![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dziwna reakcja partnera - co o tym myśleć?
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654757]Facet Autorki wie że ona planuje zakup mieszkania ..... Ale czy oni o tym rozmawiali? Czy planowali to wspolnie? Może facet chce się pospotykac, miło spędzić czas, zobaczyc co z tego wyniknie, a nie czuć sie odpowiedzialnym za przeprowadzkę jego dziewczyny z córka, przecież to cakowita zmiana życia dla Autorki.[/QUOTE]Ale co tu jest do planowania wspólnie? Związek się rozwija, etap mieszkania razem jeszcze przed nimi, teraz to są jej decyzje - dla niej i córki. A jeśli powodem zmiany tak naprawdę jest poznanie faceta i chęć bycia jak najbliżej a nie rzeczywiste potrzeby/pragnienia to pogratulować takiego podejścia mając 40+.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654763]Jak dla mnie to facet pasożytuje na Autorce. U rodziców ma zagracony pokoik więc miło spędzać czas w znacznie większym mieszkaniu. Pewnie jest traktowany jak gość a nie jak domownik więc same plusy.[/QUOTE]
Czy ktoś Autorkę do tego zmusza? Przecież im obojgu jest komfortowo spędzać czas u niej i widać tyle dni/nocy w tygodniu chcą. Jeżeli ona w wieku 40 lat nie ma swojego rozumu, to już sorry Batory. Chyba widzi ile i czy na te jego wizyty wydaje i czy facet daje coś od siebie. Tylko, że rewanżem za to nie musi być x miesięcy mieszkania potem u niego.
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654731]Ja to rozumiem, natomiast ladnie ta cała sytuacja pokazuje charakter faceta. Miło mu się korzysta z mieszkania Autorki ale sam niechętnie da coś od siebie.[/quote]
co innego jest u kogoś pomieszkiwać nadal mając swój kąt. człowiek się czuje bezpieczniej wtedy. analogicznie byłoby oczekiwać, że już w nowym mieszkaniu autorka będzie mogła pomieszkiwać u niego. Cytat:
a przecież nie chodzi o to, że ona dach nad głową straciła, jest w trudnej sytuacji i potrzebuje pomocy. nie, ona chce mieć wygodniej i to jest spoko, ale jak facet oponuje bo też chce mieć wygodniej to już jest niedojrzały i nie patrzy na ich związek poważnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ona zna jego rodzinę i przyjaciół więc może mu bruździc po ewentualnym rozstaniu, właśnie opowiadając że dla niego się przeprowadziła a on ja rzucił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654778]Jasne, a ile wątków na wizażu o dziewczynach które się przeprowadziły za chłopakiem gdzieś tam a potem lipa. I płacze.
Ona zna jego rodzinę i przyjaciół więc może mu bruździc po ewentualnym rozstaniu, właśnie opowiadając że dla niego się przeprowadziła a on ja rzucił.[/QUOTE] ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654778]Jasne, a ile wątków na wizażu o dziewczynach które się przeprowadziły za chłopakiem gdzieś tam a potem lipa. I płacze.
Ona zna jego rodzinę i przyjaciół więc może mu bruździc po ewentualnym rozstaniu, właśnie opowiadając że dla niego się przeprowadziła a on ja rzucił.[/QUOTE] Znowu: czy on jej każe się do tego "jego" miasta przeprowadzać? Czy ona planuje przeprowadzkę do tego miasta tylko z jego powodu? Bez poważnej rozmowy z nim? Jeżeli tak, to cóż - świadczy to o niej, nie nim. Próbujesz włożyć na barki faceta odpowiedzialność, której on nie ponosi.
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że jakoś niechcący wyszło tak, że autorka z córką chce u niego zamieszkać pod pretekstem zmiany w swoim życiu, która niby nie jest z nim związana. Poza tym, jak ten remont mieszkania będzie trwał 3 miesiące, to gdzie w tym czasie ta dziewczyna będzie się uczyć, odrabiać zadanie, pisać wypracowania? W salonie z aneksem, między grającym tv, a tłuczonym kotletem? I czy ta córka w ogóle wie, że miałaby zamieszkać u tego faceta bez własnego kąta? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654763]Jak dla mnie to facet pasożytuje na Autorce. U rodziców ma zagracony pokoik więc miło spędzać czas w znacznie większym mieszkaniu. Pewnie jest traktowany jak gość a nie jak domownik więc same plusy.[/QUOTE]
Dla mnie nie pasożytuje skoro robi swoje. Natomiast to już jej wybór że związała się z człowiekiem który teraz mieszka z rodzicami. Ja bym takiego faceta do swojego mieszkania wpuściła bo by mi się nie chciało spotykać w pokoiku z rodzicami za ścianą. Chociaż to też nie problem, bardziej chodzi o to, że jego rodzice przyzwyczajeni są do swojego komfortu. Mówiąc gościna zakładam że masz na myśli rachunki. Wg mnie to nie ten etap by przeżywać że ona trochę dołoży do wody i prądu. Szybko licząc to wychodzi jakieś do 20% całości więc do 200 zł msc (sporo mniej, odruchowo niesłusznie wliczyłam czynsz). Zawsze może powiedzieć by coś jej kupił chociaż wg mnie wytykanie komuś 1,5 tyś po 8 mscach związku trąci dziadowaniem. ![]() ![]() Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2023-08-24 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Ona zna jego rodzinę i przyjaciół więc może mu bruździc po ewentualnym rozstaniu, właśnie opowiadając że dla niego się przeprowadziła a on ja rzucił.[/QUOTE] Dlatego ja zakładam że po 40 człowiek ma już trochę więcej ogarnięcia i nie rzuca wszystkiego na hurra dla/pod faceta. I tak samo na hurra nie bierze się partnerki a raczej 2 osób do siebie na kwadrat jak z góry się wie, że to człowiekowi nie pasuje. ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeżeli córka jest klasie maturalnej, niech zda maturę i jeżeli pójdzie na studia problem "pomieszkiwania" sam się rozwiąże. Jeżeli jest młodsza, wstrzymałabym się z zakupem nieruchomości do czasu bardziej formalnych zobowiązań że strony faceta. ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
Autorka głupio robi chcąc przeprowadzic się z powodu 8 miesięcznego związku. Bez formalnych zobowiązań że strony faceta. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654812]
(...) Nie trzeba być za coś odpowiedzialnym żeby mieć opinie zepsuta. (...) [/QUOTE] Opinię zepsutą niby czym? Nikt mający chociaż szczyptę zdrowego rozsądku nie posądzałby faceta o to, że związek się rozpadł, a kobiecie zostało jej własne mieszkanie akurat w mieście, w którym mieszka. Gdyby ona zaczęła używać takich argumentów jako zarzutów wobec faceta, to ludzie ją uznaliby za niespełna rozumu. Zresztą, nie rozumiem na co to jest argument. I po co.
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Jakbym czytała o mojej teściowej. Ta kierowniczka też zawsze miała (pewnie dalej ma, ale nie wiem, nie utrzymuję z nią już żadnego kontaktu) 'świetne' pomysły żeby sobie (wyłącznie - rzecz jasna) zrobić dobrze, a potem zdziwko, że świat nie skacze z radości na te jej genialne pomysły.
Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2023-08-24 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89654812]Też tak tę sytuację postrzegam
![]() Jeżeli córka jest klasie maturalnej, niech zda maturę i jeżeli pójdzie na studia problem "pomieszkiwania" sam się rozwiąże. Jeżeli jest młodsza, wstrzymałabym się z zakupem nieruchomości do czasu bardziej formalnych zobowiązań że strony faceta. ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Nie trzeba być za coś odpowiedzialnym żeby mieć opinie zepsuta. Autorka głupio robi chcąc przeprowadzic się z powodu 8 miesięcznego związku. Bez formalnych zobowiązań że strony faceta.[/QUOTE] Tylko że on jej o to nie poprosił. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Mam mieszane uczucia, ale chyba najbardziej mnie dziwi, że Twoja córka nie ma nic przeciwko.
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ludzie na ogół nie wiedzą na co się piszą w takich sytuacjach. Co dopiero młoda dziewczyna. Pytanie też, czy matka z nią również rozmawia tak, jak z partnerem...
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89654865]córka jeszcze nic nie wie o tym genialnym pomyśle[/QUOTE]O kurcze, to w szoku jestem. Chociaż to też może świadczyć o tym, że Autorka się wcale tak pewnie z tym pomysłem nie czuje.
Jakkolwiek, pomijając wszystko, to chyba by musiało wyglądać tak, że młodej oddadzą sypialnię, a sami będą spać w salonie, a nie na odwrót. Tak sobie myślę. Jakby to była sytuacja, że tracą dach nad głową (Autorka i córka), że jakieś problemy finansowe, to faktycznie można by się zastanawiać co z facetem nie tak. A tu autorka chce wieszać psy na gościu, który myśli logicznie. Ale alternatyw brak i tu chyba chodzi o brak wspólnych planów w ogóle. Może Autorka podskórnie czuje, że jemu jest wygodnie tak jak jest i nie spieszy mu się z deklaracjami i z jakiegoś powodu nie czuje się w tej relacji wystarczająco ważna. Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Ja też rozumiem faceta obawy. To tylko 8 miesięcy związku, w tym wieku ludzie są już raczej ostrożni. A on nie kupuje dużej willi tylko ciasne mieszkanko, trudno mówić o komfortowych warunkach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-12-10 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
powiem tak :
- nie przemyslalas tego tylko strzelilas - najpierw powinnas myslec o corce. nawet jesli powie OK to NIGDY nie skazuj jej na spanie na kanapie u faceta matki. po prostu nie rob tego dziecku bo to straszny pomysl -mozesz sprzedac mieszkanie ale ustalic ze wyprowadzisz sie po czasie. np moi sasiedzi tak zrobili- sprzedali dom, a jeszcze nie kupili nowego i nadal mieszkaja w starym. - co do faceta to nie musi oznaczac ze on nie chce sie angazowac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Bo może faktycznie się okazać, że więcej sensu ma to mieszkanie na Filipinach, jak córka wyfrunie na studia. Bardzo mnie dziwi, że przez rok nie ustaliliście, w jakim celu się spotykacie ![]() Na razie to nie jesteś chora, ani bezrobotna, tylko zastrzeliłaś go propozycją z kosmosu. ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Autorka pisała, że teraz wynajmuje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Ja go trochę rozumiem, bardzo lubię moja własna przestrzeń. Nie chciałabym dzielić małego mieszkania z dwójką osoba, szczególnie z dzieckiem partnera. Czułabym się bardzo niekomfortowo, i on zapewne czuje się tak samo. Jesteście razem jedynie 8 miesięcy, jak dla mnie to dobrze się zachował, że jest szczery i nie zgadza się na coś na co nie ma ochoty. Pomyśl jakby się to skończyło gdybyś się wprowadziła ze swoim dzieckiem, i po czasie kazałby wam się wyprowadzić? Nie każdy ma ochotę bawić się w rodzinę, i według mnie nie powinnaś od niego oczekiwać że przygarnie i Ciebie i Twoją córkę.
Sent from my Pixel 7 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z jego punktu widzenia to chyba bardziej desperacko wyglądała ta próba wprowadzenia się do niego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez TheSunTheMoonTheStars Czas edycji: 2023-11-16 o 04:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Trochę żenująca jest dla mnie ta presja żeby razem mieszkać, od razu planować przyszłość itd. Czy ludzie nie mogą się po prostu normalnie poznać, zobaczyć czy się dogadują, a dopiero później rozmawiać o wspólnym mieszkaniu? Oni są razem dopiero 8 miesięcy! Serio, nie widzę aż takiej presji w UK, ludzie są razem wiele lat i często mieszkają osobno, nikt nie mówi, że nie traktują się na serio bo nie chcą razem mieszkać. Bez przesady. Moi znajomi są po ślubie i mieszkają osobno - on w Londynie, ona w Edynburgu. I żyje im się super.
Sent from my Pixel 7 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.