|
|
#91 |
|
miss twin peaks
|
Dot.: Wspólnota majątkowa a prawo do moich nieruchomości
Przykro mi to pisać, Autorko, ale jesteś okropnie naiwna. A tak w ogóle, rozmawiałaś może z rodzicami o pomyśle Twojego męża?
Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Nie rozmawiałam bo nie jestem już dzieckiem i mam swój rozum. Mieszkania pozostaną moje jednocześnie zaczynam myśleć i spisaniu testamentu bo skoro nie mam dzieci to po mojej śmierci moje dobra materialne może odziedziczyć moja siostra i brat, a nie mąż i jego rodzina
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie bądź dzieckiem, skonsultuj się z ojcem i jego prawnikiem. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2023-08-07 o 19:55 |
|
|
|
|
|
#94 |
|
BAN stały
|
Nie przepisałabym swojego mieszkania na męża, ani w drugą stronę - mieszkając u męża nie oczekiwałabym żeby on swój osobisty majątek przepisał dla mnie.
Jak ktoś tak kombinuje to ma w tym jakiś cel... jaki to sobie sama dopowiedz
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Ja tobym w te pędy leciała robić rozdzielnosc majątkowa a nie żadne przepisywanie .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#96 |
|
miss twin peaks
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
uparta chmura
|
[1=c6b6756720a205d307becdd e1d052a7f45362f96_64ed273 165c68;89642337]Nie przepisałabym swojego mieszkania na męża, ani w drugą stronę - mieszkając u męża nie oczekiwałabym żeby on swój osobisty majątek przepisał dla mnie.
Jak ktoś tak kombinuje to ma w tym jakiś cel... jaki to sobie sama dopowiedz [/QUOTE]Właśnie o to chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość. |
|
|
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyno nigdy w życiu!. Jak to mówi przysłowie ,,jak jest dobrze to jest dobrze, a potem zaczynają się schody,,..Nigdy nie jesteś w stanie przewidzieć co stanie się za np 5 lat. Dam ci przykład z mojego podwórka. W małżeństwie facet anioł a przy rozwodzie dzielił łyżeczki do herbaty na pół. Nigdy bym nie zaproponowała by mój mąż przepisał część swojego majątku odrębnego na mnie. To mi się w głowie nie mieści.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
czyzby powrot trolla od prosiaka?
![]() nigdzie takiego dobrobytu nie ma jak na wizazu, serio
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jest współwłaścicielem spółki. A nie właścicielem, jak wcześniej pisałaś. Czyli nie takie hop siup. Nie wiem na ile to ryzykowny biznes i na ile spółka musi inwestować i czy swoje, a na ile dokredytowane bankiem, ale chyba dobrze Ci tu radzą abyś przeprowadziła rozdzielność.
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
twoj facet moze miec pretensje tylko do siebie jesli po ewentualnym rozwodzie z toba zostanie bez dachu nad glowa
nie moze winic ciebie za swoje glupie decyzje(kupowanie samochodu ktory jest warty tyle ile mieszkanie) w malzenstwie dochody sa wspolne(nie macie intercyzy),on laski nie robi ze daje ci zyc ze swoich dochodow a i twoj dochod z wynajmu wchodzi w majatek wspolny . jesli facet zarabia takie kokosy to dziwi mnie ze nie chce zakupic wlasnej nieruchomosci i ja np wynajmowac a wzamian woli kupic horrendalnie drogie auto i robic ci wymowki ze nie zapisalas go do wspolwlasnosci jasno mu powiedz moze zostac wspolwlascicielem jak ci zaplaci za polowe mieszkania,uzywanie przez ciebie jego samochodu czy wydawanie pieniedzy ktore zarabia nie ma tu zadnego znaczenia bo on rowniez moze uzywac twojego samochodu lub korzystac z twoich pieniedzy wiedzial jaki masz dochod jak sie z toba zenil wiec jego wymowki ze nie wnosisz do budzetu tyle co on sa poprostu zenujace on nie odpowiada za twoje dlugi jesli sama zaciagasz kredyt to tylko ty za niego odpowiadasz wiec nastepny argument z dupy |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Cywilną, komandytową, z.o.o.?
Nam nie musisz pisać, ale dla swojego dobra dowiedz się i doczytaj, co to oznacza.
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 19:00 |
|
|
|
|
#105 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
nieprzyzwoita
|
prosiak czyli porszak
nie pamiętam tytułu wątku, ale był zacny może ktoś podrzuci linka |
|
|
|
|
#107 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 19:00 |
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Tu się nic nie zgadza. Wprowadzili się do jej mieszkania, ale jeszcze mieszkają u jego rodziców. Chłop chce mieć wkład w jej mieszkanie, tzn. że chce dostać za darmo jego połowę. Inaczej nie kupi nawet telewizora, mimo, że są małżeństwem. Chce też żeby wszystko było wspólne, no bo są małżeństwem, ale każde ma swoją wypłatę dla siebie, a wspólne ma być jej mieszkanie. Auto też na wspólnym użytkowaniu, ale autorka i tak jeździ swoim. Wypłaty męża na oczy nie widzi, bo ma się rozwijać sama i mieć motywację. Nic nie zarabia, albo wychodzi na zero, ale się utrzymuje sama. Firma jest formalnie jej, ale nie jest, bo to spółka założona przed ślubem i jednak jej jest tylko wypłata, ale też nie jest, bo mąż ją ma na swoim koncie. Auto też jest formalnie jej, ale kupione z majątku przedślubnego i sprzedaży gruntu rolnego. Jemu nikt nic nie dał, ale grunt na sprzedaż miał tak jak i wspólnika z rodziny.
Aha. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Gdyby to było takie proste to bym tutaj nie pisała. Nie da się zawrzeć wszystkich istotnych informacji w jednym poście jak i nie chcę podawać za dużo szczegółów z wiadomych względów.
Mąż prowadzi spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. |
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Tak dobrze nie podałaś szczegółów, że pisałaś kompletnie różne informacje jedna pod drugą. Albo jego firma jest Twoja albo nie jest. Albo wspólnie użytkujecie jego zarobki, albo on je przed Tobą chowa i bazujesz wyłącznie na swoich. Albo je masz, albo nie masz. To jest jakby cała istota Twojego tematu i zasadności jego roszczeń. Jeśli uwspólnił z Tobą firmę i auto, to nie dziwne, że chce uwspólnienia mieszkania. Przedstawiłaś to totalnie dwojako i jakich niby rad się spodziewasz, skoro chyba sama nie wiesz o czym piszesz?
|
|
|
|
|
#111 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
troll zacny
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 | |
|
nieprzyzwoita
|
Cytat:
idealne podsumowanie ![]() autorko, fakty są takie, że teraz więcej niż kiedyś małżeństw kończy się rozwodem, więc nie ryzykowałabym przepisywania czegokolwiek na męża. Może zapytaj go, co mu ma dać własność połowy Twojego mieszkania na papierze? Bo jeśli to nie pazerność na cudze, to co nim kieruje? Poza tym, mieszkania są owszem, na papierze Twoje, ale sfinansowali je rodzice i mają coś chyba do powiedzenia w kwestii ewentualnego rozdawnictwa rodzinnego majątku. Prawnie oczywiście mogą się wypchać i możesz zrobić co zechcesz, ale istnieje coś takiego jak przyzwoitość. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ma sp zoo i nie jest vatowcem, ma wspólnika i wyciąga z tego biznesu od kilkanaście do 20 000 zł pensji miesięcznie. ![]() Wspólnik pewnie tez, bo niby czemu nie, kto normalny darmo robi jak jest już tym wspólnikiem, choćby tylko od bycia nim na papierze. A samochód kupil za własne zamiast wziąć w leasing na firmę. Nie. To działa inaczej. Strzelaj dalej.
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Gdybym ja kupila swojemu dziecku mieszkanie a potem bym usłyszała że przepisało połowę na męża to bym delikatnie mówiąc się rozczarowala, ale to tak delikatnie mówiąc.
Kolejna kwestia to taka że nie rozumiem jak małżonkowie którzy mają swoje firmy nie mają intercyzy. Gościu wypomina ci twoja niedojrzałość finansową a potem okazuje się że sam kupił samochód marzeń zamiast mieszkania. Kolejna kwestia to stan prawny waszych firm. Żeby się nie okazało że ta jego firma to nie do końca tak jego I że owszem masz prawo do jego "pensji " w trakcie trwania małżeństwa ale praw do niej już żadnych. Tak samo jak do samochodu. Za to żeby się nie okazali że on do twojej już tak. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Z tym niepracowaniem przy wynajmie 2 mieszkań, to bym nie przesadzała, po odjęciu opłat to za jedno autorka pewnie dostaje 2000-2500, a też co jakiś czas trzeba pomalować, coś wymienić.
A tak swoją drogą to Twoi rodzice muszą być mega bogaci, bo skoro Ty dostałas 3 mieszkania to Twój brat i siostra pewnie też. |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój facet wynajmuje w Warszawie 2 pokoje i na czysto wychodzi mu 2600. Jeśli popsuje się pralka to własciciel kupuje nową, meble też co jakiś czas trzeba wymieniać. |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się czy autorka jest w ogóle dorosła, bo poziom wypisywanych głupot i zwyczajnej niewiedzy jest porażający. Wygląda jak dziecko, które nie ma o niczym pojęcia i tylko coś tam się mu wydaje, a nie, że wielce ukrywa fakty, bo nie chce rozpoznania. Jakąś wiedzą się wtedy i tak dysponuje, a nie wypisuje farmazony totalnie z czapy.
Czy jest taka naiwna i bezrefleksyjna, a to chłopak jej takie kity pocisnął. W męża nie wierzę, pewnie się zwyczajnie spotykają, dlatego gostkowi tak zależy na przepisywaniu, bo ma się wprowadzić do dziewczyny i stąd ta obawa o wykopniu z chaty w każdej chwili i niechęć do kupowania sprzętów bez aktu własności. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89642529]Z jakich względów?[/QUOTE]
Z takich, że Świat jest mały. ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
Przykład sprzed tygodnia: Chciałam się poradzić taty odnośnie pewnego rozwiązania w łazience i wyboru mebli, to mój mąż bardzo się oburzył i dał mi do zrozumienia, że takie rzeczy powinnam konsultować z nim, a nie z rodzicami i kiedy się wreszcie oduczę pytania o wszystko rodziców. Bo to my tam będziemy mieszkać, a nie moi rodzice. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.