![]() |
#151 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2024
Cytat:
Więc to, że każą teraz rzadziej badać krew i mocz też mnie już nie zdziwi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
I ja sobie zrobię wcześniej to tsh bo zawsze problem z nim miałam.
Loszko a robiłaś teraz też te inne badania tarczycowe np ft3, ft4? Ja muszę mieć komplet badań na każdą wizytę co miesiąc. Ale ja chodzę prywatnie. Powiem szczerze że nawet jeśli teraz wytyczne są inne to i tak na własną rękę bym robiła te badania. Przecież dosyć często zdarzają się jakieś odchylenia i w porę można zareagować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie ja jestem w szoku lekkim co oni wymyślają :/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Rozeznanie
|
U mnie objawy jakby ustały, ale jest za wcześnie bo to 6 tydzień i mnie to stresuje
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zrobiłam to tak: chodzę prywatnie, dostałam skierowanie na badania i przez telefon umówiłam poradę z ginekologiem z lux medu, powiedzialam, że ciążę prowadzi lekarz spoza lux medu, ale badania chce mieć u nich (w końcu za coś place ![]() USG będę robić prywatnie u swojego lekarza Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | ||
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
Ja zaczęłam prowadzić ciążę i prywatnie i na Nfz. Od lekarza z NFZ dostałam już skierowanie do poradni genetycznej aby wykonać badania prenatalne więc mam nadzieję, że będzie dla mnie termin i nie będę musiała robić tego prywatnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Rozeznanie
|
Z tym USG na NFZ czytałam, że należą się 3 USG darmowe, może być więcej jeśli są wskazania, ale to zależy już od samego lekarza.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Ale też czytałam na fb, że dziewczyny poniżej 35 roku bez żadnych wskazań za nic nie płacą, więc nie wiem jak to jest ale jest to niesprawiedliwe ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
No właśnie też tak mi się wydaje, że jej się pomyliło i wprowadziła w błąd.
Dziewczyny co polecacie na mdłości? Morele, migdały nic nie dają. Dużo pije ale po wodzie też mnie muli 🥴 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Rozeznanie
|
🤷🏼☠♀️ Ja zgłupiałam już, pytałam o usg... Zobaczymy jak będzie.
Na mdłości najlepszy imbir. Jeszcze nie kupiłam prenatal uno, on zawiera imbir. Muszę poczekać do pierwszej wizyty. Moje dziecko przywaliło mi głową w biodro i odczuwam to i się teraz boję czy tam jest ok i nic nie uszkodził. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Jedz bardzo często ale mało. Np jakieś chrupki kukurydziane czy to pieczywo chrupkie no ogólnie cokolwiek. Nie doprowadź do głodu bo wtedy masakra.
Niby imbir jest polecany ale mi w żadnej postaci przez gardło nie przechodził. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Słyszałam jeszcze o opaskach uciskowych ale nie wiem na ile to jest skuteczne.
Mi na razie jakoś mdłości szczególnie nie dokuczają, podobno szczyt jest w ok 8 tygodniu, więc jeszcze przede mną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja lubię imbir w herbacie ![]() Kurde 8 tyg u mnie za kilka dni, jak będzie gorzej niż teraz to ech ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Ja w poprzedniej ciąży szczyt miałam cały 1 trym 😂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
Ja też a nawet jeszcze w drugim, a teraz jakoś tak dziwnie bo mi tak nie dokuczają, piersi też tak nie bolą jak w pierwszej ciąży.
Każda ciąża inna i w kolejnych jest prawdopodobieństwo, że objawy będą mniej dokuczliwe ale ja się tak boję czy tam jest ok. Czekam jeszcze 2 dni do wizyty. Jakoś byłam bardziej spokojna w pierwszej ciąży gdy mnie tak muliło, że nic nie mogłam zjeść i piersi tak bolały że nie mogłam ich dotknąć, to wiedziałam że ciąża zdrowa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
Ja kolejny dzień zamulona 🤪 już po prostu nie chce mi się wstawać z łóżka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Od którego tygodnia robi się już usg przez brzuch? 🤔
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
Czy może tak być, że w kolejnej ciąży jedne objawy mogą nagle ustąpić a zaraz pojawiają się inne?
Tak się stresuje teraz bo już nie mam nawet tych lekkich mdłości ale nagle zaczęły boleć mnie piersi dość mocno. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I rzeczywiście niektórzy lekarze na NFZ wypisują skierowania bez konkretnych wskazań, więc zależy na jakiegoś lekarza się trafi. Wg mnie to są bardzo ważne badania, trzeba je robić u specjalistów z certyfikatem FMF, więc ja bym tak czy siak robiła, najwyżej odpłatnie. Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2023-08-06 o 06:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Kocia i psia mama :)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Rozeznanie
|
A skąd wiadomo czy lekarz ma ten certyfikat? Pytać wprost?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Rozeznanie
|
Można dzwonić do gina lub nawet z internista na czacie i prosić o badania. Ja tak zawsze załatwiam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Wam, że jestem już w 14 tygodniu i czuję się gorzej niż wcześniej, wiem, nie pocieszy Was to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jej Vision oby to gorsze samopoczucie było tylko epizodyczne :/ Ja dziś mam słabo z mocą urządziła. Sobie po spacerze moja 3 drzemkę ciążowa ![]() Poza tym rano miałam sile zrobić ciasto na gofry, ale smażyć już musiał TŻ xD bardzo się ucieszył z tego zadania Heheh ale zyskał nowa umiejetność. Teraz się obudziłam i lekko ćmi mnie głowa, muszę coś zjeść i zabrać się za picie dużej ilości wody ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj pierwszy dzień bez wymiotów a mdłości odeszły po śniadaniu 🥳 trochę może pomogła cola zero, wypiłam pół szklanki powolnymi łykami.
Ja do dzisiaj czułam się fatalnie. Ja dodatek wysypały mnie bolące pryszcze na twarzy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A cola często pomaga dziewczynom na mdłości oraz imbir, wszędzie go pakują w tabletkach na mdłości dla ciężarnych, próbowałaś? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.