Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67. - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-03-20, 20:13   #4861
milka_70
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Pewnie, ale dużo taniej wyniesie cię farba. Łatwiej też później odmalować, niż sztukować tapetę.

Moja mama miała udar niedokrwienny w ubiegłym tygodniu - gdzie znajdę rzetelne materiały do poczytania na ten temat, jak w domu ją rehabilitować, jak wspierać.
Mówi, głowa ok, skupiło się na lewej nodze plus problemy z błędnikiem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Współczuję. Pamiętaj, że po udarze mamie należy się rehabilitacja w bardzo przyspierzonym terminie. Moja babcię chcieli wieźć na oddzial rehabilitacji neurologicznej bezpośrednio z neurologii.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ja w rękawiczka tłukłam talerze i szklanki na potęgę Nie mam pojęcia jak, albo po prostu źle je jakoś łapałam i się wysuwały z rąk. Bez rękawiczek w sumie w ogóle nic nie tłukę (jako nieliczna mam zaszczyt zmywania ślubnej zastawy rodziców- dostali w prezencie talerze z ręcznie malowanym złoceniem na brzegach, nie nadaje się to do zmywarki, której i tak nie mają, mama ma do nich ogromny sentyment, a obecnie jeden talerz kosztuje fortunę ).

Mi brak rękawiczek nie przeszkadza. Po zmywaniu krem na ręce i cacy. Mama miała tę łuszczycę, po części to wina chemii i detergentów, ale do tego doszła bardzo stresująca sytuacja w pracy i w domu, a to choroba autoimmunologiczna.
Mi na te problemy pomogła... zmywarka niczego (99%) nie myję

milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-20, 22:50   #4862
HellcatRedeye
Challenge(r) me!

Gumowa uszczelka w moim multicookerze brzydko pachnie, jakby starym tłuszczem. Rzeczywiście zdarzyło mi się raz coś w nim smażyć. Mimo mycia nie jestem w stanie pozbyć się tego zapachu, a przechodzi na potrawy podczas używania multicookera. Wietrzenie nie pomaga. Macie jakiś patent jak sobie z tym poradzić?
HellcatRedeye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 02:37   #4863
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
Współczuję. Pamiętaj, że po udarze mamie należy się rehabilitacja w bardzo przyspierzonym terminie. Moja babcię chcieli wieźć na oddzial rehabilitacji neurologicznej bezpośrednio z neurologii.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Mi na te problemy pomogła... zmywarka niczego (99%) nie myję

O, dzięki, będę pytać. Nie mieszkam w tym samym mieście, co mama, więc bardzo by nam ułatwiło życie, gdyby mogli ją rehabilitować na miejscu w szpitalu.
Później słyszałam, że rehabilitacja z zus, też może się uda w jakimś ośrodku.

Tym bardziej, że jest bardzo zmotywowana do powrotu do zdrowia.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 08:22   #4864
Mahaszi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez HellcatRedeye Pokaż wiadomość
Gumowa uszczelka w moim multicookerze brzydko pachnie, jakby starym tłuszczem. Rzeczywiście zdarzyło mi się raz coś w nim smażyć. Mimo mycia nie jestem w stanie pozbyć się tego zapachu, a przechodzi na potrawy podczas używania multicookera. Wietrzenie nie pomaga. Macie jakiś patent jak sobie z tym poradzić?
Wsyp do miski sodę oczyszczoną i zalej ciepłą wodą. Wrzuć tam uszczelkę na jakąś godzinę i problem z głowy
Stary 2023-03-21, 08:25   #4865
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HellcatRedeye Pokaż wiadomość
W instrukcji obsługi od mojego multicookera jest informacja żeby włączyć gotowanie i do wody dodać kwasek cytrynowy. Próbowałam, szczerze mówiąc nie czułam widocznej różnicy. Teraz używam multicookera tylko do potraw typu gulasz, gdzie te wszystkie zapachy zebrane w uszczelkach nie przeszkadzają.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 08:28   #4866
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
O, dzięki, będę pytać. Nie mieszkam w tym samym mieście, co mama, więc bardzo by nam ułatwiło życie, gdyby mogli ją rehabilitować na miejscu w szpitalu.
Później słyszałam, że rehabilitacja z zus, też może się uda w jakimś ośrodku.

Tym bardziej, że jest bardzo zmotywowana do powrotu do zdrowia.

Nie musi to być na miejscu w szpitalu - pytanie czy mają oddzial rehabilitacji neurlogicznej. Zapytaj lekarza w szpitalu. Super, że ma motywację, to bardzo ważne dla procesu rehabilitacji

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 08:54   #4867
meliandra
Zakorzenienie

Co polecacie do czyszczenia piekarnika? Wiem, że kiedyś było o tym pisane, ale nie pamiętam. Ale potrzebuję coś naprawdę mocnego, ma piekarnik po poprzednich właścicielach, bo był praktycznie nowy, ale tak zajechali, że głowa mała
Stary 2023-03-21, 10:21   #4868
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Co polecacie do czyszczenia piekarnika? Wiem, że kiedyś było o tym pisane, ale nie pamiętam. Ale potrzebuję coś naprawdę mocnego, ma piekarnik po poprzednich właścicielach, bo był praktycznie nowy, ale tak zajechali, że głowa mała
Tytan na przypalenia, taki żel.

Ja mam w domu tytan do mycia grilla i jest rewelacyjny. Czyszczę tym przypalone gary, piekarnik, no nie ma niczego lepszego.
https://m.ceneo.pl/46538630

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 10:30   #4869
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Tytan na przypalenia, koniecznie żel. Posmaruj ścianki piekarnika grubą warstwą żelu a potem przykryj folią spożywczą żeby nie odparował. Najlepiej zostaw na kilka godzin a nawet do następnego dnia, tłuszcz będzie sam spływał ze ścianek. Jak jest gruba warstwa tłuszczu to możliwe że trzeba będzie powtórzyć kilka razy, ale da się doczyścić do poziomu prawie jak nowy.
I jeszcze możesz sobie dokupić skrobak taki jak do płyt ceramicznych, pomoże usunąć jakieś grube przypalenia, jak np. komuś ser skapnął i zamienił się w skamielinę

Stary 2023-03-21, 10:37   #4870
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Tytan na przypalenia, taki żel.

Ja mam w domu tytan do mycia grilla i jest rewelacyjny. Czyszczę tym przypalone gary, piekarnik, no nie ma niczego lepszego.
https://m.ceneo.pl/46538630

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Tytan na przypalenia, koniecznie żel. Posmaruj ścianki piekarnika grubą warstwą żelu a potem przykryj folią spożywczą żeby nie odparował. Najlepiej zostaw na kilka godzin a nawet do następnego dnia, tłuszcz będzie sam spływał ze ścianek. Jak jest gruba warstwa tłuszczu to możliwe że trzeba będzie powtórzyć kilka razy, ale da się doczyścić do poziomu prawie jak nowy.
I jeszcze możesz sobie dokupić skrobak taki jak do płyt ceramicznych, pomoże usunąć jakieś grube przypalenia, jak np. komuś ser skapnął i zamienił się w skamielinę

Dzięki dziewczyny, w takim razie zakupie, o tego jeszcze nie miałam A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Piekarnik jest cały uwalony, ta tylna ścianka na której jest wentylator nawiewu też. Da się to jakoś wyczyścić żeby nic tam nie wleciało do środka? Boję się, że zaleje i się zepsuje.
Stary 2023-03-21, 11:05   #4871
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny, w takim razie zakupie, o tego jeszcze nie miałam A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Piekarnik jest cały uwalony, ta tylna ścianka na której jest wentylator nawiewu też. Da się to jakoś wyczyścić żeby nic tam nie wleciało do środka? Boję się, że zaleje i się zepsuje.
Na 99% możesz tą kratkę łatwo odkręcić (powinny być tylko 4 śrubki). Wtedy będziesz miała płaską ściankę i łatwy dostęp do wentylatora który na pewno też jest mocno zabrudzony. Przez lata się męczyłam bo nie wiedziałam że to się tak łatwo zdejmuje

Stary 2023-03-21, 11:13   #4872
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja mama miała udar niedokrwienny w ubiegłym tygodniu - gdzie znajdę rzetelne materiały do poczytania na ten temat, jak w domu ją rehabilitować, jak wspierać.
Mówi, głowa ok, skupiło się na lewej nodze plus problemy z błędnikiem.
Najlepiej gdyby udało się zaraz po szpitalu znaleźć miejsce na rehabilitacji neurologicznej w jakimś ośrodku pobytowym, zupełnie inaczej wygląda kolejka jeśli pacjent jedzie od razu ze szpitala.
Z rehabilitacją w domu może być kłopot - mam na myśli taką nieprywatną, ale może uda znaleźć się fizjoterapeutę, którzy przyjdzie kilka razy i pokaże jakie ćwiczenia wykonywać.
Można też zapisać się na rehabilitację stacjonarną, dzienną, gdzie będzie można mamę dowozić, zarówno w ramach dłuższego turnusu, jak i takich krótszych sesji rehabilitacyjnych. Są też dofinansowania z PFRON, ale to najpierw trzeba załatwić orzeczenie w ZUS.
Przeżyłam to wszystko z moją mamą, w razie pytań pisz tutaj czy PW. Trzymam kciuki!

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Alfredo, U Hochoła - moje dwie miłości
Jak wodospad Szklarki to od razu Złoty Widok.
Jak Kamieńczyk to Szrenica i Śnieżne Kotły
W okolicy to Świeradów z pijalnią wód, platformą widokową plus wjazd gondolą.
Bardzo dziękuję za Twoje polecajki. Skorzystałam prawie ze wszystkich

Edytowane przez Pelagia_W
Czas edycji: 2023-03-21 o 11:19
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 12:09   #4873
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
Najlepiej gdyby udało się zaraz po szpitalu znaleźć miejsce na rehabilitacji neurologicznej w jakimś ośrodku pobytowym, zupełnie inaczej wygląda kolejka jeśli pacjent jedzie od razu ze szpitala.
Z rehabilitacją w domu może być kłopot - mam na myśli taką nieprywatną, ale może uda znaleźć się fizjoterapeutę, którzy przyjdzie kilka razy i pokaże jakie ćwiczenia wykonywać.
Można też zapisać się na rehabilitację stacjonarną, dzienną, gdzie będzie można mamę dowozić, zarówno w ramach dłuższego turnusu, jak i takich krótszych sesji rehabilitacyjnych. Są też dofinansowania z PFRON, ale to najpierw trzeba załatwić orzeczenie w ZUS.
Przeżyłam to wszystko z moją mamą, w razie pytań pisz tutaj czy PW. Trzymam kciuki!

Bardzo dziękuję! Nie ukrywam, że spadło to na mnie trochę jak grom z jasnego nieba i to jeszcze w najgorszym możliwym momencie.

Jest duża szansa na oddział rehabilitacyjny w szpitalu, będę wiedzieć więcej do końca tygodnia. I wtedy zacznę załatwiać te rehabilitacje z zusu.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 12:22   #4874
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Na 99% możesz tą kratkę łatwo odkręcić (powinny być tylko 4 śrubki). Wtedy będziesz miała płaską ściankę i łatwy dostęp do wentylatora który na pewno też jest mocno zabrudzony. Przez lata się męczyłam bo nie wiedziałam że to się tak łatwo zdejmuje

No właśnie tak się zastanawiałam czy można jakoś to rozkręcić, w takim razie muszę popatrzeć, dzięki
Stary 2023-03-21, 12:29   #4875
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość

Trafiłam w Twój gust ? Opowiadaj jak wrażenia
Stary 2023-03-21, 12:54   #4876
HellcatRedeye
Challenge(r) me!

Dziękuję bardzo za odpowiedzi w sprawie uszczelki, będę testować.

HellcatRedeye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 13:33   #4877
squirrelqa
Zakorzenienie

Czy jest jakiś poradnik "Reels for dummies"?
Mam kilka pomysłów na filmiki/rolki na IG, ale nie miałam w ogóle do czynienia ze składaniem filmików, podkładaniem dźwięku, dynamicznym cięciem materiału itp. Da się to ogarnąć na przeciętnym poziomie w krótkim czasie?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 14:26   #4878
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Mam kilka pomysłów na filmiki/rolki na IG, ale nie miałam w ogóle do czynienia ze składaniem filmików, podkładaniem dźwięku, dynamicznym cięciem materiału itp. Da się to ogarnąć na przeciętnym poziomie w krótkim czasie?

Są aplikacje do tego, ale też jak podoba Ci się jakaś rolka to większości przypadków na ig albo tt jest 'użyj szablonu' i tylko podstawiasz swoje zdjęcia/filmiki.
Stary 2023-03-21, 14:50   #4879
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość

Trafiłam w Twój gust ? Opowiadaj jak wrażenia
U Hochoła i Alfredo są tak blisko, mieliśmy problem, którą wybrać, ale ostatecznie Góral wygrał z Włochami pyszne jedzenie i świetne piwo, fajnie, że mają zestawy prezentowe, akurat idziemy niedługo na czterdziestkę kolegi - piwosza to od razu prezent z głowy.
Złoty Widok - super zorganizowany, leżaki, latem musi być pięknie. Akurat trafiliśmy na rodzinkę, która robiła sobie tam piknik. No i widok - naprawdę złoty.
Świeradów na początku nasz rozczarował, mamy porównanie z parkami zdrojowymi w Dusznikach, Kudowie i Polanicy i wyglądał mizernie. Ale Pijalnia cudna, mogłabym tam zamieszkać i pierwszy raz trafiła mi się lecznicza woda, która nie trąci jajami Miałam też już obcykane wszystko na Sky Walk, ale stchórzyliśmy dosłownie w ostatniej chwili
Ze swojej strony bardzo polecam hutę szkła w Harrachovie, jest połączona z Muzeum Szkła i fajną restauracją - browarem. Świetne wrażenie robią pracownicy Huty przy pracy - browarek, głośna rockowa muzyka, super klimat
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 16:09   #4880
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Cytat:

jak pracowałam bardziej w SM to rolki na tik toka składałam w Canvie zazwyczaj, bo nie lubię niczego montować czy przerabiać na telefonie (chociaz canva ma tez apkę). Ogólnie to jest masa profili na IG, które pokazują różne triki. Szczególnie anglojęzyczny IG jest fajny pod tym względem
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 16:47   #4881
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Są aplikacje do tego, ale też jak podoba Ci się jakaś rolka to większości przypadków na ig albo tt jest 'użyj szablonu' i tylko podstawiasz swoje zdjęcia/filmiki.
Znasz może nazwę jakiejś aplikacji tego typu?
Czy ta opcja "użyj szablonu" to też da taki efekt, że na początku pokaże mi się ta rolka, a później moja wersja tego filmiku? Jak bym chciała zrobić coś w stylu mojego wykonania czegoś na podstawie viralowych treści.[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89536449]jak pracowałam bardziej w SM to rolki na tik toka składałam w Canvie zazwyczaj, bo nie lubię niczego montować czy przerabiać na telefonie (chociaz canva ma tez apkę). Ogólnie to jest masa profili na IG, które pokazują różne triki. Szczególnie anglojęzyczny IG jest fajny pod tym względem[/QUOTE]Oo, nie wiedziałam, że w Canvie można montować filmiki! Dzięki, muszę to obadać w takim razie

Stary 2023-03-21, 19:04   #4882
Natuś-77
Zakorzenienie

Dziewczyny pamiętajcie, że z Tytanem praca w rękawiczkach. Mocno się wżera i może popękać skóra na dłoniach.

Stary 2023-03-21, 20:32   #4883
Sodalite
BAN stały

co zrobić w przypadku braku otrzymania PITu 11 od pracodawcy? w systemie podatki gov również nie ma tego pitu.

próba kontaktu z pracodawcą już była, ale bezskuteczna. nie odpisuje, nie oddzwania. rozstanie z pracą odbyło się w złej atmosferze, bo były pracodawca to typ lubujący się w mobbingu i zastraszaniu

co powinno się zrobić w takiej sytuacji? czytam, że można zrobić zgłoszenie niewykonania obowiązku do urzędu skarbowego. może on nałożyć na byłego pracodawcę karę grzywny. na pewno chcę to zrobić. istnieje jakieś oficjalne pismo? jak takie coś napisać?

ponadto można napisać pismo o wydane informacji z urzędu skarbowego (odpis pit 11). ale podejrzewam, że gdyby urząd skarbowy miał ten pit, to byłby on w systemie podatki gov.

no i najważniejsze... w jaki sposób rozliczyć teraz podatki? w grę wchodzi tutaj dochód z Polski (umowa zlecenie) i z zagranicy. wszystko dla osoby poniżej 26 r.ż
jak ugryźć temat?
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 20:57   #4884
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:

Shiny shine o ile dobrze napisalam ma lub bedzie miec jakis poradnik

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 21:00   #4885
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Shiny shine o ile dobrze napisalam ma lub bedzie miec jakis poradnik

Dzięki, sprawdzę!

Stary 2023-03-21, 21:07   #4886
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość
co zrobić w przypadku braku otrzymania PITu 11 od pracodawcy? w systemie podatki gov również nie ma tego pitu.

próba kontaktu z pracodawcą już była, ale bezskuteczna. nie odpisuje, nie oddzwania. rozstanie z pracą odbyło się w złej atmosferze, bo były pracodawca to typ lubujący się w mobbingu i zastraszaniu

co powinno się zrobić w takiej sytuacji? czytam, że można zrobić zgłoszenie niewykonania obowiązku do urzędu skarbowego. może on nałożyć na byłego pracodawcę karę grzywny. na pewno chcę to zrobić. istnieje jakieś oficjalne pismo? jak takie coś napisać?

ponadto można napisać pismo o wydane informacji z urzędu skarbowego (odpis pit 11). ale podejrzewam, że gdyby urząd skarbowy miał ten pit, to byłby on w systemie podatki gov.

no i najważniejsze... w jaki sposób rozliczyć teraz podatki? w grę wchodzi tutaj dochód z Polski (umowa zlecenie) i z zagranicy. wszystko dla osoby poniżej 26 r.ż
jak ugryźć temat?
Napisz proste pismo, własnymi słowami, że pracodawca nie chce Ci wydać pitu. Pamiętaj tylko żeby podać w piśmie dokładnie swoje dane i dane pracodawcy. Najlepiej wydrukuj dwie kopie pisma i złóż je osobiście w urzędzie, wtedy przy okazji będziesz mogła zapytać w jaki sposób możesz się rozliczyć skoro nie masz pitu. Możliwe że wystarczyłyby jakieś potwierdzenia typu przelewy, ale to pewnie dopiero jak urząd wezwie pracodawcę do wydania dokumentów a on tego nie zrobi.

Stary 2023-03-21, 21:50   #4887
Konto usunięte

Hej, wiecie jak załatwić upoważnienie na poczcie, aby mama mogła za mnie odbierać polecone? Upoważnienie od notariusza nie zadziałało. Kojarzycie czy trzeba to zrobić na głównej poczcie, czy w zwykłej placówce można?
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 22:00   #4888
Imperfecta
Zakorzenienie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89536791]Hej, wiecie jak załatwić upoważnienie na poczcie, aby mama mogła za mnie odbierać polecone? Upoważnienie od notariusza nie zadziałało. Kojarzycie czy trzeba to zrobić na głównej poczcie, czy w zwykłej placówce można?[/QUOTE]W każdej placówce można, musisz wypisać odpowiedni druk, uiścić opłatę i przypilnować, żeby dosłali do placówki w której Twoja mama będzie odbierać, bo to czasami największą bolączka systemu.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-03-21, 22:08   #4889
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
W każdej placówce można, musisz wypisać odpowiedni druk, uiścić opłatę i przypilnować, żeby dosłali do placówki w której Twoja mama będzie odbierać, bo to czasami największą bolączka systemu.
Ok dzięki! Właśnie pójdę chyba do tej placówki, gdzie ona będzie to odbierała szkoda, że to nie działa tak, że na każdej poczcie będzie mogła coś za mnie odebrać :/
Stary 2023-03-21, 22:11   #4890
Imperfecta
Zakorzenienie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89536817]Ok dzięki! Właśnie pójdę chyba do tej placówki, gdzie ona będzie to odbierała szkoda, że to nie działa tak, że na każdej poczcie będzie mogła coś za mnie odebrać :/[/QUOTE]Mogłoby to tak działać, gdyby PP ogarniała komputeryzację
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości