszka z rodzicami

Czas edycji: 2023-03-14 o 09:32
Stary 2023-03-14, 08:43   #2392
lulka19
Zakorzenienie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89529953]Łeee, no nie mówimy o pieszczochach władzy (każdej po kolei) przecież.
Ja mówię o bida-emerytach frajerach dojonych całe życie przez ZUS żeby na koniec dostać środkowy palec prosto w oko.
Plus o tych co ledwo do mediany zarobków dociągają (czyli jakieś 3,5-4 k. na rękę). Toż to jest tyle, że ani teraz za to wyżyć, ani zdechnąć z głodu.

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Daj spokój, to jest po prostu straszne.
Wynajem drogi w cholerę, na swoje lokum też szans żadnych. Gdzieś czytałam, że chyba z 40% 30latków mieszka z rodzicami [/QUOTE]Ani rodzicom nie warto mieszkać osobno, ani młodym. Straszne. Wrócą czasy gdy były rodziny wielopokoleniowe. Oj oby nie.

W moich okolicach jest mnóstwo domów na sprzedaż.. Są to ogromne domy, ponad 200 metrów. Chętnych brak. Nikomu się nie opłaca kupić, bo kto to ogrzeje.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 08:47   #2393
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Ani rodzicom nie warto mieszkać osobno, ani młodym. Straszne. Wrócą czasy gdy były rodziny wielopokoleniowe. Oj oby nie.

W moich okolicach jest mnóstwo domów na sprzedaż.. Są to ogromne domy, ponad 200 metrów. Chętnych brak. Nikomu się nie opłaca kupić, bo kto to ogrzeje.

Tak jak u mnie wygląda z takimi domami. Wielkie, stare, do remontu i za kosmiczną cenę. Za naprawę małą różnice można kupić stan deweloperski, a nowe to zawsze nowe.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 08:51   #2394
meliandra
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89529499]Nie jadłam jeszcze na weselu dobrego tortu. Wszystkie są przesłodzone i takie mdłe. Zawsze się skusze i żałuję. ;p

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Dla mnie też zwykle są za słodkie, ale dużo rzeczy lubi takie rzeczy Np. dużo osób zachwyca się kremem z białej czekolady, ale dla mnie jest taki se. Ja ogólnie lubię takie proste kremy. Śmietanka plus troszkę mascarpone i bez cukru albo minimalnie. Do tego najlpiej świeże owoce maliny/borówki/truskawki. Jedno przełożenie można przełamać chrupką czekoladową. Dla osób nie lubiących słodkiego polecam też mus malinowy. Ogólnie polecam stronę słodki pomysł albo akademia tortu. Jest tam dużo przepisów, rad, jest napisane jakie smaki kremów do siebie pasują itp.

Cytat:
Też kupuje od ślimaka te obiady za 16 Tak z raz w tygodniu, bo jednak taniej wyjdzie jak coś ugotuje. Ale ten ślimak ratuje życie w poniedziałek jak się w niedzielę nie chciało gotować do pracy.

Niby nie dużo, ale jak przeliczysz w skali miesiąca to trochę wychodzi, no nie ma co się oszukiwać, jak się robi samemu wyjdzie taniej. Ale to jest właśnie fajna opcja jak się zapomni wziąć z domu, wróci po urlopie, nie ma czasu żeby przygotować.

Inflacja i kryzys najpierw uderza w najsłabszych, czyli najbiedniejszych. Także nawet jeżeli widuje się pełne kosze zakupów w marketach, to jeszcze nie oznacza, że głosy o narastającej biedzie są przesadzone. Niestety nie są.[/QUOTE]

Zgadzam się. Starsi to mają totalnie przewalone i bardzo mi jest szkoda takich ludzi. Spółdzielnie popodnosiły czynsze, opłaty w górę, jedzenie w górę, do tego jeszcze leki.

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89529854]W moim rodzinnym mieście (ok 200 tys ludzi) centrum przypomina klimat z późnych lat 90tych. Dawno tam nie byłam, bo już od kilku lat tam nie mieszkam i ostatnio autentycznie się przeraziłam tym co zobaczyłam.

Dużo firm usługowych pada pod ciężarem pisowskiego ładu, obajtkowych cen paliwa i gazu z najwyższą stawką VAT w UE.[/QUOTE]

W moim rodzinnym mieście, ale zdecydowanie mniejszym od Twojego też padaka straszna. Dużo miejsc się pozamykało. Zostały praktycznie same chwilówki, lumpeksy i jakieś sklepy wszystko po 5 zł z chińskim badziewiem.
Stary 2023-03-14, 08:53   #2395
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bez pomocy mamy nie dałabym rady. Miałabym do wyboru - albo wynajmowałabym pokój w mieszkaniu ze studentami, albo musiałabym mieszkać z mamą (i babka, i siostra i jej dzieckiem) na zadupiu.
Mimo, że moje zarobki są naprawdę ok, to nie dostałabym kredytu ni chu chu. Moja mama mi pożyczyła (nie dała) na wkład własny i wzięła ze mną kredyt, ale kredyt spłacam w 100% sama. Więc co z tego, że stać mnie na kredyt i mogę go spłacać, jak bym go nie dostała?
Starałam się o mieszkanie komunalne - jestem za bogata. Starałam się o mieszkanie do remontu (dostajesz mieszkanie - ruinę, remontujesz na własny koszt a potem wynajmujesz na zasadach komunałki, po 5 latach możesz wykupić za śmieszne pieniądze) ale jestem za bogata. Na kredyt (sama) za biedna.
No jeśli się nie dostanie mieszkania po kimś to nie ma szans, żeby mieszkać samodzielnie.

Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 09:37   #2396
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Podzielisz się przepisem? Zamawiałam do tej pory dziecku w małej cukierni robiącej torty artystyczne, nigdy nie były tanie, ale przy obecnych cenach odzywa się moja wewnętrzna cebula. Myślałam, aby zamówić w zwykłej cukierni, gdzie zamawiam "dorosłe" torty - akurat obok mnie jest taka, w której robią pyszne torty, bez sztucznego posmaku i nie będące ulepkami - ale mam też ochotę sama spróbować. Strasznie żałuję, że ceny poszły w górę bo te artystyczne to był czad - z naturalnych składników, pyszne i do tego piękne (kobieta umie wyczarować wszystko).
eee, ja te torty tak troche z głowy, starożytnej książki na biszkopt i netu robię, róznie za każdym razem. I one sa takie mocno 'domowe", trochę krzywe, 'otynkowane' jak przez paralityka czasem
Biszkopt nasączam herbatą lub wodą z cytryną, krem to zwykle śmietankowy, nieraz dodam kakao i mam 'czekoladowy' albo dodam pokruszone oreo i ma orełowy. Jak bys dodała galaretkę smakową to masz sztywny krem np. truskawkowy
śmietanka, mascarpone i cukier puder - zmiksować

KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone | SŁODKI POMYSŁ
https://slodkipomysl.pl/krem-ze-smietany/

https://slodkipomysl.pl/krem-oreo/

Jeden blat smaruje ulubionym dżemem i kremem, a drugi kremem i wsadzam w niego kawałki owoców, a na wierzch kładę właśnie opłatek i daje córce do wyżycia się artystycznego więc od kilku lat jest tzw. groch z kapusta z takich sklepowych posypek, ciasteczek, bez itp.
W wersji letniej walę na górę kupę owoców.

o! tu jest chyba lepszy sposob na owocę- bo się jej robi wczesniej zatopione w galaretce - jako taki blat galaretkowo-owocowy.
wiec potem sie tam krem od mokrych owoców nie rozpływa i rozciapciuje.
https://www.youtube.com/watch?v=FYl8sEJP1XM

Tylko biszkopt mi ostatnio mama piecze, bo mi piekarnik coś szwankuję i duzo zakalców piecze - różnych ;/ na dniach chce spróbować biszkoptu z tej właśnie strony slodkipomysl, bo mi cała tę stronę koleżanka poleciła, a jej wychodzą genialne domowe torty, naprawdę CUDO, pyszne, kolorowe.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

I jeszcze takie mniej zdolne, obrotne czy pewne siebie. Czyli wiekszość poza wizazem
Siła nabywcze pensji minimalnej mocno zmalała, wiec wyobraźmy sobie rodzinę, gdzie np. dwie dorosłe osoby zarabiają po te 2700 na rękę = 5400 na rodzinę albo np. 2+1 gdzie dochód rodziny to te ok. 6000.

Robi się jak w USA- rozwarstwienie społeczne i "to nie jest kraj dla chorych ludzi, an dla starych ludzi"...
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 09:42   #2397
olabambola
Zadomowienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89529994]eee, ja te torty tak troche z głowy, starożytnej książki na biszkopt i netu robię, róznie za każdym razem. I one sa takie mocno 'domowe", trochę krzywe, 'otynkowane' jak przez paralityka czasem
Biszkopt nasączam herbatą lub wodą z cytryną, krem to zwykle śmietankowy, nieraz dodam kakao i mam 'czekoladowy' albo dodam pokruszone oreo i ma orełowy. Jak bys dodała galaretkę smakową to masz sztywny krem np. truskawkowy
śmietanka, mascarpone i cukier puder - zmiksować

KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone | SŁODKI POMYSŁ
https://slodkipomysl.pl/krem-ze-smietany/

https://slodkipomysl.pl/krem-oreo/

Jeden blat smaruje ulubionym dżemem i kremem, a drugi kremem i wsadzam w niego kawałki owoców, a na wierzch kładę właśnie opłatek i daje córce do wyżycia się artystycznego więc od kilku lat jest tzw. groch z kapusta z takich sklepowych posypek, ciasteczek, bez itp.
W wersji letniej walę na górę kupę owoców.

o! tu jest chyba lepszy sposob na owocę- bo się jej robi wczesniej zatopione w galaretce - jako taki blat galaretkowo-owocowy.
wiec potem sie tam krem od mokrych owoców nie rozpływa i rozciapciuje.
https://www.youtube.com/watch?v=FYl8sEJP1XM

Tylko biszkopt mi ostatnio mama piecze, bo mi piekarnik coś szwankuję i duzo zakalców piecze - różnych ;/ na dniach chce spróbować biszkoptu z tej właśnie strony slodkipomysl, bo mi cała tę stronę koleżanka poleciła, a jej wychodzą genialne domowe torty, naprawdę CUDO, pyszne, kolorowe.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

I jeszcze takie mniej zdolne, obrotne czy pewne siebie. Czyli wiekszość poza wizazem
Siła nabywcze pensji minimalnej mocno zmalała, wiec wyobraźmy sobie rodzinę, gdzie np. dwie dorosłe osoby zarabiają po te 2700 na rękę = 5400 na rodzinę albo np. 2+1 gdzie dochód rodziny to te ok. 6000.

Robi się jak w USA- rozwarstwienie społeczne i "to nie jest kraj dla chorych ludzi, an dla starych ludzi"...[/QUOTE]
ja mam wrażenie, że na wizażu, to każdy oprócz mnie to rekin finansjery, ludzie praktycznie z listy najbogatszych Polaków forbesa. Tu mało kto zarabia minimalną albo niewiele więcej. A polskie społeczeństwo się właśnie bardzo rozwarstwia.
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 09:51   #2398
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Ani rodzicom nie warto mieszkać osobno, ani młodym. Straszne. Wrócą czasy gdy były rodziny wielopokoleniowe. Oj oby nie.

Przy tych domach to też jest tak, że są stare, maja rozne stare systemy i chyba nigdy nie schodziły. Teraz już też odchodzi się od budowania takich domów na rzecz mniejszych, nowocześniejszych, ułatwiających życie.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-14, 09:57   #2399
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Przy tych domach to też jest tak, że są stare, maja rozne stare systemy i chyba nigdy nie schodziły. Teraz już też odchodzi się od budowania takich domów na rzecz mniejszych, nowocześniejszych, ułatwiających życie.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Tak, kiedyś się budowało się takie molochy, z mnóstwem pomieszczeń z których i tak się nie korzysta. Teraz każdy buduje to co potrzebne, bo szkoda kasy, potem jeszcze trzeba to ogrzewać i sprzątać. Dzieci coraz częściej się wyprowadzają, chociaż pięterkowych wątków nie brakuje
Stary 2023-03-14, 10:02   #2400
Misia452
Zakorzenienie

Bo kiedyś to w jednym domu żyły 2 czy 3 rodziny. Organizowało się śluby, chrzty, komunie w domu i potrzebne były takie duże pomieszczenia. Teraz czasy są zupełnie inne to nic dziwnego,że się takich domów nie buduje i nie ma na nie chętnych.

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości