|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Lęk przed występem przed klasą
Hej. Mam 16 lat i po wakacjach idę do 2 klasy technikum. Został mi jeszcze miesiąc wakacji, a ja już zamartwiam się tym czy sobie poradzę.. Odkąd pamiętam bardzo bałam się występować przed całą klasą. W podstawówce również, zawsze unikałam tego jak mogłam i często się udawało, ale jak już musiałam coś powiedzieć czy przedstawić przed całą klasą to był wielki stres, ale jakoś mi się udawało przez to przebrnąć. Teraz gdy poszłam do technikum jest o wiele gorzej. Ludzie w klasie mnie nie lubią i to widać, w podstawówce też nie byłam zbytnio lubiana bo nie jest mi tak łatwo nawiązywać kontakty z ludźmi tak jak inni potrafią.. to jest główny powód. Ale zauważyłam, że w mojej obecnej klasie naprawdę mnie nie lubią. Mam wrazenie, że ciągle mnie oceniają, myślę, że to też dlatego boję się przed nimi występować. Widze te przywracanie oczami i wzdychanie prawie za każdym razem kiedy mnie widzą. Mają mnie za ,,odklejke" w tej klasie. Myślę, że ten fakt jak jestem postrzegana w tej klasie sprawił, że mój lek przed występowaniem publicznie się nasilił. 🙁 Ostatnio kiedy musiałam mówić coś przed moja obecną klasą, mimo tego, że byłam super przygotowana, przed samym występem czułam jak moje nogi robią się z waty, całe ciało drży, czułam robi mi się słabo i zimno, moje serce biło jak szalone, było mi ciężko złapać oddech, a moje oczy były całe szklane. Ledwo co stanęłam na nogach i spojrzałam się na klasę, nastala cisza - wszyscy się na mnie patrzyli. Malo mówię w tej klasie, więc jeszcze gorsza była dla mnie świadomość, że wszyscy są ciekawi co mam do powiedzenia, skoro nigdy nic nie mówię.. Skończyło się na tym, że powiedziałam dla Pani, że nie dam rady i momentalnie wybuchłam płaczem przed całą klasą. Co za wstyd. Widzilam wzrok pani która mnie nie rozumiała, naklaniala żebym mimo wszystko spróbowała. Ale ja nie dałam rady. Dostałam słabą ocenę Minęło już sporo czasu a ja nadal pamiętam co wtedy czułam. Masakra. Panicznie boję się tego, że będę musiała występować przed klasą kolejny raz. A na pewno będę musiała i tego nie unikne, bo jestem na profilu turystycznym i uczymy się między innymi oprowadzania innych po zabytkach itp. Na pewno będzie takie coś. Nie chciałam iść na ten profil, ale to był jedyny na który się dostałam, mimo dobrze napisanych egzaminów.. Teraz nie ma sensu zmieniać, bo doszłam do wniosku, że jak pójdę do liceum to i tak tam również nie unikne przemówień publicznych, a turystyka to jest kierunek który może cokolwiek wnieść do mojego życia, nie mam pomysłu na siebie i to widzi mi się najbardziej odpowiedni kierunek, żebym miała chociaż już coś na start jak skończę szkole, po liceum nie będę tego miała. Nie zmienia to jednak faktu, że turystyka to kierunek na którym na pewno jest więcej publicznych wystapien przed ludźmi. Nie wiem po co to pisze, może ktoś ma jakieś rady, może ktoś wie jak pokonać stres, co mam zrobić w tej sytuacji. Ogólnie na co dzień na luzie rozmawiam z przypadkowymi ludźmi z ulicy, nie boje się chodzić do sklepów, mam tylko problem z klasą i występowaniem przed nią. Proszę o jakieś rady, jak mogę pokonać ten stres i się przełamać następnym razem kiedy będę musiała coś powiedzieć przez klasa.. chociaż wątpię, że w ogóle dam radę. Nie mogę dostawać cały czas jedynek, no nie? W końcu Panie powiedzą mi, że to profil turystyczny i że muszę to zrobić nie ważne czy tego chce, czy nie.. strasznie się tym denerwuje 😓
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lęk przed występem przed klasą
Tez tak miałam w podstawówce, myślę że to lęk przed byciem ocenianym po prostu. Najlepsza rada jeśli nie można z nauczycielem załatwić sprawy twarzą w twarz, i musisz wychodzić na środek klasy to chyba jedynie nie patrzenie na klasę ale ponad nimi lub ustawienie się lekko w stronę pani i mówienie do niej tylko jakby świat nie istnial. Z czasem i większymi doświadczeniami z ludźmi ( może w nastepne lato np.moglabyś podjąć pracę w lodziarni lub cukierni gdzie ma się kontakt z ludźmi i sie oswoisz?typowa praca na miesiąc) ich opinia będzie Ci powiewać
![]() Ostatno słyszałam taką opinię że nastolatki po prostu w okresie dojrzewania mają taką zblazowaną minę, "oceniająca" i jest to związane z czasem dojrzewania a nie od razu z nielubieniem drugiej osoby ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję <3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Polecam skupienie sie podczas przemówienia na sobie i tym co chcesz powiedzieć i ignorowaniu przez mózg ludzi cie słuchających.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.