|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2024
Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było.
U mnie nadal brak objawów ciąży - nawet moja mama dziwi się, że można tak bardzo bezobjawowo przechodzić. Ostatnio w ciągu dwóch dni przestały mnie boleć piersi i być takie nabrzmiałe, co mnie wystraszyło i chciałam od razu lecieć do ginekologa sprawdzić czy wszystko okej. Ale się trochę opamiętałam, koleżanka mnie uspokoiła, że objawy nie trzymają całą ciąże i pod koniec pierwszego trymestru przechodzą. Na szczęście później znowu trochę zaczęły mnie boleć i teraz tak na zmianę, raz bolą raz nie. Oprócz tego moim drugim objawem ciążowym są erotyczne sny praktycznie co noc. Przez całe życie tyle nie śniłam o tym co przez ostatnie tygodnie - jestem ciekawa, czy któraś z Was też tak ma? ![]() Ja mam badania prenatalne dopiero 31 sierpnia i trochę nie wiem czy ciągle jestem jednak w tej ciąży, a w pracy chciałam powiedzieć 29 sierpnia, jak akurat będę się widzieć z moimi przełożonymi. I teraz nie wiem co zrobić, bo jeśli powiem, że jestem w ciąży a za dwa dni okaże się, że to jednak nieaktualne? Ostatnią wizytę miałam 24 lipca więc trochę dawno temu. A Wy jak tam dziewczyny? Mam nadzieję że z każdym tygodniem u Was będzie lepiej z samopoczuciem, bo wiem, że niektóre z Was męczą dolegliwości ciążowe
|
|
|
|
|
#212 |
|
Rozeznanie
|
Pochwalę się
zobaczyłam szkraba 11mm, bicie serca, wszystko ładnie, badania ładne (TSH lekko zawyżone do zbicia), wstępne wskazanie do cesarski, jeśli bobek będzie miał powyżej 3kg. Odkładam duphaston bo krwiak się wchłonął. Dostałam receptę na xonvea, bo niestety krople anaketon lub inne domowe sposoby nie uciszyły mi wymiotów i mdłości Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#213 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale mają tak pokręconą fabułę że serio sama się z siebie śmieje nie raz po przebudzeniu ![]() U mnie dolegliwości się uspokoiły, w poniedziałek robiłam Nitfy Pro i czekam na wyniki... zaczęłam się mocno stresować zdrowiem malucha, do tego stopnia że już płeć mi nawet zobojętniało, byle wszystko było dobrze ![]() 21 sierpnia mam genetyczne i pappe, no i jakoś leci ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A czemu cesarka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aczkolwiek dla mnie chyba nawet ok. Wiem, że cesarska to operacja i bywa że dłużej się dochodzi do siebie, ale... Poród naturalny napawa mnie przerażeniem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Co do samopoczucia to jestem taka zmęczona, tylko bym spala, ugotować obiad to jest wyczyn. Masakra, też tak macie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#217 |
|
Rozeznanie
|
Nie, ja nawet mam chęci na spacery (nałożyłam sobie 5km dziennie), na jakieś zakupy czy spotkanie z kumpelą. Dzisiaj mam nocny dyżur w pracy, mam nadzieję, że będzie spokój, bo tak koło 23 to oczy mi się zamykają
![]() Mnie stopują mdłości i wymioty jest kilka godzin ok, potem mnie zmuli, zwymiotuje, zjem coś jest znowu ok i za parę godzin to samo 🤡 oby te tabletki pomogłyWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#218 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie, że to pierwsza ciąża by była, a ze względu na moją pracę bałabym się poronienia, co było dosyć częste u mnie w pracy.
Oczywiście nic jeszcze nie widać, tzn. coś tam jest, ale nie można potwierdzić ciąży. Nie wiem sama czego się spodziewałam
|
|
|
|
|
#219 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem koło 11 tyg.wczoraj miałam nifty..I czekam na wynik. Też się codziennie zastanawiam czy maly/mała tam jeszcze jest. Co do objawów od początku praktycznie tylko uczucie pełności w żołądku,zmęczenie i lekkie zachcianki. Teraz często czuje się bardzo normalnie. Dziewczyny czy używacie już jakiś balsamów na rozstepy?możecie jakieś polecić.
|
|
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze nie ale w poprzedniej się smarowałam oliwką z Rossmanna tą dla mam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#222 |
|
Rozeznanie
|
Ja się smarowałam bo mnie swędziało
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#223 |
|
Rozeznanie
|
Smaruje się czymś z baby drem, ale podobno genów się nie oszuka
![]() Ja dalej cierpię. Pół nocnego dyżury spędziłam nad sedesem, zwracałam nawet szklankę wody mam już te xonvea ale boje się ja wziąć, bo na ulotce pisze że może spowodować wzmożoną senność, a ja już jestem wystarczająco senna na nocce. Jutro zacznę brać i liczę,, że mi wreszcie się poprawi.A wy miałyście jakieś skutki uboczne? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej, ja nie miałam żadnych skutków ubocznych jak brałam xonvee Nie smaruje się jeszcze niczym Ale muszę pomyśleć nie tylko o tym ale tez o czymś do buzi… zauwazylam ze bardzo przesusza mi się skora na twarzy, macie coś dziewczyny do polecenia mocno nawilżającego? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
https://makeup.pl/product/629688/?gc...oaApwsEALw_wcB Cristian Laurent mocno nawilżający no i przeciwzmarszczkowy +35 ale mam 34 więc myślę, że już różnicy żadnej nie robi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
https://www.hebe.pl/bielenda-profess...000370080.html Brzucha jeszcze niczym nie smaruję ale wcześniej smarowałam zwykłym balsamem ale z bezpiecznym składem. |
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My dzisiaj idziemy na rodzinną imprezę, znowu będę musiała jakoś lawirować żeby nie pić alkoholu i nie wzbudzić podejrzeń (to już któryś raz, a zawsze byłam z tych co chętnie drinkowali )Jeszcze za dwa tygodnie tylko urodziny teściowej, a potem się przyznamy
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My też jeszcze nikomu nie mówiliśmy, ale ja dopiero jestem 7tc i czekamy do 12 tygodnia, raczej wtedy powiemy po 1 prenatalnych. Czasem mnie jakieś irracjonalne poczucie winy nachodzi, że nie powiedzieliśmy, no ale to wszystko się może zdarzyć przecież. A mnie tak czesem kłuje z tej prawej strony i się boję po prostu czy to nie jest jakiś krwiak czy torbiel. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#229 |
|
Rozeznanie
|
Ja też dzisiaj impreza, rodzinny grill. Też z tych co zawsze coś się napiją. Na dodatek jak myślę o czymś z grilla to mam ochotę wymiotować, więc no zobaczymy
![]() My chcemy powiedzieć po prenatalnych. Na razie powiedziałam przyjaciółce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
Ja właśnie wczoraj zaczęłam 12 tydzień, ale prenatalne dopiero 31 sierpnia. Dopiero wtedy poinformujemy rodzinę. Generalnie też nie zamierzamy niewiadomo jak obwieszczać tego, jak się nadarzy okazja to i znajomych poinformujemy 😅
|
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
To trochę późno na prenatalne, je się robi w maksymalnie 13+6. Chyba, że pisząc, że zaczęłaś 12 tydzień masz na myśli, że jesteś na przykład 11+2
|
|
|
|
|
#232 |
|
Kocia i psia mama :)
|
Też właśnie dzisiaj czytałam do kiedy się robi prenatalne, bo mam wizytę u genetyka dopiero na 29 sierpnia. Tylko, że jestem w 9+5.
|
|
|
|
|
#233 |
|
Raczkowanie
|
Tak, dzisiaj mam 11+2tc i właśnie na szybko przeliczyłam to będę w sam raz 13+6 podczas prenatalnych. Umawialam się w osttanim tygodniu lipca i to był pierwszy wolny termin :O
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i kazała mi przychodzić i pytać czy któryś mi zrobi, ale znając życie pewnie nie bo jak ma 5 pacjentek a usg robią tylko od 12-13 godziny to kiedy niby?? I pewnie będę musiała gdzieś prywatnie pójść bo kurczaki nie będę przez 3 tygodnie chodzić pytać codziennie bo mam dziecko małe.Małe to okienko, godzina tylko przeznaczona na prenatalne a pacjentek wiadomo ile jest... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prenatalne badanie usg tez trwa dłużej niż zwykle i musi być przeprowadzone dokładnie wiec małe szanse ze na takie badanie miedzy pacjentkami ktoś Cię wpuści niestety :/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No chciałbym się załapać chociaż na jedno NFZ, bo to spory koszt tego usg a to x3 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I jeszcze co do prenatalnych to są 3 razy w ciąży, ale tylko dwa pierwsze są refundowane. Trzecie prenatalne i tak są płatne, dla każdego, bez względu czy ma wskazania, czy nie. Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2023-08-13 o 15:02 |
||
|
|
|
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
PAPPA nie jest w pakiecie z USG? Czy to zależy od gabinetu?
Ja dostałam info, że będzie USG i pobranie krwi Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.

zobaczyłam szkraba 11mm, bicie serca, wszystko ładnie, badania ładne (TSH lekko zawyżone do zbicia), wstępne wskazanie do cesarski, jeśli bobek będzie miał powyżej 3kg. 

)
i kazała mi przychodzić i pytać czy któryś mi zrobi, ale znając życie pewnie nie bo jak ma 5 pacjentek a usg robią tylko od 12-13 godziny to kiedy niby?? I pewnie będę musiała gdzieś prywatnie pójść bo kurczaki nie będę przez 3 tygodnie chodzić pytać codziennie bo mam dziecko małe.