Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69. - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-09-06, 20:03   #1021
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69.

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Znajoma wzięła firmę do kompleksowej obsługi, szukali jej najemców i ogarniali wszystko związane z najmem. Miała ustaloną konkretną kwotę którą co miesiąc dostawała od tej firmy, najemcy podpisywali umowę właśnie z tą firmą więc w sumie nie wiadomo za ile. Przez długi czas była zadowolona, bo kasa spływała na konto bez żadnego wysiłku z jej strony. Dopiero po czasie spotkała sąsiadkę od której dowiedziała się że wbrew ustaleniom mieszkanie było wynajmowane krótkoterminowo, najemcy zmieniali się jak w kalejdoskopie. Umowa była na określony czas, po nim okazało się że mieszkanie jest mocno zniszczone i wymagało kosztownego remontu żeby można je było znów wynająć. Także nie zdecydowała się więcej na przedłużenie umowy, nawet nie szukała już innej firmy.
Dzięki za opinię Jak widać nie ma rozwiązania wolnego od wad i potencjalnych problemów.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:13   #1022
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Rób, rób. To nic nie boli
Choć u mnie TK nie rozwiązało problemów, mam po prostu małe, wąskie, "nierozwinięte" prawidłowe zatoki🥴plus polip i krzywa przegroda.
A plukanie to kończy się dodatkowo tym, że płyn wyplywa mi też okiem a raz nawet uchem pociekło. Wolę gorące oklady z, soli bocheńskiej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Te zimne magazyny czy chlodnie są straszne.
Wczoraj Aldi mnie tak załatwił. Temp w srodku tak niska, jakby na dworze było powyzej 30 C męczę się od wczoraj z bólem.

Przegrody nie masz na tyle skrzywionej, żeby było wskazanie do operacji?
Wiem, że większość ludzi ma skrzywioną przegrodę a nie każda kwalifikuje się do operacji.
Polip też jest jest zbyt mały, żeby mógł kwalifikować do operacji?
Wąskich i słabo rozwiniętych zatok chyba nie da się zoperować.

Tak czy inaczej uważam, że w przypadku nasilonych problemów z zatokami warto zrobić TK, żeby zobaczyć o co chodzi
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:19   #1023
Natuś-77
Zakorzenienie

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664625]Przegrody nie masz na tyle skrzywionej, żeby było wskazanie do operacji?
Wiem, że większość ludzi ma skrzywioną przegrodę a nie każda kwalifikuje się do operacji.
Polip też jest jest zbyt mały, żeby mógł kwalifikować do operacji?
Wąskich i słabo rozwiniętych zatok chyba nie da się zoperować.

Tak czy inaczej uważam, że w przypadku nasilonych problemów z zatokami warto zrobić TK, żeby zobaczyć o co chodzi [/QUOTE]Larulyngolog wlaśnie stwierdził, ze przegrodę ma 80 % populacji krzywą a polip (1cm) za mały na operacje.
A mnie zastanawia jaki musi być, zeby go operować?? Mam czekać aż zacznie rosnąć ?? Skonsultuje to z innym laryngologiem.
Póki co chrapię jak traktor i śpię w drugim pokoju🤪

Stary 2023-09-06, 20:25   #1024
6f270d4e8c6dcf778f6b7eaa339056f9e260a162_657a458271287
Konto usunięte

Cytat:
Rób, rób. To nic nie boli
Choć u mnie TK nie rozwiązało problemów, mam po prostu małe, wąskie, "nierozwinięte" prawidłowe zatoki🥴plus polip i krzywa przegroda.
A plukanie to kończy się dodatkowo tym, że płyn wyplywa mi też okiem a raz nawet uchem pociekło. Wolę gorące oklady z, soli bocheńskiej.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Te zimne magazyny czy chlodnie są straszne.
Wczoraj Aldi mnie tak załatwił. Temp w srodku tak niska, jakby na dworze było powyzej 30 C męczę się od wczoraj z bólem.

TK nie rozwiązuje problemów, tylko je ujawnia Czy konsultowałaś wyniki z laryngologiem? Bo rzeczywiście polipy i krzywa przegroda mogą być wskazaniem do zabiegu. Z drugiej strony polipy mogą odrastać, czego sama doświadczam. Sterydy donosowe i płukanie to w moim przypadku zbawienie.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Larulyngolog wlaśnie stwierdził, ze przegrodę ma 80 % populacji krzywą a polip (1cm) za mały na operacje.
A mnie zastanawia jaki musi być, zeby go operować?? Mam czekać aż zacznie rosnąć ?? Skonsultuje to z innym laryngologiem.

Spóźniłam się nieco z komentarzem Faktycznie skonsultowałabym z innym lekarzem przy tym chrapaniu i problemach z płukaniem.
6f270d4e8c6dcf778f6b7eaa339056f9e260a162_657a458271287 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:30   #1025
wiejskie_ziemniaczki89
Raczkowanie

Cytat:
Larulyngolog wlaśnie stwierdził, ze przegrodę ma 80 % populacji krzywą a polip (1cm) za mały na operacje.
Póki co chrapię jak traktor i śpię w drugim pokoju

Ja mam polip 3,5cm i też nie zostałam skierowana na operację. Laryngolog mówiła że jak będę mieć szczęście to pęknie sam albo od pronasalu. Kazała tylko co rok sprawdzać czy bardzo nie urósł, ale też nie wiem jaka wielkość kwalifikuje do operacji (nie spieszy mi się na operację)

Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
wiejskie_ziemniaczki89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:43   #1026
Konto usunięte

Cytat:

Dobry pomysł z konsultacją z innym laryngologiem tej przegrody
Chodziłam do alergologa, który miał też z drugą specjalizację laryngologa. Oglądał mi nos bardzo często, ani razu nie wspomniał że coś nie tak z moją przegrodą.
Czułam się coraz gorzej, więc zdecydowałam się na wizytę u innego laryngologa. Ten jak tylko spojrzał mi do nosa, to kategorycznie stwierdził, że przegroda jest do operacji i bez operacji nie ma szans żeby było lepiej. Więc po dłuższym wahaniu się ostatecznie zdecydowałam się na tą operację przegrody - to była dobra decyzja.

Co do polipa to nie wiem, jaka wielkość kwalifikuje do operacji (sama nie mam akurat), ale 1 cm wydaje się być mały.

Mnie do operacji zatok (kolejna operacja) kwalifikowały niedrożne ujścia zatok.
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:47   #1027
olabambola
Zadomowienie

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664484]Dlaczego najgorsze z możliwych?
Jakie leczenie byłoby lepsze Twoim zdaniem?
Zakładam, że jak idziesz z zapaleniem zatok do lekarza, to już zastosowałaś środki i kuracje dostępne bez recepty - typu inhalacje, płukania zatok, środki ziołowe (typu Sinupret na przykład), środki przeciwbólowe i przeciwzapalne z pseudoefedryną lub bez (np. Ibuprom zatoki, Gripex, Sudafed itp) oraz środki obkurczające błonę śluzową nosa (typu Xylometazolin).

Przynajmniej ja bym szła dopiero na tym etapie.

Wtedy jeśli to nie pomaga, a jeszcze nie ma wskazań do zastosowania antybiotyku, to standardowo stosuje się sterydy donosowe (takie są standardy leczenia tej choroby, a nie pójście na łatwiznę przez lekarza).
Na tym etapie można też spytać pacjenta o alergie i jeśli wiadomo, że jest alergikiem a nie bierze na stałe leków p. alergicznych, to można dodać takie leki (jeśli zapalenie nie wynika z infekcji).

Jeśli są wskazania do podania antybiotyku, to w ostateczności podaje się antybiotyk.

Osobiście zażywam / mam możliwość zażywania wszystkich powyżej leków, z wyjątkiem antybiotyku.
Tym samym jeśli mam zapalenie zatok, to leczę się sama i liczę że nie dojdzie do potrzeby włączenia antybiotyku.

Jeśli zachodzi taka potrzeba - udaję się do lekarza po antybiotyk.
Mówię wtedy w jaki sposób podjęłam leczenie i jedyne co "nowego" lekarz mi proponuje do Erdomed na rozrzedzenie wydzieliny (na receptę dostępne), bo nie mogę zażywać np. ACC (dostępne bez recepty). Plus oczywiście dostaję receptę na antybiotyk (idę na wizytę, kiedy wiadomo, że bez antybiotyku nie ma szans - ropny katar + gorączka).[/QUOTE]
po sterydach mam skutki uboczne gorsze niż sama choroba i wg mnie sterydy w moim przypadku w ogóle nie leczą przyczyny. Ale ty oczywiście możesz akceptować terapie sterydowe. Ja mam podejście jakie mam i nie będę stosować sterydów.

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
To akurat nie sa Polacy, wiec ich rozwiazania niewiele Ci pomoga. Ale w Polsce mozesz zwrocic sie do notariusza i tam zadac tego typu pytania. Jakie urzedy trzeba poinformowac, jakie formularze, takze powinni pomoc napisac umowe, ew. wytlumaczyc dlaczego dana umowa nie jest mozliwa. Jesli bedzie taki przypadek.
aaaa, no to już wszystko jasne,, bo zakładam że i nieruchomość poza PL. A takich problemów mieć nigdy nie będę
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-06, 20:53   #1028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olabambola Pokaż wiadomość
po sterydach mam skutki uboczne gorsze niż sama choroba i wg mnie sterydy w moim przypadku w ogóle nie leczą przyczyny. Ale ty oczywiście możesz akceptować terapie sterydowe. Ja mam podejście jakie mam i nie będę stosować sterydów.

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

aaaa, no to już wszystko jasne,, bo zakładam że i nieruchomość poza PL. A takich problemów mieć nigdy nie będę
Najważniejsza w przypadku skutków ubocznych jest dyskusja z lekarzem i informacja o skutkach ubocznych.
To wyjaśnia Twoje stanowisko, ale można było napisać to od razu.

Pozostaje Ci znaleźć lekarza, od początku powiedzieć mu o skutkach ubocznych jakie masz po sterydach i omówić inne możliwe warianty leczenia.
Stary 2023-09-06, 22:21   #1029
gasolina84
Zakorzenienie

Co oprócz IO i hiperinsulinemii można wyczytać z tego wyniku krzywej?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20230902_100956.jpg (84,5 KB, 94 załadowań)

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 07:35   #1030
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
[/COLOR]
Ale tu problemem jest sytuacja, ze ktos mieszka w jednym kraju a mieszkanie ma w innym.

Zakladajac, ze mozesz zyc jeszcze kilkadziesiat lat, to pewna jest tylko smierc i podatki Tak sie mowi.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 09:43   #1031
wiejskie_ziemniaczki89
Raczkowanie

Czy ktoś stosował i poleca manicure japoński? Jeśli tak to ten oryginalny P. shine czy te inne tańczę też są ok?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-09-07, 09:49   #1032
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiejskie_ziemniaczki89 Pokaż wiadomość
Czy ktoś stosował i poleca manicure japoński? Jeśli tak to ten oryginalny P. shine czy te inne tańczę też są ok?

Ja robiłam w domu kiedyś tym oryginalnym zestawem. Jak lubisz naturalne paznokcie to spoko, ładniej wyglądają wypolerowane. Ale co do innych efektów to trudno mi się wypowiedzieć, bo robiłam nieregularnie, a poza tym nie mam za bardzo problemów z paznokciami typu że są cienkie, łamliwe itp.
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 09:56   #1033
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Używam od lat. U mnie jest tylko Lilly Angel, cenowo chyba podobnie jak P.shine. Mam kiepskie paznokcie, wiec efekt estetyczny utrzymuje mi się krótko, góra tydzien. Żeby osiągnąć zauważalne wzmocnienie muszę co jakiś czas intensyfikować kurację i powtarzać co 2-3 dniu wtedy mam na jakiś czas spokój.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 10:29   #1034
wiejskie_ziemniaczki89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Używam od lat. U mnie jest tylko Lilly Angel, cenowo chyba podobnie jak P.shine. Mam kiepskie paznokcie, wiec efekt estetyczny utrzymuje mi się krótko, góra tydzien. Żeby osiągnąć zauważalne wzmocnienie muszę co jakiś czas intensyfikować kurację i powtarzać co 2-3 dniu wtedy mam na jakiś czas spokój.
Bardziej chodzi mi właśnie o wzmocnienie. Mam super miękkie paznokcie. Nie wiem czy lepsze będzie to czy olejowanie.

Stary 2023-09-07, 10:57   #1035
Rena
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam P.Shine i faktycznie mega wydajny i starcza na dlugo. Nie wiem tylko jak z data waznosci.

Troche poprawia stan paznokci. Ale na moje potrzeby nie wystaczajaco. Na pewno nie szkodzi.

Polysk jest jak po lakierze bezbarwnym. O ile dlugo pocierasz. Ja niezbyt lubie sie tym bawic.

Ostatnio u mnie glownie lezy. A ja mam teraz hybrydy i w koncu udalo mi sie zapuscic paznokcie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 11:30   #1036
meliandra
Zakorzenienie

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664484]Dlaczego najgorsze z możliwych?
Jakie leczenie byłoby lepsze Twoim zdaniem?
Zakładam, że jak idziesz z zapaleniem zatok do lekarza, to już zastosowałaś środki i kuracje dostępne bez recepty - typu inhalacje, płukania zatok, środki ziołowe (typu Sinupret na przykład), środki przeciwbólowe i przeciwzapalne z pseudoefedryną lub bez (np. Ibuprom zatoki, Gripex, Sudafed itp) oraz środki obkurczające błonę śluzową nosa (typu Xylometazolin).

Przynajmniej ja bym szła dopiero na tym etapie.

Wtedy jeśli to nie pomaga, a jeszcze nie ma wskazań do zastosowania antybiotyku, to standardowo stosuje się sterydy donosowe (takie są standardy leczenia tej choroby, a nie pójście na łatwiznę przez lekarza).
Na tym etapie można też spytać pacjenta o alergie i jeśli wiadomo, że jest alergikiem a nie bierze na stałe leków p. alergicznych, to można dodać takie leki (jeśli zapalenie nie wynika z infekcji).

Jeśli są wskazania do podania antybiotyku, to w ostateczności podaje się antybiotyk.

Osobiście zażywam / mam możliwość zażywania wszystkich powyżej leków, z wyjątkiem antybiotyku.
Tym samym jeśli mam zapalenie zatok, to leczę się sama i liczę że nie dojdzie do potrzeby włączenia antybiotyku.

Jeśli zachodzi taka potrzeba - udaję się do lekarza po antybiotyk.
Mówię wtedy w jaki sposób podjęłam leczenie i jedyne co "nowego" lekarz mi proponuje do Erdomed na rozrzedzenie wydzieliny (na receptę dostępne), bo nie mogę zażywać np. ACC (dostępne bez recepty). Plus oczywiście dostaję receptę na antybiotyk (idę na wizytę, kiedy wiadomo, że bez antybiotyku nie ma szans - ropny katar + gorączka).[/QUOTE]

Dokładnie. Ja mam problemy z gardłem i żadne leki przeciwbólowe nie działają, jedynie antybiotyk, ale faszerowanie się nim mi się nie uśmiecha, więc u mnie steryd to jest zbawienie.

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Mam dość stresująca prace, mało również sypiam. W sanatorium na wiosnę byłam tydzień i póki co nic mnie nie złapało, ale jeszcze nie było sezonu
Ja od razu idę do lekarza, bo nie ogarniam w pracy z gorączka, a na początku zawsze ja mam.
W moim przypadku nie pomaga tez praca w 2 strefach temperaturowych, czasem jest tak, ze pochodzę trochę pomiędzy magazynami na których mamy chłodnie i jak zapomnę czapki to kolejnego dni jestem chora

Niestety z doświadczenia powiem Ci, że to ma duże znaczenia. Ja kiedyś mocno nie dosypiałam i ciągle łapałam jakieś infekcję. W miarę możliwości warto o to zadbać. Odpowiednio długi sen, obniżenie stresu, właściwa dieta, ruch, odpowiednia dieta dużo dają No i nie przegrzewać się.

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
Ostatnio robiłam objazdowke po pobliskich biedronkach i lidlach w poszukiwaniu mrożonego brokuła i okazal się tam trudny do zdobycia. Na kilka sklepów które odwiedziłam paczki samego mrożonego brokula nie było. Same mieszanki warzywne. Kiedyś kupowałam bez problemów, a ostatnio nie mogę dorwać, nie wiem czy to kiepsko zaopatrzone sklepy w okolicy, czy jakiś brokulowy kryzys, ale byłam mocno rozczarowana tym brakiem, bo wydawało mi się oczywiste ze tam go znajdę. A odwiedziłam kilka różnych sklepów.
Możliwe, że dlatego, że teraz jest sezon na świeże brokuły, kiedyś też miałam taką sytuację z truskawkami.

Cytat:

Jakie masz skutki uboczne? Skutki uboczne po sterydach wziewnych są dość rzadkie i zdecydowowanie mniejsze niż po antybiotykach.
Stary 2023-09-07, 11:35   #1037
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dokładnie. Ja mam problemy z gardłem i żadne leki przeciwbólowe nie działają, jedynie antybiotyk, ale faszerowanie się nim mi się nie uśmiecha, więc u mnie steryd to jest zbawienie.

Niestety z doświadczenia powiem Ci, że to ma duże znaczenia. Ja kiedyś mocno nie dosypiałam i ciągle łapałam jakieś infekcję. W miarę możliwości warto o to zadbać. Odpowiednio długi sen, obniżenie stresu, właściwa dieta, ruch, odpowiednia dieta dużo dają No i nie przegrzewać się.

Możliwe, że dlatego, że teraz jest sezon na świeże brokuły, kiedyś też miałam taką sytuację z truskawkami.

Jakie masz skutki uboczne? Skutki uboczne po sterydach wziewnych są dość rzadkie i zdecydowowanie mniejsze niż po antybiotykach.
po jakich wziewnych?
Stary 2023-09-07, 11:41   #1038
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
po jakich wziewnych?
Do inhalacji. Bo chyba o takich była mowa chyba, że coś pomieszałam.
Stary 2023-09-07, 11:46   #1039
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Do inhalacji. Bo chyba o takich była mowa chyba, że coś pomieszałam.
ja miałam krople do nosa ze sterydami. I miałam po nich bóle głowy gorsze niż zatokowe i krwotoki z nosa, czego nie mam przy zapaleniu zatok

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-09-07, 11:48   #1040
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam krople do nosa ze sterydami. I miałam po nich bóle głowy gorsze niż zatokowe i krwotoki z nosa, czego nie mam przy zapaleniu zatok
Aaa to co innego. A inhalacji próbowałaś?
Stary 2023-09-07, 11:51   #1041
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Aaa to co innego. A inhalacji próbowałaś?
ze sterydu? jeśli tak, to nikt mi nigdy na całe szczęście tego nie zapisywał
Stary 2023-09-07, 12:11   #1042
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Bo miałaś źle dobrane leki. Ja po jednym miałam podobnie. Teraz mam inny lek i ani krwawienia, ani bólu, za to ulga natychmiast.

Cytat:
ze sterydu? jeśli tak, to nikt mi nigdy na całe szczęście tego nie zapisywał
Dziwnie się wypowiadasz. Inhalacja ze sterydem jest pierwszym postępowaniem np. przy silnym zapaleniu krtani z dusznością. To, że Tobie szkodzą źle dobrane (pytanie, czy dobrze brane) leki, nie znaczy, że są one straszną rzeczą.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 12:17   #1043
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Bo miałaś źle dobrane leki. Ja po jednym miałam podobnie. Teraz mam inny lek i ani krwawienia, ani bólu, za to ulga natychmiast.

Dziwnie się wypowiadasz. Inhalacja ze sterydem jest pierwszym postępowaniem np. przy silnym zapaleniu krtani z dusznością. To, że Tobie szkodzą źle dobrane (pytanie, czy dobrze brane) leki, nie znaczy, że są one straszną rzeczą.
dla mnie są i pozwól że będę dobierała takie terapie, które akceptuję i nie będą bazować na glikokortykosteroidach i nie miałam nigdy zapalenia krtani z dusznością.

Edytowane przez olabambola
Czas edycji: 2023-09-07 o 12:19

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-09-07, 12:22   #1044
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

Cytat:
dla mnie są i pozwól że będę dobierała takie terapie, które akceptuję i nie będą bazować na glikokortykosteroidach
Edycja: doczytałam, napisałaś "dla mnie najgorsze rozwiązanie". Większość - ja też - zrozumiała, że "dla mnie" = "moim zdaniem", tym bardziej, że pisałaś to w odpowiedzi do innej wizażanki, której ten steryd przepisują, brzmiało to jak sugestia, że lekarze popełniają błąd.

Cytat:
U siebie też widzę taką zależność.

Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Czas edycji: 2023-09-07 o 12:24
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 12:25   #1045
olabambola
Zadomowienie

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89665063]Dla Ciebie są, więc przepisywanie ich to zły pomysł tak ogólnie. Aha.

Moim zdaniem należy wycofać z rynku rivanol, bo jestem uczulona, i ACC, bo źle się po nim czułam. I wszyscy powinni płukać nos, bo mnie to pomaga.

U siebie też widzę taką zależność.[/QUOTE]
ale ja przecież cały czas piszę o sobie i swoich doświadczeniach i tak uważam, jak uważam. Idę do lekarza i nie chcę sterydów, nawet jeśli EBM na to stawia.
Stary 2023-09-07, 12:26   #1046
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

Cytat:
ale ja przecież cały czas piszę o sobie i swoich doświadczeniach i tak uważam, jak uważam. Idę do lekarza i nie chcę sterydów, nawet jeśli EBM na to stawia.
Ok, już rozumiem, edytowałam.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 13:08   #1047
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 16:50   #1048
Norluka
Wtajemniczenie

Czy lekarz prywatnie może dać skierowanie do specjalisty, tak, żeby iść do niego na NFZ?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-07, 17:29   #1049
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
Czy lekarz prywatnie może dać skierowanie do specjalisty, tak, żeby iść do niego na NFZ?

Chodzi o to czy lekarz o specjalizacji "X" może dać skierowanie na NZF do lekarza o specjalizacji "Y"?

Wydaje mi się że nie, ale nie mam 100% pewności.

Mam doświadczenia w przypadkach:
- wizyta u lekarza prywatnie, żeby dostać skierowanie na badanie NFZ musiałam iść do tego samego lekarza na wizytę NFZ,
- wizyta u lekarza prywatnie, żeby dostać skierowanie na zabiegi na NFZ musiałam iść do tego samego lekarza na wizytę NFZ,
- wizyta u lekarza prywatnie, żeby kolejne wizyty u tego samego lekarza (tej samej konkretnie osoby) mogły być na NFZ musiałam uzyskać skierowanie od lekarza POZ

Ale może są jakieś sposoby, których nie znam.
Stary 2023-09-07, 17:45   #1050
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość

Musi mieć umowę z NFZ, żeby dać skierowanie na NFZ.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości