![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rozstanie, rollercoaster emocjonalny
.
Edytowane przez semolinaa Czas edycji: 2023-12-20 o 03:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozstanie, rollercoaster emocjonalny
Dałaś szansę, głupio bo głupio w przypadku tego faceta, ale cóż - życie. Nic złego nie zrobiłaś. Wycofałaś się (słusznie!) widząc, że wracają złe rzeczy z poprzedniej "edycji" tej relacji. Tylko zrób sobie tą przysługę i nie wznawiaj tego kontaktu już nigdy, przenigdy. Żadnych trzecich szans i "ooo, minęły 2 lata, może się zmienił". Potraktuj ten rozdział jako trwale zamknięty, wręcz zapieczętowany.
Może przydałoby Ci się kilka spotkań z psychologiem? Bo bardzo szybko ten człowiek doprowadził Cię do wyrzutów sumienia za coś, co jest normalnym zachowaniem i Twoim świętym prawem - wycofania się z dowolnej relacji z facetem.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2023-08-17 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ten facet się nie zmienił i nie zmieni. Próbowałaś dasz szansę, a to bardzo dużo. To normalne, że czujesz się słabo - tak działa manipulator i toksyk.
---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- +1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Dzik
|
Klasyczna reakcja alkoholika/osoby uzależnionej na konkretnie postawione granice, rzekłabym. Nie, Autorko, nie jesteś najgorsza osoba na świecie tak jak chciałby ten człowiek. On po prostu nacisnął ten sam guzik co wcześniej, bo wie, ze Ciebie to zaboli.
Dalas druga szanse, bo wyglądało obiecująco - bo czasami ludzie naprawdę się zmieniają dzięki pracy nad sobą. Nie ma z definicji nic złego w dawaniu drugiej szansy, ale jeśli schemat się powtarza to można się tylko ewakuować. To zrobiłaś i to była najlepsza decyzja na świecie. On się nie zmienił i nie zmieni. I Twoja miłość go tez nie zmieni, ale to już wiesz. Teraz zadbaj o swój spokój i tak jak pisze Ellen, żadnych trzecich szans. Metoda na szara skale czyli niereagowanie na niego to dobra metoda, ale może w ogóle go zablokuj w imię własnego spokoju. Plus pomysł z poszukaniem zewnetrznego wsparcia jest ok, jeśli czujesz sama, ze tego właśnie potrzebujesz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
zgadzam się z dziewczynami, gość to straszny toksyk i manipulant. prosząc o przerwę, nie zrobiłaś nic złego, ale on odczytał to zupełnie inaczej - i nic dziwnego przy takim charakterze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez semolinaa Czas edycji: 2023-12-20 o 03:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Najważniejsze to wyciągnąć z tego wnioski i nie powtórzyć błędu. Super, że go zablokowałaś. Nie ma sensu dopuszczać do siebie tego człowieka i psuć sobie zdrowia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ty stawiasz granicę, a typ tego nie szanuje. Straszy cię, że twój następny mężczyzna się dowie jaką jesteś złą kobietą. Każe cię ciszą.
W dodatku to wyzywanie od manipulantek i najgorszych, bo śmiesz mieć wątpliwość, czy chcesz z nim być. Autorka poczytaj sobie co to takiego w psychologii projekcja, bo masz tutaj piękny przykład. Typ cię wyzywa, żeby cię zmanipulować, ale to ciebie oskarża o manipulację. ![]() Gość może i się zmieni, a może nie. Ale zmiana w jego przypadku to będzie wymagać wieloletniej pracy nad sobą z terapeutą. To, że gość jest alkoholikiem/hazardzistą i nie potrafi radzić sobie z emocjami, więc robi ci rollercoster, karze ciszą, to nie przypadek, takie rzeczy jak uzależnienie i nie radzenie sobie z emocjami idą ze sobą w parze. Gdyby umiał sobie zdrowo radzić z emocjami, to nie byłby alkoholikiem i hazardzistą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam dziewczyny za tyle cennych, mądrych i wspierajacych postów od Was. Jak widać mimo tego, że on chodzi na terapię już dłuższy czas to nie wystarczyło aby się wystarczająco zmienił. Nie potrafię funkcjonować w takiej toksynie. Jak byliśmy w poprzedniej relacji ze sobą to taki rollercoaster był na porzadku dziennym. Ba, sama w nim uczestniczyłam i to była normalność. Teraz po takim czasie czuję niepokój przechodząc znowu przez te zachowania. Zaburza to mój spokój wewnętrzny, który długo budowałam po rozstaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2023-08-18 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, jest nieciekawym typkiem. Podczas naszego spotykania się obgadał totalnie swojego ,,przyjaciela". Ocenił jego wybory, decyzje, zachowanie. Obgadał jego związek. Cieżko było tego słuchać. Zastanawiającym faktem jest to, że on w zasadzie nie ma żadnych bliskich znajomych. Jakichś kilku luźnych kumpli i rzekomo ,,przyjaciela". Nie nawiązuje z nikim bliższych relacji. On nie nawiązuje, albo ludzie z nim nie nawiązują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Autorko, jeszcze ponad miesiąc temu byłam w bardzo podobnym związku. Obecnie czuję jeszcze troszkę pustkę, bo jednak chciałabym mieć kogoś, z kim mogłabym iść przez życie. Ale przedtem obie mamy jeden cel: skupić się na sobie, samoakceptacji, by móc czuć się dobrze z samą sobą. Zaczynam się wkręcać w mindfullness, medytacje i oddychanie. Polecam te pudełkowe
![]() Wyszłam z założenia, by stać się taką osobą, by nałogowcy, życiowe ochlapusy i narcyzi nie zwracali na nas uwagi. Myślę, że warto zacząć inwestować w siebie, czerpać wiedzę na interesujące tematy i przede wszystkim osiągnąć szczęście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jesteś pewna, że on chodzi na terapię?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Tak. Chodził co tydzień na godzinną sesję, odkąd się ze sobą zaczęliśmy ponownie spotykać zmniejszył częstotliwosć na co dwa tygodnie, ponieważ uznał , że jest szczęśliwy. Zasugerowałam mu, aby kultywował cotygodniowe spotkania, ale stwierdził, że nie ma takiej potrzeby i ugadał to z psychoterapeutą. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Dzięki, na pewno się zainteresuje mindfullnes i medytacjami. Kiedyś nawet chodziłam na jogę i były tam też elementy medytacji. Bardzo mnie to wyciszało. Teraz pora postawić na siebie. Nie czuję się za dobrze psychicznie, ale jestem pewna, że to nie jest facet z którym mogłabym stworzyć zdrowy związek. Edytowane przez semolinaa Czas edycji: 2023-08-19 o 05:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Póki co czuję smutek, pustkę, złość. Dąże do obojętności wobec niego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Nie masz absolutnie czego żałować, to dorosły człowiek i jeżeli on mocno nie będzie chciał przemiany to się nie zmieni i tyle. Ty też nie zbawisz go swoją miłością i cierpliwością, najwyżej pociągnie Cię na dno ze swoimi uzależnieniami. Zawsze gdy czytam takie historie o związkach gdzie padają wyzwiska, jakieś chore oskarżenia, ciche dni, karanie milczeniem zastanawiam się, jak można to znosić i tłumaczyć miłością? Gdyby ktoś na ulicy, w pracy, nawet bliski znajomy wyskoczył z takimi tekstami jak ten facet: jaka byłaby Twoja instynktowna reakcja? Zgodziłabyś się z takim traktowaniem czy odcięła od takiej osoby? Jeśli nie pozwoliłabyś na to komuś obcemu, dlaczego miałabyś pozwalać partnerowi, bardzo bliskiej osobie która powinna być dla Ciebie wsparciem? Żeby nie było, wiem o istnieniu toksycznej miłości, ale jeśli widzisz u siebie ten mechanizm, że tłumaczyłabyś zachowanie partnera, a kogoś mniej znaczącego sprowadziłabyś do pionu za takie akcje, to chyba czas poszukać pomocy psychologa, żeby wyjść z tego kręgu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=lDX5c7rABAQ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję, na pewno obejrzę. On jest DDA, jego ojciec jest niepijącym (już) alkoholikiem, który w dzieciństwie urządził rodzinie piekło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety, relacja z osobami DDA to ciężka sprawa. O ile nie są to osoby na dość zaawansowanym etapie terapii i samoświadomości, to ciężko z nimi mieć normalną relację romantyczną, przynajmniej z mojego doświadczenia. Natomiast niepokojące jest, że siedziałaś kilka lat w związku z takim osobnikiem i ignorowałaś czerwone flagi. Większość dziewczyn od nich ucieka bardzo szybko, bo ich zachowanie jest zwyczajnie zbyt dziwne i można by to ująć jako niestandardowe/odpychające. Ja też się kiedyś spotykałam z taką osobą, ale po 2 czy 3 spotkaniach stwierdziłam, że jest zbyt dziwny i że coś mi tu bardzo mocno nie gra. Wtedy nie wiedziałam nawet, że jest DDA, dowiedziałam się tego parę miesięcy później. Dlatego popieram, że powinnaś iść na terapie, ten twój związek trwał o wiele za długo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dziś go przypadkiem spotkałam. Na chwilę mnie zaczepił. Powiedział, że czuje się zraniony, że tak nagle się z tego wycofałam, bez żadnych rozmów większych, tylko sama podjęłam decyzję. Nie przeprosił mnie za ostatniego smsa,w którym zmieszał mnie z błotem. Kiedy powiedziałam, że miałam prawo czuć się pogubiona i potrzebować czasu na przemyślenia to dalej uparcie twierdzi, że potraktowałam go jak śmiecia i czuje się zraniony, a on tak się starał. Jak grochem o ścianę. Proponował spotkanie po południu aby spokojnie porozmawiać, ja twardo postawiłam sprawę- spotkamy się tylko na wspólnej terapii. Nie zdecydował się, rzekł powodzenia i poszedł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Chciałam sprawdzić jego reakcje na wspólną terapię. Czy w ogóle będzie ją brał pod uwagę. Zaproponował spotkanie, bo pewnie myślał, że się spotkamy i znowu mnie w to wciągnie i będzie po staremu. Ale o terapii nie chciał słyszeć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Podpisuję się pod tym co napisała Ellen. Co będzie, gdyby on za jakiś czas stwierdził, że jednak zgadza się na terapię? Po czym przez chwilę może być ok i wszystko wróci do normy. On już raz sygnalizował chęć poprawy i zawiódł Cię po całości, to już powinien być jasny sygnał żeby odciąć się od niego raz na zawsze i unikać wszelkich spotkań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.