|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca licencjacka- problem - co nowego wnieść do znanego już zagadnienia?
Cześć dziewczyny! Może mi pomożecie.. Muszę zabrać się za pracę licencjacką. Wybrałam sobie temat ,,Negocjacje jako sposób rozwiązywania konfliktów oraz podstawowy mechanizm osiągania porozumienia''. No i moja praca nie będzie badawcza, ale promotor spytał mnie, jakie w takim razie będzie novum w mojej pracy. Coś nowego o negocjacjach, coś ciekawego, nie tylko odklepanie z książek.. No i siedzę, szukam, myślę i nic! ;/ Zastanawiam się nad zmianą tematu, ale w obszarze ZZL ( Zarządzanie zasobami ludzkimi) jest ciężko znaleźć coś interesującego. I jestem w kropce. Może macie jakiś pomysł?
Ogólnie jestem przerażona, przerasta mnie to. Wszyscy mają jakieś pomysły, a ja nie. Jestem ogarniętą osobą, zawsze dawałam sobie radę we wszystkim, studia nie stanowiły dla mnie problemu, a tu raptownie mam problem z pracą licencjacką.. Mam taką pustkę. Jest mi źle. Dziewczyny mają jakieś fajne tematy, a ja taki jakiś sobie wybrałam i nie umiem znaleźć nic ciekawszego. A jak już chcę o tym pisać, to się zastanawiam, co nowego wymyślę w mojej pracy. Może mi w jakiś sposób pomożecie, bo samej przed sobą mi głupio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Praca licencjacka- problem
Ale dlaczego Twoja praca ma wnosić coś nowego? Nigdy nie spotkałam się z tym, że licencjat ma być czymś ponadto pogłębionego referatu, własne problemy badawcze trzeba rozwiązywać na poziomie magister +. Akurat odnoszę się do ustaleń Uniwersytetu Warszawskiego, ale wątpię, by inne uczelnie miały bardziej restrykcyjne wymogi... Sprawdź może na stronie swojego wydziału, jak jest zdefiniowana praca licencjacka i jeśli nie ma tam mowy o wnoszeniu czegoś nowego do badań, to powiedz to promotorowi.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca licencjacka- problem - co nowego wnieść do znanego już zagadnienia?
Możesz przeanalizować dotychczasowy stan wiedzy i zaproponować jakąś nową procedurę negocjacji czy cokolwiek w tym stylu. Licencjat zazwyczaj i tak jest odtwórczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może promotor oczekuje, że sama cokolwiek zanalizujesz, nie tylko skomplilujesz literaturę, bo nawet w rozprawce w liceum trzeba było - przynajmniej jak ja do niego jeszcze chodziłam - przedstawić swoje argumenty, mieć jakąkolwiek tezę, nie tylko pisać, że pan x twierdził to, a pani y tamto. Zastanów się nad pytaniem badawczym i spróbuj na nie odpowiedzieć na podstawie krytycznego porównawczego omówienia literatury. Prawdopodobnie faktycznie nikt od ciebie nie oczekuje, że na tym poziomie sama przeprowadzisz badania - chociaż kto wie, ode mnie od pierwszego semestru oczekiwano, że sama będę analizowała, ale nawet jeśli nie, to oczekują, że potrafisz krytycznie analizować literaturę przedmiotu - to powinien umieć nawet maturzysta, o studencie nie wspominając. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Praca licencjacka- problem
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Praca licencjacka, jak i magisterska nie musi, ale może zawierać rozdział badawczy. To nie takie trudne. Wystarczy przeprowadzić np. wywiad z kimś, kogo dotyczy tematyka naszej pracy.
W wywiadzie zadajemy pytania nawiązujące do teorii opisanej przez nas we wcześniejszych rozdziałach. Przykładowy rozdział badawczy to np. 3. Praktyczne uwarunkowania .... (tego o czym piszemy pracę) 3.1. Metodologia badania 3.2. Analiza materiału badawczego 3.3. Wnioski płynące z przeprowadzonego badania. xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2024-10-22 o 15:35 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.