![]() |
#181 |
Challenge(r) me!
|
Dot.: Listopadowe mamy 2023
Ja w ogóle nie robię pappa, tylko NIPT bo jest za darmo. Mnie już przy poprzedniej ciąży pappa odradzano bo ze względu na wiek powyżej 35 lat może wyjść źle choć ogólnie wszystko jest ok. Wtedy też robiłam NIPT.
Aga, robisz ochotę na tą ogórkową! Mniam. Został nam jeszcze tydzień i dzień gipsu. 🥳 Odliczam. Adity, ja jestem niby mięsożerna a też mam repertuar bardzo ubogi - szczególnie na śniadania ciągle pieczywo z twarożkiem, ogórkiem i rzodkiewka. No ale ile można. Aante, piątka, mam to samo. Mięso w sumie mogłoby nie istnieć a jeśli już coś jem to tylko kurczaka. Ale też w małych kawałkach bo np pierś w panierce odpada. Wędliny nie jadłam od tygodni. Ale jedną zaletę widzę - w 2021 roku po raz ostatni zjadłam kebaba. Jak zaszłam w ciążę to mi tak obrzydły, że za nic bym nie chciała jeść. Więc wyszło na zdrowie. Ateris, a fotkę dostałaś? 🤩 U mnie dziś 11 tydzień, więc mamy płód w końcu. I wiecie co? Wywaliło mi brzuch. Normalnie wyglądam na dobry 5 miesiąc. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Super, że wszystko ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Niee, fotkę na tych zwykłych wizytach mi nie dają. Ale nie narzekam bo nie place za te wizyty. Grunt zebym wiedziala, ze male rosnie. Liczę na ładne zdjecia z prenatalnych
![]() Co do pappa to ja staram się nastawić, że najważniejsze jest usg. A pappa z racji, że mam 35 lat to wiadomo, że nie będzie ta sama statystyka co u 25 latki. Więc pappa staram się nie przejmować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2023-04-20 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem w 11 tygodniu.
Zazdroszczę darmowych testów NIPT. W Polsce kosztują około 2tys zł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2023-04-20 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Challenge(r) me!
|
No i masz rację, że się nie stresujesz. Ja za NIPT w 2021 też musiałam zapłacić, ale coś koło 250 eur. Teraz dopiero jakieś rozporządzenie weszło i jest dla nas za darmo. Ale np kobieta dwudziestoletnia i zdrowa go już za darmo nie dostanie.
Aga, za miesiąc witajcie ciążowe spodnie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Hellcat no to super, że wam to wprowadzili!
Ja chyba dziś znalazłam lekarza u którego chce zostać. Wcześniej byłam u babki, u której przebieg wizyty zależy od humoru ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Challenge(r) me!
|
Izan, dokładnie tak u nas jest, ale nie znam tych warunków. U mnie ze względu na wiek i ivf powinnam dostać za darmo. Ale powiem szczerze, że to jest jakiś żart, że w Polsce się dwa razy tyle płaci co tutaj. Zresztą mam takie samo wrażenie w kwestii ivf - ludzie mówią o dziesiątkach tysięcy złotych, a tu nie zapłaciliśmy tak dużo.
Ateris, jak się u niego dobrze czujesz to super, to jest ważne. Oby do końca ładnie Was prowadził i żebyś była zadowolona. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wielu znajomych stąd którzy mają dzieci dzięki invitro, i z tego co wiem tu też nie są to jakieś ciężkie tysiące. No ale..jak jest w Polsce aktualnie - wiadomo
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Niby są programy dofinansowan do in vitro w Polsce, ale wiadomo, że nie wszędzie i nie dla wszystkich.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Miss Pudernica
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co prawda na NFZ mam USG prenatalne za darmo, ale średnio im wierzę ![]() Super, że wizyta wyszła ok ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#194 |
Challenge(r) me!
|
Przeszło mi przez myśl, że te ceny są tak kosmiczne nie bez powodu... U nas usg prenatalne może być robione na kasę chorych - wtedy robi je normalnie ginekolog prowadzący ciążę. Ale takie usg najczesciej nie trwa dluzej niz 10 minut i jest średnio dokładne. Sprzęt jest w gabinetach raczej średniej jakości. Jeśli chce się czegoś dokładniejszego to trzeba się umówić do specjalistycznego gabinetu czy centrum badań prenatalnych i wtedy takie usg trwa mniej więcej 40 minut i jest dodatkowo płatne. W poprzedniej miałam i tak i tak bo mój lekarz tak sobie chciał. Plus dodatkowe prenatalne robiło mi dwóch lekarzy, więc byłam w gabinecie ponad godzinę - taki luksus mnie spotkał bo jeden lekarz byl nowy i uczył się sprzętu. Czułam się wybadana na wszystkie strony.
![]() Dziś u mnie kryzys z piciem, nic mi nie smakuje i po wszystkim mam gorzki posmak. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Adity Czas edycji: 2023-04-20 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pappa i usg prenatalne na szczęście w pakiecie bo tak to pewnie bym zapłaciła z 500zl (mieszkam w Warszawie).
Ze względu na starania długo się bujałam z decyzja o zmianie pracy, a w starej firma nie zapewniała żadnego pakietu medycznego..Teraz wiem, że podjęłam dobra decyzję o zmianie pracy na taką z pakietem bo bym się nie wypłaciła za lekarzy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2023-04-21 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
No a ja się trzepnelam w liczeniu i USG mam w 12+5 a nie jak do tej pory myślałam 13+6
![]() ![]() Jeszcze trochę poczekam tak czy siak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Miss Pudernica
|
Mieszkam w Warszawie i chodzę do lekarza, który jest jednym z bardziej polecanych jako specjalista od niepłodności i tak już u niego zostałam na czas ciąży, bo pracuje w szpitalu, który mnie interesuje do porodu i w razie jakichś problemów też bierze na oddział. Terminy do niego są już na listopad
![]() Cytat:
Jadę właśnie na wizytę NFZ i dowiem się jakie są wyniki krzywej cukrowej ![]() Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#199 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam USG na NFZ. Też długo się bujalam z decyzją o zmianie pracy, ale ostatecznie jednak zostałam. Jeszcze w lutym miałam takie myśli, kiedy nie wiedziałam o ciąży... Kierownictwo się zmieniło, tym samym atmosfera plus teraz jest totalny luz bo mamy wstrzymane wnioski...Czuje się jakbym chodziła do innej pracy 🤣. O ile jeszcze niedawno marzyłam o L4 ciążowym, to teraz jakoś nie śpieszę się z informowaniem pracodawcy o ciąży i L4...Ale w pon wezmę zaświadczenie od gina o ciąży i w przyszłym tygodniu w końcu powiem kierownictwu. A na L4 sama nie wiem kiedy pójdę, tym bardziej że bardzo dobrze znoszę ciążę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w pracy na razie jeszcze nie mówię, tzn ostatnio koleżance powiedziałam bo jakoś tak zaczęłyśmy rozmawiać na temat dzieci i stwierdziłam że już jej powiem. Szefowej trochę obawiam się mówić bo jedna koleżanka właśnie jest na l4 ciążowym i rodzi pod koniec lipca i mimo iż informowała o swoich planach to szefowa zbytnio się nie ucieszyła. My mamy mały zespół i dość specyficzna praca, cały zakład jest bardzo duży ale ogólnie tylko moja szefowa będzie interesować moją ciąża. Pewnie powiem jej jakoś w przyszłym miesiącu, może dopiero po prenatalnych. Od lipca chciałabym głównie zdalnie pracować a na zwolnienie pewnie jakoś wrzesień/październik pójdę. Te 2/3 miesiące przed porodem na wolnym się przydają nawet jak ogólne samopoczucie jest dobre. Syn wczoraj dostał się do przedszkola i idzie we wrześniu więc też zmiana środowiska że zlobkowego da mu się we znaki, więc więcej czasu dla niego też bym chciała poświęcić zwłaszcza przed taka rewolucja jaka go czeka z pojawieniem się rodzenstwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, przejście ze żłobka do przedszkola to spora zmiana. Chociaż moja młoda jest dzieckiem która adaptuje się błyskawicznie. Ale z synem nie było tak łatwo
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() Dziś miałam słabą nockę, w środku nocy obudził mnie silny ból brzucha, a po wizycie w toalecie zrobiło mi się słabo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Challenge(r) me!
|
A jak wyglądają takie wyniki? Tam jest podane ryzyko np. 1:3000? Czy inaczej jest to opisane? Przy NIPT właśnie było ryzyko, z tym że w moich wynikach było tylko napisane, że wszystko jest w porządku.
Izan, to zaczynają się objawy. Noc miałaś nie za fajną, oby to był pojedynczy przypadek. U nas dziś piękna pogoda, nawet w ogrodzie popracowałam. Robię coś póki mogę, poprzednim razem jak tylko zrobiło się ciepłej to miałam zawroty głowy przy wstawaniu z kolan, więc teraz korzystam. Z jedzeniem nadal kiepsko. Rano weszłam do kuchni i na samą myśl o jedzeniu znów zrobiło mi się niedobrze. Powoli zaczyna mi brakować pomysłów. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na to wygląda, ze mnie też dopadły objawy ![]() ![]() U nas też pogoda cudowna, byłam na spacerze ![]() Udanych prac w ogrodzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Miss Pudernica
|
Izan życzę cierpliwości, ja czekam na orenatalne i chyba jajko niedługo zniosę.
Czy Wy też się tak słabo czujecie? Wczoraj dostałam skierowanie po poradni diabetologicznej, idę w poniedziałek. Do tego mam anemię, hemoglobina w grudniu była 14, a już jest 10 ![]() Ponarzekałam i zaraz zbieram się na spacer. Nie wiem jak u Was, ale w Warszawie jest boska pogoda ![]() Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
U mnie objawy w pełni, dziś mdłości i wymioty, w 12 tc się jednak pojawiły. A już myślałam, że mnie to ominie
![]() Zwróciłam dzisiejszy obiad (schab w sosie + ryż) i też chyba będę jadła drób, bo od wieprzowiny zaczęło mnie konkretnie odrzucać... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś mam przypływ energii chyba z racji tego, że jutro zaczynam 12 tydzień. Czuję się świetnie, w końcu.. Już dość miałam tego braku sił. Zrobiliśmy 11km spaceru po Warszawie.
Izan lekarz na pewno to zinterpretuje odpowiednio, nie martw się. Mam nadzieję dziewczyny, że też poczujecie się niedługo lepiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2023-04-22 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Ehh ja miałam dwa lepsze dni w środę i czwartek ale od wczoraj znów mi wróciła ta okropna senność
![]() Izan no, niestety ten 12 tydzień to taki umowny, ale pewnie już i tak niedługo nam się poprawi...oby!! Hellcat ja dziś byłam na plaży z dzieciakami, i mimo że siedzialysmy z mamą przy stoliku a dzieciaki były zajęte zbieraniem muszelek, to i tak jestem wypompowana i bez życia...zmuszę się do zjedzenia czegoś i spać Aante, a narzekaj ile wlezie, po to tu miedzy innymi jesteśmy ![]() Ateris zazdrooooo!!! Co ja bym dała za koniec tego złego samopoczucia i braku chęci do życia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
My na weekend przyjechaliśmy do moich rodzicow. Pół dnia spędziliśmy na dworze bo taka ładna pogoda to szkoda byłoby nie wykorzystać. Niestety po obiedzie mnie głowa zaczęła boleć i znowu jestem przeziębiona. Dzieciak po raz kolejny że żłobka jakiegoś wirusa przyniósł. Jego w czwartek zmoglo z gorączka, wczoraj pawie nic nie jadł. Dzisiaj już na szczęście lepiej. Nie wiem czy to nie bostonka bo pojawiły się chrostki, a panowała przed swietami w żłobku. Mnie katar męczy. Masakra, najchętniej bym już go do żłobka nie posyłała żeby nic nie przynosił no ale niestety tak się nie da, musimy jeszcze do czerwca poczekać, choć nie ukrywam że boję się co przyniesie jeszcze do tego czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.