Marcowe Mamy 2024 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-08-10, 11:06   #211
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Dot.: Marcowe Mamy 2024

Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było.
U mnie nadal brak objawów ciąży - nawet moja mama dziwi się, że można tak bardzo bezobjawowo przechodzić. Ostatnio w ciągu dwóch dni przestały mnie boleć piersi i być takie nabrzmiałe, co mnie wystraszyło i chciałam od razu lecieć do ginekologa sprawdzić czy wszystko okej. Ale się trochę opamiętałam, koleżanka mnie uspokoiła, że objawy nie trzymają całą ciąże i pod koniec pierwszego trymestru przechodzą. Na szczęście później znowu trochę zaczęły mnie boleć i teraz tak na zmianę, raz bolą raz nie. Oprócz tego moim drugim objawem ciążowym są erotyczne sny praktycznie co noc. Przez całe życie tyle nie śniłam o tym co przez ostatnie tygodnie - jestem ciekawa, czy któraś z Was też tak ma?
Ja mam badania prenatalne dopiero 31 sierpnia i trochę nie wiem czy ciągle jestem jednak w tej ciąży, a w pracy chciałam powiedzieć 29 sierpnia, jak akurat będę się widzieć z moimi przełożonymi. I teraz nie wiem co zrobić, bo jeśli powiem, że jestem w ciąży a za dwa dni okaże się, że to jednak nieaktualne? Ostatnią wizytę miałam 24 lipca więc trochę dawno temu.
A Wy jak tam dziewczyny? Mam nadzieję że z każdym tygodniem u Was będzie lepiej z samopoczuciem, bo wiem, że niektóre z Was męczą dolegliwości ciążowe
aleksandra_nie_ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-10, 13:49   #212
wredna_loszka
Rozeznanie

Pochwalę się zobaczyłam szkraba 11mm, bicie serca, wszystko ładnie, badania ładne (TSH lekko zawyżone do zbicia), wstępne wskazanie do cesarski, jeśli bobek będzie miał powyżej 3kg.
Odkładam duphaston bo krwiak się wchłonął.
Dostałam receptę na xonvea, bo niestety krople anaketon lub inne domowe sposoby nie uciszyły mi wymiotów i mdłości

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-10, 13:55   #213
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aleksandra_nie_ola Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było.
U mnie nadal brak objawów ciąży - nawet moja mama dziwi się, że można tak bardzo bezobjawowo przechodzić. Ostatnio w ciągu dwóch dni przestały mnie boleć piersi i być takie nabrzmiałe, co mnie wystraszyło i chciałam od razu lecieć do ginekologa sprawdzić czy wszystko okej. Ale się trochę opamiętałam, koleżanka mnie uspokoiła, że objawy nie trzymają całą ciąże i pod koniec pierwszego trymestru przechodzą. Na szczęście później znowu trochę zaczęły mnie boleć i teraz tak na zmianę, raz bolą raz nie. Oprócz tego moim drugim objawem ciążowym są erotyczne sny praktycznie co noc. Przez całe życie tyle nie śniłam o tym co przez ostatnie tygodnie - jestem ciekawa, czy któraś z Was też tak ma?
Ja mam badania prenatalne dopiero 31 sierpnia i trochę nie wiem czy ciągle jestem jednak w tej ciąży, a w pracy chciałam powiedzieć 29 sierpnia, jak akurat będę się widzieć z moimi przełożonymi. I teraz nie wiem co zrobić, bo jeśli powiem, że jestem w ciąży a za dwa dni okaże się, że to jednak nieaktualne? Ostatnią wizytę miałam 24 lipca więc trochę dawno temu.
A Wy jak tam dziewczyny? Mam nadzieję że z każdym tygodniem u Was będzie lepiej z samopoczuciem, bo wiem, że niektóre z Was męczą dolegliwości ciążowe
Hej! Fakt dawno Cię nie było! Popraw się ja mam taaaaak abstrakcyjne sny, wielowątkowe ale raczej z gatunku akcja/przygodowe niż erotyczne ale mają tak pokręconą fabułę że serio sama się z siebie śmieje nie raz po przebudzeniu
U mnie dolegliwości się uspokoiły, w poniedziałek robiłam Nitfy Pro i czekam na wyniki... zaczęłam się mocno stresować zdrowiem malucha, do tego stopnia że już płeć mi nawet zobojętniało, byle wszystko było dobrze
21 sierpnia mam genetyczne i pappe, no i jakoś leci

Cytat:
Napisane przez wredna_loszka Pokaż wiadomość
Pochwalę się zobaczyłam szkraba 11mm, bicie serca, wszystko ładnie, badania ładne (TSH lekko zawyżone do zbicia), wstępne wskazanie do cesarski, jeśli bobek będzie miał powyżej 3kg.
Dostałam receptę na xonvea, bo niestety krople anaketon lub inne domowe sposoby nie uciszyły mi wymiotów i mdłości

Gratuluje fasolki! Niesamowite zobaczyć po raz pierwszy takie usg trzymam kciuki żeby xonvea pomogła!
_Melodia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-10, 14:28   #214
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:

Ale super! Ja widzialam małego robaczka na ekranie też A czemu cesarka?

Gumisiowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-10, 14:37   #215
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gumisiowy Pokaż wiadomość
Ale super! Ja widzialam małego robaczka na ekranie też A czemu cesarka?

Podobno mam niskie spojenie łonowe.
Aczkolwiek dla mnie chyba nawet ok. Wiem, że cesarska to operacja i bywa że dłużej się dochodzi do siebie, ale... Poród naturalny napawa mnie przerażeniem

Stary 2023-08-10, 14:56   #216
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Podobno mam niskie spojenie łonowe.
Aczkolwiek dla mnie chyba nawet ok. Wiem, że cesarska to operacja i bywa że dłużej się dochodzi do siebie, ale... Poród naturalny napawa mnie przerażeniem

Rozumiem. Też się bałam pierwszy raz, a na porodówce płakałam z paniki, ale jakoś poszło. Ciekawe jak teraz będzie, ale ja z kolei teraz nie chciałabym cesarki.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Co do samopoczucia to jestem taka zmęczona, tylko bym spala, ugotować obiad to jest wyczyn. Masakra, też tak macie?

Stary 2023-08-10, 16:35   #217
wredna_loszka
Rozeznanie

Nie, ja nawet mam chęci na spacery (nałożyłam sobie 5km dziennie), na jakieś zakupy czy spotkanie z kumpelą. Dzisiaj mam nocny dyżur w pracy, mam nadzieję, że będzie spokój, bo tak koło 23 to oczy mi się zamykają
Mnie stopują mdłości i wymioty jest kilka godzin ok, potem mnie zmuli, zwymiotuje, zjem coś jest znowu ok i za parę godzin to samo 🤡 oby te tabletki pomogły

Stary 2023-08-10, 21:26   #218
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
Czemu tak szybko do ginekologa chcesz iść?
No właśnie, że to pierwsza ciąża by była, a ze względu na moją pracę bałabym się poronienia, co było dosyć częste u mnie w pracy.

Oczywiście nic jeszcze nie widać, tzn. coś tam jest, ale nie można potwierdzić ciąży. Nie wiem sama czego się spodziewałam
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-11, 07:16   #219
Plazowiczka1
Przyczajenie

Ja jestem koło 11 tyg.wczoraj miałam nifty..I czekam na wynik. Też się codziennie zastanawiam czy maly/mała tam jeszcze jest. Co do objawów od początku praktycznie tylko uczucie pełności w żołądku,zmęczenie i lekkie zachcianki. Teraz często czuje się bardzo normalnie. Dziewczyny czy używacie już jakiś balsamów na rozstepy?możecie jakieś polecić.
Plazowiczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-11, 10:56   #220
Gumisiowy
Rozeznanie

Ja jeszcze nie ale w poprzedniej się smarowałam oliwką z Rossmanna tą dla mam.

Stary 2023-08-11, 12:54   #221
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20Melman Pokaż wiadomość
No właśnie, że to pierwsza ciąża by była, a ze względu na moją pracę bałabym się poronienia, co było dosyć częste u mnie w pracy.

Oczywiście nic jeszcze nie widać, tzn. coś tam jest, ale nie można potwierdzić ciąży. Nie wiem sama czego się spodziewałam
Ja czytałam, że balsamu na rozstępy nic nie dadzą, bo to wszystko się dzieje w głębokich warstwach skóry, do których taki balsam nie dociera. Nie wiem ile w tym prawdy, ale sama smaruję się jakimś balsamem Mustela, podobno BabyDream też ma dobre. Niby jak masz tendencje genetyczne do rozstępów to je dostaniesz i tyle, ale myślę, że smarowanie się nie zaszkodzi. Skóra jednak się rozciąga, nawilżenie jest ważne, delikatny masaż też pomaga
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-11, 15:19   #222
Gumisiowy
Rozeznanie

Ja się smarowałam bo mnie swędziało

Stary 2023-08-11, 15:50   #223
wredna_loszka
Rozeznanie

Smaruje się czymś z baby drem, ale podobno genów się nie oszuka

Ja dalej cierpię. Pół nocnego dyżury spędziłam nad sedesem, zwracałam nawet szklankę wody mam już te xonvea ale boje się ja wziąć, bo na ulotce pisze że może spowodować wzmożoną senność, a ja już jestem wystarczająco senna na nocce. Jutro zacznę brać i liczę,, że mi wreszcie się poprawi.
A wy miałyście jakieś skutki uboczne?

Stary 2023-08-11, 16:05   #224
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:
Smaruje się czymś z baby drem, ale podobno genów się nie oszuka

Ja dalej cierpię. Pół nocnego dyżury spędziłam nad sedesem, zwracałam nawet szklankę wody mam już te xonvea ale boje się ja wziąć, bo na ulotce pisze że może spowodować wzmożoną senność, a ja już jestem wystarczająco senna na nocce. Jutro zacznę brać i liczę,, że mi wreszcie się poprawi.
A wy miałyście jakieś skutki uboczne?

Hej, ja nie miałam żadnych skutków ubocznych jak brałam xonvee
Nie smaruje się jeszcze niczym
Ale muszę pomyśleć nie tylko o tym ale tez o czymś do buzi… zauwazylam ze bardzo przesusza mi się skora na twarzy, macie coś dziewczyny do polecenia mocno nawilżającego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2023-08-11, 18:25   #225
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Melodia_ Pokaż wiadomość
Ale muszę pomyśleć nie tylko o tym ale tez o czymś do buzi… zauwazylam ze bardzo przesusza mi się skora na twarzy, macie coś dziewczyny do polecenia mocno nawilżającego?

Ja używam tego:
https://makeup.pl/product/629688/?gc...oaApwsEALw_wcB
Cristian Laurent mocno nawilżający no i przeciwzmarszczkowy +35 ale mam 34 więc myślę, że już różnicy żadnej nie robi

Stary 2023-08-12, 13:59   #226
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:

Ja używam tego i jestem mega zadowolona
https://www.hebe.pl/bielenda-profess...000370080.html

Brzucha jeszcze niczym nie smaruję ale wcześniej smarowałam zwykłym balsamem ale z bezpiecznym składem.
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-12, 14:04   #227
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motyczkam Pokaż wiadomość
Ja używam tego i jestem mega zadowolona
https://www.hebe.pl/bielenda-profess...000370080.html

Brzucha jeszcze niczym nie smaruję ale wcześniej smarowałam zwykłym balsamem ale z bezpiecznym składem.
Również polecam tą serię z bielendy a zwłaszcza krem z ceramidami na noc!

My dzisiaj idziemy na rodzinną imprezę, znowu będę musiała jakoś lawirować żeby nie pić alkoholu i nie wzbudzić podejrzeń (to już któryś raz, a zawsze byłam z tych co chętnie drinkowali )
Jeszcze za dwa tygodnie tylko urodziny teściowej, a potem się przyznamy
Stary 2023-08-12, 14:35   #228
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Również polecam tą serię z bielendy a zwłaszcza krem z ceramidami na noc!

My dzisiaj idziemy na rodzinną imprezę, znowu będę musiała jakoś lawirować żeby nie pić alkoholu i nie wzbudzić podejrzeń (to już któryś raz, a zawsze byłam z tych co chętnie drinkowali )
Jeszcze za dwa tygodnie tylko urodziny teściowej, a potem się przyznamy
A który już jesteś tydzień?
My też jeszcze nikomu nie mówiliśmy, ale ja dopiero jestem 7tc i czekamy do 12 tygodnia, raczej wtedy powiemy po 1 prenatalnych. Czasem mnie jakieś irracjonalne poczucie winy nachodzi, że nie powiedzieliśmy, no ale to wszystko się może zdarzyć przecież. A mnie tak czesem kłuje z tej prawej strony i się boję po prostu czy to nie jest jakiś krwiak czy torbiel.

Stary 2023-08-12, 14:39   #229
wredna_loszka
Rozeznanie

Ja też dzisiaj impreza, rodzinny grill. Też z tych co zawsze coś się napiją. Na dodatek jak myślę o czymś z grilla to mam ochotę wymiotować, więc no zobaczymy

My chcemy powiedzieć po prenatalnych. Na razie powiedziałam przyjaciółce.

Stary 2023-08-12, 16:28   #230
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Ja właśnie wczoraj zaczęłam 12 tydzień, ale prenatalne dopiero 31 sierpnia. Dopiero wtedy poinformujemy rodzinę. Generalnie też nie zamierzamy niewiadomo jak obwieszczać tego, jak się nadarzy okazja to i znajomych poinformujemy 😅
Stary 2023-08-12, 20:14   #231
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie wczoraj zaczęłam 12 tydzień, ale prenatalne dopiero 31 sierpnia. Dopiero wtedy poinformujemy rodzinę. Generalnie też nie zamierzamy niewiadomo jak obwieszczać tego, jak się nadarzy okazja to i znajomych poinformujemy
To trochę późno na prenatalne, je się robi w maksymalnie 13+6. Chyba, że pisząc, że zaczęłaś 12 tydzień masz na myśli, że jesteś na przykład 11+2
Stary 2023-08-12, 22:18   #232
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
To trochę późno na prenatalne, je się robi w maksymalnie 13+6. Chyba, że pisząc, że zaczęłaś 12 tydzień masz na myśli, że jesteś na przykład 11+2
Też właśnie dzisiaj czytałam do kiedy się robi prenatalne, bo mam wizytę u genetyka dopiero na 29 sierpnia. Tylko, że jestem w 9+5.
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-13, 10:26   #233
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Tak, dzisiaj mam 11+2tc i właśnie na szybko przeliczyłam to będę w sam raz 13+6 podczas prenatalnych. Umawialam się w osttanim tygodniu lipca i to był pierwszy wolny termin :O
Stary 2023-08-13, 10:39   #234
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Tak, dzisiaj mam 11+2tc i właśnie na szybko przeliczyłam to będę w sam raz 13+6 podczas prenatalnych. Umawialam się w osttanim tygodniu lipca i to był pierwszy wolny termin :O
A ja chciałam się umówić na prenatalne to nie mogła mnie zapisać bo wszystkie terminy zaklepane już i kazała mi przychodzić i pytać czy któryś mi zrobi, ale znając życie pewnie nie bo jak ma 5 pacjentek a usg robią tylko od 12-13 godziny to kiedy niby?? I pewnie będę musiała gdzieś prywatnie pójść bo kurczaki nie będę przez 3 tygodnie chodzić pytać codziennie bo mam dziecko małe.
Małe to okienko, godzina tylko przeznaczona na prenatalne a pacjentek wiadomo ile jest...

Stary 2023-08-13, 10:50   #235
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:
A ja chciałam się umówić na prenatalne to nie mogła mnie zapisać bo wszystkie terminy zaklepane już i kazała mi przychodzić i pytać czy któryś mi zrobi, ale znając życie pewnie nie bo jak ma 5 pacjentek a usg robią tylko od 12-13 godziny to kiedy niby?? I pewnie będę musiała gdzieś prywatnie pójść bo kurczaki nie będę przez 3 tygodnie chodzić pytać codziennie bo mam dziecko małe.
Małe to okienko, godzina tylko przeznaczona na prenatalne a pacjentek wiadomo ile jest...

Prenatalne badanie usg tez trwa dłużej niż zwykle i musi być przeprowadzone dokładnie wiec małe szanse ze na takie badanie miedzy pacjentkami ktoś Cię wpuści niestety :/

Stary 2023-08-13, 11:13   #236
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Prenatalne badanie usg tez trwa dłużej niż zwykle i musi być przeprowadzone dokładnie wiec małe szanse ze na takie badanie miedzy pacjentkami ktoś Cię wpuści niestety :/

Też mi się wydaje, że marne szanse, ale pójdę w moje urodziny(akurat wtedy mój lekarz będzie) i będę żebrać
No chciałbym się załapać chociaż na jedno NFZ, bo to spory koszt tego usg a to x3

Stary 2023-08-13, 11:42   #237
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Cytat:
Też mi się wydaje, że marne szanse, ale pójdę w moje urodziny(akurat wtedy mój lekarz będzie) i będę żebrać
No chciałbym się załapać chociaż na jedno NFZ, bo to spory koszt tego usg a to x3

A nie ma może gdzieś w pobliżu innej przychodni w której można zrobić to na NFZ?
Stary 2023-08-13, 15:00   #238
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko niestety czasem wychodzi w trakcie tych badań, że dziecko jest jednak starsze niż wskazywały wcześniejsze USG, ale mam nadzieję że się akurat załapiesz w tym ostatnim dniu. Polecam też zrobić test PAPPA.

Cytat:

Zapytaj w prywatnych klinikach, wiele z nich ma kontrakty z NFZ na te badania. Ja miałam skierowanie na NFZ, a robiłam u swojej ginekolog, która zazwyczaj przyjmuje prywatnie. Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie jest sporo klinik prywatnych, gdzie da się zrobić to badanie w ramach skierowania z NFZ. Poza tym to trzeba robić u lekarza z certyfikatem FMF, a często w placówkach NFZ takich lekarzy nie ma.

I jeszcze co do prenatalnych to są 3 razy w ciąży, ale tylko dwa pierwsze są refundowane. Trzecie prenatalne i tak są płatne, dla każdego, bez względu czy ma wskazania, czy nie.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2023-08-13 o 15:02
Stary 2023-08-13, 18:50   #239
wredna_loszka
Rozeznanie

PAPPA nie jest w pakiecie z USG? Czy to zależy od gabinetu?
Ja dostałam info, że będzie USG i pobranie krwi

Stary 2023-08-13, 19:48   #240
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
PAPPA nie jest w pakiecie z USG? Czy to zależy od gabinetu?
Ja dostałam info, że będzie USG i pobranie krwi

Zależy od gabinetu, nie wszystkie osoby robią też Pappa. Jak masz pobranie krwi to będzie właśnie Pappa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości