![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Lenifo, ładny masz czas z wnukami.
Chyba zupę z dyni zrobię. Uwielbiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Wtajemniczenie
|
Na biegu robiłam zupę jarzynową. Miałam jeszcze ogarnąć z jedno okno, bo wczoraj księgowa dzwoniła, że będzie w biurze. Ale nie przyjechała i musiałam szybko lecieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() Noszę się z zamiarem ugotowania jakiejś zupy jeszcze w tym miesiącu, bo wyobraźcie sobie, ze we wrześniu może zupa była 2-3 razy? Jak nigdy. Herbatko ![]() ![]() ------------- Pojawiły się u nas kanie. MM zrobił w mięsnym gulaszu. Nie jadłam, ale podobno wyszło mu bardzo smaczne. Nie uwierzycie. Dzisiaj dałam spory nacisk na wtłoczenie do głów pierwszoklasistom, że nie wchodzi się do toalety z jedzeniem. Nagminne, nawet w starszych klasach. Niby w szkołach czysto bo sanepid, ale... kurcze... nooo... sika i jabłko/kanapkę je, często tą samą ręką co... ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-09-25 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
Zupa z dyni dobra, ja zawsze robię na pikantnie, z pomidorami albo koncentratem, lub odrobinę cytryny.
W kuchni mam remont podłogi. Nic nadzwyczajnego. Cyklinowanie i lakierowanie . Nie ma czym się chwalić ,taki standardy. Dzisiaj u nas ładna pogoda, ale wieczorem kuż zimno. Dostałam wiadro marchewki, . Wykopałam dziurę w ogrodzie marchewkę do skrzynki ,a skrzynkę do tej dziury. Przykryłam ttochę ziemią i położyłam na to styropian. Tak widziałam na YouTube. Jakiś ogrodnik amator tak robił. Zobaczymy jak się przechowa, w piwnicy jest za ciepło. Jak wy przechowujecie?. Marchew ,pietruszkę buraki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() Dobrego czwartku wszystkim życzę ![]() Pytałaś o przechowywanie. My ogólnie przechowujemy w chłodnej piwnicy. MM ususzył marchewkę, ale jeszcze nie dawałam do niczego. Natomiast jak mamy buraki to uprawiamy je w foliaku i tam też zimują siedząc w ziemi. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-09-26 o 05:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Hej,hej!
Ja wczoraj wykopałam marchewkę.Od razu ją przerabiam do mrożenia - obieram ,myję,osuszam ,kroję i wkładam do woreczków na suwak. Tak też robię z pietruszką i selerem.Nic nie zwiędnie,nic się nie zmarnuje-nawet najmniejsza. Buraczki obgotowuję,trę,troszkę dodaję octu,soli i cukru-i wkładam do słoików-i pasteryzuję.Potem są gotowe-czy do barszczu czy na zasmażane. Zupę dyniową lubię i robię jesienią.Właśnie wczoraj mąż kupił mi małą hokkaido.Ja lubię z dodatkiem curry,czosnku,chili-i z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Dzisiaj może posprzątamy trochę w ogrodzie-trzeba robić miejsce na skrzynie.Pogodę mam ładną póki co.Dobrego dzionka!
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2024-09-26 o 06:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Ja pakuję tak jak Saginatka do zamrażarki, co tam dopadnę. Podobnie jak siostra zakonna której swego czasu pomagałam w kuchni dla bezdomnych. Ona uprawiała w ogrodzie klasztornym jarzynki. Miała ręke do tego. Wszystko jej sie udawalo. Co jakis czas robiłysmy jakieś wykopki, czy ścinałysmy zieleninę, kroiłyśmy i w woreczki i do zamrażarki. Tak, że miała wiele rzeczy z pracy rak własnych na te zupy. Inni ludzie tez pomagali, dostaraczając różne rzeczy do tej kuchni. To była tytaniczna praca i ja bardzo podziwiałam tę siostrę. Wstawała o trzeciej rano aby się ze wszystkim obrobić. Dużo sie od niej nauczyłam.
W dawnych czasach w domu moich dziadków od strony taty, była piwnica pod domem z wyjściem na zewnatrz. Bylo to mozliwe, bo dom był na górce i drzwi do piwnicy od północy. Było tam czyściutko, była wybielona i chłodek w każdy upał. Pełniła rolę spiżarni. To było dość duże pomieszczenie. No tak mniej więcej jakies 30 m2, na tyle na ile pamiętam, bo byłam wtedy dzieckiem. I poźniej tata próbował powtórzyć ten temat z piwnicą w domu u drugich dziadków. Wybudował ją, ale nie wziął pod uwagę, że tam inna sytuacja z wodami gruntowymi i będzie podchodzić woda, no i z racji sytuacyjnych, była poza domem. Tak, że nie spełniła ona oczekiwanych funkcji. Dziadek wcześniej kopcował jarzynki i pamietam ten kopiec za stodołą. Zamrażarka jest ok, ale jakby nie było kosztowna impreza, bo za prąd trzeba płacić. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() U mnie do zamrażarki, jak mawia moja znajoma, acz ujmując to dyplomatycznie, komar żadnej części ciała nie wciśnie. Tak jest załadowana. Kiedyś starte jarzyny zasypałam solą, ale były zbyt słone w użyciu i czuć było taką "surowizną". Nie suszyłam choć np. por, cebulkę, zieleniny suszę. Ale wolę mrożone. O tym sposobie na zakopanie w skrzyni słyszałam. Piwniczka jest super. może kiedyś...ale wątpię czy będą warunki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Nasza piwnica była dobra do przechowywania ale potem zrobiło się miejscem na piec i temperatura wzrosła, że trudno cis tam przechować. Chyba kwiatki. Zresztą nawet ta w ktorej nie ma pieca i jest niby zimna też niezbyt się nadaje. A może trzeba nie chować zbyt wcześnie do piwnicy? Dopiero gdy naprawdę będzie zimno? Raczej na bieżąco zużywam albo mrożę. Nie mam dużo warzyw. Jabłka mama zebrała do piwnicy to zgnily.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
Z remontami mam tyle dobrze, że mąż je robi. I jeśli nie trzeba na nic czekać to idą sprawnie. Dziś np robi dół domu jakimś tynkiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Też mam takiego zdolnego m. Ze wszystkimi remontami sobie poradzi sam.Nigdy nie musiałam zamawiać żadnych ekip remontowych do domu. Bo albo robiłam sama tapetowanie dawniej, albo m wszystko oganie. A teraz jak już na memeryturze to w końcu szewc dla siebie buty robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Lenifo, tak całkiem wszystkiego to mój mąż nie robi, np na elektryki ( takiej grubszej, nie założenie gniazdka) Auta dajemy do mechanika, komputery do serwisu,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Ja mam więcej szczęscia. Dwóch speców od kompa, jeden od elektryki i całej reszty budowlanki, m od wykańczania i jeszcze zięc też zdolniacha od łazienek. Ustawiłam się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Tak, świetnie się ustawiłaś Lenifo.
Prawo jazdy jest dość przydatne, choć niektórzy chyba powinni mieć badania psychiatryczne zrobione zanim wsiądą do auta. Dziś na parkingu jakiś chłop Tak sue na mnie wpienil, że myslalm, że kierownicę rozwali jak wymachiwał rękami. Bo żeby wyjechać zza aut musiałam trochę do przodu ruszyć żeby zobaczyć czy coś jedzie. No i on jechał. Nawet nie musiał odbić w bok, nic kompletnie. Wychyliłam się i zatrzymałam I on też się przede mną zatrzymał i zachował się tak jak pisałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() ![]() Kochane moje dzisiaj, po raz enty patrząc na pokolenie oczko wyżej od mojego, dziubiące sobie w ogródku, doszłam do wniosku, że ja to moje ogrodnictwo źle robię. A na pewno mam złe nastawienie. Chcę mieć wszystko za szybko, jak się biorę do działania to ,,już, już, już". A to trzeba wolno i wolno... i dalej wolno. Bez pośpiechu... Patrzyłam przez chwilę na te powolne, nieśpieszne ruchy jak zahipnotyzowana. Wypielone do gołej ziemi. Ale ten ruch, ten brak pośpiechu... niezwykłe i mocno wciągające. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-09-26 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Emmi roślinki jak dzieci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
4 pory roku i ja piąta
|
W bodajże chińskim powiedzeniu jest, że jeśli chcesz być w pełni szczęśliwy i ciągle to zajmij się ogrodem. Mnie prace ogrodowe drażnią. Zawsze denerwowała mnie powtarzalność w życiu, ale te powtarzające się wiecznie prace ogrodowe jak syzyfowe sprzątanie bez końca mnie wkurza. Wychodzę do ogrodu pełna pozytywnych emocji a wracam tak wnerwiona, że głowa mała. Nie wypoczywam przy pracach ogrodowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
4 pory roku i ja piąta
|
Ponadto myślę sobie, że jak już taka starsza osoba sobie klapnie na tej glebie, to po prostu siedzi i robi co się da dookoła aby jak wreszcie wstanie, to żeby nie musiała na nowo siłować się z siadaniem czy nie chcąc się pochylać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Emmi, Ty po prostu musisz mieć ogrodnika 👨☠🌾
Lenifo, słucham dziś audycji i słychać i pojawia się w niej ciałko migdałowate i przypomniało mi o Tobie, że o nim pisałaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
4 pory roku i ja piąta
|
Musiałam się położyć. Zmogło mnie zmęczenia dnia. MM poszedł w moje ślady. Gdyby jeszcze tak nie chrapał...
![]() Już jest prawie ciemno... kurcze jak to pędzi! 18.57 Lanolinka ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-09-26 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
4 pory roku i ja piąta
|
Zapraszam na herbatkę
![]() Annorl ![]() Jak to dobrze, że jutro już piątek. Kibluję długo, za długo, ale co piątek to piątek. Dość maratonu. Na przyszły tydzień nikt nie namówi mnie na zastępstwa. Dość. ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Jest dość ciepło. Gdyby nie to, że zawiewa mocniejszy wiatr, a to nie sprzyja moim uszom to bym siedziała przy mocno otwartym oknie. Przyjemny chłodek. Nastały egipskie ciemności. Cześć Amita ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Wtajemniczenie
|
U mnie pada. Myślałam, że jest zimno i do sklepu poszłam w puchówce. No i płynę ;D Zaraz skończę sałatkę, bo kupiłam zapomniane awokado. Zarzucę farbę na odrosty.
My kiedyś robiliśmy remonty sami. A w zasadzie to mój mąż. Wprowadziliśmy się w nieotynkowane ściany i podłogi bez wylewek. Ale ostatni remont w 2017 r. robili robotnicy. Mąż twierdzi, że szkoda mu czasu się męczyć z czymś do czego nie ma narzędzi i wprawy. W swoim fachu zarobi na remonty. Ale mamy kumpla co kupił dom gotowy, bo gdyby nie to, to sam by wybudował :P Taki ma charakter, bo to nie względy materialne. Emmi, a może błąd tkwi w ogrodzie a nie w tobie ? Czasem mam właśnie wrażenie, że kręcisz się dookoła a powalających efektów nie ma. W sensie, że nie piszesz, że coś wyszło wow. Ale to wiesz, tylko z czytania tego co piszesz. A z daleka czuć, że fanką tego ogrodu nie jesteś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
![]() Po drugie otaczający świat przytłacza mnie coraz bardziej, mam go z tyłu głowy i coraz mniej rzeczy mnie cieszy, pasjonuje. Zbyt wiele rzeczy mnie przygnębia. Dlatego też coraz mniej piszę. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-09-26 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Emmi ją dałam przystojnego pana z marchewką, nie wiem czemu się rozczłonkował na gbura, trupią czachę i jakieś chwasty .
Mi ogród służy do odpoczynku a nie żeby się w nim narobić. Dlatego rabatek z kwiatkami już nie mam, ani alejek z róż, bo gdy kończyłam.plewic to z przodu już zdążyło zarosnąć. Zatem ogród przejął mąż i nasadził zieloności które przycina i pielęgnuje a ja chodzę i mówię, że ładnie zrobił 🙂 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Kawaler milczy. Kolejny. Mi to się chyba już nie chce szukać. Widać jestem potwora bez amatora.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Cicha o, wykopki u Ciebie. Dużo ziemniaków ?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Tak Emmi bardzo mnie interesuje ciałko migdałowate. Widzę w nim potegę. Potęgę w tym sensie, że gdyby udało się nad nim zapanować, aby funkcjonowałao jak powinno, to sielanka z literatury stałaby się faktem. Bo tak z pokiereszowanym onym, to ludź ludziowi problemy tylko robi
![]() ![]() Wróciłam własnie z meczu i ledwie się ruszam. Moj ulubiony piłkarz Lewanowski nr 2 tak mnie pogonił po podworku, że wróciłam do domu i padłam. A ja już dziś i tak po wszystkich gimnastykach, tak że ta byla dodatkowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Lenifo, no nie uwierzysz ale to ja pisałam o tym ciałku migdałowatym 😀
---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cicha a co żeś Ty mu naopowiadała, że tak chłopak zamilkł? Zaprosiłaś go na wykopki? 😉 ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Amita, co robisz z avokado? Nigdy nie jadłam. Jak to wykorzystać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko noz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.