|
|
#2221 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Lenifo
Tu jest mocne moderowanie i jak by coś to myślę, że raz dwa byłoby rozwiązane. Tak mi się wydaje. Natomiast wiem, że jak tutaj sobie wybiorę jakąś czcionkę, która bardzo ładnie wygląda na laptopie z którego piszę, to potem jak patrzę z komórki to ta czcionka zupełnie inna ![]() Amita Kusisz tą rybą po grecku. Na Święta to już nie. Nie chcę aby było za dużo tego, bo znów MM będzie glindził, że tyyyyle zostało. Denerwuje mnie z tym z każdym rokiem coraz bardziej . Bo to co nam zostaje z Wigilii to chętnie zjadam po i w Sylwestra. Potrawy śledziowe mogą stać w odpowiednim miejscu dość długo. Ale może na Sylwka bym sobie zrobiła moją rybkę po grecku? hym... Kusisz kochana ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Czas szybko płynie ![]() Mam już choinkę w domu, więc jest to dobry czas aby już życzyć wszystkim z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia zdrowia, dużo zdrowia, pomyślności, pogody ducha, zadowolenia w sferze prywatnej jak i zawodowej dla Nas wszystkich i Naszych Rodzin. Od serca z głębi duszy najprawdziwszego pokoju na świecie i najprawdziwszej tolerancji, a Naszemu krajowi mądrych rządzących i patriotów. Wierzącym - wielu Łask Bożych . I aby nasza przyjaźń trwała i zawsze pokonała wszelkie trudności i niejasności . A może to ten rok w którym powrócą pozostałe osoby...?
|
|
|
|
|
#2222 |
|
Wtajemniczenie
|
Najgorzej, że wydawało mi się, że wzięłam wczoraj tyyyle marchewki, że starczy do Sylwestra. A do ryby mi braknie. Chyba prościej będzie kupić w sklepie.
Emmi, pięknie napisałaś. Ja również nam życzę spokoju ducha i świata. Radości w życiu, budowaniu pozytywnych relacji z ludźmi. Wszystkiego dobrego! |
|
|
|
|
#2223 |
|
Rozeznanie
|
Życzę Wam Wesołych Świąt -dużo radości,miłych rodzinnych spotkań,spokoju i pokoju-i tak jak piszecie-dobrych relacji międzyludzkich.Wszystkieg o dobrego!
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-12-23 o 13:27 |
|
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
Jej. Ru juz swiatecznie, zyczenia, choinki... A ja dopiwro wrocilam z psiakiem z badan. Powiem tak... Nie jest dobrze, nie jest najgorzej. Torba lekow, jak prawdziwy emeryt.
Byle go wyprowadzic na jako takie funkcjonowanie. Bylam w biedrobce. Po zapas mleka. Kupilam mala choinevzke w doniczce. Dzisiaj za pol ceny. Wiec zaplacilam 15 zlotych. Taka nieduza. Ma moze 90cm z doniczka? ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Moja mlodsza pyta czy jutro beda prezenty. Maz mowi ze jutro pan Jezus ma urodziny i to jemu sie prezenty naleza. Tera slysze jak srednia mowi do starszej "beda na pewno prezenty, bo zawsze po wigilii sa prezenty. Rok temu tez byly" A starsza do niej "ale rok temu bylysmy grzeczniejsze. A wtym roku strasznie sie bijemy i klucimy i moze nie byc prezenrow" Na co srednia "ale teraz sie ladnie razem bawimy. To mysle ze prezenty beda " 😂😂 |
|
|
|
|
#2226 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale konspiratorki
Zrobiłam sałatkę, teraz robi się sos do ryby, zmyłam podłogi i tak się cały dzień plątam. A, pranie wstawiłam jeszcze. Coś powolniak się ze mnie zrobił. |
|
|
|
|
#2227 |
|
Zakorzenienie
|
Amita i tak zrobiłaś więcej niż ja
Ja dopiero do siebie dochodzę. Zmywarkę w obie strony ogarnęła starsza, wiec już leci kolejna. Namoczyłam suszki na kompot wigilijny. Posprzątałam obie lodówki. Z jogurtów i serków co im się termin zbliża, a wiem że już nie pójdą, zrobiłam dla męża serniczki na zimno. On je najbardziej lubi. Ja w lecie, teraz mi mało podchodzą. Mój psiak ma 10 tabletek na dzień. Niektóre po 2 razy dziennie. Więc wyjdzie z tego 14 tabletek dziennie Mam nadzieję, że jego chora wątroba to utrzyma i sobie poradzi. Ale jak nie będziemy walczyć o nerki, to co nam ze zdrowszej wątroby, jak go nerki wykończą? Albo inny narząd jak wysiądzie? Mniejsze zło to podawanie takich ilości leków. Pocieszam się, że niektóre z nich są tymczasowe, na wyprowadzenia psa. A na stałe to "tylko" połowa zostanie. Pierogi miałam z dziećmi robić, ale nawet zapomniałam wyjąć twaróg. Więc wyjmę na noc i jutro zrobimy. Dzisiaj sobie przygotuję farsz z kapusty kiszonej. Będzie do pierogów i do łazanek. A może tylko łazanki z kapustą zrobię? Amita, jaki sos do ryby robisz? |
|
|
|
|
#2228 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
byłam w pracy, później na poczcie po paczkę od koleżanki wysyłamy sobie zawsze jakieś drobiazgi na święta jeszcze jakieś zakupy i teraz zrobiłam sałatkę z pieczarkami, jajkami, natka pietruszki i groszkiem. Pycha dziękuję za miłe życzenia ja też Wam życzę spokojnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Żeby trochę odetchnąć od codziennych obowiązków. Wszystkiego dobrego
|
|
|
|
|
#2229 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu, sos do ryby po grecku. Nic nie szykuję, bo jedziemy na Wigilię do szwagra. Więc tylko mam zrobić jarzynówkę i tę rybę po grecku. Jak wrócimy to się zobaczy, zamrażalnik pełny. Pierwszego dnia jedziemy do męża wujka. Mam lajcik świąteczny. Ale nawet jak robię Wigilię w domu to też absolutne minimum i małe ilości. Może śmieszne, ale kapustę z grochem robię z 20 deko kapusty, bo tylko ja ją jem i to zostaje. Pierogi schodzą
|
|
|
|
|
#2230 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha, czyli już wolne? Czy jeszcze do pracy jutro idziesz?
Co to za sałatkę robiłaś? Z jakich pieczarek? marynowanych? Napisz co tam jeszcze dałaś. Amita, ja to kapusty z grochem w ogóle nie lobię, bo nikt tego nie ja, nawet ja. Za to uszka z barszczem jem jadłam tylko ja, a w zeszłym roku już starsza i mąż. Ale uszka kupuję gotowe, nie chce mi sie robić. Dość, że pierogi robię |
|
|
|
|
#2231 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka❤️
Ponieważ u mnie jak zwykle pracy po kokardkę to taka późną porą chciałabym życzyć radosnych,spokojnych Świąt Bożego Narodzenia,miło spędzonego czasu wśród bliskich,relaksu i odpoczynku🎄🎄🎄
|
|
#2232 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() I dziś mamy już Wigilię. Wczoraj zrobiłam śledzie, ciężko było, bo po pewnej godzinie moja głowa już się wyłącza. A intensywności w ciągu całego dna jest na tyle dużo, że mnie wyczerpują. Tak jak czytam jak niektóre z Was działają na wysokich obrotach późną porą to naprawdę podziwiam. W tym roku postanowiłam, że nie będzie kompotu z suszu, tylko ugotuję jakiś kompot z naszych mrożonych owoców. A nawet może je trochę pomieszam ze sobą? A może będę gotować kolejno owocami dla urozmaicenia przez całe Święta a nie tylko do Wigilii? Jeszcze nie wiem. Piękne życzenia, dziękuję wszystkim Sagi Mamy podobnie wyglądającą choinkę. Dojrzałam szyszkę taką jakby w złocie na dole wiszącą, a potem ciut wyżej szyszkę jakby różową-czerwonawą to mamy chyba takie same Mam też tego srebrnego sopelka - podłużną bombkę. I kilka tych bombeczek na pewno czerwonych też mamy takie same Od teraz jak będę ubierać choinkę to tym bardziej milej będzie mi się wieszało te szyszki i sopelka, bo będę myślała o Tobie Opowiadałam Wam, że choinka i jej ozdoby to jest historia mojej/naszej rodziny. Niektóre bombki są z mojej młodości, niestety ostatnia bombka z mojego dzieciństwa zbiła się kilka lat temu. Bardzo lubię dostawać bombki czy ozdoby na choinkę na Święta, bo kiedy ubieram choinkę to przypominam sobie chwile i osoby. Zachęciłam TS do kupna swojej bombki, która wisi. Rok rocznie kupowałam z dziećmi jakieś nowe bombki, nawet 1-2 sztuki ale żeby było coś nowego. W tym roku wypatrzyłam dla siebie bombki gile. Jak się domyślacie nie mogłam przejść obok nich obojętnie Będą mi się już zawsze kojarzyły z TS i tym całym tegorocznym galimatiasem Nieustająco życzę owocnych przygotowań do Świąt Ja jeszcze muszę podłogi umyć ale to normalka. MM smaży rybę. Ja zajmę się grzybową specjalnie dla MM. A z grzybów zrobię racuszki, które lubię jeść. Nie wiem o której siądziemy do stołu. Młodzi jadą do rodziny TS. Pierwsza Wigilia bez syna... Będzie synowa są zmiany .---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ---------- Żyjąca marzeniami , Belina Kate Gryzelda i inne niepiszące osoby - wszystkiego dobrego Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-24 o 07:02 |
|
|
|
|
#2233 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj już Wigilia. Prawie wszystko gotowe. Jeszcze dzisiaj mamy z córką sprawy w urzędzie do załatwienia. Wyrabiane są polskie paszporty dla wnuczek. To dużo załatwiania. Ale bardzo chcą mieć polskie paszporty.
Dzisiaj rano jeszcze śledzie zrobić. Zawsze robię rano w Wigilię. Córki zrobiły uszka i piekły ciasto, więc szybko poszła praca. Ciasta zabierają najwięcej czasu. Życzę wam Pięknych rodzinnych Świąt. |
|
|
|
|
#2234 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Ja na chwilkę w pracy, ale jestem sama to i ja zaraz się zwijam do domu. Pogoda bez zmian...
|
|
|
|
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
|
Masz najpiękniejszą choinkę Emmi. Ubraną we wspomnienia. Twoja opowieść zrobiła na mnie duże wrażenie. Dziękuję za nią wigilijnie
![]() Wszystkim Wam dziewczyny Wesołych Świat
|
|
|
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze musze jechac do sklepu. Myslalam ze mnje to ominie. Ale potrzebuje z aptekj syrop dla corki.
Moj psi senior ktory ma ogrom tabletek nie chxe jesc suchej karmy. Wirc jade do weta po jakies puszki na swieta. Na potem zanowie na alelgro. Bo taniej wychodzi. A jak juz pojade to wymienie butle z gazem. Herbatko, czyli masz duza pomoc. Super 👏 Emmi, fajne takie wspomnienia. A bombka z gilem na pewno piekna ❤ uwielbiam gile. Mialam 2 kubki. Ale rozbilam. Musze koniecznie sobie odkupic. Amita, czyli szybko dzien w praxy dzisiaj mija 😁 |
|
|
|
|
#2237 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Podłoga w salonie schnie, to znak, że niebawem pojawi się świąteczny obrus, który najpierw uprasuję. To taka schiza moja, rodzinna
Nastawiam ziółka? Jakby ktoś miał potrzebę. Siąść tak na chwilę, na chwileczkę i odsapnąć. To stoi i czeka ![]() Annorl My też rano byliśmy w sklepie po buraczki, które zapomnieliśmy kupić wczoraj i bagietki do fondue, których nie mogliśmy kupić wczoraj, bo nie ma ich gdzie schować i Junior by je pałaszował już wczoraj i dziś też by od nich zaczął. Jest ich wielkim miłośnikiem. Siedzą ukryte w autku. Ach, te dorosłe dzieci... U mnie cisza i spokój. Słyszę MM w kotłowni. Istna ochmistrzyni ze mnie, słyszę gdzie kto jest i jaką pracę wykonuje a sama się ... . Gotuje się kompot, który nie będzie czekał na Wigilie, jest do picia po prostu dzisiaj. MM wylosował mrożone porzeczki. Dla mnie to niebywałe, nigdy takiego kompotu nie piłam w dzień wigilijny. Nie ma suszonych porzeczek. Dodałam do niego naszych jabłek, dodam potem naszych owoców pigwowca zamiast cytryny, już gotuje się z goździkami, dodam potem cynamon i imbir... Już pachnie goździkami
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-24 o 10:50 |
|
|
|
|
#2238 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Herbatko A to niespodzianka. We wszystkich przepisach jakie mam o śledziach to jest że muszą trochę postać.
|
|
|
|
|
#2239 |
|
Wtajemniczenie
|
Też gotuję kompot, ale z wędzonych, suszonych owoców. Tylko ja go lubię. To nie żałuję sobie. Z imbirem i miodem. Tak siedzę i się nudzę. Nieprawdopodobne, w Wigilię
|
|
|
|
|
#2240 |
|
Wtajemniczenie
|
Siedzimy w wigilię w urzędzie miasta, załatwiamy polskie dokumenty dla wnuczek. Trochę to potrwa. Więc korzystam z wolnej chwili. Może będą dwie osoby więcej na wigilii. Zobaczymy.
U nas często dawniej było ponad dziesięć osób. Często około 15 . Tak się rodzinka zbierała. Nieraz bywało że my z mężem tylko dwoje. Ale dzisiaj znów wesoło. Rybka po grecku dobrze mi wyszła. Robiłam pstrąga po grecku, bo mamy stawy rybne i tam już super świeże. |
|
|
|
|
#2241 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
My mamy w tym roku mocno nietypowo. Właśnie podzieliliśmy się opłatkiem, złożyliśmy sobie życzenia i Młodzi zaraz jadą. W tej chwili wjeżdża szambiara, bo MM zagapił się i szambo pełne
Tak po naszemu Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-24 o 12:23 |
|
|
|
|
#2242 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi, dobrze że ta szambiara dzisiaj, a nie w święta, bo wtedy chyba by nikt nie przyjechał
Dałam moim dziewczynom warzywa i jajka do krojenia na sałatkę jarzynową. Jeść żadna nie będzie, ale j z mężem będę Ugotowałam zupę grzybową dla mnie i męża w ilosći 1 litr. Barszcz z kisoznych buraków się robi. Zupa rybna na obiad dzisiaj była. Mega pyszna, z przepisu Ania gotuje. Polecam. Bo meksyk jaka pyszna. Kompot z wędzonych i suszonych owoców zrobiony. Zapomniałam fasolę jaśka namoczyć, a wczoraj kilka razy koło niego przechodziłam i o tym myślałam Zalałam wrzątkiem i moze zdąży. Bo 2 godziny temu zalałam. Pierogi...kurde ziemniaki nie ugotowane! A chcę dzisiaj zrobić,. bo ja w święta nie gotuję. My zjadamy to co w wigilię zrobię. I mam nadzieję, ze tak będzie i tym razem. Chcę sie polenić. Herbatko, jak tam w urzędzie? Do przodu idzie sprawa? |
|
|
|
|
#2243 |
|
Raczkowanie
|
Wylogowalo mnie i zapomniałam hasła. To mój kolejny nick
|
|
|
|
|
#2244 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
Zapisz sobie hasło gdzieś w kalendarzu nauczyciela Ale najważniejsze, że jesteś. A nie trzeba zakładać nowego @?Jak tam kochane ? Nas pokonało fondue. Znów zapomniałam, że potrzebne jest do niego wino, na trawienie bo mocno ciężko strawne. Zdążyliśmy zjeść grzybową, pojeść śledzi, potem weszło serowe fondue i pozamiatało... Z MM musieliśmy sobie fundnąć drzemkę jak stare dziadki .Wątroba Juniora jeszcze młoda to dała radę.Zaczęliśmy o 16.00 jak się ściemniło. Nawet nie chodzi tę pierwszą gwiazdę, bo przy zachmurzeniu i tak jej nie widać, ale lubię Wigilię przy zapalonej choince. A ona najładniej wygląda jak jest już ciemno. Nie palimy jakiegoś wielkiego światła. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-24 o 21:08 |
|
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi, my juzbtez po kolacji. Dziexi ogladaja Kewina. Mi sie chce spac po calym dniu 😂
Cicha, a nie ma funkci zapamietania hasla na kompie czy telefonie? |
|
|
|
|
#2246 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Piję ciepłą herbatę
, aby trochę udobruchać żołądek. Annorl Polowałam na ,,Opowieść Wigilijną" bo bardzo lubię ale nie ma nigdzie. Kewina nie trawię. Jest ,,Niekończąca się opowieść" no ale... No i gdzieś leci cała seria ,,U Pana Boga..."
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-24 o 21:19 |
|
|
|
|
#2247 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Tak sobie myślę, że jak ktoś regularnie podczytuje nas, to mógłby chociaż do nas pomachać, czy przywitać się, bo to tak jak by w realu ktoś podglądał przez okno od zewnątrz co się dzieje w jakimś domu - takie mam skojarzenie
|
|
|
|
|
#2248 |
|
Raczkowanie
|
Telefon powinien zapamiętać a nie zapamiętał, tak Emmi musiałam zrobić nowego maila. Tamto konto też było na nowego i przez to że nie logowalam się tam to mi usunęli. Oglądałam Niekończąca się opowieść
teraz trochę Kevina. Pyszna wyszła mi ta ryba po japońsku hasło i tego nowego maila zapisałam sobie może już nie będzie cichej722222 ![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Nie wiem czy u Was też w tym roku w okolicy tak bardzo ubrane są domy w światełka? U mnie jakby ludzie się zmówili jeszcze takie jakby pompowane bałwany świecące i Mikołaje. Nie wiem ja tam wolę umiar ale fajnie pooglądać te iluminacje ![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Aniu byłam rano w pracy, ale nie zjawiło się żadne dziecko więc dyr puściła nas wcześniej
|
|
|
|
|
#2249 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej! My zasiedliśmy do stołu o 19 jak wróciłam z pracy,wszystko pyszne, jeszcze sobie siedzimy z mężem z drinkami, pozdrawiam zagrodzianki
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
Milka, milego drinkowania z mezem ❤
A ja padlam na kewinie 😂 ja tam tego ogladac nie lubie. Ogladalam wiele razy. Ale dzieci dopiwro pierwszy raz rok temu ogladaly i bardzi lubia. Wstalam psa wypuscic. Napic sie. I kurde... Wyspana jestem 😂 a tu trzeba do lozka wracac. U nas tez chyba tylko my sie wylamalismy. Wszyscy w kolo domy wyubierali. Terqz wyszlam za lsem, o cale dony i drzewka, plus garaze i wszysctko co kolo domu. Patrzy sie fajnie, ale jak Cicha,nie to jakos nie rusza zeby u siebie. Cicha, no to mialas szybciej wolny dzien 😉 no i dobrze ze Was dyrektorka puscila do doju. Bo co niby mialybyacie robic? Emmi, tak dobra herbatka na trawienie po kolacji wigilijnej. Ja wczoraj pilam jeszcze kompocik. Zrobilam duzy gar i jeszcze na dzisiaj bedzie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

Tu jest mocne moderowanie i jak by coś to myślę, że raz dwa byłoby rozwiązane. Tak mi się wydaje. Natomiast wiem, że jak tutaj sobie wybiorę jakąś czcionkę, która bardzo ładnie wygląda na laptopie z którego piszę, to potem jak patrzę z komórki to ta czcionka zupełnie inna 
. Bo to co nam zostaje z Wigilii to chętnie zjadam po i w Sylwestra. Potrawy śledziowe mogą stać w odpowiednim miejscu dość długo. Ale może na Sylwka bym sobie zrobiła moją rybkę po grecku? hym... Kusisz kochana 

Ja dopiero do siebie dochodzę. Zmywarkę w obie strony ogarnęła starsza, wiec już leci kolejna. Namoczyłam suszki na kompot wigilijny. Posprzątałam obie lodówki. Z jogurtów i serków co im się termin zbliża, a wiem że już nie pójdą, zrobiłam dla męża serniczki na zimno. On je najbardziej lubi. Ja w lecie, teraz mi mało podchodzą.
Mam nadzieję, że jego chora wątroba to utrzyma i sobie poradzi. Ale jak nie będziemy walczyć o nerki, to co nam ze zdrowszej wątroby, jak go nerki wykończą? Albo inny narząd jak wysiądzie? Mniejsze zło to podawanie takich ilości leków. Pocieszam się, że niektóre z nich są tymczasowe, na wyprowadzenia psa. A na stałe to "tylko" połowa zostanie. 

ja też Wam życzę spokojnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Żeby trochę odetchnąć od codziennych obowiązków. Wszystkiego dobrego