|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XVI
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#2072 | |
|
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;89618512]Teraz od kwietnia weszła dyrektywa work-life-balance. Wprowadziła dla każdego pracownika możliwość wzięcia urlopu na godziny w sytuacji tzw. "siły wyższej". Nie określa konkretnie co ta siła wyższa oznacza, ale pozwala wziąć np. 2h w ciągu dnia. Te godziny są płatne 50%, ale w sytuacji kiedy musisz wyskoczyć np. na rozmowę to może być super rozwiązanie.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ooo super, dzięki, nie wgłębiałam się aż tak w ustawę ale jest to dobra opcja. a wiesz może jakie są limity tych "godzinourlopów"? ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Ale jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie
|
|
|
|
|
|
#2073 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2075 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczególnie uwidoczniło się to po wejściu tej ustawy o pracy zdalnej. Nie dość że od tego momentu większość firm wprowadziła hybrydę i zlikwidowała 100% zdalne, to rekrutacje też coraz częściej odbywają się na miejscu. Mimo że nie zdarzyło mi się jeszcze dostawać zadania wymagającego zrobienia go na żywo to i tak jest chęć spotkania.Chyba będę musiała kombinować tak jak piszesz, ewentualnie brać zwolnienia lekarskie. Dopiero wczoraj zaświeciła mi się lampka że mogłam przecież negocjować 3/4 etatu skoro to i tak przejściowa praca i to by zlikwidowało wszystkie problemy. |
|
|
|
|
|
#2076 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2077 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sa na to jakies podstawy prawne czy po prostu "przyzwoitosc"?Inna kwestia jest branie lewego zwolnienia z mysla o chodzeniu na rozmowy. Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2079 |
|
Raczkowanie
|
Nikt tego nie sprawdzi. Nikt nie sprawdza pojedynczych dni zwolnień. Chodzi raczej o przyzwoitość. Ale... czy pracodawcy w stosunku do nas też zawsze się zachowują przyzwoicie? Wiem, nie można generalizować. Po prostu takie jest życie. Czasem żeby wyjść na swoje, trzeba kombinować. Ja i tak jestem osobą niechodzącą na zwolnienia i niechorującą więc w takiej sytuacji, mimo że to nie do końca fair, pozwolę sobie na wybryk.
|
|
|
|
|
#2080 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie lubię zmian, ale czuję, że jest mi potrzebna. no i ta lokalizacja - bajka.
|
|
|
|
#2081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze jest ten moment nostalgii, że się odchodzi z dobrze znanego miejsca, ale nowe ma na pewno coś ciekawego i rozwojego do zaoferowania + ta lokalizacja powodzenia!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2082 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2084 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak jak nie możesz chodzić na imprezy czy inne wakacje tak nie możesz chodzić na rozmowy o pracę.Przyzwoitość to swoją drogą i np. gdybym jako pracodawca dowiedziała się, że ktoś bierze lewe L4 to bym go nie zatrudniła. |
|
|
|
|
|
#2085 |
|
Zadomowienie
|
U mnie cisza z nowa robota, zadnego odzewu na cv .
W obecnej za miesiac konczy mi sie umowa, bylam oewna ze mi podziekuja, ale ze troche projektow weszlo to nie ma mocy przerobowych i mnie zostawili. Dostalam "awans" czyli z nazwy stanowiska usuna dopisek mlodszy, gdyz jako jedyna w biurze taki mialam, no i podwyzka... I tu poczulam sie jakbym dostala w twarz, bo odbiega znaczaco w dol od tego, co ja zaproponowalam, a kierownik po roznowie z dyrektorem przekazal, ze ten jeszcze 300zl z tego zaoferowanego przez kierownika chce uciac... Zostaje tylko i wylacznie z tego wzgledu, ze z czegos trzeba zyc, a nie mam innej aletrnatywy Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro idę zdać świetlice. Strasznie nie chce się widzie z dyrektorka.
Wredna prukwa. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2087 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
okropna ta baba jest ---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:32 ---------- Gratki U mnie masakra, liczyłam, że w wakacje będzie większy luz na ulicach i w autobusach mniej ludzi, ale samochodów tak samo dużo... Jestem zmęczona. Pod koniec września zmianiamy mieszkanie, ale zanim to, to chyba się wykończę. ---------- Dopisano o 05:35 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ---------- Cytat:
Nie myślałas może o przeprowadzce do najbliższego dużego miasta? Może jakaś praca hybrydowa?Mi się kończy umowa, lada moment. W sumie jestem ciekawa czy stawka będzie większa, nie spodziewałam się, ale starsze koleżanki mówiły, że z automatu umowa po próbnej ma te 500+ do przodu. Eh nawet nie odczuje tego bogactwa, bo teraz ceny mieszkańznowu poszły do góry, własnie o te 500-1000... nie mogę się doczekać wyprowadzki z tego miasta ---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:35 ---------- Cytat:
Plus był taki, że kierowniczka wiedziała gdzie idę i dała mi błogosławieńastwo każdy chciał stamtąd uciecW obecnej pracy podobnie, bo w poprzedniej miałam sporo spotkań w centrum tego dnia i poszłam na rozmowę. Nie było innej opcji, bo rozmowa tylko w biurze, no i tylko w godzinach 9-15. A nie miałam u kogo się zwolnić, bo moja szefowa była wtedy na długim urlopie |
|||
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89622064]a jak się rozwiązała kwestia tego, że byłaś za granica i kazała ci przyjśc nagle do pracy?
okropna ta baba jest [/QUOTE] Wiesz, jakby ona mi jeszcze powiedziała/napisała to prywatnie, że sobie nie przypomina, a ona na grupie nauczycieli napisała "jutro proszę przyjść zdać świetlice, bo mnie nie poinformowałaś o odejściu". Zrobiła ze mnie idiotke. Zwłaszcza, że poszłam jej powiedzieć po raz DRUGI, że jadę na kolonie i na 99% odchodzę 15 czerwca, a ona do mnie, że wystawi ogłoszenie o poszukiwaniu nowego pracownika na stronie. Ja mówię ok, spoko. Ogłoszenie wystawione 17 czerwca, a ona NA GRUPIE NAUCZYCIELI napisała, że jej nie poinformowałam o odejściu. Ale świetlica zdana, wszystko się zgadza. Z ulgą odchodzę. Będzie mi brakować dzieciaków, ale cóż. Nie dam sobą pomiatać. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2089 |
|
Konto usunięte
|
Super, oby już teraz było.lepiej
![]() Ja w związku z końcem.okresu próbnego (kiedy to zleciało?) będę mogła.pracowac zdalnie raz w tygodniu, liczę że to minimalnie poprawi mój nastrój. Nie umiem polubić Warszawy, ale muszę jeszcze tu trochę wytrzymać niestety |
|
|
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię duże miasta, ale warszawa czy Wrocław mnie przerastają. Za to Katowice uwielbiam
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2091 |
|
Konto usunięte
|
Byłam ostatnio w Katowicach i na Śląsku i zakochałam się totalnie
|
|
|
|
|
#2092 |
|
Wtajemniczenie
|
W czym dokładnie? Zieleni, budynkach poprzemysłowych czy może zabytkowych familokach?
Rzadko się to słyszy, częściej 'ble jak brzydko' Ale fakt, jest wyjątkowo i z charakterem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89622228]Byłam ostatnio w Katowicach i na Śląsku i zakochałam się totalnie
[/QUOTE]Ja też kocham Śląsk oddałbym wszystko, żeby móc tam mieszkać, ale niestety nie łączy mi się to z pracą ![]() Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2094 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tu jest fajnie i ludzie też spoko i wbrew pozorom bardzo zielono Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2095 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie też bym się tam chciała przenieść, serio - przepadłam
Fajnie było dostać pracę marzenie, ale ciężko będzie z niej odejść. A odejść będę musiała, bo w Wawie daje sobie niecały rok (chciałabym tutaj rok popracować). Tż może pracować zewsząd. A ja na Śląsku miałabym co robic, mój sektor ma się tam dobrze. |
|
|
|
|
#2096 |
|
Wtajemniczenie
|
I chyba trochę ludzi tak robi. W wielu firmach znajdziesz osobę co się przeprowadziła. Motywy różne:
Albo mieszkania tańsze, albo bliskość w góry, albo ktoś w swojej branży ma tu większy wybór pracy (zwykle przemysł). Czasem partner był stąd i tak zdecydowali. Co do fajności ludzi to bym nie przesadzała Wiadomo. Myślę że region jest bardzo niedoceniany, czasem nawet pogardzany, a niesłusznie bo jest fantastycznie To moje miejsce. Tylko nieco za duża gęstość ludzi w porównaniu z najcichszym rejonami Polski tam gdzie się jeździ na wakacje. W samym rdzeniu metropolii zapisanych jest miast i wsi z 2 mln ludzi. Gdzie nie ma w GZM przecież Rybnika i reszty. Stąd każda z atrakcji przyrodniczych w wolnym czasie jest oblegana Przeszkadza mi że gdzie się nie ruszysz np przejść chodnikiem nad jeziorem trudno itp. nie mówiąc o dojeździe i parkowaniu... Wydaje się że to dlatego że wszyscy mają wszędzie blisko plus stać ich na życie - bardzo niskie bezrobocie (strefy przemysłowe w bogatych miastach sprawiły że wskaźnik jest 2%). W sensie każdy kto chce, może tu pracować i spokojnie fajnie żyć, najwyżej będzie to w tańszym miejscu kilka lub kilkanaście km od centrum Kato (Bytom, dzielnica Chorzów II, Świętochłowice, niektóre dzielnice Sosnowca) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mieszkam tu z krótkimi przerwami całe życie i czuje się bardzo związana z ta ziemia, regionem i ogólnie pojętą śląskością Ostatnio bardzo cenie bliskość gór, że biorę auto i w godzinę jestem w Beskidzie a klimat już zupełnie inny. No i moja i okoliczne miejscowości otaczają lasy co też z czasem doceniłam (latem spacery żeby się dotlenić, jesienią dodatkowo na grzyby). Z pracą jest tak jak mówisz, jak ktoś chce to pracuje, problemów ze znalezieniem raczej nie ma.Pandora pakujcie manatki i zapraszamy, może nawet kiedyś jakaś kawka zapoznawcza na mieście ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2098 |
|
Wtajemniczenie
|
O tak, uwielbiam Rudy i lasy raciborskie. Może tu mieszkałam w poprzednim wcieleniu
Zresztą cały Śląsk jest bardzo zielony jak wspomniałaś.Zaletą G Śląska jest także sąsiedztwo, niedaleka trasa do Bielska-Białej (pociąg 1h) i Cieszyna, zupełnie innych a równie fajnych klimatów. A jako że rezyduję w okolicach Katowic, lubię też tak 'po prostu' wyskoczyć do Krakowa. Np spacer po Kazimierzu czy wystawa, hmm Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2099 |
|
Konto usunięte
|
Mnie się też bardzo dobrze mieszka na Śląsku i gdybym miała się przeprowadzać, to ewentualnie do Trójmiasta - tylko że tam jest drogo. Na Śląsku nie jest trudno z pracą, zarobki w Krakowie czy Warszawie może są wyższe, ale za to ceny mieszkań u nas dużo bardziej przyzwoite, jeśli nie w Katowicach czy Gliwicach, to w innych miastach. Swoje kupiłam za kwotę, o której i wtedy (kilka lat temu) ludzie na wizażu twierdzili, że za tyle to nie ma.
![]() I fajnie, że blisko w ładne, zielone tereny (w samych miastach też zresztą coś się znajdzie), blisko w góry, blisko na Jurę, do Krakowa itd. i stosunkowo blisko do innych krajów. Enviado desde mi SM-A705FN mediante Tapatalk |
|
|
|
|
#2100 |
|
Konto usunięte
|
Eh dziewczyny nie dobijajcie mnie
Naczytałam się na Śląsku i nakręciłam i siebie i TŻ Sorki, wiem, że to nie od tego wątek, ale ciąży mi ta Warszawa. TŻ staje na głowie jak by mi tu ulżyć, ale niestety cudów nie ma. Plus taki, że na 99% mamy już ogarnięte mieszkanie i będę mogła chodzić do pracy na piechotę. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.

Szczególnie uwidoczniło się to po wejściu tej ustawy o pracy zdalnej. Nie dość że od tego momentu większość firm wprowadziła hybrydę i zlikwidowała 100% zdalne, to rekrutacje też coraz częściej odbywają się na miejscu. Mimo że nie zdarzyło mi się jeszcze dostawać zadania wymagającego zrobienia go na żywo to i tak jest chęć spotkania.

sa na to jakies podstawy prawne czy po prostu "przyzwoitosc"?
nie lubię zmian, ale czuję, że jest mi potrzebna. no i ta lokalizacja - bajka.

tak jak nie możesz chodzić na imprezy czy inne wakacje tak nie możesz chodzić na rozmowy o pracę.
Nie myślałas może o przeprowadzce do najbliższego dużego miasta? Może jakaś praca hybrydowa?

oddałbym wszystko, żeby móc tam mieszkać, ale niestety nie łączy mi się to z pracą 
tu jest fajnie i ludzie też spoko i wbrew pozorom bardzo zielono
Mieszkam tu z krótkimi przerwami całe życie i czuje się bardzo związana z ta ziemia, regionem i ogólnie pojętą śląskością
Ostatnio bardzo cenie bliskość gór, że biorę auto i w godzinę jestem w Beskidzie a klimat już zupełnie inny. No i moja i okoliczne miejscowości otaczają lasy co też z czasem doceniłam (latem spacery żeby się dotlenić, jesienią dodatkowo na grzyby). Z pracą jest tak jak mówisz, jak ktoś chce to pracuje, problemów ze znalezieniem raczej nie ma.

Naczytałam się na Śląsku i nakręciłam i siebie i TŻ