|
|||||||
| Notka |
|
| Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najczęściej popełniane błędy językowe przez polaków w języku angielskim
Bedąc w Londynie, bardzo duzo obcokrajowców wymiawało własnie "think" jako "tink" ( zwłaszcza pakistańczycy) w pewnym momencie sama zastanawialam się jak jest prawidłowo
|
|
|
|
|
#302 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.ja niestety, nie umiem tego tiejdża pieknie wymowic, wiec czytam jako cos zblizonego do "f"^^.
|
|
|
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
Mi się wydaję, że to gł wina nauczycieli w szkołach/na kursach, że ucząc wymawiania th każą "włożyć język między zęby i wymawiać s". A dlaczego, kurde, nie f?
Edytowane przez sweetcorn59 Czas edycji: 2012-08-25 o 20:30 |
|
|
|
|
#304 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. mimo, ze staram sie, aby to bylo tylko cos mniej wiecej jak "f"^^.
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
weszlam z ciekawosci na ten watek i chcialbym dodac, ze moj Tz jest Irlandczykiem i Irlandczycy wymawiaja th jako t czyli jak mowi thirty three tio wychodzi tirty tri Pzrynajmniej w jego regionie maja taki akcentTak wiec to nie jest jakis straszny blad, chyba ,ze ktos ewidentnie chce mowic z kokretnym akcentem |
|
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
u nas ( Dublin) czesciej slysze torty tri
|
|
|
|
|
#308 |
|
Zadomowienie
|
A kolega (azjata) wymawia to sirty-sri
|
|
#309 |
|
Rozeznanie
|
to wszyscy znani mi szwedzi z kolei nie potrafią wymawiać angielskiego j.
przykład: june -> "dżun" oni zazwyczaj powiedzą "jun", z j jak po polsku
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
hallloooo up up
)watek nam umarll!! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#311 | |
|
Raczkowanie
|
Częstym błędem jest ubezdźwięcznianie przez Polaków spółgłosek na końcu słów, np. wymawianie "blade" jako "blejt", "indeed" jako "indit" itd.
O tym i o innych częstych błędach Polaków w angielskim jest mowa np. w tym nagraniu: https://www.youtube.com/watch?v=V45fUc3D5Ds Polecam obejrzeć i posłuchać. Poza tym, to, o czym już wspomniałyście. Z tego co wiem, to delete wymawia się "delit". Polecam kanał Arleny Witt o poprawnym posługiwaniu się angielskim. https://www.youtube.com/@ArlenaWitt Cytat:
|
|
|
|
|
|
#312 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem,ze to odpowiedz sprzed 15 lat (wow, jak ten czas szybko leci ) ale to zdanie slyszalam nawet od rodowitych Anglikow, oni ogolnie za bardzo nie przykladaja wagi do swojego jezyka, notorycznie popelniaja bledy, to ja sie stresuje do tej pory bedac tutaj, pytam niektorych Anglikow jak powiedziec to czy tamto i oni mi cos mowia z bledami co i ja wiem... ostatnio uslyszalam od Anglika ktory wydaje sie madry, a jednak - zapytalam go tak dla pewnosci, bo jednak uczylam sie w szkole mowic " where were you" albo " where have you been" w pytaniu gdzie dana osoba byla, wiadomo zalezy od kontekstu ktorego zwrotu uzyc ale chodzilo mi o gramatyke. Konkretnie o slowo - uzyc was czy were w tym przypadku? Ok wiem, mowisz o sobie was, I was in London last week.. I was happy .. i tak dalej , ale w tym pytaniu zwatpilam bo roznie slyszalam. I co powiedzial? Where you WAS? I upiera sie ze na 100% poprawnie mowi.Zapytalam kilkoro wyksztalconych ktorzy ktorzy urodzili sie w UK i wykladaja na Uniwersytecie i sami mi powiedzieli ze w szkole nie ucza sie gramatyki i duzo rodzonych Anglikow popelnia mase bledow ale nikt na to nie zwraca uwagi. Za to potrafia byc tak wredni czasem, ze mowisz wyraznie, bezblednie a oni udaja ze nie rozumieja Cie,ze masz sie nauczyc angielskiego Ogolnie jakby tak przykladac wage do tego jezyka tutaj, to troche sie rozni od amerykanskiego, ianczej uzywaja gramatyki, zamienne slowa(nieduzo ale jednak) no i akcent. Ja brytyjskiego czasami nie rozumiem do tej pory. Ci normalni sympatyczni ludzie doskonale mnie rozumieja i mowia ze mam dobry angielski ze rozumieja wszystko i tak jest, sensownie odpowiadaja, gorzej z tym,ze ja ich nie rozumiem i mimo progresu wciaz czasami musze ich prosic o powtorzenie; ale nigdzie na to nie patrza, no moze jak jestes obcokrajowcem ktory posluguje sie poprawnym angielskim i pracujesz w jakims miejscu gdzie naprawde nie na miejscu jest robic bledy to nieliczni Anglicy wiedza co i jak. Reszta ludzi, nawet tych na powiedzmy srednim poziomie - ni to ludzie bez szkoly ni doktorzy tez robia kosmiczne bledy dosc czesto w trakcie nawet krotkiej konwersacji i jak ktos tutaj przyjedzie bez znajomosci jezyka a uczy sie ze sluchu od Anglikow to np po wyjezdzie do innego kraju moze sie troche zdziwic... wracam do watku,chetnie poczytam te slynne bledy Dobrze, ze jestem tutaj tylko czasami i przyszlosci nie wiaze z UK, bo nerwicy mozna sie nabawic
Edytowane przez VikiSm Czas edycji: 2025-02-09 o 03:16 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

.
. mimo, ze staram sie, aby to bylo tylko cos mniej wiecej jak "f"^^.
Pzrynajmniej w jego regionie maja taki akcent