Staraczki 2023 - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-07-11, 13:14   #3361
carmelove_03
Zakorzenienie

Dot.: Staraczki 2023

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
Ja powiem Wam, że z góry jestem nastawiona na problemy z zajściem, obserwując otoczenie. Mało kto szybko i bezproblemowo zaszedł w ciążę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja też znacznie więcej znam osób, które musiały się dłużej starać niż którym się udało za pierwszym razem.

Właściwie samo to, że zdrowa para ma ROK ma zajście w ciążę pokazuje, że ludzie nie są jacyś super płodni.

Edytowane przez carmelove_03
Czas edycji: 2023-07-11 o 13:16
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 14:43   #3362
truskawaka
Rozeznanie

U nas cały przekrój, od wpadek, przez starania niecały rok, aż do IVF. Także chyba nie ma co sie nastawiać na żadną opcje.
truskawaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 14:50   #3363
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawaka Pokaż wiadomość
U nas cały przekrój, od wpadek, przez starania niecały rok, aż do IVF. Także chyba nie ma co sie nastawiać na żadną opcje.
Ja to i tak mam wrażenie, że kiedyś zachodziło się łatwiej.

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 15:03   #3364
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez carmelove_03 Pokaż wiadomość
Ja też znacznie więcej znam osób, które musiały się dłużej starać niż którym się udało za pierwszym razem.

Właściwie samo to, że zdrowa para ma ROK ma zajście w ciążę pokazuje, że ludzie nie są jacyś super płodni.

Już sam fakt, że wskaźnik pearla dla stosunków bez antykoncepcji to 83-85 dużo mówi. Czyli w ciążę zachodzi 85 ze 100 kobiet współżyjących przez rok bez zabezpieczenia. A pozostałe 15 musi się starać dłużej...

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 15:25   #3365
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
Ja to i tak mam wrażenie, że kiedyś zachodziło się łatwiej.

Pewnie nie,ale tak się o tym nie mówiło.

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 15:30   #3366
truskawaka
Rozeznanie

Wydaje mi się ( ale to tylko moja teoria ), że jak wcześniej rozpoczynało się "starania" - w wieku 20-22 lat, to też nie zawsze każdy liczył że od razu sie uda. Mama mi też opowiadała, że długo nie mogła zajść w ciąże (parę lat) i ginekolodzy nic nie proponowali - ot to może trzeba rozważyć adopcje, żadnej diagnostyki, a i ona uznała, że może tak ma być, a potem sie dorobiła gromadki
Stary 2023-07-11, 15:36   #3367
Misia452
Zakorzenienie

Ja znam co najmniej kilka par takich +50 lat, które dzieci nie mają mimo starań.

Stary 2023-07-11, 16:26   #3368
wiki977
Rozeznanie

Moja babcia tez dlugo miala problemy, i mowili że to przez to że dziadek palił papierosy i pił za dużo w wieku 33 lat urodzila.
Mysle ze pokolenie naszych rodzicow mialo dzieci nie z jakiegoś większego planowania tylko mieli podejście kiedy będzie to bedzie. Ale na pewno kobiety rodziły w młodszym wieku, a to tez ze względu na to że wcześniej za maz wychodziły. Wtedy 20 lat a teraz po 30stce

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
wiki977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 16:42   #3369
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wiki977 Pokaż wiadomość
Moja babcia tez dlugo miala problemy, i mowili że to przez to że dziadek palił papierosy i pił za dużo w wieku 33 lat urodzila.
Mysle ze pokolenie naszych rodzicow mialo dzieci nie z jakiegoś większego planowania tylko mieli podejście kiedy będzie to bedzie. Ale na pewno kobiety rodziły w młodszym wieku, a to tez ze względu na to że wcześniej za maz wychodziły. Wtedy 20 lat a teraz po 30stce

Bo kiedyś w większości mieszkało się w domu z rodzicami/teściami i budowało swoje gniazdo w gnieździe, więc robienie kariery i budowa domu odpadała, to i szybciej zakładali rodziny, mało kto też robił studia, tylko od razu po szkole do pracy. Teraz od tego się odchodzi, nikt z teściami mieszkać nie chce, każdy chce mieć swoje, no i lepiej, tylko weź wyrób zdolność kredytową, ustatkuj się, a to trwa. A potem jest się po 30 i coraz mniej czasu na dziecko bo płodność diametralnie spada, a natury nie oszukamy. Rząd trochę zawalił w tej kwestii i ten kredyt 2% nie zmieni nic. Ludzie nie mają gdzie mieszkać. W Polsce ceny mieszkań są stosunkowo dużo za wysokie do przeciętnych zarobków. Kto by pomyślał, że kawałek ściany będzie kosztował 30 lat kredytu. To jest dopiero chore, a przecież do grobu nikt tego nie weźmie.

Ogólnie jest niż, mało dzieci to i więcej pustych mieszkań będzie za jakieś 20 lat na rynku i wtedy ogólnie ceny powinny spaść... Ale teraz mamy koszmar i każdy bank czy deweloper chcą się nałapać.

Gumisiowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 17:35   #3370
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Hej hej, trochę się wyłączyłam ostatnio, bo miałam trudniejszy czas.
Zaczęłam 7 cs, nie sądziłam, że będzie tak trudno Okazało się, że mam jakieś zapalenie dziąsła i muszę zrobić ponowne kanałowe. Do tego ostatnio przed okresem mam brązowe plamienia, więc idę to skonsultować z ginem. Mam nadzieję, że to nie jakiś polip, który trzeba będzie usunąć i przez to stracimy kolejne cykle
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 19:40   #3371
truskawaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
Zaczęłam 7 cs, nie sądziłam, że będzie tak trudno Okazało się, że mam jakieś zapalenie dziąsła i muszę zrobić ponowne kanałowe. Do tego ostatnio przed okresem mam brązowe plamienia, więc idę to skonsultować z ginem. Mam nadzieję, że to nie jakiś polip, który trzeba będzie usunąć i przez to stracimy kolejne cykle

Oby przyszedł lepszy czas współczuje przygod z dentysta :/
Takie plamienia przez niski progesteron, sprawdzalas kiedyś?
Stary 2023-07-11, 21:01   #3372
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Mi było wszystko jedno, byleby zajść. Urodzę w listopadzie więc jak zrobi się ciepło, to dziecko będzie miało pół roku, co ma już plus bycia kontaktowym i przejścia na spacerówkę. Przezimuje w gondoli.

Wierzę, że zanim rok się skończy wszystkie tutaj zajdziecie w ciążę i wątek zmieni się w ciążowy. Tego wam bardzo życzę

Oby tak było!
A Ty jak się czujesz? Wszystko dobrze z dzidziusiem?

Cytat:
No wiadomo ze wszystkiego się nie zaplanuje, moj wymarzony miesiąc na poród to maj ale wezmę co dadzą, byleby tylko to lato ominąć z brzuchem. Ale tez nie mam aż tak ciśnienia, bo już raz się udało to zakładam ze i tym razem się uda w końcu. W październiku zaczynam staż to tez akurat się wdrożę 3 miechy i wrócimy
A długo staraliście się o córeczkę?

Cytat:
Napisane przez wiki977 Pokaż wiadomość

Dokładnie tak!
Kiedyś chyba ludzie aż tak za bardzo nie planowali potomstwa, tylko "jak Bóg da, to będzie".
Stąd też częściej były wtedy spotykane wielodzietne rodziny. Mój teść na przykład miał 11 rodzeństwa.

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
Ja miałam takie plamienia po odstawieniu tabletek. Był okres, 2-3 dni spokoju i potem dwudniowe plamienia. Chyba po prostu nadal normowały mi się hormony. Ty jaką stosowałaś wcześniej antykoncepcję?

U nas zaczęty 5 cykl starań. Też naiwnie myślałam, że pójdzie łatwiej, tak jak było za pierwszym razem...
panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 21:10   #3373
truskawaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez panna_felicjanna Pokaż wiadomość
Oby tak było!

Dokładnie tak!
Kiedyś chyba ludzie aż tak za bardzo nie planowali potomstwa, tylko "jak Bóg da, to będzie".
Stąd też częściej były wtedy spotykane wielodzietne rodziny. Mój teść na przykład miał 11 rodzeństwa.

Ja miałam takie plamienia po odstawieniu tabletek. Był okres, 2-3 dni spokoju i potem dwudniowe plamienia. Chyba po prostu nadal normowały mi się hormony. Ty jaką stosowałaś wcześniej antykoncepcję?

U nas zaczęty 5 cykl starań. Też naiwnie myślałam, że pójdzie łatwiej, tak jak było za pierwszym razem...

Udało się w pierwszym cyklu, gdzie byłam pewna ze to nie to, bo testy nie wyszły i jak zaczęły się plamienia to byłam szczesliwa ze w końcu mam spóźniony okres 🫣 na szczęście wszystko było okej. Także starania mnie wtedy ominęły
Stary 2023-07-11, 21:26   #3374
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Udało się w pierwszym cyklu, gdzie byłam pewna ze to nie to, bo testy nie wyszły i jak zaczęły się plamienia to byłam szczesliwa ze w końcu mam spóźniony okres 🫣 na szczęście wszystko było okej. Także starania mnie wtedy ominęły
Ha, to podobnie było i u nas. Byłam pewna, że na pewno starania potrwają kilka miesięcy i jak zaczął mi się spóźniać okres to dopiero wtedy zrobiłam testy. Byłam w dużym szoku, że wyszły pozytywne.
Stary 2023-07-11, 21:50   #3375
Misia452
Zakorzenienie

Kiedys to chyba w ogóle ciąża była powodem brania ślubu

Stary 2023-07-11, 21:57   #3376
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Oby tak było!

Dokładnie tak!

Dobrze, dziękuję Lecimy z 6 miesiącem właśnie.

A w przyszłym tygodniu bierzemy ślub cywilny zaklepany spontanicznie miesiąc temu, z samymi swiadkami Także można się śmiać, że slub przez ciążę haha. Po części tak jest, po części jeszcze inne powody

ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-11, 21:58   #3377
Gumisiowy
Rozeznanie

A ja się dowiedziałam, że ciąża musi być potwierdzona u ginekologa do 10 tygodnia żeby móc mieć badania na NFZ, nawet o tym nie wiedziałam...

A podobno trzecie usg prenatalne jest płatne na NFZ?

Edytowane przez Gumisiowy
Czas edycji: 2023-07-11 o 22:00
Stary 2023-07-11, 22:01   #3378
truskawaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gumisiowy Pokaż wiadomość
A ja się dowiedziałam, że ciąża musi być potwierdzona u ginekologa do 10 tygodnia żeby móc mieć badania na NFZ, nawet o tym nie wiedziałam...

A podobno trzecie usg prenatalne jest płatne na NFZ?

Tak, 1 i 2 mozna miec refundowane jak są wskazania. 3 odpłatne
Stary 2023-07-11, 22:32   #3379
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Dobrze, dziękuję Lecimy z 6 miesiącem właśnie.

A w przyszłym tygodniu bierzemy ślub cywilny zaklepany spontanicznie miesiąc temu, z samymi swiadkami Także można się śmiać, że slub przez ciążę haha. Po części tak jest, po części jeszcze inne powody

O proszę, jakie wieści! Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że jesteście po ślubie.

My też braliśmy ślub, gdy byłam w ciąży. Zaczęliśmy starania, z myślą że na luzie potrwają kilka miesięcy. Udało się od razu, więc doszliśmy do wniosku, że właściwie łatwiej nam będzie, gdy zalegalizujemy związek. Wzięliśmy ślub cywilny, potem z samym obiadem dla najbliższych. Planowaliśmy później kościelny z dużym weselem, ale wybuchła pandemia i jakoś tak temat ucichł, a i nam jakoś nie chce się teraz planować tego wszystkiego.
Tak więc tak, ludzie mogli myśleć podobnie, że bierzemy ślub ze względu na ciążę, choć jeszcze nie była widoczna.
Stary 2023-07-11, 22:44   #3380
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
O proszę, jakie wieści! Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że jesteście po ślubie.

My też braliśmy ślub, gdy byłam w ciąży. Zaczęliśmy starania, z myślą że na luzie potrwają kilka miesięcy. Udało się od razu, więc doszliśmy do wniosku, że właściwie łatwiej nam będzie, gdy zalegalizujemy związek. Wzięliśmy ślub cywilny, potem z samym obiadem dla najbliższych. Planowaliśmy później kościelny z dużym weselem, ale wybuchła pandemia i jakoś tak temat ucichł, a i nam jakoś nie chce się teraz planować tego wszystkiego.
Tak więc tak, ludzie mogli myśleć podobnie, że bierzemy ślub ze względu na ciążę, choć jeszcze nie była widoczna.
No dokładnie, dziecko czasem motywuje do takich decyzji Tak to pewnie byśmy sobie dalej żyli na kocią łapę. Ale cieszę się, że tak wyszło.

Stary 2023-07-12, 07:28   #3381
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Progesteron 7dpo w poprzednim cyklu miałam 20 i nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-12, 09:10   #3382
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Bo kiedyś w większości mieszkało się w domu z rodzicami/teściami i budowało swoje gniazdo w gnieździe, więc robienie kariery i budowa domu odpadała, to i szybciej zakładali rodziny, mało kto też robił studia, tylko od razu po szkole do pracy. Teraz od tego się odchodzi, nikt z teściami mieszkać nie chce, każdy chce mieć swoje, no i lepiej, tylko weź wyrób zdolność kredytową, ustatkuj się, a to trwa. A potem jest się po 30 i coraz mniej czasu na dziecko bo płodność diametralnie spada, a natury nie oszukamy. Rząd trochę zawalił w tej kwestii i ten kredyt 2% nie zmieni nic. Ludzie nie mają gdzie mieszkać. W Polsce ceny mieszkań są stosunkowo dużo za wysokie do przeciętnych zarobków. Kto by pomyślał, że kawałek ściany będzie kosztował 30 lat kredytu. To jest dopiero chore, a przecież do grobu nikt tego nie weźmie.

Ogólnie jest niż, mało dzieci to i więcej pustych mieszkań będzie za jakieś 20 lat na rynku i wtedy ogólnie ceny powinny spaść... Ale teraz mamy koszmar i każdy bank czy deweloper chcą się nałapać.

To fakt, ale przecież można wynajmować My wynajmujemy dom za miastem i jakoś specjalnie nie ubolewam, że nie jest nasz na własność. Kiedyś się coś kupi Z teściami mieszkałam dwa lata - o dwa za dużo A karierę w dobrej branży zaczęłam po macierzyńskim, wcześniej pracowałam w sklepach. Ja uważam, że lepiej nie odkładać dziecka na niewiadomo kiedy, bo potem jest stres, że 40-stka za rogiem, a się nie udaje. Ja jestem przed 30-stką jeszcze a jak się stresowałam

Stary 2023-07-12, 09:25   #3383
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
To fakt, ale przecież można wynajmować My wynajmujemy dom za miastem i jakoś specjalnie nie ubolewam, że nie jest nasz na własność. Kiedyś się coś kupi Z teściami mieszkałam dwa lata - o dwa za dużo A karierę w dobrej branży zaczęłam po macierzyńskim, wcześniej pracowałam w sklepach. Ja uważam, że lepiej nie odkładać dziecka na niewiadomo kiedy, bo potem jest stres, że 40-stka za rogiem, a się nie udaje. Ja jestem przed 30-stką jeszcze a jak się stresowałam

Ja miałam tylko jeden warunek do rozpoczęcia staran: umowa na czas nieokreślony. Nie chcialam sytuacji zycia z jednej pensji. Mieszkanie wynajmowaliśmy i dalej wynajmujemy. Dopiero teraz będziemy kupować.

Stary 2023-07-12, 09:29   #3384
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Na wynajmie nic za bardzo nie poremontujesz, plus moja rata kredytu jest w cenie opłaty za wynajem bardzo średnich warunków.
A jednak dużo ludzi chce mieć lepsze agd, inaczej pomalowane ściany, wymienić armaturę w łazience.

Nie wyobrażam sobie też robienia kariery jak na teraz z dzieckiem na głowie, nie zostaniesz na nadgodzinach jak ci dziecko w domu płacze. A ja siedziałam w pracy po 12/14 godzin jak trzeba było i nie ukrywam, bardzo przyspieszyło to moją karierę.
A jak masz małe dziecko w domu, to będziesz się nim zajmować, a nie robić sobie kursy doszkalające po godzinach.

Całkowicie mnie nie dziwi, że wiek na pierwsze dziecko się tak przesuwa. Policz same studia i z 3-4 lata na rozbujanie kariery i już Ci wychodzi 27/28 lat.
Tak na prawdę bez dobrego wsparcia finansowego od rodziców to mało kogo stać na dziecko wcześniej, po prostu.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-12, 09:54   #3385
LouisaEstera
Przyczajenie

Hej dziewczyny.

Ja dziś zrobiłam krzywą cukrową i insulinową. Obyło się bez żadnych komplikacji typu wymiotowanie czy osłabnięcie. Dziś 104 dzień cyklu. Ciężki i skomplikowany ze mnie przypadek, ale mam nadzieję, że 20 lipca wjadą już leki (wtedy też mam wizytę). Pozdrawiam Was. A przede mną I część urlopu i mały wyjazd.
LouisaEstera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-12, 09:57   #3386
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Na wynajmie nic za bardzo nie poremontujesz, plus moja rata kredytu jest w cenie opłaty za wynajem bardzo średnich warunków.
A jednak dużo ludzi chce mieć lepsze agd, inaczej pomalowane ściany, wymienić armaturę w łazience.

Nie wyobrażam sobie też robienia kariery jak na teraz z dzieckiem na głowie, nie zostaniesz na nadgodzinach jak ci dziecko w domu płacze. A ja siedziałam w pracy po 12/14 godzin jak trzeba było i nie ukrywam, bardzo przyspieszyło to moją karierę.
A jak masz małe dziecko w domu, to będziesz się nim zajmować, a nie robić sobie kursy doszkalające po godzinach.

Całkowicie mnie nie dziwi, że wiek na pierwsze dziecko się tak przesuwa. Policz same studia i z 3-4 lata na rozbujanie kariery i już Ci wychodzi 27/28 lat.
Tak na prawdę bez dobrego wsparcia finansowego od rodziców to mało kogo stać na dziecko wcześniej, po prostu.

Po godzinach nie wchodzi w grę Szanuję swój czas Pewnie zależy też od branży, u mnie akurat nie jest to konieczne (HR w IT)
A co do remontów to zależy od właściciela - u nas 2/3 nieruchomości, które wynajmowaliśmy mogliśmy sobie przemalowywać ściany, wiercić. W AGD nie inwestowaliśmy, ale mamy dobre takie jakie są

Stary 2023-07-12, 10:01   #3387
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LouisaEstera Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

Ja dziś zrobiłam krzywą cukrową i insulinową. Obyło się bez żadnych komplikacji typu wymiotowanie czy osłabnięcie. Dziś 104 dzień cyklu. Ciężki i skomplikowany ze mnie przypadek, ale mam nadzieję, że 20 lipca wjadą już leki (wtedy też mam wizytę). Pozdrawiam Was. A przede mną I część urlopu i mały wyjazd.
104 dzień.
Jejku, jak okropnie musisz się męczyć. Co na to lekarz?

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

A my mieszkamy u teściów.
Początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona. Powiedziałam mężowi, że mogę tu zamieszkać na chwilę, a jak się tylko okaże, że coś nie gra to natychmiast się wyprowadzamy. No i żyjemy tu sobie już któryś rok. Teściowie są w porządku, nie wtrącają się w ogóle, a w razie potrzeby są pod ręką i zostaną z naszym synem, gdy poprosimy.

Ma to swoje plusy, ale wiadomo, mamy nadzieję, że w miarę szybko uda nam się uzbierać jak najwięcej, żeby się wyprowadzić na swoje.
Stary 2023-07-12, 11:45   #3388
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Tak, 1 i 2 mozna miec refundowane jak są wskazania. 3 odpłatne
Czyli jak nie ma wskazań to wszystkie 3 usg na NFZ też są płatne?

Stary 2023-07-12, 11:58   #3389
a_revek
Raczkowanie

Cytat:

W teorii tak, a w praktyce lekarze często wpisują fikcyjne podejrzenie czegoś co będzie podstawą do usg na NFZ i jest za darmo. Chyba wszystko zależy od woli i kreatywności gina.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
a_revek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-07-12, 12:18   #3390
truskawaka
Rozeznanie

Cytat:

Tzn badania usg prenatalne a te usg w czasie trwania ciąży to są różne sprawy. Jak się prowadzi ciąże ba NFZ to ma się gwarantowane 3 usg, chociaż większość lekarzy robi co wizytę. A prenatalne to osobna kwestia - lekarz powinien mieć certyfikat fmf.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości