Zagroda babuszki cz.5 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-09-25, 09:32   #271
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Lenifo, ładny masz czas z wnukami.

Chyba zupę z dyni zrobię. Uwielbiam.
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-25, 14:11   #272
Amita10
Wtajemniczenie

Na biegu robiłam zupę jarzynową. Miałam jeszcze ogarnąć z jedno okno, bo wczoraj księgowa dzwoniła, że będzie w biurze. Ale nie przyjechała i musiałam szybko lecieć.
Amita10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-25, 17:24   #273
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lanolinka dzisiaj w pracy jadłam zupę z dyni, jakiś ,,krem". Nie lubię tej zupy ale ta o dziwo mi smakowała. Dobrze była doprawiona. Chyba o to chodzi w zupie dyniowej, aby ją dobrze doprawić.

Noszę się z zamiarem ugotowania jakiejś zupy jeszcze w tym miesiącu, bo wyobraźcie sobie, ze we wrześniu może zupa była 2-3 razy? Jak nigdy.

Herbatko Czego dotyczy remont twojej kuchni? Chwal się, co będziesz miała nowego i ładnego

-------------
Pojawiły się u nas kanie. MM zrobił w mięsnym gulaszu. Nie jadłam, ale podobno wyszło mu bardzo smaczne.

Nie uwierzycie. Dzisiaj dałam spory nacisk na wtłoczenie do głów pierwszoklasistom, że nie wchodzi się do toalety z jedzeniem. Nagminne, nawet w starszych klasach. Niby w szkołach czysto bo sanepid, ale... kurcze... nooo... sika i jabłko/kanapkę je, często tą samą ręką co... . Co to za jakaś durna moda?! Obserwuję to od kilku lat ale przybiera na ilości. Rodzice nie uczą higieny?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-25 o 17:37
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-25, 20:17   #274
herbatka99
Zadomowienie

Zupa z dyni dobra, ja zawsze robię na pikantnie, z pomidorami albo koncentratem, lub odrobinę cytryny.

W kuchni mam remont podłogi. Nic nadzwyczajnego. Cyklinowanie i lakierowanie .

Nie ma czym się chwalić ,taki standardy.

Dzisiaj u nas ładna pogoda, ale wieczorem kuż zimno.

Dostałam wiadro marchewki, . Wykopałam dziurę w ogrodzie marchewkę do skrzynki ,a skrzynkę do tej dziury. Przykryłam ttochę ziemią i położyłam na to styropian. Tak widziałam na YouTube. Jakiś ogrodnik amator tak robił. Zobaczymy jak się przechowa, w piwnicy jest za ciepło.

Jak wy przechowujecie?. Marchew ,pietruszkę buraki?
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-26, 05:30   #275
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbatko Rozbawiłaś mnie tym ,,standardowym" , u mnie dom ciągle niewykończony. Coś TS przebąkuje o tym czy o tamtym, ale jak to młodzi - wpada coś do głowy, zaraz wypada i pędzą dalej. Pomysłów milion na minutę. Zobaczymy. Ale to jakoś ciągnie się u Ciebie z tą podłogą

Dobrego czwartku wszystkim życzę

Pytałaś o przechowywanie. My ogólnie przechowujemy w chłodnej piwnicy. MM ususzył marchewkę, ale jeszcze nie dawałam do niczego. Natomiast jak mamy buraki to uprawiamy je w foliaku i tam też zimują siedząc w ziemi.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-26 o 05:33
Stary 2024-09-26, 06:47   #276
saginata
Raczkowanie

Hej,hej!
Ja wczoraj wykopałam marchewkę.Od razu ją przerabiam do mrożenia - obieram ,myję,osuszam ,kroję i wkładam do woreczków na suwak. Tak też robię z pietruszką i selerem.Nic nie zwiędnie,nic się nie zmarnuje-nawet najmniejsza.
Buraczki obgotowuję,trę,troszkę dodaję octu,soli i cukru-i wkładam do słoików-i pasteryzuję.Potem są gotowe-czy do barszczu czy na zasmażane.
Zupę dyniową lubię i robię jesienią.Właśnie wczoraj mąż kupił mi małą hokkaido.Ja lubię z dodatkiem curry,czosnku,chili-i z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Dzisiaj może posprzątamy trochę w ogrodzie-trzeba robić miejsce na skrzynie.Pogodę mam ładną póki co.Dobrego dzionka!

Edytowane przez saginata
Czas edycji: 2024-09-26 o 06:48
saginata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-26, 07:20   #277
lenifa
Zakorzenienie

Ja pakuję tak jak Saginatka do zamrażarki, co tam dopadnę. Podobnie jak siostra zakonna której swego czasu pomagałam w kuchni dla bezdomnych. Ona uprawiała w ogrodzie klasztornym jarzynki. Miała ręke do tego. Wszystko jej sie udawalo. Co jakis czas robiłysmy jakieś wykopki, czy ścinałysmy zieleninę, kroiłyśmy i w woreczki i do zamrażarki. Tak, że miała wiele rzeczy z pracy rak własnych na te zupy. Inni ludzie tez pomagali, dostaraczając różne rzeczy do tej kuchni. To była tytaniczna praca i ja bardzo podziwiałam tę siostrę. Wstawała o trzeciej rano aby się ze wszystkim obrobić. Dużo sie od niej nauczyłam.
W dawnych czasach w domu moich dziadków od strony taty, była piwnica pod domem z wyjściem na zewnatrz. Bylo to mozliwe, bo dom był na górce i drzwi do piwnicy od północy. Było tam czyściutko, była wybielona i chłodek w każdy upał. Pełniła rolę spiżarni. To było dość duże pomieszczenie. No tak mniej więcej jakies 30 m2, na tyle na ile pamiętam, bo byłam wtedy dzieckiem. I poźniej tata próbował powtórzyć ten temat z piwnicą w domu u drugich dziadków. Wybudował ją, ale nie wziął pod uwagę, że tam inna sytuacja z wodami gruntowymi i będzie podchodzić woda, no i z racji sytuacyjnych, była poza domem. Tak, że nie spełniła ona oczekiwanych funkcji. Dziadek wcześniej kopcował jarzynki i pamietam ten kopiec za stodołą.

Zamrażarka jest ok, ale jakby nie było kosztowna impreza, bo za prąd trzeba płacić.
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-26, 07:45   #278
Amita10
Wtajemniczenie

Cześć U mnie za oknem prawdziwa jesień, w tym brzydszym wydaniu. Zanosi się na deszcz, jest pochmurnie i tylko 12,8*C.
U mnie do zamrażarki, jak mawia moja znajoma, acz ujmując to dyplomatycznie, komar żadnej części ciała nie wciśnie. Tak jest załadowana. Kiedyś starte jarzyny zasypałam solą, ale były zbyt słone w użyciu i czuć było taką "surowizną". Nie suszyłam choć np. por, cebulkę, zieleniny suszę. Ale wolę mrożone. O tym sposobie na zakopanie w skrzyni słyszałam. Piwniczka jest super. może kiedyś...ale wątpię czy będą warunki.
Stary 2024-09-26, 12:23   #279
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Nasza piwnica była dobra do przechowywania ale potem zrobiło się miejscem na piec i temperatura wzrosła, że trudno cis tam przechować. Chyba kwiatki. Zresztą nawet ta w ktorej nie ma pieca i jest niby zimna też niezbyt się nadaje. A może trzeba nie chować zbyt wcześnie do piwnicy? Dopiero gdy naprawdę będzie zimno? Raczej na bieżąco zużywam albo mrożę. Nie mam dużo warzyw. Jabłka mama zebrała do piwnicy to zgnily.
Stary 2024-09-26, 12:30   #280
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Z remontami mam tyle dobrze, że mąż je robi. I jeśli nie trzeba na nic czekać to idą sprawnie. Dziś np robi dół domu jakimś tynkiem
Stary 2024-09-26, 12:46   #281
lenifa
Zakorzenienie

Też mam takiego zdolnego m. Ze wszystkimi remontami sobie poradzi sam.Nigdy nie musiałam zamawiać żadnych ekip remontowych do domu. Bo albo robiłam sama tapetowanie dawniej, albo m wszystko oganie. A teraz jak już na memeryturze to w końcu szewc dla siebie buty robi)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-26, 12:51   #282
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, tak całkiem wszystkiego to mój mąż nie robi, np na elektryki ( takiej grubszej, nie założenie gniazdka) Auta dajemy do mechanika, komputery do serwisu,
Stary 2024-09-26, 13:30   #283
lenifa
Zakorzenienie

Ja mam więcej szczęscia. Dwóch speców od kompa, jeden od elektryki i całej reszty budowlanki, m od wykańczania i jeszcze zięc też zdolniacha od łazienek. Ustawiłam się) Noż tylko auta wymagają mechanika Ale ja nie jeżdżę, to mi wszystko jedno
Stary 2024-09-26, 13:58   #284
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Tak, świetnie się ustawiłaś Lenifo.

Prawo jazdy jest dość przydatne, choć niektórzy chyba powinni mieć badania psychiatryczne zrobione zanim wsiądą do auta. Dziś na parkingu jakiś chłop Tak sue na mnie wpienil, że myslalm, że kierownicę rozwali jak wymachiwał rękami. Bo żeby wyjechać zza aut musiałam trochę do przodu ruszyć żeby zobaczyć czy coś jedzie. No i on jechał. Nawet nie musiał odbić w bok, nic kompletnie. Wychyliłam się i zatrzymałam

I on też się przede mną zatrzymał i zachował się tak jak pisałam.
Stary 2024-09-26, 15:15   #285
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lanolinka A może on tym wymachiwaniem dawał Ci znak, że Cię przepuszcza?

Kochane moje dzisiaj, po raz enty patrząc na pokolenie oczko wyżej od mojego, dziubiące sobie w ogródku, doszłam do wniosku, że ja to moje ogrodnictwo źle robię. A na pewno mam złe nastawienie. Chcę mieć wszystko za szybko, jak się biorę do działania to ,,już, już, już". A to trzeba wolno i wolno... i dalej wolno. Bez pośpiechu...
Patrzyłam przez chwilę na te powolne, nieśpieszne ruchy jak zahipnotyzowana. Wypielone do gołej ziemi. Ale ten ruch, ten brak pośpiechu... niezwykłe i mocno wciągające.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-26 o 15:22
Stary 2024-09-26, 15:25   #286
lenifa
Zakorzenienie

Emmi roślinki jak dzieci Wymagają czułości
Stary 2024-09-26, 15:29   #287
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

W bodajże chińskim powiedzeniu jest, że jeśli chcesz być w pełni szczęśliwy i ciągle to zajmij się ogrodem. Mnie prace ogrodowe drażnią. Zawsze denerwowała mnie powtarzalność w życiu, ale te powtarzające się wiecznie prace ogrodowe jak syzyfowe sprzątanie bez końca mnie wkurza. Wychodzę do ogrodu pełna pozytywnych emocji a wracam tak wnerwiona, że głowa mała. Nie wypoczywam przy pracach ogrodowych.
Stary 2024-09-26, 15:36   #288
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Ponadto myślę sobie, że jak już taka starsza osoba sobie klapnie na tej glebie, to po prostu siedzi i robi co się da dookoła aby jak wreszcie wstanie, to żeby nie musiała na nowo siłować się z siadaniem czy nie chcąc się pochylać . Robię za szybko, za energicznie, zbyt zajadle a powinnam... może... delektować się pracą ogrodową ... . Jestem cholerykiem. Rozsadzanie wykiełkowanych roślin sprawia, że wewnątrz siebie mam mega ćwiczenie spokoju i wytrwałości, bo mnie... Jeszcze posadzenie większej rośliny to jakoś ujdzie.Pielenie to istna zmora, najchętniej wyrwałabym wszystko, łącznie z tym co mi się podoba . Dlatego tak podoba mi się ogród przyrodniczy. Nie mam cierpliwości do tego.
Stary 2024-09-26, 16:08   #289
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Emmi, Ty po prostu musisz mieć ogrodnika 👨☠🌾

Lenifo, słucham dziś audycji i słychać i pojawia się w niej ciałko migdałowate i przypomniało mi o Tobie, że o nim pisałaś.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-26, 17:58   #290
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Musiałam się położyć. Zmogło mnie zmęczenia dnia. MM poszedł w moje ślady. Gdyby jeszcze tak nie chrapał...
Już jest prawie ciemno... kurcze jak to pędzi! 18.57

Lanolinka Też tak uważam od lat. Druga pomoc do sprzątania domu Nie umiem rozszyfrować twoich buziek. Tam jest trupia czacha? Przetłumacz mi swoją myśl

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-26 o 18:00
Stary 2024-09-26, 18:19   #291
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Zapraszam na herbatkę

Annorl chodź, chodź...

Jak to dobrze, że jutro już piątek. Kibluję długo, za długo, ale co piątek to piątek. Dość maratonu. Na przyszły tydzień nikt nie namówi mnie na zastępstwa. Dość.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Jest dość ciepło. Gdyby nie to, że zawiewa mocniejszy wiatr, a to nie sprzyja moim uszom to bym siedziała przy mocno otwartym oknie. Przyjemny chłodek. Nastały egipskie ciemności.

Cześć Amita
Stary 2024-09-26, 18:32   #292
Amita10
Wtajemniczenie

U mnie pada. Myślałam, że jest zimno i do sklepu poszłam w puchówce. No i płynę ;D Zaraz skończę sałatkę, bo kupiłam zapomniane awokado. Zarzucę farbę na odrosty.
My kiedyś robiliśmy remonty sami. A w zasadzie to mój mąż. Wprowadziliśmy się w nieotynkowane ściany i podłogi bez wylewek. Ale ostatni remont w 2017 r. robili robotnicy. Mąż twierdzi, że szkoda mu czasu się męczyć z czymś do czego nie ma narzędzi i wprawy. W swoim fachu zarobi na remonty. Ale mamy kumpla co kupił dom gotowy, bo gdyby nie to, to sam by wybudował :P Taki ma charakter, bo to nie względy materialne.
Emmi, a może błąd tkwi w ogrodzie a nie w tobie ? Czasem mam właśnie wrażenie, że kręcisz się dookoła a powalających efektów nie ma. W sensie, że nie piszesz, że coś wyszło wow. Ale to wiesz, tylko z czytania tego co piszesz. A z daleka czuć, że fanką tego ogrodu nie jesteś.
Stary 2024-09-26, 18:41   #293
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Amita Bo ja nie jestem fanką tego miejsca. Dlatego nie ma tego ,,wow!" a nawet jeśli jest, to nie wybrzmiewa tak jak mogłoby. Tak naprawdę najbardziej podoba mi się ten ogród, mam wrażenie, że jest wolny, ma to czego ja nie mam. Przylatują pszczoły bo chcą. Osiedlają się żyjątka, bo chcą. Ja tu jestem, bo muszę. My się zajmujemy trochę tym, trochę tamtym. Są rzeczy, które mnie cieszą, jak teraz pomidory... ale, to wszystko jest ,,jak zza szyby". Co do ogrodu... Przez naście lat tworzyłam swoją koncepcję, która wyszła. Jest. Ale, kiedy zaczęłam tworzyć to można było wiosną kajakiem pływać po działce a ja, jak pamiętasz, zastanawiałam się nad uprawą ryżu. Dziś są susze i to co, wtedy było ok, dziś jest już nieaktualne. A mnie się już nie chce bawić od nowa w aranżację ogrodu. Nie ma zdrowia, nie ma tej mimo wszystko wiary, że może być dobrze. Już mi się nie chce...
Po drugie otaczający świat przytłacza mnie coraz bardziej, mam go z tyłu głowy i coraz mniej rzeczy mnie cieszy, pasjonuje. Zbyt wiele rzeczy mnie przygnębia. Dlatego też coraz mniej piszę.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-26 o 18:44
Stary 2024-09-26, 18:46   #294
cicha722
Rozeznanie

Witajcie ja mam za dużo godzin. Całe dnie w pracy. Po pracy zbieramy ziemniaki. Strasznie wolno to idzie bo w sumie tylko we dwoje z bratem zbieramy, tata trochę. I zaraz robi się ciemno. Dziś jeszcze trawę kosilam jak już była szarówka bo nie ma totalnie kiedy a tak Porosło. Mi w zeszły piątek koleżanka ufarbowała odrosty
cicha722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-26, 18:48   #295
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Emmi ją dałam przystojnego pana z marchewką, nie wiem czemu się rozczłonkował na gbura, trupią czachę i jakieś chwasty .

Mi ogród służy do odpoczynku a nie żeby się w nim narobić. Dlatego rabatek z kwiatkami już nie mam, ani alejek z róż, bo gdy kończyłam.plewic to z przodu już zdążyło zarosnąć. Zatem ogród przejął mąż i nasadził zieloności które przycina i pielęgnuje a ja chodzę i mówię, że ładnie zrobił 🙂
Stary 2024-09-26, 18:49   #296
cicha722
Rozeznanie

Kawaler milczy. Kolejny. Mi to się chyba już nie chce szukać. Widać jestem potwora bez amatora.
cicha722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-26, 18:50   #297
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cicha o, wykopki u Ciebie. Dużo ziemniaków ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2024-09-26, 18:54   #298
lenifa
Zakorzenienie

Tak Emmi bardzo mnie interesuje ciałko migdałowate. Widzę w nim potegę. Potęgę w tym sensie, że gdyby udało się nad nim zapanować, aby funkcjonowałao jak powinno, to sielanka z literatury stałaby się faktem. Bo tak z pokiereszowanym onym, to ludź ludziowi problemy tylko robi Ale to tylko moje osobiste przemyślenia i za mało jeszcze wiem. I tak człowiekowi mizernemu chce sie zdobywac Marsa a sam siebie zdobyć nie może. Najciemniej pod latarnią, żeby nie powiedzieć pod czerepem

Wróciłam własnie z meczu i ledwie się ruszam. Moj ulubiony piłkarz Lewanowski nr 2 tak mnie pogonił po podworku, że wróciłam do domu i padłam. A ja już dziś i tak po wszystkich gimnastykach, tak że ta byla dodatkowa.
Stary 2024-09-26, 18:59   #299
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, no nie uwierzysz ale to ja pisałam o tym ciałku migdałowatym 😀

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cicha a co żeś Ty mu naopowiadała, że tak chłopak zamilkł? Zaprosiłaś go na wykopki? 😉

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Amita, co robisz z avokado? Nigdy nie jadłam. Jak to wykorzystać?
Stary 2024-09-26, 19:05   #300
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko noz) Znów sie pomyliłam No ale mnie cieszy że się trochę na nim skupiła Nie wiem co tam mówili, No ale co by nie mówili to dobrze, że w ogóle mówili
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości