![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia magisterskie - tak czy nie?
Też nie słyszałam żeby w obecnych czasach pracodawcy chcieli dofinansowywać studia Firmy szukają już pracowników wykształconych, najlepiej z doświadczeniem, a jak nie, to żeby ich zatrudnić za mniejszą stawkę, a nie dofinansowywać im dopiero studia. U mnie w firmie udostępniają kursy na takich platformach jak Coursera, ale nie drogie studia magisterskie na uczelni. Ale zrobienie magisterki Ci na pewno nie zaszkodzi, więc jak masz teraz możliwości finansowe, nie masz dziecka pod opieką w weekendy, to skorzystaj i studiuj, po pewnym czasie już będzie tylko coraz ciężej zacząć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
W mojej firmie pozwolili dziewczynie zrobić MBA w godzinach pracy. Samych studiów co prawda nie oplacali, tylko roboczogodziny
Sent from my FP4 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89585798]W mojej firmie pozwolili dziewczynie zrobić MBA w godzinach pracy. Samych studiów co prawda nie oplacali, tylko roboczogodziny
Sent from my FP4 using Tapatalk[/QUOTE] Studia podyplomowe to co innego niż magisterka. Traktowałabym je szybciej w kategorii kursu/certyfikatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w kilku firmach była taka możliwość. Warunek jest taki, że studia muszą być powiązane z pracą i wpływać na podniesienie kwalifikacji. I to nie jest tak, że pracodawca opłaca cały koszt. Jest jakiś limit, przy magisterce to trzeba sporo dopłacić jeszcze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem lepiej wyjdziesz na znalezieniu pracy w BR i w weekendy poświęcając czas na jakieś kursy z konkretnych praktycznych zagadnień (CIT estoński, VAT OSS, prosta spółka akcyjna etc.)
Ja też mam licencjat, który obrzydził mi studiowanie i odpuściłam sobie magisterkę. Akurat w tej branży liczy się doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie. BR to szkoła życia, roboty po kokardę i przeróżnej, bardzo dużo można się nauczyć. Studia w małym stopniu przygotowują do praktycznej pracy, szkoda weekendów. Zobacz w ogóle czy dłuższy czas wytrzymasz w tym zawodzie, sporo osób rezygnuje bo za dużo wiedzy i stresu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
To wszystko zależy od tego jak przeszłaś przez licencjat. Wiem, że są ludzie których studiowanie kosztowało dużo (za dużo) nerwów.
Ja inżyniera wspominam jako najfajniejszy okres w życiu, owszem uczyć się było trzeba, ale jakoś tak lekko mi to przychodziło, no ale ja jestem zadaniowcem - trzeba coś zrobić to zrobię i mam spokój. Poszłam na mgr zaoczne, dogadałam się z rodzicami i szczerze nie miałam z tym żadnych problemów - oni chcięli pomóc, a ja mogłam w spokoju angażować się w pracę, w której jak to na początku kokosów nie było, ale zdobywałam bezcenne doświadczenie. Z tego co kojarzę Twój poprzedni wątek to Twoi rodzic e rówież są skłonni do pomocy, tylko Ty masz straszne "parcie" na samodzielność, a to żadna ujma przyjąć pomoc, na prawde ![]() Na studiach zaocznych jest inaczej bo profesorowie są świadomi że my wszyscy pracujemy - u mnie byli bardzo elastyczni z zaliczeniami czy pracami na zaliczenie, czego na dziennych nie doświadczyłam. Tutaj Ci sami wykładowcy, a zupełnie inni ludzie dla nas ![]() Tak więc polecam rozważyć opcję zaocznych ze wsparciem finansowym rodziców, jeśli chcesz studiować. Możesz też robić kursy jak dziewczyny pisały, ale na przykłąd w moim zawodzie to niestety brak mgr tworzy pewien sufit zarobkowy i w drabince awansów - nie mam pojęcia czy księgowości to też dotyczy, tutaj sama musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Akurat jeżeli chodzi o poziom to nie mogę nic tej uczelni zarzucić, a mam właśnie porównanie ze stacjonarnymi studiami. To, że testy są online nie znaczy, że można ściągać - to tak samo jak na stacjonarnej uczelni każdej innej - od studenta zależy, czy chce się uczciwie uczyć, czy kombinować. Ściągać można wszędzie.
Uważam, że studia online są dla osób świadomych czego chcą, i chcących po prostu się uczyć. Można tak samo być na Uniwersytecie Jagiellońskim i tylko kombinować i ślizgać się. Wszystko zależy od nas. Ja się bardziej skupiam nad tym, jak wykorzystać potencjał takiego studiowania, a jest on duży, bo mogę i pracować i uczyć się i jeszcze mieć dyplom na koniec. Jeżeli chodzi o samą uczelnie to możesz spojrzeć też tutaj, to aktualne: https://strefaedukacji.pl/w-kategori...ar/c5-17362195 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Nie ma reguły. Mój facet z zaocznych ma bardzo złe wspomnienia - mnóstwo zadań, zaliczeń, zajęcia w piątek od 17 do 21 itp. Nawet przy bardzo elastycznej pracy ciężko mu było to pogodzić, bo czasem zwyczajnie chce człowiek odpocząć, a nie lecieć z biura na zajęcia, a potem jeszcze po nocach siedzieć i dłubać projekty na zaliczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||||
(=^‥^=)
|
Cytat:
No właśnie sęk w tym, że gdybym poszła teraz na studia, do tego praca, to już na kurs skwp nie miałabym czasu za bardzo. Pamiętam jak robiłam pierwszy stopień. Miałam studia, pracę i do tego dwa razy w tygodniu ten kurs. Trwało to 3 miesiące. Ciężko było, ale wytrzymałam. Z tym, że drugi stopień trwa pół roku, do tego ostatnio mam zawirowania w psychice. Jeśli chodzi o magisterkę na mojej uczelni to mam do wyboru pięć specjalizacji, z czego jedna mi odpowiada i jest ściśle nastawiona na rachunkowość. Tylko szczerze? Z mojego doświadczenia wynika, że więcej nauczyłam się jak pracowałam i na stażach. Studia to taka sucha teoria, jakaś wskazówka. Dlatego zastanawiam się po prostu, czy warto dla tego tytułu. Cytat:
Mam rodziców skłonnych do pomocy. Nawet zaoferowali, że mi mogą opłacać te studia. Ale ja czuję blokadę, bo w końcu bym chciała dorosnąć tak w pełni. Nie wiem tylko, czy ja dobre mam do tego podejście. Czuję się trochę źle z tym, jakbym na kimś pasożytowała. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I tak, masz bardzo dziwne podejście, zdążysz się w życiu jeszcze napracować na swój rachunek i usamodzielnić. Efektem takiego ciśnienia na niezależność finansową może być szybkie zmęczenie pracą i frustracja, bo chyba nie liczysz na to że w pierwszej pracy zarobisz kokosy. Takie "plecy" w postaci rodziców chętnych do pomocy powinny dawać Ci komfort decyzji (mi dały, wzięłam gorzej płatna pracę, ale taką w której nabrałam więcej doświadczenia, co zaprocentowało) i wsparcie, a nie wpędzać w poczucie winy. Uwierz, jeszcze się zdążysz też rodzicom odwdzięczyć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Medalu nikt ci nie da za to, że się super szybko usamodzielniłaś. Większość ludzi korzysta z pomocy bliskich nie dlatego, że są jacyś niesamodzielni czy leniwi, tylko dlatego, że wszyscy zainteresowani wiedzą, że to może ładnie zaprocentować w przyszłości. Chyba, że twoi rodzice są jacyś przemocowi, nadmiernie się wtrącają albo coś w tym stylu. Wtedy mnie nie dziwi, że ktoś się chce jak najszybciej odciąć i uniezależnić na wszystkich polach, łącznie z finansami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
(=^‥^=)
|
Nie są przemocowi. Są normalnymi, kochającymi rodzicami. Wydaje mi się, że ja mam kompleks na punkcie tego. Bo jak słyszę od kogoś albo czytam na wizażu, że ktoś nie wiem w wieku 18 lat wyprowadził się z domu i sam się utrzymywał, ogarnia wszystko i daje radę to czuję zazdrość, że też bym chciała być tak zaradną osobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą zwyczajnie nie każdy jest i nie każdy musi być hiper mega zaradny. Zaradność też można wypracować z czasem i doświadczeniem. Większość ludzi jest pośrodku, nie wyróżniają się niczym szczególnym i to też jest ok. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
(=^‥^=)
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli kombinujesz tylko dla zasady to uwazam, ze to kompletnie bez sensu. ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#51 |
(=^‥^=)
|
Na pierwszym i drugim roku pracowałam na cały etat. Na trzecim już na część etatu, bo było najciężej. Aż ten ostatni semestr właściwie jestem bez pracy. Dawałam radę się utrzymać na tą część etatu z tym, że nie płaciłam nic za mieszkanie ani wyżywienie w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
A czemu sie przenosisz 40 km dalej? Tej uczelni online w ogole nie bralabym pod uwage skoro nawet nie mają interesujacego cie kierunku.
![]() |
#53 | |
(=^‥^=)
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Miss_Suze Czas edycji: 2023-05-24 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochająca, wspierająca rodzina to jest ogromny zasób i zaręczam Ci, że każdy chciałby mieć taki. Można się ogarnąć bez takowej, ale ludzie z przyjaznym im domem mają łatwiejszy start. Możesz ogarniać i korzystać z pomocy rodziców. Masz 20kilka lat, nie 40kilka. Nie musisz mieć podejścia "wszystko albo nic", jest jeszcze sporo opcji pomiędzy. Możesz podejść do tego etapami i spisać sobie plan aby wiedzieć, co i kiedy chcesz osiągnąć. Mam wrażenie, że nie masz zaplanowanych żadnych konkretów, tylko łapiesz się kilku myśli naraz i nie możesz zdecydować się, czego tak naprawdę chcesz i potrzebujesz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- Skoro podjelas decyzje, ze wyprowadzasz sie z domu, mysle tez ze podjelas decyzje, ze idziesz dalej na mgr to pozostaje ci albo lączyc studia z pracą w takim wymiarze, zeby sie utrzymac albo ustalic pomoc finansową (pewnie od rodzicow). Pomysl z rzucaniem studiow jak nie dasz rady sie utrzymac uwazam za bezsensowny, nic ci to nie da, nie posuniesz sie do przodu. Zrobisz krok w tyl majac mozliwosc isc dalej.
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj TŻ zarabia więcej ode mnie, ale ja też już nie przynoszę 2k, tylko tak na prawdę dom utrzymuję ja, a jego kasa idzie na oszczędności. Aktualnie mam 29, budujemy z TŻ dom (start we wrześniu ![]() Ja to widzę tak, że oni też za chwilę pójdą na emeryturę i jak my z TŻ się dorobimy swojego to przecież chętnie będę im pomagała, czy to zafunduję jakiś wyjazd, czy dołożę do remontu, bo wiadomo że na emeryturze kasa już nie ta. Nie czuję się przegrywem, nie czuję żebym ich wykorzystywała, bo te pieniądze które dają to nie jest kosztem czegoś, tylko po prostu mają i tyle. Są na innym etapie życia niż ja - dom zbudowany, dzieci odchowane, nic tylko wydawać czy inwestować na emeryturę. Sama na siebie kładziesz jakieś dziwne ciśnienie, jesteś młodziutka i masz prawo zarabiać marnie, bo dopiero startujesz. Serio ochłoń, daj sobie przestrzeń, bo sama się zamęczysz takim podejściem. Ja mojego TŻ uświadomiłam, że realnie zacznę zarabiać jak człowiek koło 30-stki. I jakoś wziął to na klatę, między nami jest 8 lat różnicy więc musiał się z tym w pewnym sensie liczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomyśl, czy gdybyś ty miała dziecko, to nie chciałabyś, żeby się w życiu jak najlepiej ustawiło? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.