|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89638244]To musisz mi pokazać ten post, wybiorę się do lekarza z takimi zanikami pamięci.
35 w tym roku widziałam na termometrze na rozgrzanym słońcem balkonie. Na pewno nie było takich temperatur u mnie w mieście. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Sory ,pisałaś o 30 stopniach to ok,niemniej jednak w większości Polski był wówczas ponad 30.W czerwcu też było u Ciebie 32 na termometrze więc jak dla mnie to już upał.
|
|
#3422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3423 |
|
Konto usunięte
|
U mnie 25 to max. Zwykle pokazuje koło 23. Zimą bym w tylu nie wytrzymała (mam 19-20), ale latem to już jest dla mnie jak najbardziej ok.
|
|
|
|
|
#3424 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
28-30. |
|
|
|
|
|
#3426 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, więc chyba to nie jest tylko moje subiektywne uczucie. Ty pamiętasz,że za dzieciaka padało nad polskim morzem cały tydzień, ja pamiętam, że bywałam i 3 tygodnie(ciągiem) nad polskim morzem i nie padało ani jednego dnia. Tylko ja mam na myśli czasy (plus minus wczesne lata 2000). było gorąco kazdego dnia, przy promenadzie ludzie zbierali kasę z dopiskiem " na deszcz". I też nie ma mowy o tym ,ze jako dziecko wydawało mi się, że było goraćo a tak naprawdę to było jak teraz- nie ma opcji-zawsze byłam zmarźluchem, a wtedy naprawdę było mi ciepło. Mam dużo zdjęć z wyjazdów w rodzinnych albumach, w kurtce czy bluzie praktycznie ani jednego. Chociaż tak jak mówię, jeźdżę co roku, deszczowy wyjazd miałam raz-pamiętam dokładnie, miałam 16 czy 17 lat, więc też już minęło sporo czasu a z roku na rok jednak jest gorzej.
Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2023-08-01 o 13:13 |
|
|
|
|
|
#3428 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3429 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3430 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nikt nie mówi o tym, że jest niezły ziąb, tylko o tym, że są niskie temperatury jak na tę porę roku. Ok, we wrześniu fajnie jak jest 21 stopni, ale nie w czerwcu-lipcu-sierpniu. To nie jest lato. To jest wiosna, albo wczesna, złota polska jesień(tych zresztą też coraz mniej)
|
|
|
|
|
#3431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Równie dobrze można położyć termometr na słońcu o dowolnej porze roku i mówić o upale w np. marcu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3432 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3433 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I to ma sens. Tak samo jak wyjazd nad polskie morze z liczeniem się, że nie będzie pogody. Cytat:
Możesz się nie zgadzać, nie ja wymyśliłam, że w lipiec jest najbardziej deszczowym miesiącem. Najbardziej deszczowym miesiącem w całym roku w naszym kraju jest lipiec. To właśnie w bieżącym miesiącu spadają zazwyczaj największe ilości wody, a zagrożenie powodzią jest najbardziej prawdopodobne. Lipiec jest nie tylko najbardziej mokrym, lecz również najcieplejszym miesiącem w roku, biorąc pod uwagę średnią miesięczna temperaturę, a ta wynosi od 15-16 stopni na nizinach północnej Polski po 18 stopni w centrum i na zachodzie kraju. – https://www.agropogoda.pl/lipiec-naj...-deszczowym-ii No spoko, 28 stopni w pomieszczeniu, w którym masz pracować 8 godzin to jest już ekstremalnie gorąco i nic dziwnego, że was puszczali wcześniej. Ale poniżej 28 w środku nie oznacza, że jest zimne lato. Cytat:
Zimne noce? Okej. Wczoraj o 23 było 18 stopni, w prognozach 15-16 na kolejne dni. To jest zimno? W jakim regionie mieszkasz? W moim otoczeniu nikt okien nie zamyka. Jeździłam nad morze od połowy lat 90. do mniej więcej połowy 2000 i tak, mam zdjęcia, że padało i siedzieliśmy na plażach w kurtkach. |
|||
|
|
|
|
#3434 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3435 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3437 |
|
Zadomowienie
|
To ja coś polecę, może ktoś będzie remontował czy coś i się przyda
mam okna od południa, na parterze, ale temperatura stała 21-22 stopni bez klimy. Moja mama ma ten sam układ ale piętro i już bez wentylatora ciężko momentami nawet przy 25 na dworze. U nas jest położony pod płytami kart-gips alufox- to wygląda jak taka izolacyjna folia- zima trzyma ciepło, latem nie wpuszcza ciepła bo odbija.Ogolnie jest to oddychajace i poleciła nam to ekipa która remontowala![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3438 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3440 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3441 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89638308]Termometr mam na balkonie od południa, więc jak jest na nim 32, to w rzeczywistości jest max jakieś 27, moooooże 28.
Równie dobrze można położyć termometr na słońcu o dowolnej porze roku i mówić o upale w np. marcu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Spoko.U mnie jak w cieniu jest 26 czy 27 to na drugim termometrze ktory jest w słońcu mamy blisko 40,na pewno nie ma zaledwie 5 stopni różnicy.
|
|
#3442 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy stary bydynek, który bardzo szybko się nagrzewa, 4 piętro. Nikt nie mówi, że na zewnątrz jest ziąb, ale - jak już pisałam - w tym roku ani razu temperatura wewnątrz nie zbliżyła się do 28 stopni. Powiedziałabym też, że (w ciągu kilku lat jak tam pracuję) nie pamiętam roku, w którym było tak mało słońca i niemal non stop zachmurzone niebo.
|
|
|
|
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3444 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3447 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja znowu zawsze biorę urlop w pierwszej połowie lipca i nigdy nie miałam słabej pogody (nie przypominam sobie), a wakacjuje w Polsce.
Z dzieciństwa pamiętam różne pogody, pamiętam taki sierpień, gdzie ledwo było 12 stopni i to z 2 tygodnie. Pamiętam też takie lata, które się zaczęły w maju i całe wakacje było pięknie (1994 oraz 2015 rok). Pamięta mega deszczowy lipiec 1997, bo mój brat brał wtedy ślub a większość rodziny mam z dolnośląskiego. Kiedyś pojechałam nad morze w długi sierpniowy weekend i musieliśmy wszyscy kupować czapki tak było zimno (to już na pewno było po 2012) No żyjemy w klimacie umiarkowanym, więc może być różnie, jak ktoś kocha upały, to może pomyśleć nad relokacją na południe Europy. Od 1951 roku statystycznie latem było 4 dni upalne na rok, więc bez przesady, teraz ta liczba się zwiększyła, ale nigdy nie było tak, żeby cały lipiec albo sierpień było upalnie. ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
"Ufać" możemy raczej prognozom godzinowym, do 48 godzin w przód, a i te niekoniecznie mogą się sprawdzić, bo czasem front np lubi się przesunąć o pareset km w te czy we w te. Swoją drogą ja się cieszę, że w tym roku nie ma fal upałów, a później niszczących zjawisk (aż tyle oczywiście, bo ogólnie są, nawet w ostatni weekend mieliśmy niebezpieczną aurę i jedna osoba zginęła), nie cierpię burz, a już najbardziej frontów burzowych z wbudowaną linią szkwału. |
|
|
|
|
|
#3448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3449 |
|
Wtajemniczenie
|
Też co roku spędzam urlop w Polsce i tylko dwa razy trafiła mi się słaba pogoda - raz w czerwcu i raz w październiku.
Ale z deszczem w różnych częściach Polski bywa różnie, jak sprawdzałam archiwalne dane pogodowe, to np. do Łeby z letnich miesięcy najlepiej jechać w lipcu, a w Bieszczady w sierpniu (mniej opadów). |
|
|
|
|
#3450 |
|
Zadomowienie
|
nielubiące ciepła po prostu nie włączają grzejników. Zresztą to nie o to chodzi w mojej wypowiedzi. Lubisz ciepełko? no to po co ci klimatyzacja chodząca całą dobę? Masz ciepło na dworze, idź siedź na dworze, a nie pod klimą.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
, więc chyba to nie jest tylko moje subiektywne uczucie. Ty pamiętasz,że za dzieciaka padało nad polskim morzem cały tydzień, ja pamiętam, że bywałam i 3 tygodnie(ciągiem) nad polskim morzem i nie padało ani jednego dnia. Tylko ja mam na myśli czasy (plus minus wczesne lata 2000). było gorąco kazdego dnia, przy promenadzie ludzie zbierali kasę z dopiskiem " na deszcz". I też nie ma mowy o tym ,ze jako dziecko wydawało mi się, że było goraćo a tak naprawdę to było jak teraz- nie ma opcji-zawsze byłam zmarźluchem, a wtedy naprawdę było mi ciepło. Mam dużo zdjęć z wyjazdów w rodzinnych albumach, w kurtce czy bluzie praktycznie ani jednego. Chociaż tak jak mówię, jeźdżę co roku, deszczowy wyjazd miałam raz-pamiętam dokładnie, miałam 16 czy 17 lat, więc też już minęło sporo czasu
a z roku na rok jednak jest gorzej.

mam okna od południa, na parterze, ale temperatura stała 21-22 stopni bez klimy. Moja mama ma ten sam układ ale piętro i już bez wentylatora ciężko momentami nawet przy 25 na dworze. U nas jest położony pod płytami kart-gips alufox- to wygląda jak taka izolacyjna folia- zima trzyma ciepło, latem nie wpuszcza ciepła bo odbija.Ogolnie jest to oddychajace i poleciła nam to ekipa która remontowala