|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Staraczki 2022 cz. 3
Spróbuję może przestestowac te olejki. Raid do gniazdka zawsze nam się sprawdzał i faktycznie zabezpieczał przed komarami gdzie pamiętam lato, że w Krakowie było ich więcej niż np nad jeziorem na Mazurach. Nie mam pojęcia czy są jakieś bezpieczne dla niemowląt.
Moskitiery mi się tak strasznie nie podobają, że wolałabym uniknąć no ale jak nie będzie innej opcji to pewnie się zdecyduje. Natkurka Ty odczuwałaś albo odczuwasz jakieś skutki zzo? Korzystacie z poduszek do karmienia? Ja póki co nadal nie kupiłam i ciągle się zastanawiam czy mi się to przyda. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Też wolę moskitiery
U nas dodatkowo rozwiązały nawracający problem z kołami spożywczymi (w sezonie letnim musiały cholery przez okno od sąsiadów do nas przylatywać).Do wtyczek i olejków nie mam przekonania, zwłaszcza że oprócz malutkich dzieci mamy papużki, którym substancje lotne mogą zaszkodzić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#183 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, nijak. Zero skutków ubocznych ZZO ale koleżanka z pokoju miala wyjete znieczuelnie po 12h i bolaly ją plecy. Mi wyciagneli od razu po porodzie doslownie jakies 30 minut.
U mnie poduszki do karmienia sie nie sprawdzaja a mam z Poofi. Wogole nie korzystam, nie umiem mlodego tam ulozyc a druga sprawa - mam spore piersi i jakos to nie po drodze. |
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja kupilam Rogala na allegro, ale nie wygodnie mi nawet butla na nim było karmić. Bardziej się sprawdzil na końcu ciąży do spania
drugi raz bym nie kupiła ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#186 |
|
Zadomowienie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Natkurka, ja oczywiście miałam wielkie oczekiwania co do dostawki i jestem niezadowolona
Najpierw stała bezpośrednio przy łóżku, ale nie dawałam rady z wchodzeniem i wychodzeniem przez ból podwozia i odsunęliśmy. Teraz stoi może kilkadziesiąt cm od łóżka. Chcę spróbować ją jeszcze raz przysunąć, zobaczymy, co to da. Ale nie wiem, czy da radę ją dostawić bezpośrednio przy ścianie przy wezgłowiu łóżka, bo mamy kinkiety w formie szafek nocnych i może być problem. Ja korzystam z rogala do karmienia, karmię zamiennie klasycznie, spod pachy i na leżąco. Boję się, jak dam radę karmić bez niego na zewnątrz i na wszelki wypadek wożę rogala w wózku Ale jeszcze na zewnątrz nie karmiłam.Fren, ja robiłam depilację jakieś 10 dni po porodzie, jak położna ściągnęła mi szwy (nie rozpuściły się). Ale użyłam tej maszynki z nakładką na 2 mm, którą poleciła Theali. Dziewczyny, a kojarzycie mniej więcej, jaki to jest koszt zamontowanie moskitier? Ja mieszkam przy parku i owadów jest sporo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- W ogóle to jak szybko rozpoznano Wam wnioski o 500+? Ja złożyłam 06.05 i mam nadal „zarejestrowane”. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez farfarae Czas edycji: 2023-05-15 o 09:11 |
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na stary okres rozliczeniowy miałam w ciągu kilku dni, z tym drugim się nie spieszyli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogole złożyłaś dwa wnioski? Bo jeden jako do końca maja 2023. A drugi od 1.06 jakos tak na rok. I zapewne dostaniesz wyrównanie od dnia porodu ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zadomowienie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Tak, złożyłam dwa - do 31.05.23 i od 01.06.23. Ale dzięki, to wcale nie było takie oczywiste, chwilę się zastanawiałam. Ogólnie to PUE ZUS nie jest zbyt intuicyjne.
A jak to jest z tym 500+ - jak młoda urodziła się 28.04, to dostanę kasę za cały kwiecień, za 3 dni kwietnia czy dopiero za maj? Edit: Z Twojego posta Theali wynika, że poprawna odpowiedź to te 3 dni (?) kwietnia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez farfarae Czas edycji: 2023-05-15 o 10:59 |
|
|
|
|
#191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
+ za maj.Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy leżaczek babybjorn jest warty swojej ceny? Jest w czymś lepszy niż te tańsze?
Tańsze czyli widzę np Kinderkraft. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2023-05-15 o 11:07 |
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Chyba tylko ulga za dzieci przy rozliczeniu PIT jest za pełny miesiąc nawet jak urodzisz ostatniego dnia miesiąca ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Byłam na pedi ale na tych opuchniętych stopach to szkoda nawet te paznokcie pokazywać. Masaż pomaga więc muszę męża wykorzystać Dzięki za odpowiedzi, chyba się wstrzymam z tą poduszką narazie, mam maly biust i zobaczymy jak pójdzie to karmienie. Mama do mnie dzisiaj dzwoniła żebym kupiła jeszcze przed porodem herbatkę z kopru dla maluszka i żebym po porodzie truskawek nie jadła, uważała z pomidorami no i strączkowych nie jadła, jak jej powiedziałam że to wszystko już nieaktualne to sie aż zmartwiła ze ona w takim razie nawet nic nie pomoże bo nic nie wie. Będę ją musiała chyba wyedukować, bo widzę że aż się stresuje tym, że ma nieaktualna wiedzę. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ja nawet specjalnie z mamy pomocy nie korzystałam jak dotąd. Sami sobie poradzić chcieliśmy co prawda zas potem się dowiedzialam ze jej było przykro ze jej nie poprosiłam chociaz tydzień o pomoc 🥲 ale ja to zrobiłam celowo żeby nikt mi się za bardzo nie wpierniczal i nie narzucał. Ona niby tego strasznie nie robi, ale wystarcza kilka dni razem to muszę ją stopować w tzw "dobrych radach" bo niby się nie chce wpierniczać ale to chyba mimowolnie się dzieje. Z perspektywy czasu uważam że to była najlepsza decyzja, teraz jestem asertywna przynajmniej nawet w stosunku do mojej mamy a z tym zwykle miałam problem przede wszystkim w relacjach z nią.Mimo ze ona jakas mega stara nie jest, no ale mój brat 97r to jednak ponad 20lat wstecz hehe. No ale babcia tak się wkręciła we wnusie ze sama się przyznała ze kilka grup niemowlaczkowych obserwuje chociaz nie wiem jakie nawet hehe.Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uwazam za Babybjorm jest bardzo wart swojej ceny
nie kupilabym zadnego innego. Kurde u mnie w czwartek mija 21 dni a jeszcze nie zlozylam wniosku o macierzynski. Muszs to jutro zrobic.. |
|
|
|
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam wyniki IMG_2207.jpg
![]() ![]() ![]() Prog jest Ok ? Przy takiej becie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#198 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama rozważałam wkładkę No ale my chcemy raczej rodzenstwo za rok lub dwa lub trzy. Zobaczymy ![]() A wkładki slyszalam ze na 5lat są. Nie wiem co z bujaczkami, moja mała jak ją w ten elektryczny włożyłam po porodzie to za głowę się chwyciłam. Utopiona była i szybko wrocil do mojej mamy czekac. W sumie wczoraj żeśmy odpalili na chwilę już się interesuje ta karuzela nad głową ale spiaca była więc po 10min placz i kołyska. U mojej mamy spi w kolysce bo żeśmy łóżeczka nie targali ze sobą. Bo pol mieszkania by trza było brać. Wiec w sumie zobacze jak przez te parę dni będzie jej się w nim podobać bo ogromny jest, I zagraci ograniczona przestrzeń w mieszkaniu więc raczej poczeka na przeprowadzkę i tyle co u babci (mojej mamy) mała będzie się bujac ![]() W ogole w czerwcu u nas jest Cyrk na.wodzie i chyba zrobimy chrzest bojowy, że pierwszy raz bez małej razem wyjdziemy. Zostanie pod opieką babci na te 2-3h. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Swoją drogą mała I tak dużo spala w mieszkaniu naszym całe ranki do powrotu taty co najmniej. Ale tu na wsi to ja nie wiem czy to te powietrze wiejskie czy to zimno w chacie czy co, ale spi na umor. No maks z 2h jest jako tako aktywna w ciągu dnia pomijając pampersa i karmienie. Wszyscy mówią żeby się cieszyć, ale ja to się martwię. I zaczęła się za głowę trzymac po bokach trochę wyżej niż policzki i teraz myślę bo odkryłam 2dni temu ze lubi być głaskana po głowie i policzkach. Czy sama się próbuje głaskać czy glowa boli czy co. Ale raczej jakby bolała to chyba by plakala? Dzis sie zapytam o ile nie zapomnę oczywiście u lekarza jak będziemy. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tych tygodni przy wyniku trzeba za każdym razem dodać dwa, skoro podają 1-2 tydzień (żeby cokolwiek wyszło, to musi być 1-2 tydzień od owulacji, nie 1-2 tydzień ciąży...).Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo wysoka beta
ja dokladnie wiedzialam kiedy doszlo do zaplodnienia. Dzien przed miesiaczka mialam bete 39,99. Dwa dni pozniej lekko ponad 200 ale u ciebie beta wywalona w kosmos chyba ze to sa jakies inne normy w danym labie. Prog jest okej. Oska mój mlody juz mniej spi ale jak sp duzo to ja sie jednak martwilam mimo ze to byl paro dniowy bobas. Jakos mnie stresowalo ze napewno cos z cukrami skoro tak spi. Teraz juz spi mniej to mi stres przeszedl ale jakbym byla na twoim miejscu to na bank bym sie schizowala
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo ona ledwo nakarmiona i zmiana pampersa i już ziewa i małe oczka. Tu na wsi to spi podwójnie. Zobacze co mi dzisiaj powiedzą. Większość narzeka ze dzieci obeczale, a ja to rzadko mam w ogóle dziecko aktywne. Malo tego jak jej nie położymy do uśpieni do kołyski to się rozbeczy. Ma być tak jak ona chce i koniec trochę za mną pewnie to ma ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na wynikach miałam napisane przy progesteronie, że norma w 1 trym to 11-44 a przy becie że w 6 tc norma to 158 do 31 795. Wygląda, że u Ciebie wszystko ok! Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wkładkę wyciągnęłam z końcem marca bez komplikacji i tak jak mówił gin nie ma żadnego „oczyszczania się z hormonów” płodność wraca odrazu po usunięciu systemu A kiedy dojdzie do zapłodnienia sprawa indywidualna Po ciąży tez zakładam ponownie koniec kropka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cooo ![]() ![]() Jezusie ja matka Polka z dwójka dzieci i kompletna ameba co do tych wyników bo nie ogarniam swojego cyklu po tej wkładce Jakbym pierwszy raz przez to przechodziła Ale patrząc na pierwsze zdjęcie to w 23dc byłam u gina i nie mówił nic o ciąży tyle ze pęcherzyk nie pekl podobno do końca i szyjka za wąska … wiec sama już nie wiem o co tu chodzi Na drugim zdjęciu kropelka wskazuje chyba dzień implantacji bo był śluz podbarwione jasnoczerwona krwią w niewielkiej ilości i tak przez Ok 2 h A te 3 następne pkt zaznaczone to moje ostatnie plamienia/śluz podbarwione na brązowo i pobolewanie podbrzusza IMG_2200.jpg IMG_2208.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#205 |
|
Raczkowanie
|
To podpowiedzcie jak ja mam to policzyć ? Bo w tej chwili jestem zielona
Jak starałam się o poprzednie ciszę odstawiałam tabsy miałam regularne cykle 28dni żadnych odchyleń i wiedziałam co do dnia Tutaj jest inaczej Boziu niech już będzie jutro 15 … aaaa I czytałam gdzieś ze beta może być nawet dwa razy wyższa przy chorobach na zesp downa czy Edwardsa tak jak ciąże mnogie Oszaleje do jutra Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#206 | |
|
Zadomowienie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Cytat:
Natkurka, to co robi Alek jak nie śpi? Ja miałam takie wyobrażenie o noworodkach, że śpią i jedzą… Sara też jest coraz częściej obudzona. Animujesz go już jakoś? ![]() W ogóle to już 2x użyłam na brzuch tego retinalu z ph doctor i póki co żadnego łuszczenia, wrażliwości skóry, zero efektów. Brzuch to nie twarz, ale nie wiem, czego się spodziewać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Szum Fal, ja nie ogarniam tych norm bety i proga, ale nie nastawiaj się na żadne zespoły Edwardsa Najlepiej umów się do gina i zobaczycie co i jak ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez farfarae Czas edycji: 2023-05-15 o 14:38 |
|
|
|
|
|
#207 |
|
Raczkowanie
|
Jutro wizyta 15;15
Mam stresa ze o mój Boże Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#208 |
|
Wtajemniczenie
|
Ejjjj SzumFal wycziluj. Zobacz jakie twoj lab ma zakresy. Miescisz sie w nich idealnie. Ja mialam inne zakresy zupelnie bo robilan w Diagnostyce
![]() U ciebie wszystko jest okej. Fren czlowiek sie uczy cale zycie bo widzisz z tymi pomidorami, trukawkami to racja. Ja sie tego dowiedzialam wczoraj jak wypilam dwa kubki lemoniady truskawkowej. Okazuje sie ze truskawki maja silne alergeny, tak samo jak pomidory i po zjedzeniu trzeba obserwowac dziecko. U nas wyszla jakas wysypka ale nie wiem czy to nie potówki Fare, kupilam te mate z TinyLove, czekam az mi dojdzie. Dorwalam w miare nowa na vinted za 140zl. Oprocz tego klade go na brzuvh ale srednio chce lezec. Dzisiaj ma dzien na cycu bo brzuvh go boli ogolnie mam jakies miski kontrastowe to czasem mu pokazuje jak lezy na brzuszku i to tyle
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#210 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po kolejnych dwóch dniach jakoś ponad 4200.Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:51.

U nas dodatkowo rozwiązały nawracający problem z kołami spożywczymi (w sezonie letnim musiały cholery przez okno od sąsiadów do nas przylatywać).
drugi raz bym nie kupiła 
Ale jeszcze na zewnątrz nie karmiłam.

a z tym zwykle miałam problem przede wszystkim w relacjach z nią.
nie kupilabym zadnego innego.
bo żeśmy łóżeczka nie targali ze sobą. Bo pol mieszkania by trza było brać.
Do tych tygodni przy wyniku trzeba za każdym razem dodać dwa, skoro podają 1-2 tydzień (żeby cokolwiek wyszło, to musi być 1-2 tydzień od owulacji, nie 1-2 tydzień ciąży...).
ja dokladnie wiedzialam kiedy doszlo do zaplodnienia. Dzien przed miesiaczka mialam bete 39,99. Dwa dni pozniej lekko ponad 200 ale u ciebie beta wywalona w kosmos
trochę za mną pewnie to ma 
Najlepiej umów się do gina i zobaczycie co i jak