![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Facet po przejsciach
Hej,
Poznałam faceta, ktory w poprzednim związku był bity przez kobietę. Dziewczyna chorowała na schizofrenię i niestety przejawiało się to poprzez napady agresji. Związek trwał długo, facet wyzedł z niego kompletnie rozbity. Zależy mi na nim, ale pomimo jego zapewnień o zaangażowaniu jest między nami dystans. Chwilami wycofuje się fizycznie i emocjonalnie. Nie ma rozmów, nie ma seksu, nie ma przytulania. Potem wraca do normy, ale za jakis czas - znów to samo. Próbowałam go namówić na terapię, ale bez rezultatu. Ostatnio zaczął znikać z domu i chodzi nie wiadomo gdzie. Boję się. Czy ktos z Was ma za sobą podobny związek? Jak radzić sobie w relacji z takim człowiekiem? Nie bywa wobec mnie agresywny, ale czasami pzreraża mnie ten jego pusty wzrok... Nie wiem co ię za tym kryje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Facet po przejsciach
Z tego co opisujesz facet zdecydowanie powinien pójść na terapię, być może za szybko wszedł w relację z Tobą. Skoro był wiele lat w takiej niezdrowej relacji, możliwe że jest uzależniony od byłej i wróci do niej. Porozmawiaj z nim o tym, ale jeśli odmówi i uzna że nie ma problemu będzie Wam bardzo ciężko, szanse na powodzenie tego związku nie rysują się optymistycznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Z nim chyba też nie wszystko do końca w porządku. W imię czego się męczysz? Nie ma innych facetów wokół? Skoro nie chce iść na terapię, to mu nie pomożesz. Naprawdę chcesz ciągnąć pseudozwiazek z kims, kto z tobą nie rozmawia, nie przytula i ma terapię w tyłku?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
To nie tak, że przez cały czas jest "lipa". Bywa i tak, że jest między nami super (kwiaty, dobry sex, wyznania i plany), a potem nagle on przypomina sobie o przeszłosci i zaczyna się zamykać
![]() Nie wiem, skąd u niego taka obawa przed terapią... Kocham go. Nie chcę się poddawać, ale chwilami czuję się masakrycznie zmęczona. Edytowane przez JaneczkaToJa Czas edycji: 2024-08-20 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może on boi się otworzyć u terapeuty, często mężczyznom jest bardzo trudno przyznać się że doznali przemocy fizycznej zwłaszcza od partnerki. Trochę mamy takie wzorce męskości, że boją się przyznać w obawie przed reakcją otoczenia, że biła ich kobieta. Albo jest tam jeszcze wiele innych mrocznych rzeczy, o których nie masz pojęcia i on nie chce do tego wracać. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-08-20 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na pewno są rzeczy, o których mi nie powiedział. Obawy pewnie ma, bo to kawał chłopa i pewnie trudno mu przyznać, że kobieta podnoiła na niego rękę. Mówił, że nigdy jej nie oddał. I w to mu nawet wierzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeżeli facet nie chce iśc na terapie i nie widac żeby coś zmieniało się na lepsze to osobiście bym mimo wszystko odpuściła taki związek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Też mam takie mysli. Dam mu pewnie jeszcze trochę czasu, ale nie będę czekać w nieskonczonosc. Bardzo bym nie chciała "przegrać" z jego przeszłoscią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Tylko, że trudno mi twardo stawiać sprawę, kiedy jestem zakochana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
macie jakis wspolnych znajomych kogokolwiek kto moglby jeszcze potwierdzic jego opowiesci? jak dla mnie jego zachowanie jest bardzo niepokojace,szczegolnie wychodzenie z domu i znikanie nie wiadomo gdzie. co ci powiedzial? gdzie chodzi? mieszkacie razem? ile jestescie razem?jak dla mnie to wszystko grubymi nicmi szyte szczegolnie ze piszesz ze nie ma z nia kontaktu juz od kilku lat... cos mi tu smierdzi w tym wszystkim ,rozumiem ze jestes zakochana ale czasami lepeij zdjac klapki z oczu i ratowac siebie przedewszystkim
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jestemy razem od roku. Nie mieszkamy jeszcze razem w pełnym wymiarze, ale nocuję u niego kilka razy w tygodniu. Na pytanie gdzie ię podziewał, odpowiada, że był na długim spacerze. To nie tak, że chodzi gdzies codziennie, a tylko w chwilach, gdy go marazm dopada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Terapia nic tu nie zmieni. Albo ktoś jest zaradny albo jest nieudacznikiem. Płacenie jakiejś babce która wlasciwie nie wiadomo kim jest bo na pewno nie lekarzem jak psychiatra bo żeby być być psychoterapeutą można być po polonistyce czy teologii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wygląda, że facet ma poważne problemy i nie chce z nimi nic zrobić. To trochę brutalne, ale trzeba sobie postawić pytanie: czy chcesz być partnerką w satysfakcjonującym związku, czy ratowniczką i żyć w ciągłym niepokoju? Jesteście rok czasu razem, tu się już niewiele zmieni, jeśli on nie zmieni swojego zachowania (a nie wygląda na zainteresowanego tym).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem, że brzmię żałosnie, ale tak bardzo nie chcę, żeby ta relacja sę rozpadła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem, że Ci na nim zależy, ale ta relacja nie rokuje dobrze. Możesz stracić dużo czasu i siły, a nic nie zyskać. To Twoje ryzyko. Może warto sobie określić czas przez jaki będziesz podejmować te "próby". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może zabrzmię trochę cynicznie, ale teraz jesteście na początku związku, to dopiero rok, jesteś zakochana i chcesz o niego walczyć. Ale pisałaś, że już teraz czasami czujesz masakryczne zmęczenie oraz martwisz się, więc z czasem gdy emocje i uczucie przejdą w fazę stabilizacji jego zachowania mogą zacząć Ci coraz bardziej przeszkadzać i stwierdzisz, że to jednak ponad Twoje siły. Jego zniszczył związek z eks, nie pozwól żeby ta spirala toksyczności trwała dalej i związek z nim wpłynął negatywnie na Ciebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
samo namawianie nawet jakbys zaangazowala w to pol miasta nic nie da ani terapia nic nie da jak ten czlowiek nie chce nic zmienic wedlug mnie bylo cos z nim nie tak juz przed tym zwiazkiem z ta kobieta skoro dal sie tak stlamsic i tkwil w takiej toksynie przez lata ,on moze miec jakies glebsze problemy nie koniecznie tylko zwiazane z poprzednia relacja poza tym taka terapia nie wyprostuje go w 3 sesje to sa lata ciezkiej pracy nad soba ,zrobisz jak uwazasz ale wedlug mnie zwiazek z kims takim to orka na ugorze ,cale zycie chcesz go ciagnac,wspierac podtrzymywac,jak mozna z kims takim zbudowac mocna zdrowa relacje ?co z toba w tym zwiazku na kim ty sie bedziesz mogla oprzec jak on taki slaby? ps ,no to nie znikal tylko szedl sie przejsc to chyba normalne sama tez chodze na spacery i nie traktuje tego jako znikanie
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-08-20 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem, że terapia to lata pracy. Póki co, musi się na nią zdecydować. Potem (ewentualnie) zobaczymy. Nie jestem facetem i nie wiem jak mogło na niego wpłynąć bicie i wyzwiska, ale pewnie łatwiej by to ogarnął, gdyby obrywał od innego mężczyzy, a nie od kobiety... Taa, jego spacer trwał kiedys 6 godzin. Telefon wyłączył i bajlando. I tak za każdym razem - poza zasięgiem i hej macarena ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie moglabym zaufac takiemu czlowiekowi rozumiem ze byl w toksycznym zwiazku ale sorry jak nie przepracowal swoich problemow to nie powinnien wchodzic w nowe relacje znikanie na 6h wylaczanie telefonu jest niepowazne ,jak sobie wyobrazasz zakladanie rodziny z kims takim jak na nim mozna polegac? ps,on pracuje ?poza zwiazkiem w zyciu radzi sobie ok ? wedlug mnie to jest powaznie zaburzony zdrowy czlowiek po byciu zaatakowanym nozem ulotnilby sie z tego zwiazku odrazu,ty tez masz jakies zapedy na ratownika...zastanow sie dlaczego jestes tak zdesperowana
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Ja mam 25, on 27. Tak, wiem, w tym wieku człowiek powinien już być ogarnięty.
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
Przez pierwsze miesiące widywalimy się głównie na miescie, więc trudno było zauważyć, że cos jest nie tak. Dopiero, kiedy zaczęłam u niego bywać częsciej i nocować, trochę do mnie dotarło. Wtedy też zaczęłam mu wspominać o terapii. Zawodowo oboje radzimy sobie dobrze. On ma też swoje mieszkanie; nie na kredyt, tylko kupione w 100% za gotówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jestes jeszcze bardzo mloda poszukaj kogos bez problemow ,czy rozmawialas ze swoimi rodzicami (przyjaciolka ,siostra) na ten temat,co oni o tym mysla ja bym byla bardzo zaniepokojona jakby moja corka czy siostra chciala sie zwiazac z kims takim ,to jest branie sobie na glowe niepotrzebnych problemow
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mój Tata nie żyje, więc z nim nie pogadam. Mama wierzy w mój rozsądek; wie, że ja nie będę tego ciągnąć latami. Zresztą, jeli on w ciągu 2 miesięcy nie zdecyduje się na terapię, to odejdę. Jestem całkiem fajną dziewczyną, więc może nie skończę jako dożywotnia singielka ![]() Edytowane przez JaneczkaToJa Czas edycji: 2024-08-21 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Weź pod uwagę, że terapia może potrwać co najmniej kilka miesięcy, a w cięższych przypadkach nawet kilka lat. To też jest czas, w którym nie będziesz miała stabilnego związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Daję mu 2 m-ce na podjęcie decyzji o terapii. Jesli się nie zdecyduje, odchodzę. Jesli pójdzie do terapeuty, to poczekam na efekty terapii. W razie widocznych postępów będę z nim...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.