Marcowe Mamy 2024 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-09-22, 14:35   #631
wredna_loszka
Rozeznanie

Dot.: Marcowe Mamy 2024

Dziewczyny dziś u mnie powiedzmy lepiej. Wczoraj ciśnienie zaczęło spadać, ale już miałam w pogotowiu naszykowane podstawowe rzeczy i że będzie wycieczka do szpitala. Na szczęście koło 16 przeszedł nawet ból głowy.

Dzisiaj 8 razy wymiotowania, dlatego zwiększyłam xonvea. Spałam do 14 i powoli zaczynam dzień....

Marysiapew współczuję ️ mam nadzieję, że czujesz się lepiej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-22, 14:57   #632
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Melodia_ Pokaż wiadomość
Ja to pisałam akurat i kurcze powiem Wam że nadal nie widać - tzn chodzę już w spodniach ciążowych bo bo mi niewygodnie było pod koniec dnia w pracy, ale moja mama ktora jeszcze nie wie że jestem w ciąży ostatnio stwierdziła że ZNOWU schudłam
Dla niej wiecznie źle wyglądam i chudne....
Może się po prostu martwi a nie wie, że takie uwagi to trochę nietakt, zawsze można to trochę inaczej ubrać w słowa.
Wieczorem tylko mam taki wzdęty ale jak leżę na plecach to jest płasko. Niby dobrze, ja tam za brzuchem nie tęsknię ale też się trochę martwię czy tam jest ok, wizyta dopiero za 2 tygodnie. Jednak jak czuć ruchy to jakoś inaczej jest a teraz taka wielka niewiadoma ciągle.

Niestety dopadły mnie zawroty głowy i mało nie zemdlałam na placu zabaw z małym. Już miałam czerń przed oczami i słuch mi się wyłączył, ale jakimś cudem mi przeszło. W pierwszej ciąży też miałam takie napady.

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez wredna_loszka Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziś u mnie powiedzmy lepiej. Wczoraj ciśnienie zaczęło spadać, ale już miałam w pogotowiu naszykowane podstawowe rzeczy i że będzie wycieczka do szpitala. Na szczęście koło 16 przeszedł nawet ból głowy.

Dzisiaj 8 razy wymiotowania, dlatego zwiększyłam xonvea. Spałam do 14 i powoli zaczynam dzień....

Jeju, co się ocierpisz z tymi wymiotami (przytulam). Masakra. Mówią, że właśnie na dziewczynkę są najbardziej dokuczliwe wymioty, to niby dziewczynki jakiś silny hormon pobudzają czy jakoś tak odpowiedzialny za to.

Pij dużo i odpoczywaj, już jesteś na l4?

Gumisiowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-22, 14:59   #633
_Melodia_
Raczkowanie

Cytat:

Tyle razy wymiotowałaś??? Nie boisz się że się odwodnisz? Ja bym nadal miała na uwadze wizyte w szpitalu. Pijesz dużo?

Cytat:
Napisane przez Gumisiowy Pokaż wiadomość
Może się po prostu martwi a nie wie, że takie uwagi to trochę nietakt, zawsze można to trochę inaczej ubrać w słowa.
Wieczorem tylko mam taki wzdęty ale jak leżę na plecach to jest płasko. Niby dobrze, ja tam za brzuchem nie tęsknię ale też się trochę martwię czy tam jest ok, wizyta dopiero za 2 tygodnie. Jednak jak czuć ruchy to jakoś inaczej jest a teraz taka wielka niewiadoma ciągle.

Niestety dopadły mnie zawroty głowy i mało nie zemdlałam na placu zabaw z małym. Już miałam czerń przed oczami i słuch mi się wyłączył, ale jakimś cudem mi przeszło. W pierwszej ciąży też miałam takie napady.

Ja czuje ruchy już jakieś 10 dni... ostatnio miałam przerwę kilka dni i oczywiście juz miałam czarne myli, wiec zaczełam szukać ofert detektora tętna. Miałam już coś klikać, ale odezwał się mój Łobuz i uświadczył mi całą serię - widać nie chce żebym na darmo wydawała kasę Od tej pory już 3 wieczory z rzędu koło 22 urządza mi takie serie także ja mimo braku brzucha jestem spokojna

Kurczę, ale bym się przestraszyła Twoich objawów... masakra! Ciąża - stan błogosławiony, tak mówią?
_Melodia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-22, 15:08   #634
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Melodia_ Pokaż wiadomość
Tyle razy wymiotowałaś??? Nie boisz się że się odwodnisz? Ja bym nadal miała na uwadze wizyte w szpitalu. Pijesz dużo?

Ja czuje ruchy już jakieś 10 dni... ostatnio miałam przerwę kilka dni i oczywiście juz miałam czarne myli, wiec zaczełam szukać ofert detektora tętna. Miałam już coś klikać, ale odezwał się mój Łobuz i uświadczył mi całą serię - widać nie chce żebym na darmo wydawała kasę Od tej pory już 3 wieczory z rzędu koło 22 urządza mi takie serie także ja mimo braku brzucha jestem spokojna

Kurczę, ale bym się przestraszyła Twoich objawów... masakra! Ciąża - stan błogosławiony, tak mówią?
Ja w pierwszej ciąży zemdlałam 2 razy i często miałam taki samolot po przebudzeniu. Podobno macica naciska na jakąś żyłę i krew tak szybko nie dopływa do mózgu i są zawroty i omdlenia. A ja teraz szybko wstaje bo jeszcze do dziecka i to wystarczy.

Ja nie wiem czy już czuję ruchy, jak leżę spokojnie to czasem wydaje mi się że to to, ale pewności nie mam. Niby jestem już w 15 tygodniu, a poprzednio poczułam ruchy równo w 16.

Stary 2023-09-22, 15:11   #635
wredna_loszka
Rozeznanie

Na szczęście popołudniu mi się poprawia, pije 2l samej wody z sokiem malinowym lub żurawiną, dodatkowo 2 herbaty, jakiś wyciskany sok, więc nie jest z tym źle. Dodatkowo mąż mnie pilnuje, czy wypiłam swój 2l bidon 🤪

Moja ciąża na razie nie daje mi się cieszyć. Kupiłam sobie książki o ciąży, miałam dużo spacerować i myśleć pozytywnie. A na razie jest tak, jak myślałam czyli nigdy więcej bycia w ciąży mój trollek w środku będzie jedynakiem - jeszcze się łudzę, że będzie to chłopiec

Stary 2023-09-22, 18:22   #636
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Na szczęście popołudniu mi się poprawia, pije 2l samej wody z sokiem malinowym lub żurawiną, dodatkowo 2 herbaty, jakiś wyciskany sok, więc nie jest z tym źle. Dodatkowo mąż mnie pilnuje, czy wypiłam swój 2l bidon 🤪

Moja ciąża na razie nie daje mi się cieszyć. Kupiłam sobie książki o ciąży, miałam dużo spacerować i myśleć pozytywnie. A na razie jest tak, jak myślałam czyli nigdy więcej bycia w ciąży mój trollek w środku będzie jedynakiem - jeszcze się łudzę, że będzie to chłopiec

Dobrze, że pijesz. Moja koleżanka w ciąży z córką też się tak męczyła prawie do połowy ciąży ️ Ja pierwszą ciążę też gorzej znosiłam, jak nie wymioty i zawroty głowy to potem elegancko przeszło w zgagę i zaparcia, ciągle coś. Ja bardzo chciałam rodzeństwo, w sumie zawsze o dwójce dzieci myślałam. A w Googlach wyczytałam, że najszczęśliwsze rodziny to są z trójką dzieci Ale ja nie wiem jak dają radę wielodzietne rodziny, już dwójka to dla mnie trochę hardcore będzie. A jak mają 4 czy 5 to bez pomocy żadnej to sobie nie wyobrażam. W sumie ile tam jedzenia musi iść jak dzieci zaczynają dojrzewać Albo weź miej 4 czy5 samych synów, to z garów już bym nie wyszła Przypomniała mi się Solejukowa z Rancza, tylko ona miała chyba 6 synów i 1 córkę

Stary 2023-09-22, 20:46   #637
Plazowiczka1
Przyczajenie

Odnośnie fb, szkoda by mi było tej grupy, bo nie mam fb...
Plazowiczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-22, 21:18   #638
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:
Napisane przez Plazowiczka1 Pokaż wiadomość
Odnośnie fb, szkoda by mi było tej grupy, bo nie mam fb...
Fejkowe możesz założyć zawsze
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-22, 22:00   #639
Gumisiowy
Rozeznanie

Wy macie tą aplikację rossne? Te oliwki za 1 gr to oni jeszcze dają czy to już nieaktualna akcja? Ja tak dodałam konto ciążowe i tak czekam na email ale nic 🤷🏼☠♀️

Stary 2023-09-22, 22:55   #640
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
Fejkowe możesz założyć zawsze
No właśnie też to rozważałam ale nie byłoby wtedy to wygodne bo musiałabym się ciągle logować żeby zobaczyć czy coś nowego napisałyście a wizaż mam na osobnej zakładce i tylko zerkam co jakiś czas.

Gumisiowy dobrze że mi przypomniałaś o tym rossnę 😁 właśnie wprowadziłam dane kolejnej ciąży i czekam na bonusy 😁 A miałaś zaznaczone wszystkie zgody marketingowe? Ja w pierwszej ciąży nie i tak czekałam na maila i czekałam aż do nich napisałam i się okazało że przecież zgodny na wysyłanie wiadomości nie wyraziłam 😅
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-23, 00:00   #641
wredna_loszka
Rozeznanie

A ja nie wiem co to jest, ale sobie ściągnę

Powiem wam, że Idę spać i teraz to się boję poranków, bo od tygodnia zaczynają się źle i zaczynam żyć koło 12-13

Stary 2023-09-23, 08:04   #642
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez motyczkam Pokaż wiadomość
No właśnie też to rozważałam ale nie byłoby wtedy to wygodne bo musiałabym się ciągle logować żeby zobaczyć czy coś nowego napisałyście a wizaż mam na osobnej zakładce i tylko zerkam co jakiś czas.

Gumisiowy dobrze że mi przypomniałaś o tym rossnę właśnie wprowadziłam dane kolejnej ciąży i czekam na bonusy A miałaś zaznaczone wszystkie zgody marketingowe? Ja w pierwszej ciąży nie i tak czekałam na maila i czekałam aż do nich napisałam i się okazało że przecież zgodny na wysyłanie wiadomości nie wyraziłam
Nie pamiętam, ale w poprzedniej ciąży było ok, a tutaj tylko dodałam kolejną i chyba tyle... Da się jakoś to sprawdzić? A może za wcześnie jeszcze na tą oliwkę.

Stary 2023-09-23, 09:23   #643
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyczkam Pokaż wiadomość

Gumisiowy dobrze że mi przypomniałaś o tym rossnę właśnie wprowadziłam dane kolejnej ciąży i czekam na bonusy A miałaś zaznaczone wszystkie zgody marketingowe? Ja w pierwszej ciąży nie i tak czekałam na maila i czekałam aż do nich napisałam i się okazało że przecież zgodny na wysyłanie wiadomości nie wyraziłam
A nie używasz telefonu z internetem? Możesz mieć aplikację Facebook i być ciągle zalogowana na tym koncie i tylko co jakiś czas zaglądać. Zresztą na przeglądarce też można być ciągle zalogowanym, nie jest to jakieś bardzo problematyczne w używaniu wg mnie

Mnie denerwuje to, że używam Wizażu z Tapatalk i średnio się to sprawdza. Aplikacji Wizaż nie da się już ściągnąć ani zainstalować, a do komputera siadam sporadycznie. Więc mi osobiście zdecydowanie prościej byłoby korzystać z Facebooka. Nie ma nas dużo, więc i grupa na Messengerze mogłaby się u nas sprawdzić.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-23, 10:31   #644
Gumisiowy
Rozeznanie

Nie da się już ściągnąć apki wizaż? No to już wiadomo czemu tutaj taki mały ruch jest, większość głównie korzysta z telefonów.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

A jak tam nasza mamusia bliźniaków?

Stary 2023-09-23, 11:42   #645
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
A nie używasz telefonu z internetem? Możesz mieć aplikację Facebook i być ciągle zalogowana na tym koncie i tylko co jakiś czas zaglądać. Zresztą na przeglądarce też można być ciągle zalogowanym, nie jest to jakieś bardzo problematyczne w używaniu wg mnie

Mnie denerwuje to, że używam Wizażu z Tapatalk i średnio się to sprawdza. Aplikacji Wizaż nie da się już ściągnąć ani zainstalować, a do komputera siadam sporadycznie. Więc mi osobiście zdecydowanie prościej byłoby korzystać z Facebooka. Nie ma nas dużo, więc i grupa na Messengerze mogłaby się u nas sprawdzić.
Uuu to bieda, bo jednak z aplikacją jest wygodniej dobrze, że jej nie wywaliłam

Stary 2023-09-23, 11:57   #646
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Uuu to bieda, bo jednak z aplikacją jest wygodniej dobrze, że jej nie wywaliłam

Nie ma, jak ktoś sobie kiedyś zainstalował na telefonie i ma to mu działa, ale jak ktoś nigdy nie miał to nie ma opcji znikąd tego teraz ściągnąć.

Cytat:
Nie da się już ściągnąć apki wizaż? No to już wiadomo czemu tutaj taki mały ruch jest, większość głównie korzysta z telefonów.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

A jak tam nasza mamusia bliźniaków?

Ja nie znalazłam nigdzie, chyba że źle szukałam

Powiem Wam, że mi mocno ostatnio siadł nastrój. Jestem w 21+3 tc i powinnam już mieć wybrany szpital żeby zaklepać prywatną położną, a przerasta mnie i przeraża ten temat... Strasznie mnie to dołuje. Niby wiem, że nie mam wpływu na masę rzeczy, ale w Warszawie jest kilka dobrych porodówek i jednak narzucam sama sobie presję żeby potem nie żałować.
Stary 2023-09-23, 12:20   #647
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:

Używam. I używam cały czas fb więc musiałabym ciągle przeskakiwać z konta na konto co średnio mi się widzi. Do kompa też już rzadko siadam. Z dzieckiem zwyczajnie się już nie da nic zrobić. Do wizażu nie mam ani apki ani nic, korzystam z przeglądarki i mam oddzielną zakładkę. Może powiadomienia nie przychodzą ale tak mi najwygodniej. Najwyżej będę nadrabiała wasze wiadomości na fb raz na kilka dni.
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-09-23, 12:30   #648
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Nie ma, jak ktoś sobie kiedyś zainstalował na telefonie i ma to mu działa, ale jak ktoś nigdy nie miał to nie ma opcji znikąd tego teraz ściągnąć.

Powiem Wam, że mi mocno ostatnio siadł nastrój. Jestem w 21+3 tc i powinnam już mieć wybrany szpital żeby zaklepać prywatną położną, a przerasta mnie i przeraża ten temat... Strasznie mnie to dołuje. Niby wiem, że nie mam wpływu na masę rzeczy, ale w Warszawie jest kilka dobrych porodówek i jednak narzucam sama sobie presję żeby potem nie żałować.
Myślałam, że później będzie lepiej i tylko się tym pocieszałam. W sumie u mnie nie było żadnego dnia, żebym się cieszyła ciąża 🥲 najpierw jak czułam się dobrze, to byłam w szoku i za wcześnie na jakieś hurra, a teraz to się czuję, jakbym walczyła o życie 🤡 dzisiaj bez wymiotów, ale wstałam, dmuchłam w chusteczkę i poszła mi krew z nosa jeszcze mi się coś z udem robi, wkradł się ból, dobrze że niedługo mam fizjo.

Ja co do porodówki to poszłam po łatwiznie. W sensie Idę tam, gdzie pracuje mój lekarz prowadzący ale naturalnie porównuje z innymi szpitalami w okolicy i oczywiście niektóre parametry są lepsze gdzie indziej i tak myślę i myślę...

Stary 2023-09-23, 12:30   #649
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:

W Warszawie to faktycznie masz wybór, ja rodze w mieście w którym jest jeden szpital i wyboru nie mam. Ale jakoś nie narzekałam ostatnio, jedzenie dobre i duże porcje(chyba na tym mi najbardziej zależy haha ) , położne niektóre też ok, chociaż po porodzie średnio się interesowały, zależy na jaką zmianę popadło i jakoś tak już znam to miejsce to wbijam jak do siebie

A u Ciebie to pewnie też hormony wpływają na nastrój. A z ciekawości zapytam, czemu prywatna położna?

Stary 2023-09-23, 13:10   #650
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam, że później będzie lepiej i tylko się tym pocieszałam. W sumie u mnie nie było żadnego dnia, żebym się cieszyła ciąża 🥲 najpierw jak czułam się dobrze, to byłam w szoku i za wcześnie na jakieś hurra, a teraz to się czuję, jakbym walczyła o życie dzisiaj bez wymiotów, ale wstałam, dmuchłam w chusteczkę i poszła mi krew z nosa jeszcze mi się coś z udem robi, wkradł się ból, dobrze że niedługo mam fizjo.

Ja co do porodówki to poszłam po łatwiznie. W sensie Idę tam, gdzie pracuje mój lekarz prowadzący ale naturalnie porównuje z innymi szpitalami w okolicy i oczywiście niektóre parametry są lepsze gdzie indziej i tak myślę i myślę...

Powiem Ci, że w pewnym momencie 2 trymestru zaczęłam się czuć lepiej, chociaż wcześniej w sumie i tak miałam lajcik w porównaniu z Tobą. Więc można powiedzieć, że z czasem niektóre rzeczy się poprawiają. Ale mi też łatwo się mówi, bo ja dość łagodnie przechodzę ciążę i serio myślałam, że to wszystko wygląda gorzej.

Ogólnie ja miałam wybrany szpital do porodu jeszcze na etapie starań, jest w top szpitali Fundacji Rodzić po Ludzku, nowy oddział, pokoje komercyjne, same młode położne prowadzące swoje instagramy, więc można śledzić jak się dokształcają itp. Jak zaszłam w ciążę to jak na złość zaczęły się pojawiać negatywne opinie o tym szpitalu plus zaczęłam rozmawiać z innymi ciężarnymi, które są na przykład w drugiej ciąży i one też mi odradzały ten mój albo polecały inne szpitale, więc zrobił mi się mętlik w głowie. Druga sprawa, prowadzę ciążę u polecanej ginekolożki i nawet nie wiedziałam, że ona jest ordynatorem w jednym ze szpitali i ona mnie może nie to, że zachęca do rodzenia u niej, ale powiedziała żebym się zastanowiła, bo może mi pomóc w wyborze położnej itp., no i może rzeczywiście to jest jakieś wyjście, nie wiem... Może jak zobaczą na porodówce kartę ciąży od niej to będą mnie lepiej traktować? Ciężko powiedzieć. I teraz mam taki mętlik w głowie, ten jej szpital jest w top 5 wg Rodzić po Ludzku, ale to ten sam, gdzie pracuje Mama Ginekolog, więc trochę się borykają z hejtem, zwłaszcza też po wywaleniu profesora Wielgosia. Ostatnimi czasy jest mało opinii o nich, chyba jest rzadziej wybierany. Więc no nie wiem kompletnie co robić. Serce mi mówi opcja nr 1, rozum opcja nr 2.
Cytat:
W Warszawie to faktycznie masz wybór, ja rodze w mieście w którym jest jeden szpital i wyboru nie mam. Ale jakoś nie narzekałam ostatnio, jedzenie dobre i duże porcje(chyba na tym mi najbardziej zależy haha ) , położne niektóre też ok, chociaż po porodzie średnio się interesowały, zależy na jaką zmianę popadło i jakoś tak już znam to miejsce to wbijam jak do siebie

A u Ciebie to pewnie też hormony wpływają na nastrój. A z ciekawości zapytam, czemu prywatna położna?

Boję się bardzo porodu, a chciałabym rodzic naturalnie i nie mieć po tym traumy. Wiem, że różnie można trafić, więc chcę sobie sama wybrać położną do rodzenia żeby mieć pewność, że ktoś się mną dobrze zaopiekuje i nie zrobi mi krzywdy czy to fizycznie, nacinając krocze, czy psychicznie.

A jeszcze też wiem, że poród to jest tak dziwna sprawa, że nawet taka bogata Anna Lewandowska, która mogła sobie pozwolić na najlepszych lekarzy, położne itp., też miała komplikacje w trakcie i przeżyła traumę, więc... Niby mogę wybierać szpital, położną, ćwiczyć, uczyć się oddychać, a potem mieć po prostu pecha i to mnie zaczęło od pewnego momentu mocno przytłaczać

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2023-09-23 o 13:13
Stary 2023-09-23, 13:48   #651
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Powiem Ci, że w pewnym momencie 2 trymestru zaczęłam się czuć lepiej, chociaż wcześniej w sumie i tak miałam lajcik w porównaniu z Tobą. Więc można powiedzieć, że z czasem niektóre rzeczy się poprawiają. Ale mi też łatwo się mówi, bo ja dość łagodnie przechodzę ciążę i serio myślałam, że to wszystko wygląda gorzej.

Ogólnie ja miałam wybrany szpital do porodu jeszcze na etapie starań, jest w top szpitali Fundacji Rodzić po Ludzku, nowy oddział, pokoje komercyjne, same młode położne prowadzące swoje instagramy, więc można śledzić jak się dokształcają itp. Jak zaszłam w ciążę to jak na złość zaczęły się pojawiać negatywne opinie o tym szpitalu plus zaczęłam rozmawiać z innymi ciężarnymi, które są na przykład w drugiej ciąży i one też mi odradzały ten mój albo polecały inne szpitale, więc zrobił mi się mętlik w głowie. Druga sprawa, prowadzę ciążę u polecanej ginekolożki i nawet nie wiedziałam, że ona jest ordynatorem w jednym ze szpitali i ona mnie może nie to, że zachęca do rodzenia u niej, ale powiedziała żebym się zastanowiła, bo może mi pomóc w wyborze położnej itp., no i może rzeczywiście to jest jakieś wyjście, nie wiem... Może jak zobaczą na porodówce kartę ciąży od niej to będą mnie lepiej traktować? Ciężko powiedzieć. I teraz mam taki mętlik w głowie, ten jej szpital jest w top 5 wg Rodzić po Ludzku, ale to ten sam, gdzie pracuje Mama Ginekolog, więc trochę się borykają z hejtem, zwłaszcza też po wywaleniu profesora Wielgosia. Ostatnimi czasy jest mało opinii o nich, chyba jest rzadziej wybierany. Więc no nie wiem kompletnie co robić. Serce mi mówi opcja nr 1, rozum opcja nr 2.Boję się bardzo porodu, a chciałabym rodzic naturalnie i nie mieć po tym traumy. Wiem, że różnie można trafić, więc chcę sobie sama wybrać położną do rodzenia żeby mieć pewność, że ktoś się mną dobrze zaopiekuje i nie zrobi mi krzywdy czy to fizycznie, nacinając krocze, czy psychicznie.

A jeszcze też wiem, że poród to jest tak dziwna sprawa, że nawet taka bogata Anna Lewandowska, która mogła sobie pozwolić na najlepszych lekarzy, położne itp., też miała komplikacje w trakcie i przeżyła traumę, więc... Niby mogę wybierać szpital, położną, ćwiczyć, uczyć się oddychać, a potem mieć po prostu pecha i to mnie zaczęło od pewnego momentu mocno przytłaczać
Pierwszą ciążę prowadziłam u ordynatora szpitala właśnie w którym rodziłam, ale jego typ charakteru i arogancja mnie doprowadzała do szału i w tej ciąży już jestem u innego ginekologa, miły, uprzejmy, nie traktuje mnie "z góry" jak przedmiot, o wszystko mogę zapytać i normalnie mi odpowiada a nie z pogardą. Jakiegoś specjalnego i lepszego traktowania nie zauważyłam jak byłam pacjentką tamtego, więc... A chodziłam prywatnie i zgarnął ode mnie górę kasy... Moja znajoma teraz też chodzi do niego prywatnie bo ma traumę po pierwszym porodzie w innym mieście i też właśnie liczy na lepsze traktowanie. No niestety, ja tego nie zauważyłam, położne robią swoje i tyle, a lekarza prowadzącego nawet nie było wtedy gdy rodziłam bo był na urlopie... Inaczej jeśli planujesz cesarkę i chcesz by zrobiła to dobra ręka wtedy warto szukać dobrego ginekologa, ale to jak się akcja potoczy i na jaki dyżur popadnie gdy się zacznie to loteria. Przepraszam, że pozbawiłam Cie złudzeń.

Stary 2023-09-23, 16:27   #652
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszą ciążę prowadziłam u ordynatora szpitala właśnie w którym rodziłam, ale jego typ charakteru i arogancja mnie doprowadzała do szału i w tej ciąży już jestem u innego ginekologa, miły, uprzejmy, nie traktuje mnie "z góry" jak przedmiot, o wszystko mogę zapytać i normalnie mi odpowiada a nie z pogardą. Jakiegoś specjalnego i lepszego traktowania nie zauważyłam jak byłam pacjentką tamtego, więc... A chodziłam prywatnie i zgarnął ode mnie górę kasy... Moja znajoma teraz też chodzi do niego prywatnie bo ma traumę po pierwszym porodzie w innym mieście i też właśnie liczy na lepsze traktowanie. No niestety, ja tego nie zauważyłam, położne robią swoje i tyle, a lekarza prowadzącego nawet nie było wtedy gdy rodziłam bo był na urlopie... Inaczej jeśli planujesz cesarkę i chcesz by zrobiła to dobra ręka wtedy warto szukać dobrego ginekologa, ale to jak się akcja potoczy i na jaki dyżur popadnie gdy się zacznie to loteria. Przepraszam, że pozbawiłam Cie złudzeń.

Ale ja to wiem, nie pozbawiłaś mnie złudzeń. Poród to położna, a nie lekarz. Dlatego chcę mieć prywatną położną. Moja Pani doktor jest cudownym człowiekiem i bardziej mam wrażenie, że może po porodzie miałabym lepszą opiekę na oddziale niż nie jej pacjentki. Ostatnio dziewczyna z Podkarpacia jechała rodzić do niej na oddział, prowadziła też ciążę u niej i jest zachwycona wszystkim. Akurat wtedy ta lekarka też przyszła na chwilę do porodu, bo miała dyżur, po porodzie też odwiedzała ją na sali i pilnowała wszystkiego. Więc po prostu nie wiem. To też jest szpital z wyższym stopniem referencyjności niż ten co sobie wybrałam jako pierwszy.
Stary 2023-09-23, 17:54   #653
Gumisiowy
Rozeznanie

Cytat:
Ale ja to wiem, nie pozbawiłaś mnie złudzeń. Poród to położna, a nie lekarz. Dlatego chcę mieć prywatną położną. Moja Pani doktor jest cudownym człowiekiem i bardziej mam wrażenie, że może po porodzie miałabym lepszą opiekę na oddziale niż nie jej pacjentki. Ostatnio dziewczyna z Podkarpacia jechała rodzić do niej na oddział, prowadziła też ciążę u niej i jest zachwycona wszystkim. Akurat wtedy ta lekarka też przyszła na chwilę do porodu, bo miała dyżur, po porodzie też odwiedzała ją na sali i pilnowała wszystkiego. Więc po prostu nie wiem. To też jest szpital z wyższym stopniem referencyjności niż ten co sobie wybrałam jako pierwszy.
To super, położna też się przydaje przy KP, pokaże jak przystawiać prawidłowo, to ważne. Ja w pierwszych chwilach zostałam ze wszystkim sama, dopiero jak się zmiana zmieniła to już jakaś do mnie przyszła i pokazała. Duży to koszt takiej położnej na wyłączność?

W ogóle ja rodziłam pierwsze dziecko w chorych pandemicznych czasach, nikt nie mógł wejść, położna po porodzie do mnie nie przyszła, wszystko odbywało się telefonicznie, a pielęgnacja pępka to moja zmora była największa. I teraz najbardziej boję się nie samego porodu, a tej pielęgnacji kikuta pępowiny

I chyba Rossmann nas tu podczytuje bo właśnie dostałam powiadomienie o oliwce do odebrania

Stary 2023-09-23, 18:13   #654
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
To super, położna też się przydaje przy KP, pokaże jak przystawiać prawidłowo, to ważne. Ja w pierwszych chwilach zostałam ze wszystkim sama, dopiero jak się zmiana zmieniła to już jakaś do mnie przyszła i pokazała. Duży to koszt takiej położnej na wyłączność?

W ogóle ja rodziłam pierwsze dziecko w chorych pandemicznych czasach, nikt nie mógł wejść, położna po porodzie do mnie nie przyszła, wszystko odbywało się telefonicznie, a pielęgnacja pępka to moja zmora była największa. I teraz najbardziej boję się nie samego porodu, a tej pielęgnacji kikuta pępowiny

I chyba Rossmann nas tu podczytuje bo właśnie dostałam powiadomienie o oliwce do odebrania

Taka położna to koszt około 2000- 2400zł. Na szczęście płatne po porodzie, bo czasem zdarza się, że nie mogą jednak być danego dnia (co jest słabe, ale rozumiem to)
Stary 2023-09-23, 19:56   #655
wredna_loszka
Rozeznanie

Ja kupiłam sobie książkę "Poród naturalny" i nastawiam się na sn. Poczytałam o cc, widzę jak moja przyjaciółka dochodzi trudno po nim i chyba wolę sn, ale właśnie.... bez traumy. Dla mnie najważniejsze jest, żeby była szansa na znieczulenie (choć w tym szpitalu co jest moim nr jeden znieczulenie zewnątrzoponowe jest dawane w 48% kobietom, które go chcą), żeby była ochrona krocza i po żeby nie było laktoterroru, bo u mnie kp nie wchodzi w ogóle w grę. Pocieszam się, że ten szpital właśnie wcześniej miał gorsze opinie, teraz jest lepiej, ale jednak sn to faktycznie ruletka i trudno przewidzieć co będzie :/

Tak w ogóle nastawiam się na sn a boję się, że może jednak skończyć się cesarką: raz przez niskie spojenie łonowe, dwa jak znowu pojawia się skoki ciśnienia. Zobaczymy co jeszcze powie okulista.

Ps. Dzisiaj mój pierwszy dzień, gdzie czuję że żyję olać, że leje deszcz, dzisiaj nic mnie nie bolało!! Mdlosci lekkie, ale to pikuś

Edytowane przez wredna_loszka
Czas edycji: 2023-09-23 o 19:59
Stary 2023-09-23, 20:19   #656
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupiłam sobie książkę "Poród naturalny" i nastawiam się na sn. Poczytałam o cc, widzę jak moja przyjaciółka dochodzi trudno po nim i chyba wolę sn, ale właśnie.... bez traumy. Dla mnie najważniejsze jest, żeby była szansa na znieczulenie (choć w tym szpitalu co jest moim nr jeden znieczulenie zewnątrzoponowe jest dawane w 48% kobietom, które go chcą), żeby była ochrona krocza i po żeby nie było laktoterroru, bo u mnie kp nie wchodzi w ogóle w grę. Pocieszam się, że ten szpital właśnie wcześniej miał gorsze opinie, teraz jest lepiej, ale jednak sn to faktycznie ruletka i trudno przewidzieć co będzie :/

Tak w ogóle nastawiam się na sn a boję się, że może jednak skończyć się cesarką: raz przez niskie spojenie łonowe, dwa jak znowu pojawia się skoki ciśnienia. Zobaczymy co jeszcze powie okulista.

Ps. Dzisiaj mój pierwszy dzień, gdzie czuję że żyję olać, że leje deszcz, dzisiaj nic mnie nie bolało!! Mdlosci lekkie, ale to pikuś
48% ZZO to jest i tak super wynik, więc jest szansa, że się załapiesz. Chociaż ja się naczytałam o minusach znieczulenia i już sama nie wiem czy to chcę i też muszę kupić tę książkę
Stary 2023-09-23, 21:11   #657
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
48% ZZO to jest i tak super wynik, więc jest szansa, że się załapiesz. Chociaż ja się naczytałam o minusach znieczulenia i już sama nie wiem czy to chcę i też muszę kupić tę książkę
Ja byłam nastawiona różnie do tego znieczulenia, ale kuzynka przed samym porodem miała ściągane szwy bez znieczulenia a potem znieczulenie, to mówi, że zdjęcie szwów było gorsze i cała ciąża, a tutaj współpracowała tylko, że bez bólu... Tyle że właśnie 🤡 każdy poród jest inny i bądź tu człowieku mądry.

Książka podobno pomocna, na razie ją przekartkowałam, ale jest raczej bez takiego pitu pitu, tylko konkrety i konkretne porady, techniki. Kupiłam, bo jak wiecie boje się porodu panicznie, więc staram się oswoić i zapoznać

Stary 2023-09-23, 21:15   #658
Gumisiowy
Rozeznanie

Loszka, dobrze że dziś już lepiej oby tak zostało. Mnie wciąż męczy jadłowstręt, wszystko jem na przymus i małe porcje aby cokolwiek wdusić w siebie, trochę jak przy chorobie albo kacu tylko mam tak non stop.
Już tracę nadzieję, że odzyskam apetyt. Robię to jedzenie ale jak mi przychodzi to jeść, dostaję ciarek.

Stary 2023-09-23, 21:53   #659
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:
Loszka, dobrze że dziś już lepiej oby tak zostało. Mnie wciąż męczy jadłowstręt, wszystko jem na przymus i małe porcje aby cokolwiek wdusić w siebie, trochę jak przy chorobie albo kacu tylko mam tak non stop.
Już tracę nadzieję, że odzyskam apetyt. Robię to jedzenie ale jak mi przychodzi to jeść, dostaję ciarek.

Dzięki
Kurde to też masz ciężko jednak coś jeść trzeba. Lekarz coś ci w temacie doradzał?

Stary 2023-09-23, 21:53   #660
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:

48% to bardzo dobry wynik, u mnie w szpitalu jest 0%
Czemu nie chcesz kp?
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości