|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Do wszystkich, którzy palili i nie palą (analogi, e papierosy)
Witam wszystkich
![]() Paliłam papierosy. Przez ok 10 lat papierosy zwykłe, później przez ok 7 lat e-papierosy. Przy elektryku zwykłe papierosy dla mnie praktycznie nie istniały. Moje ostatnie 2 tygodnie palenia to epizod z IQOSem. Jeżeli chodzi o elektryka, to moc nikotyny, którą używałam to było 3 albo i nawet to stężenie było mniejsze. Z tym, że elektryka tak naprawdę paliłam bez ograniczeń, ciężko to przeliczyć na ilość zwykłych papierosów. Postanowiłam rzucić palenie. Rzucić elektryka. Pierwsze podejście nie było udane. Przy drugim podejściu wsparłam się Tabexem. I tak 13.05. zapaliłam ostatniego IQOSa i od tego czasu nie dostarczyłam nikotyny do swojego organizmu. Pierwsze 2 tygodnie to okropny ból głowy, ale minęło. W czym rzecz? Zastanawiam się nad metabolizmem. Jestem osobą szczupłą, zdrowo się odżywiam, uprawiam regularnie sport. Ale szczerze boję się przytyć. Słyszałam, że po rzucenia palenia zwalnia metabolizm i niektórzy mimo, że nie podjadają i nie zastępują palenia przekąskami to i tak tyją, z powietrza, bo metabolizm zwalnia. Czy tak samo jest w przypadku e papierosów? Nigdzie w internecie nie znalazłam na ten temat informacji, możliwe, że jest to jeszcze nie przebadane. Ale może ktoś ze swojego doświadczenia lub z doświadczenia znajomych mógłby się w tym temacie wypowiedzieć? I jeszcze jedna kwestia - zaparcia. Moje jelita nie współpracują ze mną. Są dni, że bez problemu działają a są takie, że nic a nic a do tego wzdęcia i brzuch jak balon co przekłada się na moje samopoczucie fizyczne i psychiczne w negatywny sposób. Jeżeli są wśród Was byli palacze zarówno papierosów zwykłych jak i elektryków to prośba - dajcie znać jak to było z Wami po rzuceniu, w kwestii wagi, metabolizmu, zaparć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Do wszystkich, którzy palili i nie palą (analogi, e papierosy)
Nikt nie palił i nikt nie rzucał?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja nie ale coś wiem o tym (w rodzinie). tak, nikotyna lekko przyspiesza metabolizm i zwolnienie tegoż po rzuceniu może spowodować zwiększenie masy ciała. dwa rozwiązania:
1. Zwiększyć aktywność fizyczną. 2. Ponownie zwiększyć metabolizm suplementami np. kofeiną w tabletkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kawe bardzo lubie i faktycznie zaczelam pic jej wiecej, ok 5 filizanek (ale slabej kawy, z plaskiej łyżeczki). Po jakim czasie od rzucenia palenia ten metabolizm sie wyrównuje na tyle, ze nie trzeba juz sobie "dowalac" dodatkowego wycisku fizycznego, diety itd. I chetnie poczytam o osobach, ktore odstawiły elektryka, w necie malo informacji niestety na ten temat :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
E-papierosy mogą być pomocne jako narzędzie przejściowe, ale warto pamiętać, że najlepszym wyborem dla zdrowia jest całkowite unikanie nikotyny. Dla tych, którzy jeszcze walczą, nie poddawajcie się – każdy dzień bez papierosa to krok ku lepszemu samopoczuciu i zdrowiu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.