|
|
#31 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jestem zerem
Cytat:
Z twojego opisu wynika, że to chyba coś poważniejszego niż introwertyzm, skoro odczuwasz taki lęk i niechęć przed kontaktem z ludźmi. Przy takiej skali problemu serio pomyśl o terapii przy okazji robienia certyfikatów i chodzenia na siłownię. Nie musisz się zmuszać do chodzenia w miejsca, których nie lubisz, ale problem w tym, że ty praktycznie nigdzie nie wychodzisz, nawet do tych spokojniejszych miejsc typu restauracja. A jak chodzisz w znajome miejsca, gdzie czujesz się bezpieczniej, np. praca, siłownia czy kursy językowe też odczuwasz stres i nikogo nie poznajesz. |
|
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
fbw?
Cytat:
*Mimo tego podobieństwa w przykładach, widzę między nami na pewno jedna znaczaca różnice - mi to nigdy nie przeszkadzało. To był mój wybór. Nie mam ciśnienia, żeby iść do klubu jeśli nie mam ochoty. Tak samo z poznawaniem kobiet. Wyjdę i poznam kogoś interesującego - super. Jeśli nie - też git. |
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Mieszkam w Warszawie :P
7000 brutto u młodej osoby to nadal złapanie pana Boga za nogi. A ty jojczysz. I faktycznie, mediana, nie średnia, ale to tym bardziej - pół kraju zarabia mniej od ciebie. A ty od razu chcesz mieć miliony, mieszkanie i co tam jeszcze. |
|
|
|
#34 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Troll jak nic Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
2x w tygodniu góra raz dół.
Jak szedłem na terapię miałem normalne nastawienie a teraz nie mam I nie mi się chce szukać kolejnej. Nie wiem czy to jest standard ale nie mam ochoty płacić komuś kto nawet nie pamieta co ostatnio mówiłem. Po drugie nie mam ochoty w kółko gadać o dzieciństwie i ojcu pijaku. Na mnie to nie działa wolę zajac się tym co teraz i w przyszłości. |
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- No nie ma w tym pewnie nic zlego ale stresuje sie bo koniec koncow i tak okaze sie ze jestem gorszy. Ostatnio w pracy ludzie gadali kto w jakich klubach ostatnio byl. Zmyslilem cos na szybko wymieniłem jakiś 1 klub i powiedziałem ze wole domowki. Jakbym powiwdzial że nigdzie nie chodze to byłbym pewnie dziwadłem. Ekonomia, finanse tylko to mnie nie stresuje. |
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Owszem to co opisujesz to jak najbardziej fobia społeczna, wiem bo znam temat. Możesz nie przyjmować tego do wiadomości, ale tak jest. Fizyczne objawy lęku i stresu w sytuacjach społecznych to objaw fobii społecznej, do tego niska samoocena. Dobry terapeuta od razu by to zdiagnozował. Ten strach przed wejściem na siłownię - typowe dla fobii. Psychiatra - leki przeciwlękowe i terapia plus praca własna - to jest rozwiązanie, by jakoś polepszyć sobie życie, niekoniecznie wyleczyć to w całości, bo to trudne. I owszem można chodzić do korpo i nawet dobrze czuć się w środowisku pracy i tam dawać świetnie radę, ale kuleć w tematach towarzyskich.
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bywają w klubach. Wiec serio, to nie jest tak, ze wszyscy robią to samo i to jest właśnie jakieś lepsze. Ludzie wieczorami robią różne rzeczy: grają w gry na komputerach w domu, idą na rower, na jakieś jedzenie, na siłownie czy inny sport(bo silka to nie jest jedyny lepszy sport jakiś), czytają książkę, idą do rodziny posiedzieć, gapia się w netfliksa albo instagrama, albo kładą się i lezą odpoczywając, albo szydełkują, albo cokolwiek.
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
A na tych studiach też nikt z Tobą nie rozmawiał? Ja raczej też jestem wycofana, ale często ludzie mnie sami zagadywali. Mi w temacie śmiałości bardzo pomógł Tinder, przy którymś spotkaniu to się nawet nie stresowałam a i faceta znalazłam. Ale to taki trening, za bardzo się przejmujesz co ludzie myślą, gdyby mi ktoś powiedział, ze ie był w klubie miałabym to gdzieś i tego nie analizowała i z wieloma tematami mam podobnie, a na ludzi na siłowni to w ogóle nie zwracam uwagi i zapewniam Cię, że masa ludzi ma podobnie
|
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie no, luz. Właśnie do tego się odnoszę - jak teraz nie widzisz sensu terapii to nie idź. To też jest ok. Jednak jeśli kiedyś zmienisz zdanie to idź. Po prostu trafiłeś na złego terapeutę. Czasami ofc zapomną o jakimś fakcie o którym rozmawialiście, bo mają mnostwo pacjentów. Zdarza się. To też tylko człowiek. Natomiast jeśli byłoby to notoryczne lub byłoby to coś naprawdę istotnego to mega słabo. Są również różne nurty terapii. Czasami jak już trafisz na nurt, który Ci odpowiada to później znowu czasami trzeba pokombinować z różnymi terapeutami, bo ważne jest złapanie więzi i poczucie bezpieczeństwa. Mówię - ja w twoim wieku też odpuściłam terapie. Dopiero za którymś razem trafiłam na terapeutke, która jest super. Później zamierzam również pójść w inny nurt, jednak to wiąże się z zaczynaniem od nowa i szukaniem nowego terapeuty. A siłownia to rzecz, która jest u mnie tuż za terapia, jeśli chodzi o rzeczy, które robią mi dobrze na głowę. A skąd u Ciebie takie cisnienie na kluby, czy jakieś dopasowanie do reszty? Tzn jak oni mówią, że gdzieś byli, to Ty również, nawet gdy tak nie było. Zobacz, pomimo podobieństwa w 'zacofaniu społecznym' wielka różnice robi właśnie fakt, że mi nie przeszkadzały nigdy moje wybory o imprezach, klubach, itd. Problem jest w przyczynie, która do tego prowadzi. Może zastanowisz się czemu? |
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
Jak skumaja, że ściemniasz to będzie tylko gorzej. Trzeba było powiedzieć prawdę, że nie byłeś, ale jestes chętny do takiej rozrywki. Jeżeli lubisz kluby oczywiście.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
Może by sie temat rozwinął i byłoby wyjście klubowe z pracy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- I dobrze piszą tutaj o terapii. Poszukaj innego terapeuty bo będziesz się latami męczył ze sobą, a dobry terapeuta pomaga bardzo. Zwłaszcza, że jak piszesz hajsu Ci na terapię nie brakuje, a w tak młodym wieku to różnie z hajsem bywa l. Więc pomóż sobie i znajdź terapię, która Ci podpasuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#48 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
A terapeutka mowila mi w sprawie silowni ze nie ma w tym nic dziwnego i wiele ludzi tak ma i zebym po prostu sprobowal drugi, trzeci raz pojsc na silownie i tyle. Nic czego bym nie wiedzial. O psychiatrze nawet myslalem ale uwazam ze to oglupianie sie jakimis prochami. Moze i te prochy dalyby w zakresie stresu jakas poprawe tyle ze ja po prostu nie chce sie oglupiac jakims syfem z milionem skutkow ubocznych. W pracy pewnie moglbym robic 50% tego co teraz. ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- nie wiem ja sie tym ludziom specjalnie nie chwale ze "o zdalem certyfikat wiec jestem alfa i omega". nie robie tego zeby sie chwalic. jedynie jak ktos o to pyta to odpowiadam. |
|||
|
|
|
#49 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
co do tindera to jestes kobieta wiec wystarczy ze go sobie zrobisz i masz wielu chetnych na spotkanie. w zyciu tez zawsze jakis chlopak cie zagadac moze. W druga strone to tak nie dziala. Ale tak mimo wszystko myslalem sobie zeby tego tindera zalozyc ale za jakis rok jak zrealizuje wiekszosc celow. Poki co nie ma to zadnego sensu bo nic soba nie reprezentuje. ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
nie wiem skad po prostu moze to synonim zabawy juz mniejsza o kluby moze byc wyjscie gdziekolwiek w piatek. normalni mlodzi ludzie sie bawia korzystaja z zycia a ja nie i wiem ze to jest moja wina. wstydze sie ze w rozmowie wyjdzie ze nie mam zadnych znajomych z ktorymi moglbym gdziekolwiek wyjsc. mlode osoby wiecznie cos pisza na messengerze czy innych komunikatorach. ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
nie wiem w jaki sposob terapia mialaby mi pomoc. znowu poopowiadam o dziecinstwie i co ma z tego wyniknac? |
||||
|
|
|
#50 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zaskoczę Cię - ludzie mają cię w nosie. Dziesiątki ludzi w weekend odpoczywa, jedzie do rodziny i chodzi na spacery. Jeśli przedstawiasz swoje spędzanie czasu "nudno" to jest nudny odbiór. Nawet zbieranie znaczków można przestawić w interesujący sposób. Nie znam nikogo dorosłego, który szalałaby w każdy weekend. Większość piątek, piątunio - w końcu się wyśpię. Po tinderze - rzucasz te same hasła co w poprzednim wątku. Po za tym, skoro myślisz o założeniu, skąd wiesz jaki będzie efekt?
|
|
|
|
|
#51 |
|
BAN stały
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89594818]Zaskoczę Cię - ludzie mają cię w nosie. Dziesiątki ludzi w weekend odpoczywa, jedzie do rodziny i chodzi na spacery. Jeśli przedstawiasz swoje spędzanie czasu "nudno" to jest nudny odbiór. Nawet zbieranie znaczków można przestawić w interesujący sposób.
Nie znam nikogo dorosłego, który szalałaby w każdy weekend. Większość piątek, piątunio - w końcu się wyśpię. Po tinderze - rzucasz te same hasła co w poprzednim wątku. Po za tym, skoro myślisz o założeniu, skąd wiesz jaki będzie efekt? [/QUOTE]W sumie to tak. Przyzwyczajenia w glowie mam jeszcze ze szkoły gdzie ludzie tygodniami wypominali takie bzdety. Nie twierdzę że w szaleją w każdy weekend tylko kiedy chcą. Co do tindera to wystarczy zobaczyć jaki % użytkowników to faceci a jaki % kobiety. |
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Nawet jak nikogo nie znajdziesz to chociaz wyjdziesz do ludzi. Z kimś się spotkasz porozmawiasz. Co do klubów to słyszałam że są jakieś grupy na fb i tam się ludzie umawiają i wychodzą razem. Ja w klubie bylam kilka razy w życiu i jakoś nie czuję żeby moje życie bylo dzięki temu lepsze, wiec trochę przesadzasz
|
|
|
|
#53 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tyle że na tinderze to nie jest takie proste z perspektywy faceta. Raz że masz o wiele mniej par dwa że para to jedno a doprowadzenie w ogole do spotkanie to drugie. Zresta tam liczy się wygląd a ja pewnie nie wyglądam dobrze. |
|
|
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
Rany, ignorancja rodem z wiochy zabitej dechami. Fobia społeczna przez którą potrzebujesz 3 podejść żeby wejść na siłownię Twoim zdaniem nie jest ogłupiająca i nie robi Ci więcej syfu w życiu niż kiedykolwiek zrobiłby lek brany zgodnie z zaleceniami lekarza?
|
|
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
Nie mam zamiaru zwalać wszystkiego na fobie, nerwice czy inne. Tak potrzebowałem 3 podejść ale koniec końców skutecznie i nie musze się truć zeby wejsc na siłownie. Prochy magicznie nie rozwiążą problemów a co najwyżej chwilowo wycisza problem. Równie dobrze możesz dac radę w stylu napij się alkoholu to będziesz się mniej stresować przy ludziach..
|
|
|
|
#56 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2023-06-01 o 00:22 |
||
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, wiesz co, troche przykro sie to wszystko czyta.
Musisz naprawde zmienic nastawienie - do siebie. Wiem, ze bycie cichym i wycofanym bardziej przeszkadza w kontaktach niz pomaga (sama taka jestem), ale zaakceptowanie faktu, ze jestes jaki jestes jest pierwszym krokiem do sukcesu. Bycie introwertykiem jest ok, nie powinienes sie tego wstydzic. Doskonale rozumiem sytuacje z silownia - gdy pisales, ze zawrociles ze trzy razy zanim udalo ci sie wykonac trening. Tez mam takie akcje na koncie, przelamalam schemat i juz mi sie to nie zdarza. Paradoksalnie pomoglo mi mowienie ludziom wprost jak sie czuje - jak kogos poznaje, to prosto z mostu informuje, ze jestem niesmiala, zeby sie nie zrazali jak np. bede dukac, bo po prostu potrzebuje czasu, zeby sie odtworzyc i poczuc komfortowo. Jezeli cos mnie stresuje, np. jest za duzo ludzi, a ja musze publicznie cos powiedziec, to tez przyznaje na glos, ze wystapienia przed tlumem to nie moja bajka, wiec z gory uprzedzam i przepraszam w razie jakichs niedociagniec. Dla mnie samo to sprawilo cuda, nie tylko zdjelo olbrzymia presje (bo nie ma stresu, ze sie "wyda", ze jestem introwertykiem), ale przekonalam sie tez, ze ludzie podchodza do mnie z wieksza zyczliwoscia i zrozumieniem. Sprobuj. Bycie ekstrawertykiem na pewno jest pomocne przy zawieraniu kontaktow, ale jest cala masa ludzi, ktorzy preferuja spokojniejsze osobowosci. Do relacji romantycznych zawsze wybieralam tych cichszych chlopakow, mysle, ze niesmialosc jest momentami wrecz urocza u faceta.
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
A jak chodziłeś na rozmowy o pracę to się nie stresowałeś?
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ty wiesz swoje i nie będzie ci żaden lekarz (po studiach i latach dokształcania/specjalizacji) mówił, że masz jakieś leki brać...Może tylko nie siej nieprawdziwych informacji na tematy o jakich nie masz zielonego pojęcia ![]() Marudź sobie dalej na babskim forum
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja w ogóle nie wiem o co jest problem, bo o te kluby nie, plany swoje Autor realizuje, terapia nie ma sensu, chyba przyszedł ponarzekać nad swym losem |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.

] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M
ale ty wiesz swoje i nie będzie ci żaden lekarz (po studiach i latach dokształcania/specjalizacji) mówił, że masz jakieś leki brać...