|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ślub humanistyczny - pomysły
Cześć!
Planujemy z Narzeczonym wzięcie ślubu humanistycznego. Czy ktoś z Was uczestniczył może w takim wydarzeniu i podzieli się ze mną pomysłami nt. przebiegu takiej ceremonii? Wiem, że są firmy organizujące takie wydarzenia, jednak wolimy, żeby "mistrzem ceremonii" był nasz świadek, który jednak, podobnie jak i my, nie ma doświadczenia w tym temacie. Uroczystość nie powinna trwać więcej niż 20-30 min, jak zapełnić ten czas ![]() Za wszelkie pomysły i sugestie z góry pięknie dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ślub humanistyczny - pomysły
Cytat:
Cześć! U mnie oprócz przysięgi była opowiedziana nasza historia, o tym jak się poznaliśmy i jak zostaliśmy parą. Celebrant opowiedział też co do siebie czujemy, za co się kochamy, co cenimy najbardziej w sobie nawzajem, jakie mamy marzenia na przyszłość. Był też cytat i anegdota o tym, jak miłość szanować i pielęgnować przez całe życie. Na początku oczywiście przywitanie gości. Zastanówcie się dobrze, czy świadek da radę poprowadzić taką ceremonię - to jest jedna wielka emocjonalna bomba ![]() Chętnie pomogę, jeśli masz więcej pytań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nancy_M dzięki! Rozumiem, że Wy korzystaliście z usług profesjonalisty? Czy to Wy pisaliście historię Waszej znajomości, która została następnie opowiedziana? Ile trwała cała uroczystość? Były jakieś elementy symboliczne (czytałam np. o paleniu świec czy przesypywaniu piasku)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, korzystaliśmy z usług profesjonalisty. Wolałam powierzyć to komuś, kto robił to już wiele razy i wie jak to zrobić dobrze. Poza tym ja się wszystkim bardzo stresuję. Spokojniej czułam się z myślą, że czuwa nad tym wszystkim ktoś, kto się na tym zna. Uroczystość trwała około 15 minut. Zamówiliśmy pianistę i skrzypaczkę, ich występ przedłużył trochę uroczystość. Historię poznania pisałam ja, celebrant poprawił ją trochę stylistycznie, żeby lepiej brzmiała. Tak samo powstała przysięga - ja napisałam, co powinna zawierać, a celebrant ubrał to wszytko w słowa. Poza wymianą obrączek nie było żadnych elementów symbolicznych. Wiedziałam, że ze stresu ręce będą mi się trzęsły jak galareta, więc wolałam niczego nie dodawać do scenariusza. Chociaż sypanie piasku bardzo mi się podoba i uważam, że to piękny symbol ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Grzegorz1993
|
Cześć. Bardzo często jestem na ślubie humanistycznym, ponieważ pracuję jako fotograf. Na ślub humanistyczny może być wiele pomysłów. Polecam Wam napisanie własnego scenariusza całej ceremonii. Musicie wiedzieć też, że przysięga powinna być tak ułożona aby zapadła każdemu z gości w pamięci. Świetnym rozwiązaniem jest ślub humanistyczny w plenerze tuż obok sali gdzie odbędzie się wesele. Zapraszam Was do poniższego linku po więcej informacji i zdjęcia dzięki którym będziecie mogli się inspirować
![]() xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2021-02-17 o 11:06 Powód: link - reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
My mielismy piękny ślub w plenerze i też powierzyliśmy prowadzenie celbrantowi. To jednak duże emocje, stres, lepiej, żeby prowadził ktoś z zewnątrz. Pomógł nam też napisać nasze przysięgi. U nas przemawiał w trakcie jeszcze świadek.
xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2022-08-26 o 07:38 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
U nas też celebranta opowiadała naszą historię - jak się poznaliśmy, gdzie zaręczyny. Fajnie to zrobiła - jeśli chcesz kontakt to daj znać - ale my gdańsk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:10.