|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Holy Crap!
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
Cytat:
Z filmów które również nie obejrzę, żałuję, że widziałam bo zryły mi wtedy psychę jest Martyrs. Skazani na Strach, nie wiem do kogo są one kierowane, niewyobrażalny sadyzm i cierpienie i okrucieństwo. Wiem, że to tylko film, ale podobne rzeczy dzieją się ciągle na świecie, otaczają nas wkoło, ale specjalnie na to patrzeć i olaboga, nieć z tego satysfakcję, niepojęte.
|
|
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o Hachiko, to mój mąż też nie chce ze mną obejrzeć, bo wie, że też go poruszy i będzie ryczeć. Ludzkie tragedie też mnie ruszają, ale nie tak bardzo jak zwierzęce. Z "ludzkich" filmów - zawsze ryczę, kiedy oglądam Kwiat pustyni. |
|
|
|
|
|
#3513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam przed chwilą artykuł o ratowniku, który kazał dwulatce założyć górę od kostiumu kąpielowego i nie wiem czy bardziej mnie to dziwi czy wk.... Chyba jednak to drugie. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#3515 | |
|
Konto usunięte
|
Ja tam sie nie dziwie, ze ludzie rycza na filmach. moj mozg nie "odroznia" fikcji od rzeczywistosci w kwestii placzu. Plakalam czytajac Sierpniowe Dziewczeta, plakalam ogladajac Pamietnik.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3516 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
|
|
|
|
#3517 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam nad morzem i dużo starsze dzieci latały z gołymi tyłkami, takie 4-5 lat.
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ogólnie mało co wzrusza, ale za Hachiko się nigdy nie wzięłam. Nie wiem tez po co kręcą psa co jeździł koleją 🤷🏻☠♀️
Płakałam bardzo, bardzo na Tańcząc w ciemnościach z Björk oraz na filmie Dom z piasku i mgły. Poza tym nie przypominam sobie żeby jakiś film mnie rozkleił. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3519 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie Medaliony Nałkowskiej były pierwszą wstrząsającą książką, jaką przeczytałam będąc 14latką, nie mogłam potem spać.
Pierwszym filmem który mną wstrząsnął była Piła, zrobiło mi się słabo na końcówce, ta randka nie była udana
|
|
#3520 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3521 |
|
Rozeznanie
|
Ale mnie nie chodzi o płakanie na filmach tylko w recenzjach tych filmów. Ktoś nagrywa recenzję na YouTube i głos mu się łamie bo opowiada o strażnikach galaktyki. No bez jaj.
|
|
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3523 |
|
Rozeznanie
|
To przyznam, że mnie to dziwi bardzo. Mnie ten wątek nie ruszył w ogóle bo film jest blocbusterem z żarcikami co chwilę, więc trudno było mi przejąć się wątkiem eksperymentów. Zresztą nie wiem, do takich filmów mam spory dystans i żadna z postaci nie wywołała we mnie większych emocji.
|
|
|
|
#3524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No akurat w tej części dużo mniej tych żarcików było. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2023-08-05 o 17:49 |
|
|
|
|
|
#3525 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dosc czesto sie wzruszam na filmach, ale jak widze obliczony schemat kiedy mam sie smiac a kiedy plakac, to sie denerwuje i nie dziala na mnie dlatego oklepane tematy typu krzywda zwierzat, dzieci albo rodzica rzadko dzialaja na mnie, bo to pojscie na latwizne i widzialam to juz zbyt wiele razy zrobione po linii najmniejszego oporu |
|
|
|
|
|
#3526 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mi sie zdarza wzruszac na mysl o czym, podczas opowiadania tez moglby mi glos lamac Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3527 |
|
Konto usunięte
|
Też. Plus, gdziekolwiek widzę teraz zdjęcie wydry to mam skojarzenia do tej postaci z strażników. Totalnie się rozczulam. Dziwi mnie podejście "jak ktoś może przeżywać x kwestie". Ludzie mają różną wrażliwość. Co w tym niezwykłego?
|
|
|
|
|
#3528 | |
|
Dzik
|
Cytat:
Jest trochę takich pozycji w kulturze, które docierają do moich głębin, czasami zupełnie od czapy. Niektóre zostawiają mnie z czymś z rodzaju zgrzytu i bezsilności na długo. Niektórych nie daje rady przejść, vide książka Joanny Gierak-Onoszko "27 śmierci Tonyégo Obeda". |
|
|
|
|
|
#3529 |
|
Rozeznanie
|
[1=d4df81e1791d05764c5e362 40fe0c62e61566bdd_673d268 22f041;89640758]ja mam tak samo, superbohaterszczyzna to nieinteresujacy mnie gatunek, bo te filmy maja oklepany schemat, zawsze musi byc jakas smutna historia, smierc rodzica, utrata kogos tam, zdrada itd. i watek romansowy i nigdy nikomu sie nie chce rozwijac tego albo nie ma czasu, wiec nie wiem czy producenci licza, ze bede kogos shipowac jak watek ma 5-15 minut czasu ekranowego? albo plakac na 2-minutowa wzmianke czyjejs krzywdzie rzucone obok rąbanki?poza tym smutne watki czesto sa zle wywazone w filmach albo ksiazkach, dlatego tzw. wyciskacze lez mnie zawsze smiesza, podobnie oklepane smutne tematy jesli sa zbyt przegiete albo potraktowane po lebkach to mnie smiesza (smialam sie na oskarze i pani rozy na przyklad)
dosc czesto sie wzruszam na filmach, ale jak widze obliczony schemat kiedy mam sie smiac a kiedy plakac, to sie denerwuje i nie dziala na mnie dlatego oklepane tematy typu krzywda zwierzat, dzieci albo rodzica rzadko dzialaja na mnie, bo to pojscie na latwizne i widzialam to juz zbyt wiele razy zrobione po linii najmniejszego oporu[/QUOTE]O właśnie, to są ciągle te same schematy. Poważne tematy przedstawione w płytki sposób. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3530 |
|
Raczkowanie
|
miałam tak z Braćmi Lwie Serce. byłam wtedy w V klasie. przez kilka tygodni chodziłam zdołowana, płakałam i bałam się śmierci.
|
|
|
#3531 |
|
Holy Crap!
|
Gdzieś czytałam, że mają zmienić zakończenie
Co do wzruszeń to pamiętam, że Janko Muzykant wrył mi się w pamięć i długo o tym myślałam, byłam chyba w pierwszej klasie.
|
|
|
#3532 |
|
Zakorzenienie
|
Co wy wiecie o strasznych książkach? Jak byłam mała to przeczytałam książkę "biały bim czarne ucho". O psie, który został uśpiony 🫠
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3533 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zapomnę jak w podstawówce (miałam chyba 8-9 lat) poszłam na jakieś kino wakacyjne i puszczali film "Żółte psisko". Jezu, jak ja płakałam na końcówce.
|
|
|
|
|
#3534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też przeczytałam tą książkę jakoś w podstawówce. Strasznie płakałam i bardzo zapadła mi w pamięć ta książka. Nigdy do niej nie wróciłam, ale wiem, że znowu bym ryczała. |
|
|
|
|
|
#3535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też najbardziej rusza krzywda zwierząt i również uważam, że kręcenie filmu "O psie, który jeździł koleją" jest niesmaczne, szokujące... Nie wiem, jakiego określenia powinnam użyć. Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2023-08-06 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, wkładam kij w mrowisko.
Dziwi mnie tak wielka empatia i przeżywanie historii zwierząt (psów), a jednocześnie jedzenie zwierząt. Zakładam (być może na wyrost), że część osób wypowiadających się nie jest wege, ale odnoszę to też do wypowiedzi słyszanych osobiście od osób mięsożernych bardzo rozczulających się nad historią fikcyjnego psa bez żadnej refleksji na horrorem, jaki codziennie przeżywają zwierzęta, które zjadają. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale doznania smakowe ważniejsze prawdaż, od życia i jakości życia istot, których największym problemem jest to, że nie potrafią mówić ludzkim językiem. I to jest ich największą winą. Bo tak samo jak ludzie czują ból, cierpienie, strach, znudzenie, niepokój, tęsknotę. Ból wymion zainfekowanych ropą tkwiących w automatycznej dojarce (spokojnie, są normy dopuszczalnego stężenia ropy wydobywającej się z zainfekowanych wymion na karton mleka), ból sztucznej inseminacji, w praktyce gwałtu, raz za razem, by potem odczuwać ból odebrania potomstwa kilka dni po porodzie, by jego miejsce zajęła dojarka, na trzy miesiące, a potem kolejny gwałt. Brak mentalnej stymulacji, brak nawiązywania i pielęgnowania więzi we własnym stadzie, często brak światła słonecznego, ciągle w jednym miejscu, ciągle w tym samym piekle własnego umysłu i fizycznym cierpieniu. Życie trwające zazwyczaj trzy, cztery lata, gdy mogłoby dwadzieścia - i to, że tak krótko, to najlepsze, co je spotyka. Niewygodnie się czytało, prawda? No ale biedny Hatchiko sztuk jeden to na pana na peronie czekał i nawet deszcz na niego padał i to łamie serce i ja jestem tak wrażliwa na krzywdę zwierząt prawdaż.
|
|
|
|
#3538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie w tematyce jedzenia/niejedzenia mięsa, zabijania zwierząt na mięso jest dużo hipokryzji. |
|
|
|
|
|
#3539 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89641257]to jest bardzo proste - emocje uruchamiaja sie ludziom na pojedyncze przypadki, ktore maja imie i jakas historie. przemysl miesny to hurt. jedna smierc to tragedia, milion to statystyka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- a tu mamy ksiazkowy przyklad jak zniechecic ludzi do zaglebienia sie w temat i byc moze zmiejszyc spozycie miesa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jako mięsożer płaczący na filmach o zwierzętach, myślę że masz rację. W obu sprawach. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

♀️