Zagroda babuszki cz.5 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-11-04, 12:41   #1051
Amita10
Wtajemniczenie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Ja w ogóle nie przepadam za sauną. Za nudno mi. A publicznie nie rozebrałabym się nigdy w życiu. Byłam kiedyś i czułam się bardzo skrepowana nagością innych.
Jedzenie jak jedzenie, wybór spory, ale polędwiczki z grzybami były bardzo dobre.
Amita10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 13:27   #1052
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Polędwiczki to coś, czego zrobić nie potrafię. Jadłam kiedyś w restauracji ale okazało się, że juz nawet moje były lepsze.

Zatem Amita widać, że tak gotować potrafią.
Lanolinkaaa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 15:57   #1053
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Sagi teraz Ci kwitnie? Piękny, tfu tfu . Ja będę polowała na Wielkanocniki, bo miałam ale jakoś tak... i nie mam. One też dają radę u mnie. Pływać na plecach nauczyłam się sama. Kwestia sztywności czy wyprostowania się na wodzie. Słabo pływam i stwierdziłam, że unosząc się na wodzie może w razie czego będę miała jakieś szanse.

Imegan

Lenifo Dla Ciebie to raczej kaktusy, które też trzeba podlewać ale ja swoje wystawiam na balkon i podlewa je deszcz, a jak nie dociera to łapią wilgoć z powietrza. Wszystko inne raczej potrzebuje jakiejś uwagi. Takiego grudnika te trzeba podlać z 1-2 razy w miesiącu.

Pozdrawiam resztę Zagrodzianek
-----------------
Muszę chyba złotymi literkami na kominie napisać, że MM umył podłogi. Wiaderko z mopem zostawił aby na pewno nie umknęło mej uwadze .

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-11-04 o 16:04
Emmi123 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 16:08   #1054
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Zastanawiam się co MM wymyślił albo narozrabiał, że taki chętny do prac dzisiaj? I sam z siebie ziemniaki obrał, do duszonego schabu w sosie własnym i te podłogi pomył, niby poprosiłam żeby to zrobił, ale tak po pierwszej prośbie? I teraz w piecu pali... oj, oj oj... o czymś nie wiem, czegoś nie widzę...
Stary 2024-11-04, 16:57   #1055
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko ja chodziłam do normalnej sauny ale bardzo dawno temu. tak na oko z 36? lat temu. Sam pobyt na saunie nie należał do przyjemnych, ale po, odczuwałam przypływ energii. Chodziłam wtedy na gimnastykę odchudzającą i w ramach onej mieliśmy raz w tygodniu saunę. No i rzeczywiście zrzuciłam wtedy sporo wagi. czyli przy dwójce dzieci udawało mi sie jeszcze zadbać i o siebie. Potem to było trudniejsze. No ale miałam okazję jakieś 5 lat temu wrócić na saunę haha, ale nie miałam odwagi. Nie wiedziałam jak zareaguję na tę wysoką temperaturę. Dzieci nam fundły wczasy w górach w ośrodku co było bądź co i basen i sauna, i gabinety odnowy różne. Na basen poszłam sprawdzić czy jeszcze umiem pływac No i umiem haha

Emmi najbardziej lubię pływanie na plecach. Moge w ogóle leżeć w wodzie tak sobie. Kwestia ułożnia ciała.

No cóż Emmi mnie się coś takiego zdarzyło, że najpierw mi się nic nie chciało a potem sie to zmienilo w drugą strone. Przyczyny mogą być różne takiej zmiany. U nnie to byla przepiękna przyczyna i dobra przyczyna.
lenifa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 17:28   #1056
herbatka99
Wtajemniczenie

Nigdy nie byłam w saunie. Trochę się bałabym że jakaś duszność mnie dopadnie. Prędzej do zimnej komory, bo już kiedyś używałam tych zabiegów zimnem.

Okazało się dzisiaj że w moim mieście zabrakło ginekologa na fundusz. Skandal, po raz pierwszy jak tutaj mieszkam. Trzeba autobusem do powiatu. Na szczęście autobus podjeżdża pod drzwi przychodni szpitalnej.

Brakuje lekarzy, jednak. W przychodni do lekarza rodzinnego rejestratorka mnie pyta ,a do kogo pani chodzi? Czyli miałam podać nazwisko lekarza, ja mówię że nie wiem ,bo każda wizyta to u innej lekarki.

Tak się zmieniają, same młode .
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 17:57   #1057
lenifa
Zakorzenienie

Herbatko mnie to przypomina terapie Kneippa. Spotkałam się z tym i miałam też jego książkę. W kazdym razie widzę sens w tym. No bo tak co dopiero pisałam i nie wiem czy tu czy u dziewczyn, że zarazki uaktywniają się w konkretnej temperaturze ale i także konkretna temperatura potrafi je wykończyć. Tylko my też mamy swoje zakresy temperaturowe Na pewno trzeba być ostrożnym przy czymś takim, bo ja mam za sobą temat z termoregulacją organizmu i pamietam kiedy bylo źle, to nic nie było takie oczywiste. W każdym razie chodziłam po takich rynienkach z zimną wodą w Niemczech. To była naprawdę lodowata woda. Rynienka miała jakies 5 m? To było cięzko przejść, a afrykanka tam stała 20 min... Do dziś nie rozumiem, Jeszcze jakby to był eskimos, widziałabym sens. Naprawdę to martwiłam się czy sobie nie zaszkodziła. No ale młode ludzie są bardziej wytrzymliwe Ja już babcia. Inaczej na to patrzę. W każdym razie wiele rzeczy ma wpływ na organizm, ale to zależy tez od punktu wyjściowego

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-11-04 o 17:58
Stary 2024-11-04, 18:52   #1058
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Herbatko, nienajlepiej się dzieje w Twojej przychodni jeśli lekarzy brak. Ake wiesz, my mamy dwie przychodnie i w jednej też nie ma ginekologa na NFZ już od lat.

Upieklam chlebek bananowy z przepisu Ania gotuje. To takie ciasto, nawet ok w smaku.

Zatem sauna nie jest zbyt popularna na zagrodzie 🙂

Pływanie na plecach jest bardzo lekkie, samo się płynie.
Stary 2024-11-05, 06:27   #1059
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Mrozek mam. W sumie miał być. -2, na trawie widzę coś białego . Zaczyna się
Będąc wczoraj na spacerze z psem ukazał się mym oczom niezwykły widok.
Lenifo Rozbawię Cię
Na drodze leżały końskie odchody. Reks minął je skupiony na zapachach pobocza, za to przykuły człowieczą uwagę (czyli moją). Przez chwilę zastanawiałam się czy to nie krowie, chociaż kto by tu krowę prowadził, ale nie. A koń po co? I raz dwa dojrzałam niewielkie pole równiutko zaorane. Widać było oko Mistrza. Ale czy rzeczywiście tak było, to mogę tylko snuć przypuszczenia. Może kiedyś wypatrzę i tego konia.

Wita się z Wami Emmi Sherlock Holmes i życzy dobrego dnia

-----------------
Lenifo Brakowało mi twojego światełka, ale widzę, że już jest

Ja też nigdy nie korzystałam z sauny, chociaż chciałabym ale mnie ,,zdrowie" nie pozwala. Muszę saunę omijać dużym łukiem.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-11-05 o 06:30
Stary 2024-11-05, 07:14   #1060
lenifa
Zakorzenienie

Emmi mój syn jakby miał znów kilka lat, powiedziałby "Koń się zepsuł No prorocze zdanie powiedziało wtedy dziecko.

Lanolinko myślę, że każdy powinien to umieć, bo sił może braknąć, ale do leżenia na wodzie nie trzeba żadnej specjalnej siły. Są jednak inne okoliczności, że ktoś nie pływa i miałam okazję to poznać. I wcale nie jest proste to zmienić. Ponieważ traumatyczne wydarzenia w ludzkim życiu mogą spowodować różne efekty, które innym mogą nawet się wydawać lekko dziwne. A do źródeł, przyczyn że jest tak czy siak ciężko dotrzeć, bo najczęściej są mocno ukryte w ludzkiej psychice. Nie mniej już znalazłam kilka takich sytuacji co to była oczywista przyczyna i skutek, przy czym najpierw miałam okazję widzieć skutek, a po wielu latach zrozumiałam przyczynę.
To połączenie typu traumatyczne wydarzenie - skutek, może dotyczyć bądź czego, nie tylko pływania. Nawet mogę prawo lnifodasa napisac) Im wieksza trauma, tym większe szkody i większe jej ukrycie w człowieku onym. Można by tu jeszcze kilka prawideł dopisać. ale ze mnie taki Pitagoras jak z kdt.

Nabrałam jednak w życiu tyle pokory w sobie, by mieć świadomość, że nie można pojąć czegoś co się nie przeżyło. Bo to są wtedy tylko wyobrażenia. Myślę, że takie rzeczy idzie przełamać, a raczej wyprowadzić kogoś z tego, no ale proste nie jest, bo czas leci a im później tym trudniej.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-11-05 o 07:41
Stary 2024-11-05, 07:22   #1061
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo

U mnie wygląda słonko. Zapowiada się ładny dzień. A ja powracam do przerwanych domowych porządków. W nocy zostałam wyrwana ze snu i potem zasnąć nie mogłam, co przyczyniło się do rozważań na tema kolejności przeglądanych rzeczy ale nic nie zapamiętałam . Podświadomość podpowiada mi, że to głupie było i niewarte roztrząsania . Zaufam jej.

Trzymajcie się ciepło, udanego latania/biegania/ itd

Annorl Zrób sobie chociaż małą przerwę.
Cicha Mało Cię...
Stary 2024-11-05, 07:33   #1062
lenifa
Zakorzenienie

Emmi to czy coś bylo warte roztrząsania i zajmowania sie tym okaże się dopiero w czasie. Czasem nam się tylko wydaje, że zajmujemy się bezsensownymi rzeczami, a potem masz jak znalazł...

Mnie by pasowało zająć się prasowaniem... Noż teraz weź człowieku ulóż sobie w głowie że to ma sens Jak jeszcze nie cierpisz prasowania...
Stary 2024-11-05, 08:58   #1063
Amita10
Wtajemniczenie

Hej U mnie 3,3*C, ale w nocy było na plusie. Teraz świeci słońce, może być całkiem ładny dzień.
Emmi,u mnie najgorzej wychodzi jak zaczynam robić wszystko na raz ;p To się sprawdza tylko do ogarniania na bieżąco. Jak mam plan na większą robotę to wytyczam sobie jakiś front robót i tylko tyle na dzień. Podobno dobrą metodą jest też robienie czegoś przez określony czas lub robienie tego, co ci zajmie 5 minut, tak od ręki. Takie 5 minutowe pierdoły u mnie czekają na zrobienie najdłużej.
Stary 2024-11-05, 10:47   #1064
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Przypuszczasz Emmi ze koń jeszcze w polu robił orkę? No to cicho sza żeby się obrońcy zwierząt nie dowiedzieli. 🙃

Idę z pieseczkiem do kontroli.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Myślę Lenifo, że wszystkie traumy to sprawy dla specjalistów, którzy wiedzą jak komuś pomóc. Mówiłyśmy o zwykłym.plywaniu- umie, nie umie, nie lubi, nie chce. Fajnie jest umieć, ale to nie obowiązek.

Zeszło mnie na treningu bo spotkalam kolegę i trochę pogadaliśmy. Dlatego najlepiej samemu bo nie ma przerw na gadanie. Kiedyś spotkalam sąsiada to dopiero przy kolejnym spotkaniu zalapal, że to ja. 😁
Stary 2024-11-05, 11:49   #1065
herbatka99
Wtajemniczenie

To ja ci Lenifko poprasuję co tam trzeba. Lubię prasować. Z byle jakiej szmaty po sprasowaniu jest ładna tkanina. No moje wszystkie ścierki kuchenne są poprasowane. Nawet takie nieobszyte szmatki.

Amitko, to jest dobry sposób na sprzątanie, taki systemowy. Ja jestem chaotyczna, i teraz przed ewiętami muszę zaplanować sprzątanie żeby się nie nabiegać po domu. Mój domek ma 149 m. W jednym poziomie ,to się nalatam . Gdybym miała piętrowy to schody by wymusiły sposób żeby po nich nie chodzić bez sensu.

Świeci słoneczko jest ładnie.
Stary 2024-11-05, 12:54   #1066
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko to nie zawsze widać, czy ktoś ma traumę czy inny problem. Ludzie się pieknie potrafią kamuflować. Coś tym wiem Noż niechcąco zostałam specjalistką od ZSP, chociaz tego nie planowałam Jak to jest z tym, co kto może albo nie może wyjaśnił mi pewien lekarz zajmujący się narkomanami. "Gdybysmy nawet wszystko o tym wiedzieli to i tak nie wiemy nic, a najlepszymi lekarzami narkomanów są byli narkomani."
Stary 2024-11-05, 13:19   #1067
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo nie wiem czego dotyczyć skrót ZSP. Zawodowa straż pożarna? Jesteś psychoterapeutą strażaków?

Herbatkowy, doceń że nie masz schodów. Ja doceniam . Takie ganianie tam i z powrotem po schodach jest męczące.

Piesek już po wizycie. Nie kuleje zatem nue miała prześwietlenia

Zrobili jej badania inne i wyszły dobrze.

Taki mam dzień rozwalony, zasiadam w końcu do roboty
Stary 2024-11-05, 13:24   #1068
Amita10
Wtajemniczenie

Herbatko, ja dla odmiany nie prasuję prawie nic. No, jakieś wyjściowe, jak koniecznie tego wymagają. Zwracam uwagę przy kupowaniu żeby przypadkiem nie prasować ;p
Stary 2024-11-05, 13:44   #1069
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko a tak sobie skróciłam, miałam na myśli Zespół Stresu Pourazowego.
Stary 2024-11-05, 14:22   #1070
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, zespół stresu pourazowego. Hmm. Pisałaś, że jesteś specjalistką. Jesteś psychiatrą? Psychotraumatologiem?
Stary 2024-11-05, 14:30   #1071
lenifa
Zakorzenienie

Nie nie jestem. I tak całkiem szczerze to nie za bardzo chcę o tym rozmawiac co to jest. Ot wspomniałam w kontekście, że nie rozumiemy do końca czegoś co nie przeżylismy sami. I tylko to miałam na myśli. Ponieważ przed miałam wiedze o tym i wydawało mi się, że rozumiem. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć - wydawalo mi się, że rozumiem. Oraz czasem dużo lepiej jest nie rozumieć.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-11-05 o 14:44
Stary 2024-11-05, 16:18   #1072
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cześć
U mnie się na dobre ściemnia.
Lanolinka A dlaczego niby nie? U mnie potrafi koń ciągnąć wóz drewniany. Jeszcze trochę a jeździć konno nie będzie można .
Lenifo Masz rację, czasami lepiej nawet nie wiedzieć czy nie rozumieć.
Amita Jak tam z domkiem?
Herbatko Do mnie też chodź poprasować

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-11-05 o 16:21
Stary 2024-11-05, 18:03   #1073
lenifa
Zakorzenienie

Opisałam się i wyłączył mi się program i wszystko skasowało. A wyłączył się z powodu pogorszenia wzoku bo coś klinełam nie tak. Nomen omen pisałam o wzroku... Byłam dziś u okulisty. Robią mi się nowe okularki. Nawet nie wiedziałam, że idę do okulisty. Poszłam sobie kupć kelp a m mnie wymanewrował pod gabinet... Cwani się zrobili, wiedzą że unikam jak mogę doktorów) I tak rodzinnie zrobili na mnie zamach Jak tu mnie zrobić w konia abym dotarla do "oko-loga" No córa widziała, że mam kłopot z czytaniem wnuczkowi ksiązki i pewnie ona to wszystko zorganizowała. Zamówione sa nowe okularki. Powinny być za dwa tygodnie.

No ale okazały sie inne rzeczy, pokojarzyłam inne fakty i doszlo mi bądź ile nauki, co nie było planowane. No bo pogorszył mi się wzrok i słuch a teoretycznie wcześniej szlo ku poprawie. Fakt zgubiłam okulary w tajemniczych okolicznościach i używałam ostatnie miesiące te zastępcze z apteki. Pisałam wam, że mam już sporo powiększony ekran. Ze wzrokiem to jest tak, że czlowiek sobie nie uzmysławia ten teges że jest gorzej, bo zawsze sobie wytłumaczy, cóż słabe światło po prostu Ale nieee

Tak, że czeka mnie operacja, już mi powiedzieli. prawdopodobnie za rok. Ale okulistka kobieta na medal, właściwie to chetnie bym się z nią zaprzyjaźnila. Wiedza fenomenalna na dodatek potrafiła mi z sensem wytłumaczyć co się może dziać i dlaczego i co ewentualnie mogę zrobić, a zorientowała się, że ja się trochę znam, to to była taka pogłebiona rozmowa. Dość że siedzę już w czymś co nazywa się koneksyna i zgłębiam temat. Zdałam sobie sprawę co spowodowało to pogorszenie ale nie będę póki co o tym pisać. W kazdym razie nie ja się do tego przyczyniłam. Dla śwetego spokoju zgodziłam się na coś co wiedziałam, że wcale nie jest dobre licząc na to że mi się chlapnie jak starej babce i tak się jakoś uda . Wychodzi na to że się nie udało Z drugiej strony wszystko dzieje się po coś, to i to może jest po coś
Stary 2024-11-05, 18:04   #1074
Amita10
Wtajemniczenie

Emmi, czekamy na oczyszczalnię, czekamy na styropapę, czekamy na okna. I chyba tylko na wczorajszy dzień nie czekamy. Jutro rozpoczynam akcję wydzwaniania ;p Ale w czwartek już podmurowali na dachu attyki czy jak to tam się nazywa. Więc tylko tę styropapę położyć i chociaż dach będzie skończony. Liczę na to, że do końca listopada podgonimy robotę.
Stary 2024-11-05, 18:38   #1075
cicha722
Rozeznanie

Emmi trochę odchorowalam wszystkich świętych. Ciśnienie mi skoczyło i sercowo kiepsko się czułam. Dziś lepiej. Jutro mam kardiologa.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Rolnik chce się spotykać i zmienił zdanie co do ślubu.
cicha722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-05, 19:13   #1076
Amita10
Wtajemniczenie

Cicha, no nie wierzę spotkaj się z nim, bardzo mnie ciekawi co będzie ściemniał.
Stary 2024-11-05, 19:48   #1077
herbatka99
Wtajemniczenie

Cicha, ja też jestem ciekawa co będzie mówił.

Jak zmienił zapatrywanie na ślub ,to może dobrze a może taki bajer.

Tylko obiecuje ,bo nie ma z kim porandkować. Bądź czujna

Robię generalne porządki, pakuję tkaniny w pudła i ustawiam do wyniesienia do piwnicy. Ale tylko czasowo, na dwa miesiące. Po świętach z powrotem do ogrzanych pomieszczeń. W piwnicy nie ma ogrzewania.
Stary 2024-11-06, 04:25   #1078
lenifa
Zakorzenienie

Dziekuję Herbatko, że piszesz o generalnych porządkach bo ja potrzebuje impulsu do startu z nimi. Bo już jestem zniechęcona. Każdy pobyt w domu tak to wygląda. Robię generalne porządki i muszę wyjechać. Nawet nie moge nacieszyć sie onych efektami. I teraz będzie to samo. Być może uda się 2 miesiące w domu i w drogę.
Stary 2024-11-06, 06:13   #1079
cicha722
Rozeznanie

Też wątpię w tą niby przemianę zdania rolnika. Nie wiem.
cicha722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-06, 07:43   #1080
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

No proszę- rolnik szuka żony. Ciekawe co zrobisz. Napisałam co ja bym zrobiła ale zmazalam. 🙃

Przymrozek. A ja jeszcze nie zryte mam w ogródku. Tak zeszło że wydawalo mi sue, że jeszcze czas. Kury mam zamówione takie co już noszą jajka. Odbiorę w orzyszlym tygodniu. Tęczanki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości