2024-06-20, 17:33
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę zajść w ciążę przy nagłym odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Cytat:
Napisane przez Julia949494
Odstawiłam tabletki anty po 10 dniach bo mi bardzo nie służyły. Po 6 dniach wystąpiło krwawienie a 2 dnia krwawienia współżyłam bez zabezpieczenia. Czy w takim wypadku możliwe jest zajście w ciążę ? Czy owulacja mogła wystąpić tak od razu po paru dniach ?
|
Odstawienie tabletek może namieszać w cyklu, ale to, czy owulacja wystąpi zaraz po odstawieniu, zależy od wielu czynników. Zazwyczaj owulacja może nastąpić w ciągu kilku tygodni po zaprzestaniu stosowania tabletek, ale każda kobieta jest inna.
Po 10 dniach brania tabletek, mogły one jeszcze nie zdążyć w pełni zapanować nad Twoim cyklem hormonalnym. Krwawienie, które wystąpiło po odstawieniu, najprawdopodobniej było krwawieniem z odstawienia, a nie typową miesiączką. Współżycie bez zabezpieczenia podczas takiego krwawienia teoretycznie może prowadzić do ciąży, jeśli owulacja nastąpi bardzo szybko po odstawieniu tabletek, ale jest to mniej prawdopodobne w ciągu pierwszych kilku dni.
Chociaż nie jest to bardzo prawdopodobne, że owulacja wystąpiła zaraz po odstawieniu tabletek i krwawieniu z odstawienia, nie można tego całkowicie wykluczyć. Owulacja może zdarzyć się wcześniej, gdy organizm dostosowuje się do zmian hormonalnych.
|
|
|