Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-05-21, 12:27   #991
kasiunia788742
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Dla mnie największą porażka to fakt, że panowie musieli sobie skoczyć na wódeczkę. Jakby ktoś skoczył po piwo i przyniósł sobie na górę to dla mnie jest ok. Ale mocne alkohole, których nie pije się dla smaku a dla kopa to trochę żenada. Choć nie ukrywam, że może mam spaczony punkt widzenia poprzez mieszkanie w kraju, gdzie picie piwa non stop jest normalne również podczas wycieczki rowerowej - przerwa w knajpie na piwko.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
No tak - piwko to nie alkohol co?

Mnie dziwi takie priorytetowanie alkoholu i ocenianie kto jakie alko pije, wódka be ale piwko spoko, piwkiem nie da się upić

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:31   #992
rejczeI
Wtajemniczenie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89586640]No tak. Bo jak młodzi ustalili, że nie będzie alkoholu to na pewno dlatego, że żona taka zła i niedobra panna młoda była w ciąży, to miał być tylko obiad i po prostu wódka tam jej nie pasowała pewnie i tyle. Szok - brać ślub i nie pić [/QUOTE]
Pandora Ty sobie wyobrażasz że te imprezy z alko to muszą trącić niezłymi libacjami a ja sobie wyobrażam że żeby decydować za grupe osób co im się wolno napić to trzeba mieć, przepraszam, coś z głową. No niestety paniusie z cyklu ''nie pij już więcej'' są takim częstym dodatkiem do tych wąsatych pijanych wujków jak pijani wujkowie.

Nawet nad traumami się pracuje a nie zakazuje funkcjonowania społecznego. Przepraszam no serio nie kumam co kieruje dorosłym człowiekiem że usiłuje sie wtrącać wszystkim wkoło do ich menu. Tak, ja lubię się napić na imprezie, jak i w ogóle i w ramach tego piję ten alkohol tylko na imprezach i to pod warunkiem że nie robię za kierowcę. Przypuszczam że więcej w tym watku jest ludzi którzy sięgną po wino tak o, wieczorem, przy filmie. Albo kupią sobie piwo. Dla smaku. Ja tam piwa nigdy nie kupuję i nigdzie nie zamawiam.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-05-21 o 12:33
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:37   #993
brandie
Wtajemniczenie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89586608]To wyobraź sobie, że jesteś na wigilii u kogoś i ten ktoś nie daje wina na stół. Co robisz - wzruszasz ramionami, że trudno, tym razem się nie napijesz? Czy zostawiasz towarzystwo i idziesz do najbliższego monopola po wino, bo inaczej nie dasz rady przetrwać tej wigilii? Bo jeśli to drugie, to moim zdaniem jest to bardzo niepokojący sygnał w kontekście uzależnienia. A taka właśnie sytuacja miała miejsce na tym weselu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Dokładnie, ale niektórym nie przetłumaczysz, bo od zawsze muszą być w opozycji do reszty
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:39   #994
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rejczeI Pokaż wiadomość
Pandora Ty sobie wyobrażasz że te imprezy z alko to muszą trącić niezłymi libacjami a ja sobie wyobrażam że żeby decydować za grupe osób co im się wolno napić to trzeba mieć, przepraszam, coś z głową. No niestety paniusie z cyklu ''nie pij już więcej'' są takim częstym dodatkiem do tych wąsatych pijanych wujków jak pijani wujkowie.

Nawet nad traumami się pracuje a nie zakazuje funkcjonowania społecznego. Przepraszam no serio nie kumam co kieruje dorosłym człowiekiem że usiłuje sie wtrącać wszystkim wkoło do ich menu. Tak, ja lubię się napić na imprezie, jak i w ogóle i w ramach tego piję ten alkohol tylko na imprezach i to pod warunkiem że nie robię za kierowcę. Przypuszczam że więcej w tym watku jest ludzi którzy sięgną po wino tak o, wieczorem, przy filmie.
Ale jakie wtrącanie do menu? To co, mieli gościom zaoferować wszystkie możliwe dania i napoje na świecie? Sorry ale jak ? No i alkohol nie ma żadnych pozytywnych skutków w diecie, więc w ogóle nie wiem o co chodzi

I jakie wtrącanie? To czyjeś wesele, chrzciny, baby shower cokolwiek. Zdrowy człowiek wytrwa 4 godziny bez alkoholu, szczególnie w od godziny 11 rano do 3/4 popołudniu.

A to kpienie z kobiet, które muszą uspokajać swoich pijących partnerów to bez komentarza. Wredne kobiety. Tylko niestety alkohol wpływa na zachowanie zazwyczaj i niektórzy zwyczajnie nie powinni pić.

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Rejczel - jak ktoś chce mieć menu takie jakie chce, to niech sam sobie chodzi do restauracji a nie idzie na przyjęcia organizowane na czyjś koszt i odwala coś takiego. Jezu jak ktoś pije to zaraz stado adwokatów się znajdzie. A sproboj powiedzieć, że nie pijesz, to ALE JAK TOA TO NAWET PIWA NIE, ZE MNA SIE NIE NAPIJESZ?
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:40   #995
rejczeI
Wtajemniczenie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89586527]To był zwykły obiad. Ja nie odczuwałam, że było sztywno. Było niewiele osób, więc każdy mógł z każdym pogadać i to było fajne. No i jak ktoś potrzebuje alko żeby rozmawiać z innymi, to ja nie wiem

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Mam wrażenie, że jednak prawie każdy tutaj rozpatruje alkohol jako jakiś podstawowy składnik diety i jak go nie ma, to trzeba go wielce ogłaszać i kombinować. A tu były dania mięsne i wege. Dla dzieci menu i z trzech dań rodzice mogli coś wybrać, bo wiadomo, że to właśnie z daniami dzieci może być problem. Dania były dosyć klasyczne i chyba też można było wybrać czy jakiś kotlet czy ryba. Myślę, że to jest problem, jeśli 4 godziny bez alkoholu są dla kogoś nie do wytrzymania. Już widzę, jak wyglądają jakiekolwiek święta czy niedziele obiadki w takim domu. "Nie będziemy tak o suchym pysku tu siedzieć"

Ale było podobnie, jak napisałam, ze mnie dziwi ile ludzi idzie na rower i pije piwo w trakcie. Nie no co ty Pandora, to normlane, wypijemy jedno piwko zawsze i to jest spoko A ok. Naprawdę nie wiem, co jest spoko w alkoholu, bo chyba nic na dobrą sprawę, szczególnie jeśli ktoś czuje, że MUSI się go napić.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez kasia2209 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja traktuję imprezy jako okazję do pobawienia się. Wiele lat bawiłam się na sucho i jednak wolę z. Tak jak imprezy kojarza mi się głównie z wieczorowymi ciuchami tak z dostępnością do alko. Jakbym szła na ślubny obiad to po pierwsze to nie jest wesele ale nawet na takich trafia się kieliszek szampana. Który wówczas i tak omijam jeśli prowadzę. Tak samo oczekuję na imprezie muzyki do tanczenia albo za beznadziejne bym uznała wesele gdzie młodzi postawią wyłącznie na muzykę którą sami bardzo lubią.
Stary 2023-05-21, 12:44   #996
4ec13cb18ab3f27b597089ea0d0eff6e72b7e954_64f11b724e7cd
Konto usunięte

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89586527]To był zwykły obiad. Ja nie odczuwałam, że było sztywno. Było niewiele osób, więc każdy mógł z każdym pogadać i to było fajne. No i jak ktoś potrzebuje alko żeby rozmawiać z innymi, to ja nie wiem

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Mam wrażenie, że jednak prawie każdy tutaj rozpatruje alkohol jako jakiś podstawowy składnik diety i jak go nie ma, to trzeba go wielce ogłaszać i kombinować. A tu były dania mięsne i wege. Dla dzieci menu i z trzech dań rodzice mogli coś wybrać, bo wiadomo, że to właśnie z daniami dzieci może być problem. Dania były dosyć klasyczne i chyba też można było wybrać czy jakiś kotlet czy ryba. Myślę, że to jest problem, jeśli 4 godziny bez alkoholu są dla kogoś nie do wytrzymania. Już widzę, jak wyglądają jakiekolwiek święta czy niedziele obiadki w takim domu. "Nie będziemy tak o suchym pysku tu siedzieć"

Ale było podobnie, jak napisałam, ze mnie dziwi ile ludzi idzie na rower i pije piwo w trakcie. Nie no co ty Pandora, to normlane, wypijemy jedno piwko zawsze i to jest spoko A ok. Naprawdę nie wiem, co jest spoko w alkoholu, bo chyba nic na dobrą sprawę, szczególnie jeśli ktoś czuje, że MUSI się go napić.[/QUOTE]Ja Cię jednak trochę nie rozumiem, sama często na forum piszesz o winie, aperolu - sama po ten alkohol sięgasz, a z drugiej strony przeżywasz, że ludzie go piją. No piją i w sumie nie Twoja sprawa? Nie wiem, mnie to absolutnie wisi co kto pije o ile nie prowadzi po alkoholu czy nie upija się/nie robi afer w moim towarzystwie.
4ec13cb18ab3f27b597089ea0d0eff6e72b7e954_64f11b724e7cd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:44   #997
rejczeI
Wtajemniczenie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89586648]Ale jakie wtrącanie do menu? To co, mieli gościom zaoferować wszystkie możliwe dania i napoje na świecie? Sorry ale jak ? No i alkohol nie ma żadnych pozytywnych skutków w diecie, więc w ogóle nie wiem o co chodzi

I jakie wtrącanie? To czyjeś wesele, chrzciny, baby shower cokolwiek. Zdrowy człowiek wytrwa 4 godziny bez alkoholu, szczególnie w od godziny 11 rano do 3/4 popołudniu.

A to kpienie z kobiet, które muszą uspokajać swoich pijących partnerów to bez komentarza. Wredne kobiety. Tylko niestety alkohol wpływa na zachowanie zazwyczaj i niektórzy zwyczajnie nie powinni pić.

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Rejczel - jak ktoś chce mieć menu takie jakie chce, to niech sam sobie chodzi do restauracji a nie idzie na przyjęcia organizowane na czyjś koszt i odwala coś takiego. Jezu jak ktoś pije to zaraz stado adwokatów się znajdzie. A sproboj powiedzieć, że nie pijesz, to ALE JAK TOA TO NAWET PIWA NIE, ZE MNA SIE NIE NAPIJESZ?[/QUOTE]
A Ty nie kpisz z ludzi którzy nie widzą powodu do wprowadzania zakazu i prohibicji bo by sie skichali za wódką? Sama odpisałaś że o nietypowych formach warto informować z góry z szyderą, więc?

Namawianie na chamca jak i w ogóle do picia to już jest kolejna sprawa. Jak ktoś nie chce, nie pije, kropka. Wrzucasz znowu w 1 worek.

I po 3 ja uważam że wesela są specyficzne, płaci się niemały hajs w kopercie i dlatego tak, gościom też ma się podobać, nie tylko młodym.

W pełni się zgadzam, nie pasuje, nie idziesz. Dlatego ja nigdy nie praktykowałam chodzenia na wesela do jakichś tam obcych osób. Przynajmniej prezent traktowałam szczerze jako prezent a nie wpisowe jak w przypadku gdy się idzie do kuzynki widzianej 2x w zyciu.
Stary 2023-05-21, 12:45   #998
Paprotka_
Zakorzenienie

Trochę nie kumam usprawiedliwiania tych panów. Zapraszam gości na obiad, mówię że nie będzie alkoholu. Nie przeszkadzałoby Wam jakby wujek Zdzisiek stwierdził że drętwy ten obiad i on idzie po flaszkę do sklepu, a potem te flaszkę przyniósł do Waszego domu? Co za różnica gdzie się odbywa obiad - gospodarze ustalają zasady. Jeżeli ktoś nie da rady wytrzymać kilku godzin bez alkoholu to ma problem i niczym się tego nie da usprawiedliwić. Żadnymi niechęciami do zakazów i narzucania innym swojego zdania. To nie jest nakazywanie dorosłym ludziom, bo nikt im alkoholu nie zabrania pić. Można go sobie wypić w dowolnym momencie życia, niekoniecznie akurat podczas gościny w czyimś domu/na przyjęciu.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:52   #999
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Trochę nie kumam usprawiedliwiania tych panów. Zapraszam gości na obiad, mówię że nie będzie alkoholu. Nie przeszkadzałoby Wam jakby wujek Zdzisiek stwierdził że drętwy ten obiad i on idzie po flaszkę do sklepu, a potem te flaszkę przyniósł do Waszego domu? Co za różnica gdzie się odbywa obiad - gospodarze ustalają zasady. Jeżeli ktoś nie da rady wytrzymać kilku godzin bez alkoholu to ma problem i niczym się tego nie da usprawiedliwić. Żadnymi niechęciami do zakazów i narzucania innym swojego zdania. To nie jest nakazywanie dorosłym ludziom, bo nikt im alkoholu nie zabrania pić. Można go sobie wypić w dowolnym momencie życia, niekoniecznie akurat podczas gościny w czyimś domu/na przyjęciu.

Znaczy ja bym przede wszystkim nie wpadła na pomysł odgórnego zakazu picia na moim przyjęciu, po prostu nie widzę zupełnie po co i na co? Ktoś nie chce - nie pije. Ktoś ma ochotę- pije. Absolutnie nikt się na moim weselu nie spił, a była i wódka i wino i w ogóle open bar. Nie wiem prawdę mówiąc czemu ma takie rozwiązanie służyć, ale ok. Gdybym miała w rodzinie jakiegoś burdziarza opijusa to zwyczajnie bym nie zapraszała.
4ec13cb18ab3f27b597089ea0d0eff6e72b7e954_64f11b724e7cd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:52   #1000
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się z powyższym. Sam zakaz w sobie nieco mnie dziwi w przypadku niektórych typów imprez, ale skoro organizator sobie tak życzy, to należy się dostosować lub zrezygnować z udziału.

Z zachowań, które dziwią, bo już prawie nie występowały: znowu widuję na chodnikach sporo osób idących z papierosami (oczywiście w sensie palenia ich). Jakby "moda" wróciła. Nie wiem, czy to skutek ciężkich czasów i ludzie odreagowują, czy wpływ napływu uchodźców, bo może na Wschodzie to nadal norma, ale serio coś się zmieniło pod tym względem na gorsze.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2023-05-21 o 12:54
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 12:59   #1001
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:

To można odwrócić w drugą stronę. Jak wiesz że wujek Zdzisiek praktykuje goszczenie się z alko to czemu wymuszasz na nim działanie wyłącznie jakie sama uznajesz? Mnie to trąci miesożercą zapraszającego wege świadomie na grilla oferując tylko mięso. Też w koncu jego obiad i jego zasady. Wychodzenie sobie z imprezy po inne jedzenie lub picie kulturalne nie jest. Robienie imprezy tylko pod siebie jest już kulturalne?

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Skoro goście w tym pan młody wylądowali na drinkach to panna młoda musiała być świadoma że w jej środowisku narzucony przez nią charakter imprezy wszystkim odpowiadał nie będzie. Pokazała tym samym że liczy się wyłącznie ona i jej gust, a oni pokazali że ok, szanują, ale jednak w granicach i tam gdzie olała ich komfort zadbali o niego sami. Tak to z boku wygląda, a to że zamawianie sobie jedzenia innego niż dostepne nie świadczy o elegancji zamawiających to druga kwestia.
Stary 2023-05-21, 13:00   #1002
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Cytat:

Mnie osobiście przeszkadzałoby gdyby do domu wniósłby alkohol a nie życzyłabym tego sobie. Jednak nie wyprosiłabym go, bo to byłoby też chamskie, po prostu więcej nie zaprosiłabym go do siebie.
Mam zdanie jak rejczeI, w moim odczuciu nic takiego wielkiego się nie stało, co mnie to obchodzi, że ktoś poszedł się napić czy przyniósł flaszkę. Dopóki nie robi burd czy nie namawia do picia, chcą to niech piją. Rozumiem, że PM mogła być niezadowolona, bo to jej ślub, ale uważam, że przesadza.
Ciekawi mnie co miał do powiedzenia na ten temat pan młody, chyba jemu ten pomysł też nie leżał skoro poszedł razem z gośćmi do baru.
Nie znajdę tutaj zrozumienia, bo uważam, że alkohol jest dla ludzi, nawet rodzinne spotkanie można okrasić czymś mocniejszym, z głową oczywiście. I jest coś pośrodku między abstynencją a leżeniem pijanym, nieprzytomnym w krzakach.
Stary 2023-05-21, 13:02   #1003
Konto usunięte

To młody też poszedł pić z tymi gośćmi? No to już chyba wiadomo czyj to był pomysł- nie będzie alkoholu dla nikogo, bo jestem w ciąży to dopiero wygląda jak jakiś problem z alko.
Stary 2023-05-21, 13:07   #1004
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
Mnie osobiście przeszkadzałoby gdyby do domu wniósłby alkohol a nie życzyłabym tego sobie. Jednak nie wyprosiłabym go, bo to byłoby też chamskie, po prostu więcej nie zaprosiłabym go do siebie.

Mam zdanie jak rejczeI, w moim odczuciu nic takiego wielkiego się nie stało, co mnie to obchodzi, że ktoś poszedł się napić czy przyniósł flaszkę. Dopóki nie robi burd czy nie namawia do picia, chcą to niech piją. Rozumiem, że PM mogła być niezadowolona, bo to jej ślub, ale uważam, że przesadza.

Ciekawi mnie co miał do powiedzenia na ten temat pan młody, chyba jemu ten pomysł też nie leżał skoro poszedł razem z gośćmi do baru.

Nie znajdę tutaj zrozumienia, bo uważam, że alkohol jest dla ludzi, nawet rodzinne spotkanie można okrasić czymś mocniejszym, z głową oczywiście. I jest coś pośrodku między abstynencją a leżeniem pijanym, nieprzytomnym w krzakach.
Jak widać pan młody sam skorzystał z okazji do napicia to pewnie też ma problem z alkoholem
I nie uwierzę, że biedny pan mlody został namówiony i może jeszcze wlewali mu do ust. Jak dorosły człowiek nie potrafi się oprzec się namową i twardo powiedzieć "prosiliśmy o nie picie, będę wdzięczny za uszanowanie NASZEGO zdania" to cóż, mówi samo za siebie.

Stary 2023-05-21, 13:13   #1005
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Jak widać pan młody sam skorzystał z okazji do napicia to pewnie też ma problem z alkoholem
I nie uwierzę, że biedny pan mlody został namówiony i może jeszcze wlewali mu do ust. Jak dorosły człowiek nie potrafi się oprzec się namową i twardo powiedzieć "prosiliśmy o nie picie, będę wdzięczny za uszanowanie NASZEGO zdania" to cóż, mówi samo za siebie.

A gdzie tam, pewnie młoda narzuciła swoją wolę, bo sama nie może, to inni też nie- a młody chyba z tych co odpuszczają dla świętego spokoju, a potem i tak zrobią po swojemu.

Żeby nie było- jak bym już była na takim obiedzie bez alkoholu to bym nie cudowała. Na komuniach się zazwyczaj nie pije i będąc gościem również tego nie robiłam. Ale z takim weselem czy nawet obiadem poślubnym się nie spotkałam.
Stary 2023-05-21, 13:15   #1006
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:

Bo dorosłym ludziom nie ma co wprowadzać zakazów dla własnego kaprysu. Przecież zawsze jest ten sam schemat. No i jak ktoś wspomniał, spożycie alkoholu nie jest równoznaczne z nawaleniem się, wymiocinami.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 13:16   #1007
rejczeI
Wtajemniczenie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89586608]To wyobraź sobie, że jesteś na wigilii u kogoś i ten ktoś nie daje wina na stół. Co robisz - wzruszasz ramionami, że trudno, tym razem się nie napijesz? Czy zostawiasz towarzystwo i idziesz do najbliższego monopola po wino, bo inaczej nie dasz rady przetrwać tej wigilii? Bo jeśli to drugie, to moim zdaniem jest to bardzo niepokojący sygnał w kontekście uzależnienia. A taka właśnie sytuacja miała miejsce na tym weselu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Na proszoną wigilię wzięłabym coś ze sobą, choćby i wino. Dziwnie bym się czuła gdyby gospodarz je schował i udawał że go nie ma a w zamian nic nie podał. Jakby obok był barek a mnie by na tym akurat zależało to bym dokupiła. Po prostu nie spotkałam się z robieniem imprez czy przyjęć wyłącznie pod jedną lub 2 osoby. Tutaj bardziej się dziwię skoro wiedzieli że alkoholu nie będzie że sami nie wzięli ze sobą np. butelki wina. To nie jest jak dla mnie łatwy przykład z tym weselem. Z 1 str jest mowa o przyjęciu gdzie ktoś z góry ci narzuca co masz robić ale przekraczając tym własną strefę i wbijając do twojej. Z 2 str jak się z tym nie zgadzasz czemu nie możesz postawic na stoliku tego co tobie pasuje. Jak idę gdzieś gdzie wiem że kawę dostanę ale mleka może nie być bo np. nikt poza mną go nie pije to sobie biorę ze sobą mleko (albo ogarniam czy kupię je gdzieś blisko) a nie siedzę o czarnej kawie której nie lubię.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-05-21 o 13:18
Stary 2023-05-21, 13:18   #1008
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
No tak - piwko to nie alkohol co?

Mnie dziwi takie priorytetowanie alkoholu i ocenianie kto jakie alko pije, wódka be ale piwko spoko, piwkiem nie da się upić

Piwkiem też da się upić, trzeba uważać na takie powyżej 8% szczególnie
Tak, wódka jest dla mnie ble i łatwiej się upić wypijając szybko kilka kieliszków niż sącząc jedno piwo przez dwie-trzy godziny. Lub jakiegoś drinka czy lampkę wina.
Sorry, mnie picie wódki źle się kojarzy i tyle.
Zresztą w Polsce jest teraz bardzo duży wybór piw bezalkoholowych, które dobrze smakują, więc jest ciekawa alternatywa.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 13:24   #1009
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-05-21 o 13:27
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 13:36   #1010
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Albo nie przyjdę, jeżeli mi te zasady nie odpowiadają. Dla mnie to tak proste.
Stary 2023-05-21, 13:37   #1011
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
Dlatego dla mnie ważne są detale. Jeśli ktoś zrobi imprezę totalnie bez alko bo np. ma tatę po odwyku i nie chce go narażać na pokusy to ja to szanuję. Chociaż uważam że i tak wtedy nie robi się dużych zgromadzeń bo zawsze jest ryzyko że ktoś coś przyniesie. Skoro bar był obok to raczej nie o to chodziło. Jeśli ktoś postanawia trzymać krótko męża bo ten lubi czasem wyjść napić się z kumplami, co denerwuje jego partnerkę, i w ramach tego wymyśliła sobie że alkoholu nie będzie, tu nie czuję potrzeby jej w tym popierać. Własna ciąża to przecież też zaden argument. Jeśli ktoś nie wprowadza alko do menu bo ogranicza koszty też ok, ale nie widzę powodów by miał się obrażać że ktoś butelkę z winem postawił. Ja sama wbrew pozorom brałabym imprezy takie jakie są. Ale wolę z góry wiedzieć by mieć wybór, czy coś mnie zachęca czy zniechęca do przyjścia. Tu niby był mały obiad ale może nie tak mały skoro poszło to w kierunku czegoś więcej. Z kimś kto nie mógłby żyć z faktem że używam mleka do kawy byłoby mi nie po drodze. Sama chętnie zrezygnowałabym ze wszystkiego co ma odzwierzęce pochodzenie ale uważam że produktu ze sztucznej skóry, plastiku, są gorszej jakości niż naturalne. Dysonans moralny jest. Mleka czy nabiału również ale uważam że są dobre. I problem widzę w braku etyki globalnej produkcji bo za czasów mojego dziecinstwa krowy które dawały mleko normalnie przebywały na pastwiskach i nikt im nie zabierał cieląt do zabicia. I normą było hodowanie kur które sobie chodziły wszędzie gdzie chciały i którym się podbierało jajka. Nie odbierałam tego nigdy jako bardzo negatywny wpływ na psychikę kurzą. Szczególnie że potrafiły znosić te jajka tam gdzie im pasowało i nie ciągnęło ich do wysiadywania.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-05-21 o 13:38
Stary 2023-05-21, 13:49   #1012
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Obstawiam, że wódka na weselach jest popularna bo wychodzi po prostu mniejszym kosztem. 50 butelek wódki a 50 butelek whisky? No dla PM to znaczna różnica.

Edytowane przez kasiunia788742
Czas edycji: 2023-05-21 o 13:51
Stary 2023-05-21, 13:56   #1013
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
To można odwrócić w drugą stronę. Jak wiesz że wujek Zdzisiek praktykuje goszczenie się z alko to czemu wymuszasz na nim działanie wyłącznie jakie sama uznajesz? Mnie to trąci miesożercą zapraszającego wege świadomie na grilla oferując tylko mięso. Też w koncu jego obiad i jego zasady. Wychodzenie sobie z imprezy po inne jedzenie lub picie kulturalne nie jest. Robienie imprezy tylko pod siebie jest już kulturalne?

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Skoro goście w tym pan młody wylądowali na drinkach to panna młoda musiała być świadoma że w jej środowisku narzucony przez nią charakter imprezy wszystkim odpowiadał nie będzie. Pokazała tym samym że liczy się wyłącznie ona i jej gust, a oni pokazali że ok, szanują, ale jednak w granicach i tam gdzie olała ich komfort zadbali o niego sami. Tak to z boku wygląda, a to że zamawianie sobie jedzenia innego niż dostepne nie świadczy o elegancji zamawiających to druga kwestia.
Bo imprezy nie organizuje wujek Zdzisiek. Nie pasuje mu nie pić przez całe cztery godziny życia to nie przychodzi i tyle. Mam ochotę na alkohol to go spożywam na imprezie z alkoholem, proste. Idąc do wegetarianina nie oczekuję mięsa w potrawach. Mając celiakię, zakładam, że możliwe, że nie będę miała co zjeść. Gospodarz decyduje czy poda rosół czy pomidorową i tak samo gospodarz decyduje o innych potrawach - w tym o alkoholu i takie zachowanie wujka Zdziśka jest zwyczajnie niekulturalne i burackie.

Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 14:01   #1014
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89586640]No tak. Bo jak młodzi ustalili, że nie będzie alkoholu to na pewno dlatego, że żona taka zła i niedobra panna młoda była w ciąży, to miał być tylko obiad i po prostu wódka tam jej nie pasowała pewnie i tyle. Szok - brać ślub i nie pić [/QUOTE]No nie? Olaboga obiad bez alkoholu, wszystkiego zabraniajo!!! Serio dziwi mnie, że dla kogoś to problem. Opuszczanie imprezy, bo trzeba się napić wódki, też mi się wydaje nie na miejscu.
I nie jestem abstynentką. Co więcej, na pełnowymiarowym weselu już bym się chętnie napiła. Ale tu znowu jest histeria.

Enviado desde mi SM-A705FN mediante Tapatalk

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Bo imprezy nie organizuje wujek Zdzisiek. Nie pasuje mu nie pić przez całe cztery godziny życia to nie przychodzi i tyle. Mam ochotę na alkohol to go spożywam na imprezie z alkoholem, proste. Idąc do wegetarianina nie oczekuję mięsa w potrawach. Mając celiakię, zakładam, że możliwe, że nie będę miała co zjeść. Gospodarz decyduje czy poda rosół czy pomidorową i tak samo gospodarz decyduje o innych potrawach - w tym o alkoholu i takie zachowanie wujka Zdziśka jest zwyczajnie niekulturalne i burackie.

695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 14:07   #1015
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:

A ja uważam że zapraszając kogoś uwzględniasz jego preferencje. ''Gospodarz decyduje'' jest takie trochę na wyrost. Chyba że ktoś lubi zapraszać na imprezy licząc się z góry z odmową. Mnie w sumie trochę bawi jeśli młodzi nie cierpią gdy rodzina usiłuje na nich coś wymusić (jakie wesele, jaka muzyka, jakie menu, kto na liście gości) ale nie będąc elastycznymi i próbując wymusić własne widzimisię zachowują się dokładnie tak samo.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89586730]No nie? Olaboga obiad bez alkoholu, wszystkiego zabraniajo!!! Serio dziwi mnie, że dla kogoś to problem. Opuszczanie imprezy, bo trzeba się napić wódki, też mi się wydaje nie na miejscu.
I nie jestem abstynentką. Co więcej, na pełnowymiarowym weselu już bym się chętnie napiła. Ale tu znowu jest histeria.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Enviado desde mi SM-A705FN mediante Tapatalk[/QUOTE]No nie wiem, problem nie problem. Wymuszanie na kimś własnej życiowej wizji kojarzy mi się z brakiem szacunku gospodarza do gościa takim samym jak gdy ten wychodzi po dodatkowe rodzaje napojów.
Stary 2023-05-21, 14:12   #1016
magbeth
Dzik

Cytat:

Amen.
Dodatkowo z pięćset razy było już napisane, ze to nie było regularne wesele a krótka celebracja w knajpie z info przed, no ale olaboga, zamach na wolność.

Finlora, wcale Ci się nie dziwie, wcale.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-21, 14:14   #1017
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Amen. I nieważne, czy się Panna Młoda z Panem Młodym dogadała, czy nie. Skoro odgórnie było, że jest bez alko, to bez alko. Nieważne co ja o tym sądzę.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
Amen.
Dodatkowo z pięćset razy było już napisane, ze to nie było regularne wesele a krótka celebracja w knajpie z info przed, no ale olaboga, zamach na wolność.
Ach, to tym bardziej. Obiadu nie umieć przeżyć bez alkoholu? Kaman.
Stary 2023-05-21, 14:15   #1018
rejczeI
Wtajemniczenie

Pandora pisala że pannie młodej bardzo zależało by nie było alkoholu. Ciekawe dlaczego.
Stary 2023-05-21, 14:21   #1019
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Pandora pisala że pannie młodej bardzo zależało by nie było alkoholu. Ciekawe dlaczego.
Nawet jeżeli to kaprys, albo tym głupim sposobem chce przypilnować męża, to cóż - to jej sprawa. I goście się albo dostosowują, albo nie przychodzą. To jest serio proste.
Stary 2023-05-21, 14:25   #1020
rejczeI
Wtajemniczenie

No i mogli nie przychodzić. Młodzi by nie płacili za talerzyk, goście za koperte i obyloby się bez kwasow.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości