Marcowe Mamy 2024 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-09-02, 20:58   #421
aleksandra_nie_ola
Raczkowanie

Dot.: Marcowe Mamy 2024

Cytat:
Napisane przez Gumisiowy Pokaż wiadomość
Lepiej jak najwcześniej, bardzo dokuczliwa infekcja?

Fajnie nowiutki wózek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Ja się cieszyłam, że już mi lepiej a znowu mnie nudności złapały, kiedy to minie w końcu.

Nie jest bardzo dokuczliwa, jak się uprę to może coś czuję, ale bardziej niepokoi mnie kolor wydzieliny. Umówiłam na jutro konsultację telefoniczną z ginem, może mi co poradzi.
aleksandra_nie_ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 08:06   #422
ardnaS91
Przyczajenie

Cześć. Jestem tu nowa. Jestem w 11tc, witam wszystkie bardzo serdecznie 😁
ardnaS91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 10:29   #423
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aleksandra_nie_ola Pokaż wiadomość
Nie jest bardzo dokuczliwa, jak się uprę to może coś czuję, ale bardziej niepokoi mnie kolor wydzieliny. Umówiłam na jutro konsultację telefoniczną z ginem, może mi co poradzi.
Kiedyś czytałam, że z takich naturalnych metod to jogurt naturalny ma probiotyki i żeby troszkę nałożyć na wkładkę. Ale ja nie stosowałam, na pewno nie zaszkodzi ale czy może pomóc to nie wiem, albo nasiadówki w rumianku. Może poczytaj coś w Googlach do czasu wizyty żeby tylko ulgę przyniosło, ale jak nie jest mocno dokuczliwa to poczekaj.

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Cytat:
Napisane przez ardnaS91 Pokaż wiadomość
Cześć. Jestem tu nowa. Jestem w 11tc, witam wszystkie bardzo serdecznie
O jak miło, że ktoś z podobnym terminem się jeszcze znalazł. Ja też w 11 tygodniu a dokładnie 10 + 3 obecnie.
Powiedz coś o sobie, która ciąża, ile masz lat?

Edytowane przez Gumisiowy
Czas edycji: 2023-09-03 o 10:31
Gumisiowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 10:40   #424
ardnaS91
Przyczajenie

Mam 32 lata, to moja pierwsza ciąża ❤️ do tej pory miałam problemy z zajściem w ciążę, a teraz jak już zaszłam, mam obawy czy wszystko w porządku..
Stary 2023-09-03, 10:49   #425
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Mam 32 lata, to moja pierwsza ciąża ️ do tej pory miałam problemy z zajściem w ciążę, a teraz jak już zaszłam, mam obawy czy wszystko w porządku..
Obawy ciągle będą, ja też często się zastanawiam czy u mnie tam jest ok bo objawy mam inne niż w pierwszej ciąży i ogólnie całkiem dobrze ją znoszę niż tę pierwszą. A jak się czujesz? Zaraz prenatalne pewnie będziesz robić?

Stary 2023-09-03, 11:04   #426
ardnaS91
Przyczajenie

Prenatalne mam 18.09. Czuję się bardzo dobrze, żadnych objawów, może tylko delikatny ból piersi i podbrzusza.
Stary 2023-09-03, 11:10   #427
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Prenatalne mam 18.09. Czuję się bardzo dobrze, żadnych objawów, może tylko delikatny ból piersi i podbrzusza.
To tak jak ja, też ten sam termin

Mnie czasem brzuch boli jak na okres ale to trwa 2 minuty i mija, macica się rozciąga.. Apetyt trochę słabszy. Ja z rana mam jeszcze płaski brzuch ale na wieczór mi się robi jakbym się porządnie objadła. Mówiłaś już komuś o nowinie?
My niby czekamy do prenatalnych ale chyba dopiero w październiku powiemy przy okazji odwiedzin.

Ale dobrze, że się ochłodziło, to taka ulga dla mnie, upały i nudności to nie było dobre combo.

Stary 2023-09-03, 13:02   #428
ardnaS91
Przyczajenie

Tak, u nas najbliżsi już wiedzą 😁 to teraz czekamy razem do 18ego😅🙈🙈🙈
Stary 2023-09-03, 13:11   #429
wredna_loszka
Rozeznanie

Macie jakąś radę, jak nie oszaleć dzień przed prenatalnymi lub w dniu badania? Ja mam 11ego i jak o tym myślę, to mam kamień w żołądku ze stresu

wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 13:27   #430
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wredna_loszka Pokaż wiadomość
Macie jakąś radę, jak nie oszaleć dzień przed prenatalnymi lub w dniu badania? Ja mam 11ego i jak o tym myślę, to mam kamień w żołądku ze stresu

Jak najintensywniej spędź ten dzień. Najlepiej zmuś się do jakiegoś spotkania towarzyskiego i intensywnie przeżyj dzień żeby paść na łóżko i przespać noc a w ciągu dnia nie mieć czasu na rozmyślania i zamartwianie się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_Melodia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 13:31   #431
Gumisiowy
Rozeznanie

Potwierdzam, a wizyta rano czy po południu?

W ogóle dziewczyny chodzicie prywatnie czy na NFZ?

Stary 2023-09-03, 13:36   #432
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:

Ja mam jutro USG i w sumie prawie o tym nie myślę ale to chyba ze względu na natlok obowiązków.
I animatora w postaci ciągle gadającego czterolatka.
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 13:39   #433
Marysiapew
Raczkowanie

Robicie badania krwi przed prenatalnymi?

Marysiapew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 14:15   #434
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marysiapew Pokaż wiadomość

Chodzi Ci o test Pappa? Wg mnie jest bardzo ważny i prenatalne bez niego nie są wystarczająco czułe, więc warto
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 14:46   #435
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:

Chodzę i tak, i tak. Tzn zacznę na NFZ bo pierwsza wizytę mam w połowie października takie chore terminy są w przychodni przyszpitalnej w szpitalu w którym chyba będę rodzic.

Co do krwi i usg to miałam ją pobieraną w dniu badania. Potwierdzam że to bardzo ważne bo nawet będąc po nifty wykrywa sporo ponad zakres wychwytywania nipt - budowę serca, przepływy, do tego budowę łożyska i pępowinę sprawdza. Przewiduje tez ryzyko wcześniejszego porodu i stanu przedrzucawkowego.

Stary 2023-09-03, 16:05   #436
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:

Obowiązkowo 🙂

Ja chodzę prywatnie bo nie chcę się stresować terminami.
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 17:08   #437
wredna_loszka
Rozeznanie

Lekarz prowadzący jest prywatny.

Prywatnie chciałam zrobić prenetalne u takiego innego lekarza, który akurat jest specem w prenatalnych, wadach płodow i rozwija hospicja perinatalne itp. Ale oddzwonił do mnie, że może mi zrobić je za darmo na NFZ w szpitalu w którym pracuje i mają aktualnie taki program. Tydzień wcześniej miałam zrobić w szpitalu papp-a, ale z racji urlopu i strachu że nie będą gotowe wyniki, zrobiłam papp-a prywatnie.

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Jakby ktoś był ze Śląska to mogę polecić

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:

Wizyta najgorzej bo o 15 czyli dużo czasu przed żeby się stresować a dodam że ja jestem okropna panikarą 🤡

Stary 2023-09-03, 17:50   #438
Gumisiowy
Rozeznanie

Ja właśnie chodzę na NFZ, terminy normalnie były, a też się stresowałam, że nie zdążę na pierwszą wizytę. No i spoko, że są rano ja akurat lubię, rano załatwię co trzeba i się już nie stresuję. Na pierwsze prenatalne się załapałam na NFZ ale pewnie 2 i 3 zrobię już prywatnie, bo akurat usg jest w innym gabinecie, w innych dniach i terminy już wszystkie zajęte, trzeba przychodzić ewentualnie codziennie i pytać, a kto ma czas codziennie się pytam... 🤷🏼☠♀️

A ile u was pappa kosztuje?
U mnie 500 zł razem z usg, ale to trochę sporo jako jeden wydatek na raz dla mnie.

Stary 2023-09-03, 18:30   #439
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Ja właśnie chodzę na NFZ, terminy normalnie były, a też się stresowałam, że nie zdążę na pierwszą wizytę. No i spoko, że są rano ja akurat lubię, rano załatwię co trzeba i się już nie stresuję. Na pierwsze prenatalne się załapałam na NFZ ale pewnie 2 i 3 zrobię już prywatnie, bo akurat usg jest w innym gabinecie, w innych dniach i terminy już wszystkie zajęte, trzeba przychodzić ewentualnie codziennie i pytać, a kto ma czas codziennie się pytam... 🤷🏼♀️

A ile u was pappa kosztuje?
U mnie 500 zł razem z usg, ale to trochę sporo jako jeden wydatek na raz dla mnie.

USG w moim mieście wszędzie 300-350 zł.
Razem z pappa wychodzi łącznie 500-550 zł.
Mnie się udało zrobić papp-a w synevo, kupiłam online i było -10% taniej plus kupon rabatowy znaleziony w necie i zapłaciłam 147 zł zawsze to trochę taniej

A za wizytę u swojego lekarza płacę 350 zł Ale jak pytałam się koleżanek to też płacą podobnie, w sensie wizyta+USG od 270-350

Stary 2023-09-03, 19:40   #440
visionAM
Zakorzenienie

Ja chodzę prywatnie i płacę 350zł za wizytę z USG. Ale równolegle chodzę też do Luxmedu, tam robię wszystkie badania i też mam kartę ciąży, więc chociaż część rzeczy mam za free.

USG z Pappa miałam refundowane przez NFZ z racji wieku (35 lat, program badań prenatalnych), ale w Warszawie to tak minimum 600zł trzeba za to zapłacić. Ja jednak wychodzę z założenia, że to jedno z ważniejszych badań w ciąży i warto zainwestować. Sama też robiłam płatne NIFTY, bo tak się bałam chorób genetycznych. Teraz na USG połówkowe pod koniec września idę 2 razy. Raz na NFZ w ramach refundacji do mojej doktor prowadzącej, bo jej klinika współpracuje z NFZ i można u niej robić te badania w refundacji. Drugi raz idę do innej lekarki, która robi super filmiki i zdjęcia 4D Więc zobaczymy jak to będzie, ale to zapewne moja ostatnia ciąża w życiu i jakoś nie mam oporów przed wydawaniem pieniędzy na takie rzeczy.

Poza tym powiem Wam, że jestem przeziębiona. Spływa mi po gardle, strasznie drapie, nic mi na to nie pomaga. Dzisiaj doszedł kaszel i swędzenie jednego ucha, ale nie mam ani gorączki, ani kataru, więc w sumie żadnych podstaw do antybiotyku nie ma i muszę się jakoś przemęczyć biorąc witaminę C i pijąc herbatki z miodem i imbirem. Ciężko się funkcjonuje bez większości leków.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2023-09-03 o 19:47
Stary 2023-09-03, 19:48   #441
Marysiapew
Raczkowanie

U mnie samo USG prenatalne to koszt 500 zł plus do tego test Pappa 250 zł …. Czytając ile kosztuje u Was jestem przerażona

Marysiapew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 19:48   #442
motyczkam
Raczkowanie

U mnie wizyta u gin 230zl bez usg. Do tego usg 180zł. Usg +pappa 590zł
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 19:52   #443
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ja chodzę prywatnie i płacę 350zł za wizytę z USG. Ale równolegle chodzę też do Luxmedu, tam robię wszystkie badania i też mam kartę ciąży, więc chociaż część rzeczy mam za free.

USG z Pappa miałam refundowane przez NFZ z racji wieku (35 lat, program badań prenatalnych), ale w Warszawie to tak minimum 600zł trzeba za to zapłacić. Ja jednak wychodzę z założenia, że to jedno z ważniejszych badań w ciąży i warto zainwestować. Sama też robiłam płatne NIFTY, bo tak się bałam chorób genetycznych. Teraz na USG połówkowe pod koniec września idę 2 razy. Raz na NFZ w ramach refundacji do mojej doktor prowadzącej, bo jej klinika współpracuje z NFZ i można u niej robić te badania w refundacji. Drugi raz idę do innej lekarki, która robi super filmiki i zdjęcia 4D Więc zobaczymy jak to będzie, ale to zapewne moja ostatnia ciąża w życiu i jakoś nie mam oporów przed wydawaniem pieniędzy na takie rzeczy.

Poza tym powiem Wam, że jestem przeziębiona. Spływa mi po gardle, strasznie drapie, nic mi na to nie pomaga. Dzisiaj doszedł kaszel i swędzenie jednego ucha, ale nie mam ani gorączki, ani kataru, więc w sumie żadnych podstaw do antybiotyku nie ma i muszę się jakoś przemęczyć biorąc witaminę C i pijąc herbatki z miodem i imbirem. Ciężko się funkcjonuje bez większości leków.

Spróbuj syropu z miodu, imbiru i cytryny. A na kaszel i gardło poszłabym w inhalacje. Jeśli nie masz nebulizator to i tak warto kupić w perspektywie posiadania bobasa zdrówka!

Stary 2023-09-03, 20:02   #444
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie samo USG prenatalne to koszt 500 zł plus do tego test Pappa 250 zł …. Czytając ile kosztuje u Was jestem przerażona

To przecież na to samo wychodzi. Ja pisałam o USG z testem Pappa za minimum 600zł. U Ciebie wyjdzie na to samo. Niestety takie są koszty.

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Napisane przez _Melodia_ Pokaż wiadomość
Spróbuj syropu z miodu, imbiru i cytryny. A na kaszel i gardło poszłabym w inhalacje. Jeśli nie masz nebulizator to i tak warto kupić w perspektywie posiadania bobasa zdrówka!

Dzięki, mam gdzieś nebulizator, idę go szukać dobry pomysł
Stary 2023-09-03, 20:54   #445
Gumisiowy
Rozeznanie

Kurcze jakie ceny. A ja 2 lata temu płaciłam tylko 100 zł za wizyty i po 120 za usg prenatalne. Masakra jak to poszło w górę wszystko.

Ja biedna teraz jestem i musiałam porzucić ten luksus na rzecz NFZ, ale jakoś na razie nie narzekam. Jakieś miałam szczęście, że nawet w kolejkach nie czekam dłużej niż 15 minut.

Stary 2023-09-03, 20:55   #446
wredna_loszka
Rozeznanie

Współczuję przeziębienia niestety ja jestem przerażona, ile normalnych leków odpada w ciąży. Nie wiem jak będzie w jesień-zimę 🤪 będę unikać każdego, kto tylko będzie mieć katar

Ja mam również Luxmed i nie mam tam karty ciąży, ale przez telefon lub czat mówię interniscie, jakie mam zalecenia, przez czat wysłałam raz foto karty ciąży i też przepisują mi badania za darmo i to jest naprawdę też pomocne dla kieszeni i szybkie przede mną jeszcze w planie wrześniowym USG piersi i dentysta 🤪

Stary 2023-09-03, 21:20   #447
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Wasze ceny nie są tanie złe.
U mnie samo USG prenatalne 550 zł
Papa 330 z tego co pamiętam.

Ja mam znowu badania prenatalne na NFZ z powodu chorób przewlekłych. W poprzedniej ciąży też miałam. Także zapłacę jak coś tylko za 3 usg prenatalne bo to już na NFZ nie jest

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
Współczuję przeziębienia niestety ja jestem przerażona, ile normalnych leków odpada w ciąży. Nie wiem jak będzie w jesień-zimę 🤪 będę unikać każdego, kto tylko będzie mieć katar

Ja mam również Luxmed i nie mam tam karty ciąży, ale przez telefon lub czat mówię interniscie, jakie mam zalecenia, przez czat wysłałam raz foto karty ciąży i też przepisują mi badania za darmo i to jest naprawdę też pomocne dla kieszeni i szybkie przede mną jeszcze w planie wrześniowym USG piersi i dentysta 🤪

Muszę zacząć unikać mojego czterolatka na bank już pod koniec września lub początek października przyniesie jakieś gunwno z przedszkola
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-03, 21:24   #448
visionAM
Zakorzenienie

Ja też jestem przerażona zbliżającym się sezonem infekcji, bo jednak co roku chociaż raz chorowałam. Mam nadzieję, że obecną infekcja będzie pierwsza i jedyna. Juz sam fakt, że w razie migreny nie mogę wziąć ibuprofenu mnie dobija.
Stary 2023-09-03, 21:49   #449
Gumisiowy
Rozeznanie

Ja się boję covida w ciąży, niby oficjalnie już nie ma pandemii, ale nie wiadomo czy kolejny wariant nie ruszy jesurnis/zimą...

Stary 2023-09-03, 22:14   #450
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ja też jestem przerażona zbliżającym się sezonem infekcji, bo jednak co roku chociaż raz chorowałam. Mam nadzieję, że obecną infekcja będzie pierwsza i jedyna. Juz sam fakt, że w razie migreny nie mogę wziąć ibuprofenu mnie dobija.
Mam podobnie. Na głowę, okres, cokolwiek działa na mnie coś na bazie ibuprofenu 🥴 aż się boje, bo też w zimę zawsze coś mnie dopada chociaż raz

Jak dzwoniłam po różnych miejscach w sprawie prenatalnych to np. W klinice Bocian czy innych cena za prenatalne to było 550-600 zł tylko krew pobierali sobie przed USG, więc może to cena już z pappa? (Jak coś to pisze o Katowicach)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości