|
|
#4891 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.2
Cicha
gratuluję tunelu. Całkiem fajna powierzchnia do zagospodarowania. Co zamierzasz w nim uprawiać? Jeśli już pisałaś, to sorki, ale na razie nie dam rady przeczytać zaległości. Zdrówka życzę .---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Ciągle mam napisać i zapominam, chyba, że w końcu napisałam, nie pamiętam Amita Pelargonie i ogólnie rośliny doniczkowe podlewam wodą ze skórką banana i dość szybko dojrzałam, pozytywny wpływ u pelargonii. Jak często wymienia się tę skórkę? Bo ona siedzi u mnie w konewce i dolewam tylko wody.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2023-04-14 o 10:06 |
|
|
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Znikam na jakieś 3 dni. Papajki
|
|
|
|
#4893 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
|
|
|
|
#4894 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka 👋
No ja jeszcze nie sieję,nie sadzę nic w warzywniku.Tyle co razem z De przyciełysmy pędy malin.Mam mokro i to dość mocno,jeszcze wszystko się marze,lepi do gracki.Jedynie to mam takie pazurki i tym drapię ziemię,żeby przesychala szybciej.No ale na jutro podają deszcz i nie wiem co będę mogła więcej podziałać.Moglabym coś dziś czosnku posadzić,no ale piątek to zły początek.Przygotuje sobie miejsce,wyznaczę rządek i jutro może przynajmniej jedna odmianę czosnku posadzę,bo mam trzy do sadzenia:Latowicki,Jarus i Cyryl.Ten ostatni to nowość.Kupilam go od pasjonata starych odmian.Wiem,że odmiana ta nie rośnie zbyt okazałe,ale aromat ma być taki jak trzeba.W sumie to zostawię jedna główkę w celach oceny organoleptycznej.Pogoda jest fajna,słoneczna ,ciepła.Przydaloby się troszkę mocniejszego wiatru ,żeby osuszył szybciej ziemię.Ludzie mają problemy z zasiewami na tych naszych terenach,niby niziny,ale miejscami mokradła się robią.Wczoraj jeden z dalszych sąsiadów coś chciał robić na polu i ulgnął mu ciągnik.Przyjechal drugi ,żeby wyciągać go ,no i tak mieli jakieś problemy.Kolo 18 .00 schodziłam z warzywnika do domu to oni nadal nie wyciągnęli tego ciągnika.Przedrapalam międzyrzędzia czosnku i cebuli z wczesnozimowego sadzenia i jak na razie wszystko ładnie rośnie.Pomidory siewki rosną.Niedlugo trzeba będzie pikować.Tyle,że mi zbraknie pojemników po śmietanie i jogurtach takich półlitrowych.Muszę zapamiętać ,żeby nie wyrzucać ani jednego z całego roku,tylko myć i odkładać na sadzonki.Pomidory bardzo dobrze w nich rosną,a przecież i ogórki na sadzonki ,i arbuzy,i melony.Musze przejrzeć co mi z tamtego roku zostało.Takie co nie popękały,bo plastik w sumie delikatny.Mam kilka wysokich chudych doniczek,ale to wszystko mało.Moze butelki 1,5l po mineralnej będą pasować?Odciąć górę,zrobić dziurki w dnie.Musze pokombinowac trochę Skoro pokielkowaly pomidory to trzeba zapewnić im dalszy rozwój.
|
#4895 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko, przyjemności ❤️
A co do ochrony lasów cxy orków narodowych to moja znajoma chyba wprowadziła u siebie taka całkowita ochronę. Polega ona na tym, że nie ingeruje się w las, nie nasadza, nie scina, nie sprząta zwalonego drzewa. O ona ma koło domu to samo. Jak ścieli konar drzewa w zeszłym roku tak leży. Z czereśni się odłamał i też leży. Trawa na zimę się położyła to garaż widać. Przewrócił się stojak, to juz go nikt nie postawił. U nas ogólnie wszyscy dbają, żeby było ładnie i tą jedną jest inna i od razu rzuca się w oczy. |
|
|
|
#4896 |
|
Rozeznanie
|
Emmi chce w tunelu miec pomidory i ogorki moze cukinię tez spróbuję. Dzwonilam na teleporade dostalam antybiotyk w kroplach do ucha. Lenifo milego wyjazdu
|
|
|
|
#4897 |
|
Wtajemniczenie
|
Nadal leje...
Megi, u mnie też mokro. Nic nie idzie zrobić. Strasznie mnie to denerwuje, bo już połowa kwietnia. Już dymka powinna być posadzona, buraczki posiane. A potem to nawał pracy jest i nie idzie się obrobić. tym bardziej, że za tydzień mnie nie ma, potem przez tydzień mnie nie ma. Butelki śmiało, przynajmniej na coś się przydadzą. Cicha, na cukinię szkoda miejsca a i tak lepiej plonuje w gruncie. Emmi, konkretnie to nie wiem, ale ja tak ze 2-3 razy zalewam, potem wywalam na kompost i wrzucam nową. Przy tych cenach nawozów to trzeba wszystko wykorzystać. Do pomidorów super jest gnojówka z mniszka. Lanolinko, u nas sporo lasów jest objęte taką polityką drzewną. I to nie koniecznie tereny jakichś dużych rozmiarów. Jedną część tną na potęgę, w drugiej przejść nie idzie, bo dbają. |
|
|
|
#4898 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
Nie sprawdzałam tego, ale podobno pomidory z ogórkami się nie lubią jako sąsiedztwo. Nie pamiętam już dlaczego. Za to polecam Ci wysianie czy nawet zakup rozsady bazylii. Posadzić obok jednego i drugiego, wzmacnia aromat, to sprawdziłam. Dyniowe zajmują bardzo dużo miejsca, chyba, że uprawiasz je doniczka w wielkiej donicy, ale i plony są mniejsze.---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Amita Dzięki, będę wymieniać.---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- U nas jakoś tak obeschło tu i ówdzie, ale kilka dni mięliśmy słonecznych. Dziś zawiewa wiatr raz mocniej, raz słabiej, idzie na zmianę pogody. Nie tęsknię za deszczem. Pojemnik na deszczówkę zamontowany, czeka, ale deszczu w kwietniu mięliśmy aż nad to aby potrzebować go już teraz. MM ma odnaleźć cebule mieczyków, jak dobrze, że to on w zeszłym roku je wykopywał i nie może zwalić na mnie Miałam myśl aby w tym roku spróbować z uprawą melona, ale poczytałam sobie o nim i daję sobie spokój. Z opisu coś tam wymaga a ja ze znaną sobie uprawą poradzić nie mogę, to po co dokładać sobie kłopotu? Chyba muszę sobie gdzieś zapisać ,,mierz siły na zamiary". Jeszcze trochę a nic nie będziemy robić z MM. Z coraz większym trudem przychodzi nam wiele codziennych prac. |
|
|
|
#4899 |
|
Rozeznanie
|
Dobrze dziewczyny tak zrobie cukinia będzie na ogrodku. A ogorki nie wiem. Ostatnio w ogrodku nic mi nie obrodzilo. Dlatego pomysł z tunelem.
|
|
|
|
#4900 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki ❤
Trochę Was poczytałam. Ale nie wszystko. Nie lubię tak byle jak. Wczoraj nie miałam za dobrego internetu. Ciężko było wejść. A dzisiaj od rana nie miałam czasu. Kupiliśmy dzisiaj 10 kur Leghorn. I 1 koguta jarzebiatego. Kurki duże. Jedna już dzisiaj jajo zniosła 😲 oczywiście jak się zdarzać będzie że będą te jajka jeszcze. To na razie lecą dla psów. Bo wiadomo ze kury były paszą karmione. U nas do południa pogoda. Potem ciepło ale wiatr. a teraz pada deszcz. Jutro chce isc do tunelu w końcu pośmiać sałatę i rzodkiewke. Chyba trzeba przepikowac już pomidory i papryki. Cicha, tak jak piszą dziewczyny. szkoda miejsca w tunelu na cukinie. Ja ogórki w tym roku mam w planie na siatkę puścić. Nie wiem czy się uda. Zobaczę. U mnie część dymki posadzone nie pamiętam kiedy 😂 już wychodzi. Zobaczymy jak wyjdzie ta sadzona w tym tygodniu. Lenifa. Wiesz co? Nie obraz się. Przepraszam. Ale już nie raz chciałam to napisać i się powstrzymywałam. Ale kurde... Jak tak piszesz, że ludziom się nic nie chce. Bo się nie opłaca, bo krów nie chowają. Bo nie sadzą czy nie sieją. Bo wola patrzeć się w pudło, czyli tv. To tak sobie myślę, sprzedaj mieszkanie w wygodnym mieście. Kup sobie domek na wsi z ziemią. Kup sobie krowę, obrabiaj wszystko tak jak bys chciała. Jak byś chciała, żeby inni robili. Bo sory. ale sama w mieście w wygodnym mieszkanku mieszkasz. Nie masz nawet działki. A tak łatwo idzie Ci ocenianie innych ludzi. Osobiście chciała bym mieć krowę. Ale z różnych powodów na razie jej nie mogę mieć. Bo wiem też ile to pracy. Ile dosłownie wyrzeczeń. I za każdym razem czuje się coraz bardziej dotknięta ocenianiem ludzi. Bo sama czuje się oceniona przez Ciebie. Uważam że każdy żyje jak chce. Ty wybrałaś miasto. Nie każdy kto mieszka na wsi i nic nie robi w polu, czy nie ma zwiwrzat, to od razu leń. I osoba siedząca całymi dniami przed tv. Poza tym w tych czasach ludzie pracują zawodowo. Bo niestety, ale z małej gospodarki to nie ma szans wyżyć. |
|
|
|
#4901 |
|
Rozeznanie
|
Aniu moj Brat kupil dzis tez 10 kurek. Ale to jak dla mnie kurczatka jeszcze bo tak cwierkaja. Ale piorka juz maja. Sa rozne biale czarne czerwone szare. Tak zrobię z cukiniami. Kiedyś probowalam hodowac arbuzy. Może sprobuje w tunelu.
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Lanolinko ziemia w tunelu co jest. Postawiliśmy go na ogródku a tam dowozilismy ziemie kupną i uzyzniona. |
|
|
|
#4902 |
|
Wtajemniczenie
|
Arbuzy uprawiałam z rozsady w zeszłym roku w gruncie. Były pyszne. W tym roku dołożę melony.
Emmi, ty za dużo nad wszystkim dumasz Co może wymagać melon? no, jak każde dyniowate- żarcia. Duuużo żarcia. Ciepła- wiec po 20 maja, z rozsady. Cicha, ja się w ogóle nie przejmuję tymi animozjami między pomidorami a ogórkami Ale bazylię polecam. I koperek.
|
|
|
|
#4903 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha, u nas sporo jastrzębi. I jak w jednym roku nam kurczaki wybrał niemal wszystkie. A było coś blisko 50. To daliśmy sobie spokój. Wolimy zapłacić więcej. I kupić kurę. Bo jednak kurę to jastrzebiowi ciężej upolować.
W następnym tygodniu jedziemy po kaczki. Bo ten gość co wczoraj byliśmy kaczek nie miał. Gąski chce też kupić i perliczki. Nad indyka mi się zastanawiam. Amita, a kiedy rozsady arbuzów i melonów robisz? Też w tym roku będę próbowała sadzic. Może się udadzą. W razie co dużo nie tra e. Bo paczka nasion to tylko ok. 3 złote. Więc tylko zyskać można 😁 Czemu polecasz koperek w tunelu przy pomidorach? Bo się udaje dobrze? Czy jakoś dobrze działa na pomidory? Padało w nocy. Teraz już nie, jest szansa że jak w południe wrócę z córką z terapii to bedzie można iść coś zrobić na polu. Robota mnie wszędzie goni. Pranie, prasowanie dzieciecych ubrań przedszkolnych. Dom w miarę ogarnięty. Ale mam do wystawienia dużo rzeczy na grupę oddanią. Ubrania zimowe dzieci które wiem ze za rok już będą za małe. Buty dzieci. Moje nie chodzą jedne po drugiej. A są w dobrym i bardzo dobrym stanie. Więc też do oddania. Pościel do oddania. Muszę to wszystko w jedno miejsce podnosić i posegregować. Mamy na ogrodzie od kilku lat karmnik. A nad karmnikiem, domek dla ptaszków. Z karminka jakoś nie specjalnie ptaki chcą korzystać widzę. I nawet mieliśmy w tym roku zmieniać miejsce. Że może zje. Ale do budki wprowadziła się ptasia rodzinka 😁 więc nic nie ruszamy. ---------- Dopisano o 05:52 ---------- Poprzedni post napisano o 05:47 ---------- Ach, nie pisałam. Kupiłam ten jajowar. I to jest najlepiej wydane 40 złotych od dawna 😁 no... Jaja na miękko już zawsze wychodzą. Nawet moje dzieci je zajadaja. Nawet córka która już od dawna nie je żółtek. Teraz zjada całe jajo ze smakiem. Więc kieliszki do jajek już zamówione. Dla dzieci oczywiście dziecięce. Padło na Helo Kitty 🤬 nie drogie, a ładne. Więc u nas teraz te kury to niech się niosą, bo po 14 jaj na kolacje idzie 😂 No i masz babo placek! Czy ja pisałam coś że nie pada? No to pada, i to mega mocno. ---------- Dopisano o 06:15 ---------- Poprzedni post napisano o 05:52 ---------- Kurde, przy tych kieliszkach na jaja to miało być tak 😁 a nie tak 🤬 . Coś mi się źle kliknęło 😉 |
|
|
|
#4904 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie
![]() U mnie też ma padać, jeśli już nie kropi coś. Mam nadzieję, że przeleci i wróci ładna pogoda. 9*C ma być zaledwie 11 :/ Czekam na czajnik aż zagotuje wodę i wstawiłam już porzeczki na kompot. ---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ---------- Amita Nie mam bzika uprawowego jak Ty ![]() Czytam, że wczoraj był kurkowy dzień zakupowy i fajnie.Annorl No właśnie, Ty masz mus kupienia większych, chociaż polecam ogrodzenie wybiegu kurzego. Indyki ma sąsiad i latają luzem, łącznie z odwiedzinami naszego wybiegu kurzego. Po czasie to dość zabawna sytuacja, kiedy byliśmy pewni, że wszystko zostało zamknięte a coś łazi po wybiegu. Oddaliśmy, ale zapowiedziałam sąsiadowi, że to ostatni raz latam za nimi. Beznadziejni jesteśmy, bo byśmy mięli indyka na święta ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Annorl kury Leghorn. Wydaje mi się, że je miałam i bardzo mi się podobały. Ale u mnie słabo znosiły zimę. Ale były przepiękne i cudnie się niosły.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2023-04-15 o 08:04 |
|
|
|
#4905 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
6*C, ale nie pada i nawet przedziera się słoneczko.Aniu, koperek w tunelu urósł szybko i bujnie. Wcześniej niż w gruncie. A pachnie w tunelu I bardziej przy ogórkach siałam.
|
|
|
|
#4906 | |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Myślę sobie, że Lenifa
Annorl Dlatego, kochana moja, w imieniu nieobecnej Lenify, mogę Cię zapewnić, że absolutnie nie łącz tego co pisze Lenifa z sobą i rolnikami. ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
Kupiłam nasiona kolendry. Podobno okropnie śmierdzi to może przegoni ślimaki, chociaż teraz jak to piszę i pojawiają mi się pewne obrazy, co potrafią jeść, to nie jestem już taka pewna, jak przy zakupie. ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Lenifo kupiłam nasiona za około 2-3 zł mieszanek kwiatowych. Są w różnych zestawach kolorystycznych. Nawet jakiś ,,japoński dywan kwiatowy" Ale nie widzę na opakowaniu żadnych egzotycznych roślin, raczej nasze, skomponowane kolorystycznie. W tych zestawach masz rośliny wysokie albo niskie.Przy japońskich jest taki reklamowy wpis: mieszanka niska, jednorocznych kwiatów letnich. Kwitnie całe lato w zmieniającym się zestawie roślin, często intensywnie pachnących. Wysiewa się rzadko aby nie przerywać, bo po co? I jak teraz byś wysiała to już powinno zakwitnąć coś w maju. Pomyślałam, sobie, że może to być fajny eksperyment jak zestaw małego chemika
|
|
|
|
|
#4907 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
dzis jade do koleżanki na pogaduchy ale najpierw sobotnie obowiązki. Milej soboty i pysznej kawki
|
|
|
|
#4908 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzy razy wysiewałam mieszankę. Jednych kwiatów było za dużo innych za mało.
Ostatnio jeden gatunek zdominował wszystkie inne, na dodatek był bardzo inwazyjny. Ale ja miałam tylko grządkę, na większym obszarze może będzie ok. W każdym razie sieje tylko pojedyncze odmiany ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- O, kawka .a u mnie czarna gorzka, ale nie codziennie. ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Jaka paskudna u nas pogoda, nie pada, ale pochmurno. Pomidory mam już przepikowane, mam 12 sadzonek ,starczy mi na mały tunel. Mam wysiane w pojemniczkach seler i por. Por nieźle. Selery maleńkie, nie wiem czy coś z nich urośnie.takie maciupkie siewki. |
|
|
|
#4909 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
Mnie też te mieszanki niekoniecznie wychodziły, w tym roku myślę o posadzeniu je w doniczkach, bo ślimaki. W każdym razie właśnie ich nie przewidywalność może być bardzo dobrym eksperymentem i namiastką ogródka dla Lenify.---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cicha Miło spędzonego dnia życzę.U mnie rozpadało się bardziej, ale mam plany nasadzeniowe przy altanie to deszcz nie będzie mi przeszkadzał. Na razie gotuję kapuśniak. |
|
|
|
#4910 |
|
Wtajemniczenie
|
Te mieszanki kiepsko się sprawdzają. Gdybym chciała taką mieszankę to wysiałabym osobno każdą roślinę a potem popikowała sadzonki. Ale to w skali mikro
Herbatko, seler ma małe przyrosty na początku i to żarłok jest. Może już warto go dokarmić? Emmi, okaże się, że ślimaki są smakoszami kolendry ;p Truj te cholery granulkami, bo problem będzie tylko narastał. Wszystkiego w doniczkach nie da się uprawiać. Kupiłam młoda kapustę, chyba zrobię kapuśniaczek. |
|
|
|
#4911 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
Nie przejdziemy na chemię, bo mamy w ogrodzie płazy, które MM lubi. Jeśli mam przechodzić na chemię to nie chcę uprawy.
|
|
|
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
Póki co mam na polu wiosnę, słonko jest i przyjemnie też jest.
Jak ha lubię wiosnę 😍 Zrobiłam obchod. Trzeba już podłączyć deszczówkę do zbiornika. Kopaczkę nabić bo kij spadł. Nie wiem jak to się stało ale pękło sxklo na pomniku co miał poprzedni piesek który umarł. Na kamieniu była umocowane szkło grawerowane w imię pieseczka i pękło. Tyle lat było i teraz coś mu się stało. ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cicha, to tyle dobrze, że ziemi nie musisz kupować, bo mniej pracy będziesz miała. Brat mieszka blisko, że Ci pomaga? ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Ann ike u Was takie kury co od razu jajka noszą kosztują? Moje te zamówione dopiero rosną. Malutkich nie chcę, bo mi sie nie chcę z nimi uganiać. |
|
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
Emmie. Moje kury mają ogrodzenie. Nie raz pisałam. Mamy coś koło 10 arów tylko dla drobiu. Więc mało nie jest 😉 kury mają u siebie sad. Ale młody. Bo najstarsze drzewka mają może 5-6lat.
Amira, no to wsieje koperek w tunelu 😉 przyda się na pewno duża ilość 😁 Lanolinko, kurki po 42 złote płaciłam za sztukę. Jedna się trafiła z jajem. Ale nie wiem jak reszta. Jak jesienią kupiliśmy takie co to się miały zaraz nieść, to jajka niosły w przeciągu 2 miesięcy. Pije kawe. Wróciłam z córką z terapii. Słoneczko wychodzi. Więc jest szansa na wyjście na pole. |
|
|
|
#4914 |
|
Wtajemniczenie
|
Emmi, teraz jest środek na bazie fosforanu żelaza i inne ekologiczne. Więc nie tylko chemia jest do użycia.
|
|
|
|
#4915 |
|
Zakorzenienie
|
Amita, mnie sie wydaje, że ślimaki lubią wszystko. Po prostu zjedzą wszystko. Też nie sypię granulek bo się obawiam o psa. Firanki powiesiłam na skrzynkach żeby nie miały sie po czym wspiąć to z ziemi wylazły widocznie tam france miały zimowisko
---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Ann to nawet cenowo fajnie za te kurki. Pokażesz je? |
|
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
Lanolinko, mam za słaby internet na dodawanie zdjęć. Wpisz w wyszukiwarkę Leghorn i Ci wyskoczą zdjęcia. Białe kirki. Niewielkie. I z fajnym ogonem 😉
|
|
|
|
#4917 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka
U mnie ciągle jakieś pokrapywanie deszczowe,choć teraz to się przejaśnia trochę.Aplikacje pogodowe przewidują dalsze opady.Wczoraj nie robiłam nic w warzywniku,żadnego drapania.Skoro wiadome ,że będzie padać to szkoda moich rąk i kręgosłupa,czy stawów.I tak będzie trzeba od początku zaczynać robotę. Ta opinia o sielskości wsi to mnie wręcz śmieszy.Zadne dziecko ,które musiało tyrać nawet nie pomyśli ,że wieś jest taka piękna i cudowna.Powiem ,że każde tyrajace dziecko marzyło o tym ,żeby rodzice przeprowadzili się do miasta i żeby mieć wreszcie czas na dzieciństwo i przyjemności.Nie tylko harówa w każdy możliwy dzień,siadanie do lekcji wieczorem po oporządzeniu zwierząt,gdy człowiek chciał już iść spać.To osoby mieszkające całe swoje życie w mieście wymyślają sielskość wsi.Nie widzą tej ciężkiej roboty ponad siły,kiepskich cen za to co wychorowali czy zebrali z pól,braku świat,niedziel, urlopów,chorobowego.No i obecnie gdy młodsi rolnicy i ci całkiem młodzi nie chcą się zatyrac na śmierć to są uznawani za leni,taki stereotyp jest u ogromnej większości miastowych.Tych ,którzy nie mają pojęcia o ciężkiej pracy ponad siły.A jakie lamenty ,że rolnik to niewiadomo ile chce za to co wyprodukuje.Ja też bardzo nie lubię tego typu ocen i stereotypów.Nie było i nie ma nic fajnego w zapierniczaniu dla fanu ,że ktoś powie że pracowita jestem.W czterech literach to mam.I rozumiem tych,którzy się przeciwstawiają tym ochom i achom.I oczywistą oczywistością jest fakt niepodważalny ,że w mieście żyje się łatwiej i lżej.Jedyny warunek to praca ,która jest godziwie opłacana.Na wsi trudno na taką liczyć,szczególnie w gospodarstwach tzw socjalnych,które nie gwarantują godziwego zarobku,i gdzie konieczna jest praca na tzw etacie.Po kilkunastu godzinach pracy trzeba wracać do kolejnej pracy.A że krów już mało w gospodarstwach.Tu rachunek ekonomiczny.Bo taka krowa potrzebuje mnóstwo paszy,opieki weterynaryjnej ,która kosztuje.Zagispodarowanie i przetworzenie mleka to kolejne godziny pracy i nawet próby sprzedazy nadmiaru jest mocno utrudnione przez nasze przepisy sanitarne,jedne z najdurniejszych w świecie.Dodatkowo cały system podatkowy i fiskalny też mocno zniechęca.Z reszta co ja będę tłumaczyć.Nasza zagrodowa Farmerka wie najlepiej i nieraz pisała o tych trudnościach.
|
#4918 |
|
Wtajemniczenie
|
A pośrednicy zarabiają więcej od rolników
Mój region gdzie mieszkam jest mało rolniczy. Trudno u nas kupić płody rolne od rolnika, a fajnie by było. |
|
|
|
#4919 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
My uprawiamy jako hobby. I w sumie jak się nad nim zastanowić to dość drogie hobby, bo ciągle coś trzeba dokupywać. Jeśli środek jest ekologiczny to jak może być skuteczny, a jeśli jest skuteczny to skąd pewność, że działa tylko na ślimaki? Od lat piszę, co innego jak ktoś żyje z pola. To jest dla nas hobby. Sadząc bratki, które też kupiłam a mogłabym sama wysiać. Ale czasu nie ma. Kupiłam kiedyś nasiona na prymule, sianie w sierpniu, to jest czas, nie udało mi się. W każdym razie, sadząc bratki dumałam nad tą uprawą w donicach. Powiem Ci, droga Amitko |
|
|
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
Ann, ok. Nie da się to trudno.
Posiałam w ogródku ale zaczęło mi kopic za koszulę to pomyslałam, że nie będę podlewać jak z nieba ma być prysznic. I nie podlalam a deszczu nie było. Nie chcę mi się iść i podlewać. W poniedziałek podleje. Te drzewka co sadzilam ( znaczy maż sadzil, ale ja pokazalam gdzie ) ładnie się przyjely. Maliny i porzeczki też. Fajnie, niech rosną. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.

gratuluję tunelu. Całkiem fajna powierzchnia do zagospodarowania. Co zamierzasz w nim uprawiać? Jeśli już pisałaś, to sorki, ale na razie nie dam rady przeczytać zaległości. Zdrówka życzę
.
Pelargonie i ogólnie rośliny doniczkowe podlewam wodą ze skórką banana i dość szybko dojrzałam, pozytywny wpływ u pelargonii. Jak często wymienia się tę skórkę? Bo ona siedzi u mnie w konewce i dolewam tylko wody.

Co może wymagać melon? no, jak każde dyniowate- żarcia. Duuużo żarcia. Ciepła- wiec po 20 maja, z rozsady.