|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
Cytat:
Jednak dalej uważam że takie coś dość mocno by usprawniło służbę zdrowia. Jednak nie ma na to szans żeby ministerstwo zdrowia to zrobilo, a prywatne gdyby chciały to by poszły w obecnie dostępne możliwości. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 06:15 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89661296]Popatrz na narracje - niezależnie od obowiazujacych przepisów to pieszy musi uważać. Nie ma wniosku, ze trzeba lepiej szkolić kierowców, tylko pieszy, który ma dużo do stracenia, ma uważać. Nawet jak pieszy przemieszcza sie zgodnie z przepisami. Durna baba nie rozejrzała się, tylko bezczelnie na zielonym świetle przechodziła. No sama sobie winna, biedne dziecko prawie zabila (ironia). ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Moja kosmetyczka i fizjo mają. ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Bo jak zapomnę to moge się umówić, a dwa dni wcześniej to większe prawdopodobieństwo że tego nie zrobię.[/QUOTE]Kierowca podczas jazdy powinien stosować zasadę ograniczonego zaufania. Tak samo powinien zachowywać się pieszy. Zawsze moze się okazać że kierowca samochodu zeslabnie, że mu hamulec strzeli albo że będzie awaria sygnalizacji i on też będzie miał zielone. Ja mam tyle zaufania do ludzi że nawet na jednokierunkowej patrzę w dwie strony. Myślę że kierowcy są teraz dużo bardziej ostrożni i uważni na pasach. Za to piesi mam wrażenie że za to coraz mniej. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4804 |
|
Zakorzenienie
|
Próbowałam czytać komentarze pod filmem z "potrącenia" tej kobiety z dzieckiem. Nie dałam rady. Ludzie to jednak debile.
Też patrzę w obie strony na jednokierunkowych
|
|
|
|
|
#4805 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 Czas edycji: 2023-09-02 o 12:36 |
|
|
|
|
|
#4806 |
|
Wtajemniczenie
|
Ejdżyzm to ejdżyzm. Niektórzy starsią są bardziej sprawni niż młodsi. Także jak chce się reglamentować komuś możliwość korzystania z dróg jako kierowca to chyba wszystkim. Niech i 30-40latkowi refleks wychodzi jak należy. To tak czysto hipotetycznie, nie czuje się dalej przekonana żeby jechać po grupie emerytów. Nie wiem ja mam szczerą nadzieję że na starsze lata zachowam sprawność i jak będzie opcja będę jeździć. Nie czułabym się komfortowo wobec konieczności udowadniania komuś że mogę robić dobrze coś jak inni tylko dlatego że wymysla sztuczne etykietki. Prawda jest taka że jak ktoś się czuje za słaby na drogę to nie pojedzie, tak jak nie wszyscy ludzie w ogóle robią to prawko. Jak ktoś jest nieodpowiedzialny to i po pijaku i tego typu akcjach za kółko wsiądzie. Nie jest znana historia dziennikarza prezentera który lata całe jeździł bez prawka mu zabrali? Nie pierwszy zresztą raz? Ja tego nie pojmuję, jeszcze zeby gościa nie bylo stać na zrobienie kursu po ewentualnym oblanym egzaminie za punkty. (Bo jak oblejesz jeden termin takiego egzaminu to jest obowiązek powtórzyć kurs, a po powtórzeniu kursu znowu jak wszyscy możesz sobie podchodzić do skutku. Wiąże się to z kasa oczywiście ale nie sądzę by kilka tyś za kurs i potem po 200 zł za egzamin od pewnego pułapu finansowego jest jakąś przeszkodą). To że okularnicy robią badania co jakiś czas to wg mnie też słabe. A kto zmusi osobę z wadą wzroku do jeżdżenia w soczewkach i okularach jak powie sobie, że nie ma ochoty. Rozumiem w chwili wydawania określic czy taka osoba się nadaje, w dalszej kolejności to już człowiek sam powinien wiedzieć czy wada pogorszyła mu się na tyle, że nie może jeździć.
|
|
|
|
|
#4807 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
️Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89661806]Ja tam będę obstawać przy tym, że każdy powinien przechodzić badania, nie tylko starsi, nie tylko z wadą wzroku. Wzrok może się pogorszyć z różnych przyczyn na każdym etapie życia. Muszę przechodzić badania, bo noszę okulary. W okularach widzę bardzo dobrze. Niektórzy mało co widzą, bo mają choroby, w których okulary już nie poprawiają widzenia, a badań nie muszą przechodzić, bo w chwili robienia prawa jazdy te 15 lat temu nie mieli żadnej wady wzroku. Niesprawiedliwe. Ja założę okulary albo soczewki i jestem w pełni sprawna, a badania muszę uaktualniać, inni jeżdżą po omacku, ale prawo jazdy mają dożywotnie.
️[/QUOTE] Rozumiem Twój punkt widzenia. Generalnie prawo do jazdy samochodem może jednak nie powinno być przyznawane dożywotnio, a jednak aktualizowane co dekadę, czy chociażby 15 lat.
|
|
#4809 |
|
Dzik
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89661806]Ja tam będę obstawać przy tym, że każdy powinien przechodzić badania, nie tylko starsi, nie tylko z wadą wzroku. Wzrok może się pogorszyć z różnych przyczyn na każdym etapie życia. Muszę przechodzić badania, bo noszę okulary. W okularach widzę bardzo dobrze. Niektórzy mało co widzą, bo mają choroby, w których okulary już nie poprawiają widzenia, a badań nie muszą przechodzić, bo w chwili robienia prawa jazdy te 15 lat temu nie mieli żadnej wady wzroku. Niesprawiedliwe. Ja założę okulary albo soczewki i jestem w pełni sprawna, a badania muszę uaktualniać, inni jeżdżą po omacku, ale prawo jazdy mają dożywotnie.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Zgadzam się w całej rozciągłości, to w zasadzie żadne zaskoczenie, ze stan zdrowia to nie jest jakiś konstans. Tez mam regularne badania, bo wzrok i jestem mega zadowolona - częstsze kontrole sprawiły lepsze dobranie soczewek/okularów a co za tym idzie poprawę funkcjonowania i mniej bólów głowy. A czy przypadkiem w Polsce nie miały się skończyć prawa jazdy bezterminowe? Ja nb miałam właśnie takie, ale po zmianie na norweskie nie ma tego eldorado - i dobrze.
|
|
|
|
|
#4810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja często jeżdżę ze słuchawkami w uszach ale zawsze mam tak włączona głośność ze słyszę co się dzieje dookoła. Głównie słucham książek i podcastów. Nie sadzilam ze zachowuje się idiotycznie (łagodnie powiedziane) 🤷🏻☠♀️ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4811 |
|
Wtajemniczenie
|
Po prostu nie jestem za tym żeby wprowadzać kolejne obostrzenia bo to po prostu niezbyt działa. Już i tak teraz jest tak, że w sumie większość ludzi boi się zdawania tego prawka jak przysłowiowy diabeł święconej wody. Nawet nie chce mi się przyglądać jak aktualnie wyglądają te mądre testy na ezgamin i ich kuriozolane kto ma pierwszeństwo, tramwaj, statek kosmiczny czy śpiulkolot.
Także nie uśmiecha się pomysł kolejnego wchrzaniania się czy się nadajesz. A kto sprawdza pieszych? Pieszy może włazić sobie gdzie mu się żywnie podoba i jakoś nikt go na badanie czy umie chodzić po pasach i to jeszcze żeby płacił sobie za to nie wysyła. Jest uczestnikiem ruchu, elo. Natomiast czepianie się emerytów. Bo emerytów. Jak to się ma do nastolatków i 20parolatów którzy szaleją. Oraz wszystkich co już trochę jeżdżą i oczywiście: ''jeżdżę szybko ale bezpiecznie''. (Chyba w d. za przeproszeniem tak się da. )Nawet tu w tym wątku jest: och jakie to jest zagrożenie jak ktoś jedzie wolno. Bo na autostradzie. Poważnie? Że ekhm wpieniające rozumiem, ale to jest takie groźne że ktoś cię zmusi do jazdy 50 a nie 100? Albo 80 a nie 140? Wolne żarty. Nieważne z jaką prędkością ciśniesz na autostradzie, twoim obowiązkiem jest widzieć na jakąś sensowną odległość pojazdy z przodu i jak masz coś przed sobą to nóżka z gazu.Generalnie dla ''sprawiedliwości'' powinni przechodzić takie testy w kółko i wszyscy i może znalazłyby się narzędzia żeby też wykluczyć tych właśnie niekoniecznie leciwych za to szybkich bezpiecznisiów i innych amatorów nocnych rajdów po mieście. (Ale to już moim zdaniem byłoby grube). I dlatego mi to się wydaje jakby średnio fair.
|
|
|
|
|
#4812 | |
|
Dzik
|
Cytat:
Ps. mogę zaproponować nieodpowiedzialne zamiast idiotyczne. Edytowane przez magbeth Czas edycji: 2023-09-02 o 19:48 |
|
|
|
|
|
#4813 | |
|
Wtajemniczenie
|
ď¸Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Chyba do 2030 mają być bezterminowe. Ale potem pewnie będzie aktualizacja zdjęć co dziesięc lat jak przy dowodach + te testy dla leciwych. Chyba że w ogóle zrobią obowiązkowe przy wymianie dla wszystkich. Kto wie zresztą może być że jak będziemy 60+ si będzie na takim etapie że wsiądzie człowiek do auta a auto mu powie ''przykro mi zdzisiu, mym skanerem w lusterku wstecznym widzę, że nie dowidzisz, nie odpalam stacyjki i dymaj na metro''. Albo w ogóle si zabierze przyjemność prowadzenia pojazduvtyk co lubią i zostanie tylko bycie pasażerem jak to było w Parku Jurajskim. ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4814 |
|
Konto usunięte
|
Ja zdawałam kilka lat po 18, to mam już terminowe. Potem potrzebne są badania lekarskie.
|
|
|
|
|
#4815 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez kasia2209 Czas edycji: 2023-09-02 o 21:37 |
|
|
|
|
#4816 |
|
Konto usunięte
|
️Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dokładnie tak. I szczerze mówiąc to dla mnie jako osoby ze sporą wadą wzroku nie ma opcji, żeby wsiąść za kierownicę bez korekcji, bo tak to nawet do auta nie trafię, adnotacja w prawku mi niepotrzebna. Enviado desde mi SM-A705FN mediante Tapatalk |
|
|
|
|
#4817 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
|
|
|
#4818 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4819 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przyznaję bez bicia, że raz nie zauważyłam i jechałam drogą osiedlową pod prąd.
No jesteśmy ludźmi, miałam ciężki dzień, szukałam adresu w nowej okolicy, nawigacja powiedziała "skręć w prawo" i skręciłam.
|
|
#4820 | |
|
Dzik
|
Cytat:
Po prostu widzę spora różnice pomiędzy dźwiękiem z zewnątrz bądź z głośnika a bezpośrednio w uchu - odleglosc od źródła decybeli ma duże znaczenie. Ford badal wpływ słuchawek na funkcje poznawcze, jak znajdę ten artykuł to wrzucę. |
|
|
|
|
|
#4821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem tego bólu tyłka o egzaminy na prawko. Moim zdaniem są odpowiednie. W końcu mówimy o oddaniu w twoje ręce parutonowej maszyny poruszającej się o względnie dużych prędkościach. To nie jest sprawdzian z przyry z rzek świata.
|
|
|
#4822 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I tak przy okazji "zwykly" samochód nie waży nawet 1.5 t ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2023-09-02 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#4823 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89662047]Jaka "nawigacja" wysłała cie pod prąd
![]() [/QUOTE] Google Maps. Czasem się zdarza, że każe robić coś nielegalnego, jeśli zakaz jest świeży, albo dużo kierowców go łamie. EDIT. Najczęściej np. każe zawrócić, gdzie jestem na lewoskręcie z nakazem jazdy w lewo. Podejrzewam, że wynika to z faktu, że wielu kierowców ma w pompie nakaz i sobie po prostu zawracają, więc Google myśli, że można.
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2023-09-02 o 23:15 |
|
|
|
|
#4824 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4825 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4826 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4827 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4828 |
|
Zakorzenienie
|
Często używam google maps jak gdzieś idę i ostatnio zawsze prowadzi mnie tak jakbym jechała samochodem, co jest wkurzające.
|
|
|
|
|
#4829 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4830 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89662067]A zmieniłaś na tryb pieszy?
Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Tak. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.

️

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
- i dobrze.

Że ekhm wpieniające rozumiem, ale to jest takie groźne że ktoś cię zmusi do jazdy 50 a nie 100? Albo 80 a nie 140? Wolne żarty.