Ćwiczycie regularnie? Plotkowo-aktywnie, cz.2. - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-04-22, 22:36   #2911
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Dot.: Ćwiczycie regularnie? Plotkowo-aktywnie, cz.2.

Dziewczyny mam pytanie z gatunku lekarskich.

Potrzebuję info dla koleżanki. Rostęp mięśni brzucha (ten po porodzie) to się sprawdza u lekarza jakiegoś konkretnego, czy można od razu do fizjoterapeuty? Koleżanka podejrzewa u siebie, jest już daaaawno po porodzie i dopiero teraz coś ją zaniepokoiło. Żaden lekarz tego w ciągu 2 lat nie sprawdzał.
Stary 2023-04-22, 22:46   #2912
magbeth
Dzik

Celowalabym w dobra fizjoterapie, ćwiczenia i tejping. Jeśli koleżanka to nie osoba z kraju naleśnika to polecam zajrzeć od Gosi Włodarczyk na IG na jej dwa konta czyli pani_fizjotrener oraz womanup, tam jest dużo dobroci w temacie rozejścia mięśni, kresy, dna miednicy etc.
Przeciętny lekarz zrobi wielkie oczy i jak będzie sensowny to wyśle i tak do fizjo.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-22, 22:58   #2913
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Dziekuje za info kolezanka siedzi w naszej pieknej ojczyznie. Czyli dobrze jej powiedzialam ze fizjo, a nie zaden lekarz. Tutaj napisalam zeby sie upewnic. Generalnie to ona na razie chce sprawdzic czy w ogole ma ten problem.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Stary 2023-04-23, 06:16   #2914
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Wolha i najlepiej fizjo uroginekologiczny, specjalizuje się w sprawach kobiecych.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 06:49   #2915
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Dokładnie.
Rurka boli - skóra piecze, są otarcia, są siniaki, są pęcherze na dłoniach... Ja trenuje ponad rok, a i tak to wszystko jest i będzie, bo moje trenerki, jak z nimi rozmawiam, to również czują ten ból i łapią nowe siniaki.
Ale satysfakcja (jak w końcu coś wyjdzie ) i pewność siebie po tych ćwiczeniach jest nieziemska.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Mnie zszokowało po prostu, jak mi córka powiedziała ze jej instruktorka ma nawet blizny od przypaleń / poparzeń skory od rurki.
No to już brzmi dla mnie bardzo strasznie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 08:08   #2916
linaya
astro-loszka

Rozpoczęłam wczoraj sezon rowerowy. Z przytupem. Ciepło, weekend, na drogach rowerowych ludzi całe mrowie.
Dziś mam zakwasy, ale warto było.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
Stary 2023-04-23, 08:13   #2917
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Dzis bylam na body pump. Robilismy cwiczenie jedna stopa na stepie, a druga z tylu na palcach. W takiej pozycji przysiady z obciazeniem. Miesnie lydki pieka mnie do teraz. Jakie to miesnie rozwija to cwiczenie ? Ktos sie zna z Was?
Korzystajac z tego, ze na watku pojawila sie juz Cava. Ponawiam pytanie.

Bardzo prosze o odpowiedz.

Dzis hatha yoga.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-04-23, 08:22   #2918
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Rena zobacz w opisie ćwiczenia jakie mięśnie są używane. Jeszcze jest opcja, że mogłaś je robić inaczej niż inni i padło na łydki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 09:52   #2919
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:

Dzis hatha yoga.
Raczej nie powinny boleć od tego łydki, może źle robiłaś? To ćwiczenie na pośladki i uda.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 14:18   #2920
Rena
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89563255]Raczej nie powinny boleć od tego łydki, może źle robiłaś? To ćwiczenie na pośladki i uda.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Tak, ale ta tylnia noga jest na palcach i jest to zgodne z opisem cwiczenia. W kazdym razie to od tego mnie boli.
Stary 2023-04-23, 14:32   #2921
gosia_9508
Zakorzenienie

Wypuściłam się na lekki bieg do siłowni na świeżym powietrzu, zrobiłam tam kilka ćwiczeń okolo 10 min, a potem powrót biegiem do domu, łącznie wyszło 5,5 km. Na zakończenie ponad 40 min rozciągania i rozluźniania. Endorfiny doładowane.
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-04-23, 14:40   #2922
Higurashi
Czarna owca

Ja pocwiczylam sobie pośladki i brzuch, więc też coś tam się dziś poruszałam

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 19:25   #2923
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja wczoraj nic aktywnego nie robiłam, dzisiaj spacer 6km. Jak jutro nie będzie padać to pójdę pobiegać, choć też zależy jak będzie z moją stopą. Mam klamrę na wrastającym paznokciu, odrósł i dzisiaj zaczął pobolewać przy chodzeniu, przesunięcie mam w najbliższy piątek, więc jakoś będę musiała przemęczyć
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 19:34   #2924
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Wiecie co... Pomimo tego, że wiele z Was poleca rurkę/exo (zwłaszcza magbeth ), to jednak się nie skuszę ze względu chociażby na to, co cava napisała- odparzenia, blizny i do tego siniaki (mam tendencję do siniaków, więc po pole dance wyglądałabym jak ofiara wypadku komunikacyjnego) wywołują u mnie przerażenie

Zazdroszczę Wam jakiejkolwiek aktywności, bo mnie kontuzja opuścić nie może szlag mnie już trafia. Mam umówioną kontrolę u fizjo, ale zaczynam powoli szukać innego (chociaż fizjo jest świetna), ale cały czas mam wrażenie, że jestem źle zdiagnozowana.

Jutro też idę do ortopedy, żeby wykluczyć "kostną" kontuzję i może da mi skierowanie na jakiś rezonans czy coś. Jestem już w sumie zdesperowana i będę się chwytać każdej możliwości
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-23, 20:18   #2925
magbeth
Dzik

Olkaaa, to kciuki za wizytę u ortopedy, wreszcie dobre zdiagnozowanie i powrót do formy. Współczuję ciągłości i upierdliwości.

Tak, ja bym na rurkę zabrała cały świat ale proszę mi wybaczyć, ja jestem nienormalna i tyle.
Sianki nosze z duma, choć fakt, mam momenty ze jestem bardzo kolorowa. I poodparzana. Ale to mój wybór i mój traf w duszy.
Nb, jutro oczywiście idę na trening. Dziś zrobiłam delikatne ćwiczenia wzmacniające core, przyjemne rozciąganie i relaks.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-24, 07:19   #2926
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Dzis hatha yoga.
Widzę.
Trochę dziwne, ale na mój mózg mogą być 2 powody: siła i rozciągnięcie.
Te mięśnie są u ciebie slabsze w porównaniu do siły reszty ciała i/lub mało rozciągnięte.
Na jodze jakiś to obserwujesz , ze mięśnie tylne nóg, ścięgna Achillesa są poskracane i sztywne?

Ewentualnie, dziwnie rozkładałaś ciężar ciała na stopie podstawnej, tej na stepie z przodu i podczas wykonywania ćwiczenia unosiła ci się pięta i stawałaś bardziej na śródstopiu a może wręcz na palcach a nie stałaś stabilnie cały czas na całej stopie.

To podciąganie do góry pięty stopy wykrocznej ( tej z przodu) to efekt spiętych, mocno skróconych mięśni łydek. Trzeba rozciągać.
A podczas wykonywania ćwiczenia skorygować rozstawienie nóg, żeby dobrać takie które pozwoli przedniej stopie cały czas stabilnie stac na stepie, nie pchać się tak kolanem w przód jak na zdjęciu.

Ty Rena jeździsz chyba dużo na rowerze? Dobrze kojarzę?
Zwłaszcza jazda w pedałach spd daje mocno pospinane, skrócone mięśnie łydki i ścięgna Achillesa. I drugi powód: chodzenie na obcasach. A jedno do drugiego to już w ogóle negatywne kombo.

Liz Williams
Stary 2023-04-24, 07:26   #2927
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Zazdroszczę Wam jakiejkolwiek aktywności, bo mnie kontuzja opuścić nie może szlag mnie już trafia. Mam umówioną kontrolę u fizjo, ale zaczynam powoli szukać innego (chociaż fizjo jest świetna), ale cały czas mam wrażenie, że jestem źle zdiagnozowana.

Jutro też idę do ortopedy, żeby wykluczyć "kostną" kontuzję i może da mi skierowanie na jakiś rezonans czy coś. Jestem już w sumie zdesperowana i będę się chwytać każdej możliwości

Olaaa, życzę znalezienia przyczyny i rozprawienia sie z nią.
A co Tobie dolega ? Ból w lędźwiach?

Liz Williams
Stary 2023-04-24, 07:56   #2928
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Dziewczyny dziekuje za info o tych miesniach. Kolezanka dostala namiary na fizjo u ktorego ja rok temu bylam z innym problemem, a moja inna kolezanka chodzi do niej regularnie. Zaden uroginekologiczny, ale niech ona w ogole sprawdzi czy ma ten problem.

Stary 2023-04-24, 08:52   #2929
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Widzę.
Trochę dziwne, ale na mój mózg mogą być 2 powody: siła i rozciągnięcie.
Te mięśnie są u ciebie slabsze w porównaniu do siły reszty ciała i/lub mało rozciągnięte.
Na jodze jakiś to obserwujesz , ze mięśnie tylne nóg, ścięgna Achillesa są poskracane i sztywne?

Ewentualnie, dziwnie rozkładałaś ciężar ciała na stopie podstawnej, tej na stepie z przodu i podczas wykonywania ćwiczenia unosiła ci się pięta i stawałaś bardziej na śródstopiu a może wręcz na palcach a nie stałaś stabilnie cały czas na całej stopie.

To podciąganie do góry pięty stopy wykrocznej ( tej z przodu) to efekt spiętych, mocno skróconych mięśni łydek. Trzeba rozciągać.
A podczas wykonywania ćwiczenia skorygować rozstawienie nóg, żeby dobrać takie które pozwoli przedniej stopie cały czas stabilnie stac na stepie, nie pchać się tak kolanem w przód jak na zdjęciu.

Ty Rena jeździsz chyba dużo na rowerze? Dobrze kojarzę?
Zwłaszcza jazda w pedałach spd daje mocno pospinane, skrócone mięśnie łydki i ścięgna Achillesa. I drugi powód: chodzenie na obcasach. A jedno do drugiego to już w ogóle negatywne kombo.

Tak duzo jezdzilam w zyciu na rowerze i chodzilam sporo na obcasach. Obecnie duzo mniej niz dawniej. A co radzisz w takim razie by to rozciagnac stopniowo?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-04-24, 10:16   #2930
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Wiecie co... Pomimo tego, że wiele z Was poleca rurkę/exo (zwłaszcza magbeth ), to jednak się nie skuszę ze względu chociażby na to, co cava napisała- odparzenia, blizny i do tego siniaki (mam tendencję do siniaków, więc po pole dance wyglądałabym jak ofiara wypadku komunikacyjnego) wywołują u mnie przerażenie

Witam w klubie zdesperowanych, moja kontuzja pojawia się i znika od 6 miesięcy

Co Ci dolega? Ja mimo trzech różnych fizjo/osteo, dwóch ortopedów, znajomej masażystki, USG i rezonansu nadal nie jestem w 100% zdiagnozowana i wyleczona A już zdążyłam się pochwalić tutaj, ze jest git.

Mam nadzieje, ze u Ciebie pójdzie lepiej.
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-24, 10:40   #2931
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Tak duzo jezdzilam w zyciu na rowerze i chodzilam sporo na obcasach. Obecnie duzo mniej niz dawniej. A co radzisz w takim razie by to rozciagnac stopniowo?

rena, poszukaj po prostu filmików na YT.
Teraz jest tego tyle i są na tyle dobrze przygotowane, ze łatwo sobie dobrać jakiś zestaw ćwiczeń i robić ze 3 razy w tygodniu.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
Witam w klubie zdesperowanych, moja kontuzja pojawia się i znika od 6 miesięcy

Co Ci dolega? Ja mimo trzech różnych fizjo/osteo, dwóch ortopedów, znajomej masażystki, USG i rezonansu nadal nie jestem w 100% zdiagnozowana i wyleczona A już zdążyłam się pochwalić tutaj, ze jest git.

Mam nadzieje, ze u Ciebie pójdzie lepiej.

Ja dalej cierpię na bóle nawracajace ramion. będzie już z 5 miesiąc.

+ kwestia mojego słabnacego biodra zaatakowanego przez RZS i zdecydowałam się na współprace z portalem fizjoterapeutów.
Miałam w sobote pierwszy trening na kamerce we wstępnej formie.
I jesli chodzi o ramiona, to już po tym pierwszym czułam że jest duża ulga , mimo ze mam na nie tylko 2 ćwiczenia.

Wcześniej miałam długą rozmowę/ankiete przez telefon, potem pierwsze spotkanie na kamerce gdzie fizjo zadawał cwiczenia i żeby sparwdzić zakresy i odczucia po ćwiczeniach.

Zdecydowałam się wstępnie na 3 miesięczną współpracę , po 3 miesiącach powinnam wiedziec czy zdiała czy nie ma róznicy.

Liz Williams
Stary 2023-04-24, 10:52   #2932
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

To ten portal na M? Tez chciałam z nich skorzystać, ale nie dostałam żadnego zwrotnego info po wypełnionej ankiecie, dostawałam tylko jakieś „ciekawostki” o bólu na maila przez kilka dni.
Stary 2023-04-24, 11:10   #2933
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
To ten portal na M? Tez chciałam z nich skorzystać, ale nie dostałam żadnego zwrotnego info po wypełnionej ankiecie, dostawałam tylko jakieś „ciekawostki” o bólu na maila przez kilka dni.

Nie znam portalu na M.
Na H.
jak już tak kryptonimami.

Liz Williams
Stary 2023-04-24, 11:24   #2934
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz jest tego tyle i są na tyle dobrze przygotowane, ze łatwo sobie dobrać jakiś zestaw ćwiczeń i robić ze 3 razy w tygodniu.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Ja dalej cierpię na bóle nawracajace ramion. będzie już z 5 miesiąc.

+ kwestia mojego słabnacego biodra zaatakowanego przez RZS i zdecydowałam się na współprace z portalem fizjoterapeutów.
Miałam w sobote pierwszy trening na kamerce we wstępnej formie.
I jesli chodzi o ramiona, to już po tym pierwszym czułam że jest duża ulga , mimo ze mam na nie tylko 2 ćwiczenia.

Wcześniej miałam długą rozmowę/ankiete przez telefon, potem pierwsze spotkanie na kamerce gdzie fizjo zadawał cwiczenia i żeby sparwdzić zakresy i odczucia po ćwiczeniach.

Zdecydowałam się wstępnie na 3 miesięczną współpracę , po 3 miesiącach powinnam wiedziec czy zdiała czy nie ma róznicy.
Cava, proszę dziel sie opinią, no bo ja tez z tych wiecznie "polamanych" więc chętnie wyslucham każdej opinii.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2023-04-24, 11:55   #2935
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Nie znam portalu na M.
Na H.
jak już tak kryptonimami.

O matko, oczywiście, ze na H. Jakos mi się skojarzyło z Medi na „M.”, sorki.
Stary 2023-04-24, 12:02   #2936
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
.
Np takie cwiczenia jak tu? Dobrze zrozumialam https://www.hellozdrowie.pl/blog-zaniedbany-achilles/
Stary 2023-04-24, 12:13   #2937
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Np takie cwiczenia jak tu? Dobrze zrozumialam https://www.hellozdrowie.pl/blog-zaniedbany-achilles/

Tak, w tym klimacie .

Liz Williams

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-04-25, 07:33   #2938
Wolha wRedna
Zakorzenienie

U mnie wczoraj byla rurkowa porazka, ale cooo taaaam! Gracja ziemniaka i ruchy jakbym kij w tylku miala Chodze dalej.

Na jodze mielismy podejscia do mostka. Mega fajne. Aha boli mnie przod ud.

Stary 2023-04-25, 08:03   #2939
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, w tym klimacie .

Dzieki, bede probowac. Mam kostke do jogi w domu.Wczoraj na body pump wzielam duzo mniejsze obciazenie do tych przysiadow wykrocznych i bylo duzo lepiej.
Stary 2023-04-25, 08:43   #2940
Higurashi
Czarna owca

Wczoraj zjadłam chyba pół świata, masakra. Dzisiaj mam personalny, a nie dość, że się czuję ciężko to jeszcze osłabiona, chyba źle znoszę nadejście wiosny no i przyszedł okres, co też wpływa trochę na osłabienie u mnie.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości