Potrzebny ratunek dla tłustej cery! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-02-17, 00:24   #1
ohcharm
Przyczajenie

Lightbulb

Potrzebny ratunek dla tłustej cery!

Hej, odkąd pamiętam mam problem z cerą trądzikową. Mam wrażenie, że wszystko mnie zapycha. Przez długi czas za swoich faworytów w pielęgnacji uważałam serię Lipidro z Tołpy, ale po przeanalizowaniu składu byłam przerażona - wszędzie masło shea, jakieś ciężkie oleje, czyli masakra. Jakoś nigdy nie połączyłam tego z faktem, że na mojej twarzy wręcz roi się od zaskórników...
Szukam teraz czegoś innego - kremu, który przede wszystkim NAWILŻY!!! Używam retinolu od kilku miesięcy i czuję, jakbym ciągle balansowała na granicy przesuszenia. Mam wrażenie, że przeszukałam już cały Internet w poszukiwaniu idealnego bezolejowego kremu, ale zawsze jest jakieś "ale" - czy to krem się roluje, czy jednak zapycha, czy jest koszmarnie drogi. Zależy mi też właśnie na cenie, najlepiej do 100 zł.
Patrzyłam na kremy z firmy Uzdrovisco z serii bezolejowej, ale opinie są bardzo różne. Krem ceramidowy lekki z Basic Lab ma super skład, ale ja go używałam i totalnie mnie nie porwał. I jak tu żyć z taką cerą? Macie jakieś swoje sprawdzone polecajki? Dzięki
ohcharm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-20, 09:27   #2
britnay
Zakorzenienie

Dot.: Potrzebny ratunek dla tłustej cery!

Cytat:
Napisane przez ohcharm Pokaż wiadomość
Hej, odkąd pamiętam mam problem z cerą trądzikową. Mam wrażenie, że wszystko mnie zapycha. Przez długi czas za swoich faworytów w pielęgnacji uważałam serię Lipidro z Tołpy, ale po przeanalizowaniu składu byłam przerażona - wszędzie masło shea, jakieś ciężkie oleje, czyli masakra. Jakoś nigdy nie połączyłam tego z faktem, że na mojej twarzy wręcz roi się od zaskórników...
Szukam teraz czegoś innego - kremu, który przede wszystkim NAWILŻY!!! Używam retinolu od kilku miesięcy i czuję, jakbym ciągle balansowała na granicy przesuszenia. Mam wrażenie, że przeszukałam już cały Internet w poszukiwaniu idealnego bezolejowego kremu, ale zawsze jest jakieś "ale" - czy to krem się roluje, czy jednak zapycha, czy jest koszmarnie drogi. Zależy mi też właśnie na cenie, najlepiej do 100 zł.
Patrzyłam na kremy z firmy Uzdrovisco z serii bezolejowej, ale opinie są bardzo różne. Krem ceramidowy lekki z Basic Lab ma super skład, ale ja go używałam i totalnie mnie nie porwał. I jak tu żyć z taką cerą? Macie jakieś swoje sprawdzone polecajki? Dzięki
ten krem ma bardzo dobry skład i świetne oleje. Spróbuj krem Cethaphil w opakowaniu z pompką. Ja też stosuje Retinol przepisywany na receptę. Lubię też serum Dermedic.

Edytowane przez britnay
Czas edycji: 2025-02-20 o 09:28
britnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-23, 12:58   #3
Takwspominajka
Przyczajenie

Co prawda nie mam tłustej cery, tylko mieszaną (w okresie jesienno-zimowym miejscowo suchą), ale mi się świetnie sprawdził owsiany krem od Aveeno - jest bardzo lekki, szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na twarzy, a przy tym naprawdę intensywnie nawilża i opiekuje się wrażliwą skórą, kojąc ewentualne podrażnienia. Delikatny i skuteczny. Moją cerę łatwo obciążyć, ale ten krem nie zrobił mi nigdy żadnej krzywdy. Kolejną moją propozycją jest krem od CeraVe do skóry tłustej i mieszanej - mocno chwalony, mimo że dla mnie okazał się trochę za delikatny, jeśli chodzi o efekt matujący czy nawilżający... ot fajny lekki codzienniak na okres wiosna/lato.
Takwspominajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-24, 09:12   #4
Minoko
Raczkowanie

U mnie pod kątem nawilżenia i redukcji sebum zaskakująco dobrze sprawdziło sie Sevolium na trądzik, zwłaszcza że krem jest lekki i nie zapycha.
Minoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-03-04, 16:54   #5
Karolin_a_02
Przyczajenie

Polecam produkty firmy Yadah. Ogólnie mam dosyć tłustą cerę i próbowałam już wielu kosmetyków. Ostatnio znalazłam idealne połączenie. Yadah Green Tea Pure Cleansing Gel - fajny żel, który oczyszcza, ale nie wysusza. Do tego Yadah Cactus Moisturizing Cream - krem fajnie nawilża, jest taki delikatny i fajnie się wchłania, nie zostawia żadnej tłustej warstwy. Po kilku dniach już widziałam różnicę, teraz już nawet nie muszę używać matujących podkładów, bo skóra mi się w ogóle nie świeci. Na prawdę polecam
Karolin_a_02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości