|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.80.
Ale mi nie chodzi o to, że oni zrobili mu na złość, że go zamurowali. Chodzi o to, że głupio wykonali swoją pracę. I tak będą musieli tam wrócić i to zalać, beton już nie będzie jednolity, tylko będzie się składał z części. Właściciel mógł po złości tam wejść jak beton jeszcze nie zastygł. Właściel placu budowy nie ma nr, ale może zadzownić na policję i oni ustalą właściciela. Przecież to trwa chwilę. Z tym uszkodzeniem auta, to już wymyślanie. Równie dobrze może pwowiedzieć, że je uszkodzili jak betonowali. Poza tym z tego co czytam, to chyba jednka można usunuąć o ile info było odpowiednio wcześniej.
W przypadku takiej zmiany organizacji ruchu znak drogowy ma stanąć co najmniej z 5-dniowym wyprzedzeniem, ma przy nim też być tabliczka z informacją, od kiedy obowiązuje. Osoby, które padną ofiarą nieprawidłowo przeprowadzonej zmiany, muszą i tak zapłacić za holowanie, aby odzyskać auto, ale potem mają prawo dochodzić od służb miejskich odszkodowania, poniesionych kosztów itp.
|
|
#2792 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89707218]wiesz... starsze osoby to już sporo rzeczy frustruje, generalnie doświadczeni grzybiarze wiedzą kiedy jest wysyp grzybów. Wiem, że trzeba umieć zbierać, dlatego napisałam, że pewnie kwestia doświadczeń.
W 'moich' lasach też słabo było z grzybami w październiku tego roku, dopiero od ok. 2-3 tyg rośnie więcej, chociaz to już późno trochę. Sowy (kanie) już przegniły ![]() Mój TZ też nie je grzybów świeżych, bo jojczy ze jak ślimaki Ja grzyby jadam sama, robię tylko dla siebie zupy, sosy, pizze itd. (bo dziecko za małe i tez wybredne). Tez uważam, że pieczarka "to nie grzyb', a raczej grzyb dużo mniej smaczny i mniej wartościowy. i dziwią mie osoby, które zjedzą sos z pieczarek (takich miękkich przecież - uduszonych), a nie zjedzą z prawdziwych leśnych grzybów. ale np. u teściowej to kwestia przesądów, ze grzyby z lasu bezwartościowe, a w ogóle to wszystkie trujące[/QUOTE]U mnie w tym roku nie było ani jednej kanii. Zazwyczaj było ich trochę, w tym ani jednej, a uwielbiam! ️To ja właśnie lubię pieczarki i kanie, bardzo. Grzyby nie grzyby, ale bardziej mi smakuje pieczarka niż np. kurka (pieprznik jadalny). Nie rozumiem uwielbienia dla kurek, np. sosów z nich. Tzn. Rozumiem, że ktoś nazbierał, że się cieszy i musi coś z nimi zrobić i zrobił z nich taki sos, ale jak dla mnie te grzybki nie mają smaku. Przez kilka lat na działce wiosną rosły nam smardze i to są naprawdę pyszne grzyby. Poza tym oczywiście borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze też niezłe... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam czy pisać na wszystkowatku czy tu, bo niby to pytanie, ale wynika z mojego zdziwienia
Ile Wy lub Wasze znajome karmiłyście piersią? Jak długo o ile w ogóle spaliście z dzieckiem? Jedna moja kumpela karmi prawie już 3 letnie dziecko. I z jednej strony psioczy, że nie może nigdzie wyjść wieczorem, bo musi karmić na noc przed snem i że ma przez to pobudki w nocy, a z drugiej strony przecież jakby chciała to by odstawiła. Druga zaś śpi z 7 letnim synem. Jej mąż zmienił pracę i pn-pt jest w delegacji i młody zaczął do niej przychodzić, ale jak mąż wraca on nie chce spać u siebie i śpią wszyscy razem.
|
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie spałam z córką w ogóle, bo się bałam, że jej coś zrobię i do tego był za duży tłok w łóżku, zawsze ja brałam na przytulaska, karmienie i odkładalam z powrotem do łóżeczka. Jak była starsza i rozstałam się z jej tatą to trochę ze mną spała, ale trwało to moze z miesiąc / dwa. |
|
|
|
|
|
#2795 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że gdy ktoś karmi trzylatków i starszych, to coś tam raczej mocno nie gra. Albo z emocjami, albo z odżywianiem albo jeszcze czymś. Dziecko powinno być odstawione bez większych dramatów do około ukończenia 2 lat, może max 3, ale według mnie to już późno. Wiem, że zalecenia WHO są inne, że oficjalne zalecenia to 2 lata i dłużej, ale dla mnie jako kobiety i potencjalnej matki - nienienie! A karmienie 4, 5 czy 6 latków to już patologiczna sytuacja. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2796 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W sumie można małe dziecko- mlekopijawkę odstawić na siłę, ja moją tak odstwiłam okolo 14 miesiąca, jakbym to opisywała na bieżaco z moimi odczuciami i reakcjami mocno protestującej młodej to by mnie cały wiżaz pewnie wyklął od wyrodnej matki. Z tym, że wiem, że nie tylko ja tak musiałam odciągać od piersi młode. Budzenia się młodej w nocy to nie przerwało, budziła się nadal, trochę rzadziej, bo tak ze 2-4 razy na picie mleka (z butelki), a potem wody albo ot tak popłakać sobie do około 4 roku życia. spała tez długo ze mną, jak wiele innych dzieci przyłazących do łóżka rodziców lub rodzeństwa. mało kto o tym pisze, mówi, bo jest to wstydliwe, 'nienormatywne' (wg obecnych instagramowych wytyczynych), nierozumiane. Atak naprawdę jest całkiem normalne- zależne od potrzeb. jedne człowiek lubi sie przytulać, inny nie bardzo. a dziecko tez człowiek. |
|
|
|
|
|
#2797 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie koleżanki też najczęściej karmiły rok/dwa/. Jak dziecko szło do żłobka, to na koniec macierzyńskiego było odstawianie. Ja też czytałam, że najlpiej to tak do 2 lat. Potem nie ma niby przeciwskazań, ale gdzieś czytałam, że od tego psują się potem zęby i robi się próchnica. Ale nie wiem czy to prawda. Dla mnie taki 3 latek jedzący cyca, to też jakieś takie chyba bardziej uzależnienie niż faktyczna potrzeba, zwłaszcza jak je już normalne posiłki. To dziecko mojej koleżanki jest dość duże, biega, gada, a potem do cyca i jakoś tak to nawet dzienie wygląda, bo to nie jest mały bobas. Jej partner sobie wyjeżdża gdzieś z kolegami, wychodzi na spotakania, a ona nie, bo karmienie na drzemkę, a potem przed nocnym spaniem. Dużo koleżanek też mi mówiło, że odstawianie, to było własnie na siłę, bo często inaczej się nie da, także to chyba norma
Kilka dni płaczu, a potem dziecko zapominało.Z tym spaniem, to mnie dziwi głównie dlatego, że znajomi narzekają, że dziecko się strasznie wierci, rozkopuje, a oni są niewyspani. Z takim całkiem małym dzieckiem, to ja też bym się bała, że zrobię mu krzywdę. Moi znajomi to dzielą się na takich, co jak najszybciej dawali dziecko do swojego pokoju i mówili, że wolą wstawać w nocy niż potem odzwyczjać od wspólnego spania i takich co im się w nocy nie chce wstać, więc jest wspólne spanie, a potem narzekanie. No i dla mnie taki 3-4 latek, to jeszcze ok, ale 7 letnie dziecko jak nie chce spać samo, to też chyba z czegoś to wynika, więc ja bym raczej szukała przyczyny. No i jak bym męża nie widziała 5 dni, to bym chciała spać z mężem, a nie żeby jeszcze dziecko między nami spało
|
|
#2799 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
Już nie mówiąc o tym ile teraz się wycina zdrowych drzew...
|
|
#2801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2803 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2804 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2805 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Konto usunięte
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89707370]Nikt nie weźmie odpowiedzialności, czy spróchniałe drzewo lub zainfekowane chorobą nie upadnie na samochód, ludzi w trakcie silnej burzy na osiedlu.[/QUOTE]Nie musi być nawet chore, drzewa po prostu się łamią. Kilka lat temu konar zdrowego kasztanowca spadł na parking pod blokiem i zniszczył dwa samochody.
Kiedyś oglądałam reportaż, że w piękny słoneczny dzień konar spadł na kobietę i dziecko w wózku, dziecko nie przeżyło. Były pytania, kto nie dopatrzył tego, że ten konar powinien być usunięty dużo wcześniej. Wtedy się dowiedziałam, że są instytucje, odpowiedni ludzie do tego, którzy oceniają i wyznaczają do wycinki/przycinki drzewa, które stwarzają niebezpieczeństwo... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2808 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie w rodzinie dziecko dość szybko dostało własne łóżko we własnym pokoju i niby nie miało z tym problemu, ale miało różne fazy i zazwyczaj i tak spało z kimś, potrafiło przyjść w nocy i zaciągnąć wybranego rodzica (czasami była faza na ojca, czasami na matkę) do siebie. Obecnie jako rodzina 2+2 śpią w różnych konfiguracjach. To starsze już chyba nie domagałoby się obecności (choć nie na pewno, bo jeszcze dochodzi zazdrość o młodsze ).Od znajomego słyszałam, że dziecko normalnie spało samo, ale kiedy on musiał na kilka/kilkanaście dni wyjechać, zajęło jego miejsce i od tej pory już śpi z rodzicami. Niektóre dzieci chcą spać z rodzicami bardzo długo, na początku podstawówki jeszcze. |
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2811 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko mnie to dziwi, bo zakładam, że za takimi zachowaniami kryje się coś ewolucyjnego. Mam też inną znajomą, co też wstawia selfie wręcz kompulsywnie i ona akurat jest ewidentnie zaniedbana przez faceta i pragnie uwagi. Może z nią jest podobnie. |
|
|
|
|
|
#2812 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2813 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89707452]Jak sądzisz dlaczego panny i rozwodki wstawiają swoje fotki?[/QUOTE]No jak dlaczego? Bo nie mają faceta i pragną uwagi
|
|
|
|
|
#2814 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 21:45 |
|
|
|
|
#2815 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#2816 |
|
Dzik
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89707218]wiesz... starsze osoby to już sporo rzeczy frustruje, generalnie doświadczeni grzybiarze wiedzą kiedy jest wysyp grzybów. Wiem, że trzeba umieć zbierać, dlatego napisałam, że pewnie kwestia doświadczeń.
W 'moich' lasach też słabo było z grzybami w październiku tego roku, dopiero od ok. 2-3 tyg rośnie więcej, chociaz to już późno trochę. Sowy (kanie) już przegniły ![]() Mój TZ też nie je grzybów świeżych, bo jojczy ze jak ślimaki Ja grzyby jadam sama, robię tylko dla siebie zupy, sosy, pizze itd. (bo dziecko za małe i tez wybredne). Tez uważam, że pieczarka "to nie grzyb', a raczej grzyb dużo mniej smaczny i mniej wartościowy. i dziwią mie osoby, które zjedzą sos z pieczarek (takich miękkich przecież - uduszonych), a nie zjedzą z prawdziwych leśnych grzybów. ale np. u teściowej to kwestia przesądów, ze grzyby z lasu bezwartościowe, a w ogóle to wszystkie trujące[/QUOTE] Byś widziała zgrozę w oczach moich współpracowników jak im mowie, ze zbieram grzyby. Oni tu raczej nie latają po lesie za grzybami, jak spotykasz jakiś nawiedzonych ludzi pod sosnami czy w krzakach to na mur-beton rodacy Ale raz zabrałam kolegę Norwega na grzyby z lekcja mykologii to był zachwycony i zjadł je potem bez stresu. Zebraliśmy morze prawdziwków wtedy. ![]() Na grzyby chodzę od maleńkości, dziadek mnie zabierał do lasu i nauczył wszystkiego. Co do przeróbki to i susze i jem świeże i zamrażam takie przerobione, idealnie pasują do wegańskich wariacji kapustnych. |
|
|
|
|
#2817 |
|
Zadomowienie
|
Mnie się zdarzyło, że konduktor idiota gwizdnął gdy szłam wzdłuż pociągu i od tego czasu już taka wyczillowana nie jestem i wolę podtruchtać do swojego wagonu niż przeciskać się w środku. Ale to raczej na mniejszych stacjach, a nie na głównych dworcach, gdzie wysiadają i wsiadają tłumy.
|
|
|
|
|
#2818 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2819 |
|
Dzik
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89707546]Ja też od dziecka w grzybach, ale odkąd "spotkałam" przerośniętego muchomora łudząco podobnego do kanii to mi entuzjazm mocno opadł. A jak się dowiedziałam, że nie tylko sromotnikowe i jadowite zawierają amanitotoksyny, a również inne grzyby mylone z innymi popularnymi, to już w ogóle sobie nie ufam. Borowiki, maślaki, koźlarz czerwony i babka i to chyba by było tyle. Kanie zbieram tylko ładnie wyrośnięte, bo kto mi zagwarantuje, że nie przywieje tu jakichś przerośniętych np. czubajeczek. A pieczarki tylko ze sklepu, polne niech zostaną w polu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Popieram ostrożność, sama stosuje Pomylic sie czasami łatwo, a wątroba jedna. Ale znam takich wariatów, który zbierają amanitki (bo święty grzyb), gotują i twierdza, ze potem można jeść...Myślę ze do czasu.
|
|
|
|
|
#2820 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubiłam zbierać grzyby ale arachnofobia jest silniejsza. U nas w tym roku mało kto na grzyby jechal, ja bym mogła "po pierwszych pajęczynach" ale nie mam z kim a poza tym w lesie strasznie wzrok mi się rozstraja i prędzej bym się na grzybie poślizgnęła a go nie zobaczyla
![]() Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.

️

Kilka dni płaczu, a potem dziecko zapominało.

).