|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem, że większość ludzi ma skrzywioną przegrodę a nie każda kwalifikuje się do operacji. Polip też jest jest zbyt mały, żeby mógł kwalifikować do operacji? Wąskich i słabo rozwiniętych zatok chyba nie da się zoperować. Tak czy inaczej uważam, że w przypadku nasilonych problemów z zatokami warto zrobić TK, żeby zobaczyć o co chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664625]Przegrody nie masz na tyle skrzywionej, żeby było wskazanie do operacji?
Wiem, że większość ludzi ma skrzywioną przegrodę a nie każda kwalifikuje się do operacji. Polip też jest jest zbyt mały, żeby mógł kwalifikować do operacji? Wąskich i słabo rozwiniętych zatok chyba nie da się zoperować. Tak czy inaczej uważam, że w przypadku nasilonych problemów z zatokami warto zrobić TK, żeby zobaczyć o co chodzi ![]() A mnie zastanawia jaki musi być, zeby go operować?? ![]() Póki co chrapię jak traktor i śpię w drugim pokoju🤪 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1024 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Chodziłam do alergologa, który miał też z drugą specjalizację laryngologa. Oglądał mi nos bardzo często, ani razu nie wspomniał że coś nie tak z moją przegrodą. Czułam się coraz gorzej, więc zdecydowałam się na wizytę u innego laryngologa. Ten jak tylko spojrzał mi do nosa, to kategorycznie stwierdził, że przegroda jest do operacji i bez operacji nie ma szans żeby było lepiej. Więc po dłuższym wahaniu się ostatecznie zdecydowałam się na tą operację przegrody - to była dobra decyzja. Co do polipa to nie wiem, jaka wielkość kwalifikuje do operacji (sama nie mam akurat), ale 1 cm wydaje się być mały. Mnie do operacji zatok (kolejna operacja) kwalifikowały niedrożne ujścia zatok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 | |
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664484]Dlaczego najgorsze z możliwych?
Jakie leczenie byłoby lepsze Twoim zdaniem? Zakładam, że jak idziesz z zapaleniem zatok do lekarza, to już zastosowałaś środki i kuracje dostępne bez recepty - typu inhalacje, płukania zatok, środki ziołowe (typu Sinupret na przykład), środki przeciwbólowe i przeciwzapalne z pseudoefedryną lub bez (np. Ibuprom zatoki, Gripex, Sudafed itp) oraz środki obkurczające błonę śluzową nosa (typu Xylometazolin). Przynajmniej ja bym szła dopiero na tym etapie. Wtedy jeśli to nie pomaga, a jeszcze nie ma wskazań do zastosowania antybiotyku, to standardowo stosuje się sterydy donosowe (takie są standardy leczenia tej choroby, a nie pójście na łatwiznę przez lekarza). Na tym etapie można też spytać pacjenta o alergie i jeśli wiadomo, że jest alergikiem a nie bierze na stałe leków p. alergicznych, to można dodać takie leki (jeśli zapalenie nie wynika z infekcji). Jeśli są wskazania do podania antybiotyku, to w ostateczności podaje się antybiotyk. Osobiście zażywam / mam możliwość zażywania wszystkich powyżej leków, z wyjątkiem antybiotyku. Tym samym jeśli mam zapalenie zatok, to leczę się sama i liczę że nie dojdzie do potrzeby włączenia antybiotyku. Jeśli zachodzi taka potrzeba - udaję się do lekarza po antybiotyk. Mówię wtedy w jaki sposób podjęłam leczenie i jedyne co "nowego" lekarz mi proponuje do Erdomed na rozrzedzenie wydzieliny (na receptę dostępne), bo nie mogę zażywać np. ACC (dostępne bez recepty). Plus oczywiście dostaję receptę na antybiotyk (idę na wizytę, kiedy wiadomo, że bez antybiotyku nie ma szans - ropny katar + gorączka).[/QUOTE] po sterydach mam skutki uboczne gorsze niż sama choroba i wg mnie sterydy w moim przypadku w ogóle nie leczą przyczyny. Ale ty oczywiście możesz akceptować terapie sterydowe. Ja mam podejście jakie mam i nie będę stosować sterydów. ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1028 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To wyjaśnia Twoje stanowisko, ale można było napisać to od razu. Pozostaje Ci znaleźć lekarza, od początku powiedzieć mu o skutkach ubocznych jakie masz po sterydach i omówić inne możliwe warianty leczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
Co oprócz IO i hiperinsulinemii można wyczytać z tego wyniku krzywej?
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakladajac, ze mozesz zyc jeszcze kilkadziesiat lat, to pewna jest tylko smierc i podatki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś stosował i poleca manicure japoński? Jeśli tak to ten oryginalny P. shine czy te inne tańczę też są ok?
Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1032 |
Zakorzenienie
|
Ja robiłam w domu kiedyś tym oryginalnym zestawem. Jak lubisz naturalne paznokcie to spoko, ładniej wyglądają wypolerowane. Ale co do innych efektów to trudno mi się wypowiedzieć, bo robiłam nieregularnie, a poza tym nie mam za bardzo problemów z paznokciami typu że są cienkie, łamliwe itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 |
Zakorzenienie
|
Używam od lat. U mnie jest tylko Lilly Angel, cenowo chyba podobnie jak P.shine. Mam kiepskie paznokcie, wiec efekt estetyczny utrzymuje mi się krótko, góra tydzien. Żeby osiągnąć zauważalne wzmocnienie muszę co jakiś czas intensyfikować kurację i powtarzać co 2-3 dniu wtedy mam na jakiś czas spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam P.Shine i faktycznie mega wydajny i starcza na dlugo. Nie wiem tylko jak z data waznosci. Troche poprawia stan paznokci. Ale na moje potrzeby nie wystaczajaco. Na pewno nie szkodzi. Polysk jest jak po lakierze bezbarwnym. O ile dlugo pocierasz. Ja niezbyt lubie sie tym bawic. Ostatnio u mnie glownie lezy. A ja mam teraz hybrydy i w koncu udalo mi sie zapuscic paznokcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1036 | |||
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89664484]Dlaczego najgorsze z możliwych?
Jakie leczenie byłoby lepsze Twoim zdaniem? Zakładam, że jak idziesz z zapaleniem zatok do lekarza, to już zastosowałaś środki i kuracje dostępne bez recepty - typu inhalacje, płukania zatok, środki ziołowe (typu Sinupret na przykład), środki przeciwbólowe i przeciwzapalne z pseudoefedryną lub bez (np. Ibuprom zatoki, Gripex, Sudafed itp) oraz środki obkurczające błonę śluzową nosa (typu Xylometazolin). Przynajmniej ja bym szła dopiero na tym etapie. Wtedy jeśli to nie pomaga, a jeszcze nie ma wskazań do zastosowania antybiotyku, to standardowo stosuje się sterydy donosowe (takie są standardy leczenia tej choroby, a nie pójście na łatwiznę przez lekarza). Na tym etapie można też spytać pacjenta o alergie i jeśli wiadomo, że jest alergikiem a nie bierze na stałe leków p. alergicznych, to można dodać takie leki (jeśli zapalenie nie wynika z infekcji). Jeśli są wskazania do podania antybiotyku, to w ostateczności podaje się antybiotyk. Osobiście zażywam / mam możliwość zażywania wszystkich powyżej leków, z wyjątkiem antybiotyku. Tym samym jeśli mam zapalenie zatok, to leczę się sama i liczę że nie dojdzie do potrzeby włączenia antybiotyku. Jeśli zachodzi taka potrzeba - udaję się do lekarza po antybiotyk. Mówię wtedy w jaki sposób podjęłam leczenie i jedyne co "nowego" lekarz mi proponuje do Erdomed na rozrzedzenie wydzieliny (na receptę dostępne), bo nie mogę zażywać np. ACC (dostępne bez recepty). Plus oczywiście dostaję receptę na antybiotyk (idę na wizytę, kiedy wiadomo, że bez antybiotyku nie ma szans - ropny katar + gorączka).[/QUOTE] Dokładnie. Ja mam problemy z gardłem i żadne leki przeciwbólowe nie działają, jedynie antybiotyk, ale faszerowanie się nim mi się nie uśmiecha, więc u mnie steryd to jest zbawienie. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#1037 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
Zakorzenienie
|
Do inhalacji. Bo chyba o takich była mowa chyba, że coś pomieszałam.
![]() |
#1039 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 |
Zakorzenienie
|
Aaa to co innego. A inhalacji próbowałaś?
![]() |
#1041 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwnie się wypowiadasz. Inhalacja ze sterydem jest pierwszym postępowaniem np. przy silnym zapaleniu krtani z dusznością. To, że Tobie szkodzą źle dobrane (pytanie, czy dobrze brane) leki, nie znaczy, że są one straszną rzeczą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez olabambola Czas edycji: 2023-09-07 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2023-09-07 o 12:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Zadomowienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89665063]Dla Ciebie są, więc przepisywanie ich to zły pomysł tak ogólnie. Aha.
Moim zdaniem należy wycofać z rynku rivanol, bo jestem uczulona, i ACC, bo źle się po nim czułam. ![]() U siebie też widzę taką zależność.[/QUOTE] ale ja przecież cały czas piszę o sobie i swoich doświadczeniach i tak uważam, jak uważam. Idę do lekarza i nie chcę sterydów, nawet jeśli EBM na to stawia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1046 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 |
Wtajemniczenie
|
Czy lekarz prywatnie może dać skierowanie do specjalisty, tak, żeby iść do niego na NFZ?
Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1049 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wydaje mi się że nie, ale nie mam 100% pewności. Mam doświadczenia w przypadkach: - wizyta u lekarza prywatnie, żeby dostać skierowanie na badanie NFZ musiałam iść do tego samego lekarza na wizytę NFZ, - wizyta u lekarza prywatnie, żeby dostać skierowanie na zabiegi na NFZ musiałam iść do tego samego lekarza na wizytę NFZ, - wizyta u lekarza prywatnie, żeby kolejne wizyty u tego samego lekarza (tej samej konkretnie osoby) mogły być na NFZ musiałam uzyskać skierowanie od lekarza POZ Ale może są jakieś sposoby, których nie znam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.