![]() |
#391 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Staraczki 2022 cz. 3
Cytat:
![]() Mój mąż 1) "nie obchodzi komercyjnych świąt" 2) uważa, że dzień matki powinny organiać dzieci tejże matki, a jak są za małe, to pech ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Wtajemniczenie
|
Zakladam ze moj mąż tez nie wpadnie na pomysl prezentu chyba ze zadzwoni do swojej mamy i ona go natchnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Rozeznanie
|
Mój też z tych nie świętujących, a jak ma kupować prezenty to już w ogóle jest chory bo nigdy nie wie co. Ciekawe czy w ogóle będzie pamiętał żeby do mamy zadzwonić. Woli raczej celebrować rocznicę kolacją niz coś kupować. A no i idzie na łatwiznę, bo ja zawsze dostaje perfumy. Wie, które lubię więc jest bezpieczniej, jak próbuję kupić coś innego to zwykle muszę wymieniać
![]() Ja znów lubię świętować ale wolę komuś dawać prezenty niż dostawać, bo rzadko komuś uda się kupić coś trafionego, a ja potem udaje że mi się podoba ale wiek że wygląda to sztucznie, bo ja w ogóle nie umiem sciemniać ![]() Nie pomyślałam, żeby zapytać czy któraś z Was nie ma poduszki na sprzedaż, kupiłam matherhood za 30 zł no ale wkurzyłam się bo miała być idealne, kilka razy używana, czysta itp a przyszła z plamami jeszcze sztywnymi więc nawet nie próbowała jej wyprać przed wysyłką. Ja prawie wszystkie ubranka też kupiłam używane i planuje tak dalej ciągnąć, bo jednak te ciuszki są mega drogie, a starczają na chwilę no i mam nadzieję, że uda się potem dalej sprzedać. Mam też w planach po ciąży zrobić konkretny przegląd swojej garderoby, teraz mam wszystko popakowane i zostawiłam tylko kilka ciążowych rzeczy więc będzie łatwiej to ogarnąć. Nawet myślałam czy się nie szarpnąć na konsultacje kolorystyczna z jakąś stylistka ![]() Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Wtajemniczenie
|
Kurde to mega niefajnie. Wystaw jej komentarz koniecznie. Bez przesady, przeciez to zwykle oszustwo.
Ja swoja tez kupilam z nala plamk. Sama dorobilam druga lanoliną ktora mialam na piersiach wiec nie zamierzalabyn tego ukrywac. Mi sie do tej pory trafily same super zakupy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
Ja w sumie Vinted lubię, dziecięcych rzeczy najwięcej właśnie tam kupuję - przeważnie w tanich paczkach po kilka sztuk. Ale dla siebie też mi się zdarzyło coś znaleźć. Ostatnio za niewiele ponad stówę trafiłam raz założone (i serio ich stan pasował na raz założone) Nike Revolution 3, których dwie pary zdążyłam wykończyć, a potem przestały być dostępne
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zadomowienie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Ja na Vinted dużo rzeczy sprzedałam (swoich), jak kupuję, to raczej konkretne rzeczy, które widziałam w sklepie albo mam podobne, np. w innym kolorze. I dla córki też sporo kupiłam, ale w ciąży wolałam chodzić do lumpa stacjonarnie, mam dwie sprawdzone sieci i lubiłam szperać w tych mikro ubrankach. Teraz na pewno nie będę mieć czasu na to. Wkurzają mnie słabe zdjęcia i opisy, ale raczej się nie nacięłam przy tych rzeczach dziecięcych. Jedną piżamę kupiłam z mikro dziurką, ale wierzę, że sprzedająca jak wystawiała więcej rzeczy, to mogła nie zauważyć.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
Dzieki Dziewczyny za podpowiedz z vinted, wlasnie przed chwila tam kupilam pajacyki Next o wiele taniej niz nowki na zalando, ciekawe tylko w jakim beda stanie 🙈 na zdjeciach wygladaja bardzo dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Rozeznanie
|
Pewnie w dobrym, ja wszystkie ubranka które kupiłam mam w świetnym stanie, jedyne co to pilnowałam żeby w opisie było info że po 1 dziecku i bez plam, taki maluch nie zdąży za bardzo zniszczyć czy wybrudzić, sporo osób też ma tych ubranek tyle że nie zdążą wszystkiego założyć a już są za małe
![]() Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam za granica, ale 3 sztuki po 1 dziecku za 5 euro
![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Fren, ten kurs z Dembinska gdzie sa cwiczenia oddechowe to ten: https://izabeladembinska.myvod.io/ku...ech-w-porodzie ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale miałam dzisiaj intensywny i męczący dzień. Padam ale jest szansa na przespaną nockę ![]() Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
Co robilas? ☺️
U mnie tez intensywnie, caly dzien praktycznie chodzenia po sklepach, na poczcie, u znajomych etc. A wieczorem dopadl mnie taki glod ze godzine po duzej kolacji z zupa i drugim daniem mialam ochote zjesc kolejna 🙈 dopchalam sie morelami i truskawkami, Fren a jak u Ciebie z apetytem? Czy pod koniec ciazy rosnie jeszcze bardziej? Ile masz kg na plusie? Mi juz jest troche ciezko.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ale prawda jest ze mnie jeśli o kg chodzi, pompuje antykoncepcja jednak. Mdłości w zasadzie chyba miałam wyłącznie kilka dni, I to raczej z faktu samej ciąży jakby mozg chciał je mieć ![]() Vinted mnie osobiście mocno rozczarowało, strasznie drogie te opłaty dodatkowe maja, na olx są połowę mniejsze. Ale też tyle razy się nacielam kupując coś. Podobnie z plamami ze ogien. Nie wiem czy ludziom ciezko coś umyc? Czy wyprac? Mnie by było wstyd coś brudnego komuś sprzedać. Mi dużo ubranek udało się kupić w świetnym stanie za grosze, faktycznie połowy jak nie 3/4 nawet jej nie ubrałam i odsprzedaje za grosze na olx. Gdzie przesyłka za 1zl i opłaty dodatkowe nie zjadają tak człowieka. Na dzień mamy dostałam kwiatki + ptysia + klera haha. Ostatnio mam Ambe na słodkie, jak cala ciążę mogło nie istnieć, tak teraz nadrabiam podwójnie. Co do vintes nie wiem ale w olx jest opcja reklamacji czy zgłoszenia ze towar niezgodny z opisem ale jest na to tylko 24h a ja zwykle paczki teraz rozpakowuje później albo i w biegu. W ogole jak zobaczyłam na olx ze ludzie często w świetnym stanie sprzedają meble używane i niejednokrotnie nowe a taniej niż w sklepie to teraz przeglądam różne mebelki. Dzis bylam w końcu u fryzjera, zupełnie inaczej się czuje, jak na chodzenie raz w roku jak zwykle się wybieram, trafiłam idealnie,w piątek udało mi się w końcu do orto dojechac i dosłownie dopiero teraz jak się obudzilam czuje ze przestaje mnie powoli szczęka bolec ![]() ![]() Mega fajne kuchnie np z Ikei w miarę nowe ludzie wyprzedają za grosze, jestem umówiona na kontakt żeby dwie jeszcze obejrzeć z Ikei, dwie jako robione na zamówienie, I jedna właśnie robiona na zamówienie mam wstępnie zarezerwowana. Jedna biała z Ikei za 4500 po zdjęciach w ogóle nie zniszczona, cała reszta poniżej 3tysiecy w tym z Ikei ale w czarnym macie. Zawsze jest tez opcja sobie wymienić fronty jeśli mi się koncepcja nie podoba i tu też w fajnych cenach można je znaleźć lub na upartego do stolarza iść. Także ja stwierdziłam że zainwestuje najbardziej w podłogi i łazienkę. Bo meble zawsze wymienić prościej niż podłogę czy kuc płytki. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jak puszczam w obieg ciuszki dalej, to zawsze wypiorę, sprawdzam czy aby napewno bez plam czy dziurek. Jak są minimalne dziurki to można dołożyć jako gratis 1 czy 2 spodenki czy body, a nie kurcze maniane robic. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Porodu nic nie zwiastuje, przestałam wierzyć że urodzę przed tp. U mnie apetyt ostatnie 2 tyg dużo większy niż wcześniej ale staram się nie szaleć bardzo z jedzeniem. Prawda taka, że mam ochotę na wszystko i w każdej ilości. U mnie niestety +14 kg ale ostatnie 2 miesiące to chyba tylko 1-2kg na plusie, wcześniej przybyło więcej. Przejmowałam się tym bardzo ale teraz już przestałam, no będzie trzeba zrzucić i trudno. Z tymi olx czy vinted to ja bym się bała droższych używanych rzeczy kupować bez obejrzenia osobiście. Za duże ryzyko jak dla mnie. Oska na kuchnię jakości Ikea używana też bym się chyba nie porywała. Te meble są słabej jakości, a co dopiero używana kuchnia. Zakładam oczywiście że taka kuchnie się ma na wiele lat, a nie wymienia po 3-5. Żeby nie było że mam coś do Ikea, sama mam kilka mebli no ale kupując kierowałam się ceną, a nie jakością i liczyłam z tym, że za jakiś czas mogą się rozlecieć. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Zadomowienie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Oska, ja bym uważała z kuchnią z drugiej ręki, przecież to trzeba rozłożyć, przetransportować (piszesz, że nawet 2x) i potem złożyć… Mnie by było szkoda kasy, w tym przypadku może sprawdzić się powiedzenie co tanio, to drogo. A tu tak naprawdę to nie jest wcale tak tanio, bo parę tysi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tym bardziej że kuchnie z Ikei są mega mega drogie z uwagi na wygodne systemy. W przyszły weekend jestem umówiona żeby obejrzeć na żywo. Ponadto kuchnie ikea przez to że są drogie, na meble czesto jest gwarancja i 25lat. I to wiadomo celuje poki co w kuchnie używana ale na zasadzie ze wymienię za jakiś czas, bo jednak urządzanie mieszkania od 0 to naprawdę spore wydatki są.o tyle łatwiej że nie trzeba nic kuc, czy zrywać że wchodzimy w deweloperke. Wiadomo że trzeba zobaczyć i najlepiej samemu przygotować i przetransportować. Tym bardziej że to kuchnia której nie trzeba brać od razu, bo wpierw chcą się umówić na sprzedaż, a zas dopiero zamawiają. Więc jak srednio takie kuchnie, w sumie mam koleżankę która mniejsza kupiła z 10lat wstecz za 30tys. I to nie dębowa. To teraz strach myslec ile nowa kosztuje. A ta naprawdę 7tys to jest prawdziwa okazja. Ale wiadomo trza zobaczyć na żywo. ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Rozeznanie
|
Oni się reklamują 25 letnia gwarancją ale raczej nie na elementy które w tych kuchniach się psują ,czyli najczęściej zawiasy, mocowania lub miejsca montażu tych elementów które się 'obrabiaja'. Tym bardziej przy rozmontowywaniu i montowaniu ponownie.
A że fronty drewniane masz na myśli z litego drewna? Jakoś mało prawdopodobne się to wydaje. Wiele to jednak marketing, a nie faktyczna jakość. Miałam dzisiaj odpoczywać ale szkoda mi było pogody i wybraliśmy się na pół dnia łażenia. Pies jak słyszy, że idziemy na pole to już ucieka ![]() Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie powiedziala ze meble z ikea sa dobrej jakosci. Dobrej jakosci sa meble od stolarza z drewna. Ikea ma te meble jako takie i tansze niz na wymiar u stolarza. Jedynie co to maja fajne uniwersalne wzory i super rozwizania. Dodatkowo latwo dokupic pozniej elementy zamiennie ale jakos tako meble sa sredniej jakosci.
Moja mama ma i faktycznie te szafki cargo itp sa super ale jakosc drewna bardzo taka sobie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do jakości, pewnie ze korpusy to raczej zwykły laminat wcale nie super jakości, no ale właśnie fronty lite drewno. Ale też pewności co do korpusów nie mam czy aby napewno płyta, dowiem się za tydzień. Tak jak pisałam ja systemów nie będę ruszac, czy fronty do przewozu rozmontujemy nie wiem. Zależy jak załatwimy transport itd. No ale właśnie ze względu na takie fronty jestem pod mega wrażeniem i cenowym. No ale wiadomo trzeba zobaczyć. Najdroższe w kuchniach Ikei są jednak wewnętrzne mega wygodne systemy szafek np cargo czy wewnętrzne narożnikowe karuzele te obrotowo wysuwane które jednocześnie są mega pojemne wymiar takiej szafki 88x88. W zestawie, który jadę zobaczyć za tydzień są takie dwie. I wymiarowo idealnie pasuje. Ja mam duży aneks w literę L. Aczkolwiek jest opcja zrobić i U z tym że trza mieć pomysł jak tyły szafek zaślepić. Się będzie myslec. Ja za swoją w bloku w aneksie w brw co uważam nie mają takich super rozwiązań a tez sporo mniej szafek mam dałam 3 lata wstecz za nowe szafki 4k + blat itd z tym że też były fronty lakierowane, prawie 2mce oczekiwania. W tej chwili taki sam zestaw ze zwykłymi czyli nielakierowanymi frontami, kosztuje 5800. Ja tych szafek powinnam mieć 3x tyle do obecnej kuchni więc to już się robi kwota. Co do innych mebli z Ikei ja w ogóle ich fanem nigdy nie byłam. Nasze obecne mieszkanie cały aneks + moja sypialnia + sypialnia kuzynki są całe w brw. I szczerze też syfiaste są. Z prostej przyczyny zwykła płyta laminowana. Kiepska jakość typu ikea bym powiedziala. Porządne meble to jednak najczęściej stolarz i prawdziwe drewno. No ale to już jest spora kasa. Moja mama ma dębowe meble w salonie, nawet mi się nie chce rozpisywać ile one kosztowały, chyba w zeszłym roku kupili duży masywny stół + kredens wysoki + witrynkę niższa ciut niż kredens prawie tak wysoka jak ja, czyli ok 140 czy 150bo jednak pol głowy mi wystaje. + szafka pod tv. Fajne i nowoczesne i cholernie ciezke i cholernie drogie. Sama szafka rtv bo nawet tv wisi u nich na ścianie, wazy ok 35kg. A jest najmniejsza, stół to nie wiem w ile osób wnieśli nie pytałam ![]() Ale to sa grube tysie. Z reszta mogą być dobre i bukowe czy jesion czy cokolwiek, napewno lepsze drewno niż laminat. A porządna robota z meblami to jednak nie w sieciowkach i nie do samodzielnego montażu, nie ma co się oszukiwać. ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() W sumie nie wiem po co mu taka chata ogromna skoro w dwójkę z obecną żona mieszkają. Babci mojej już nie ma. I on u stolarza płacił ok 15k. To tak jak mowie znajoma z 10lat wstecz (bo obecnie w zasadzie żaden kontakt tyle co się podpatrujemy na fejsie) jak kupiła mieszkanie dala za kuchnie ponad 30k a tez miliona szafek nie ma i nie dębowe fronty a lakierowany połysk. Także No. Zależy. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Oska87 Czas edycji: 2023-05-28 o 20:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Rozeznanie
|
Z meblami od stolarza jeszcze jest taki temat, że trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem. Nie wiem jak u Was ale ja teraz domawiając raptem 3 małe szafki umówiłam się na termin 2 miesięczny. Jak zamawiałam meble do mieszkania tj. kuchnia, łazienka, garderoba i przedpokój to z 3 miesięcznym wyprzedzeniem a potem z samym montażem i tak zeszło im tydzień. Lakierowanie to aktualnie u mnie 3 tyg czekania więc nawet głupi na głupi front się czeka.
A ceny u stolarzy kosmiczne ale jednak wg mnie jakosc bez porównania z sieciówkami ( oczywiście znów zależy jaki stolarz, kiepskich nie brakuje, nawet Ci gorsi zawaleni robotą). Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z reszta, mi łatwiej wymienić same meble z czasem ![]() Tak jak właśnie tamta znajoma z 10lat wstecz zawsze powtarzała i ja się zgadzam, że są ludzie jak ona ze ponad 30k na sama kuchnie wydała, a są ludzie jak ja że w 30k to wszystkie meble do mieszkania kupie ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1 szafkę pod piekarnik, 1 z szufladami 3, jeden panel od zmywarki i jedna pod zlew wysuwana. Także tyle co nic. A swoje kosztowało ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- A teraz tak jak pisałam identiko zestaw trza doliczyć co najmniej 2tysie oczywiście bez sprzetow. Chociaz nie wiem jak z szafka w której jest wmontowany okap notabene ona wtedy kosztowała 700zl. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
My mamy tak beznadziejnie ciasną kuchnię, że z drugiej ręki bym się nie zdecydowała
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i sprzęty już osobno wiadomo, chociaż zakochana jestem w mojej indukcji i piekarniku i oczywiście zmywarce. Nie wyobrażam sobie nie mieć zmywarki, która moja mama uwazala za zbędna rzecz a ja kupilam w pierwszej kolejności ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Drogie mamy podpowiecie kiedy najlepiej umówić usg polowkowe? Czy 19+3 np to nie za wcześnie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogole właśnie o Tobie myślałam i o fren. Bo ja wyprzedaje pełno fantów na olx również z okresu szykowania wyprawki czy ciąży w fajnej cenie A wam mogę już w ogole odsprzedać taniej. ![]() Co ciekawe chciałam wystawić buteleczki tantum rosa i irygator na olx i mi wstrzymali ogłoszenie z uwagi właśnie na to ze maja to na liście zakazanych rzeczy do dalszej odsprzedaży ![]() Wiec jakby co to priv ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.