|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Aparat ortodontyczny po 30stce
Od lat noszę się z zamiarem założenia aparatu ortodontycznego. Nie mam na to specjalnie kasy, ale widzę, że moje zęby coraz bardziej się przechylają w jednym kierunku. Nie mam jakoś bardzo widocznej wady na pierwszy rzut oka, chociaż całe życie mam z jej powodu kompleksy. Trochę boję się, że to już mój ostatni dzwonek, bo w tym roku kończę 30tke, a zęby pokrzywią się jeszcze bardziej. Już teraz mam problem z ich domyciem w niektórych miejscach. Moje pytanie do osób, które może leczyły zęby ortodontycznie po 30 roku życia. Czy warto? Mam już za sobą wyciski i rozpisany plan. Żeby rozpocząć leczenie będę musiała wziąć kredyt i odmówić sobie wielu rzeczy. Czy Waszym zdaniem warto? Czy już w tym wieku lepiej to zaakceptować i przeznaczyć kasę na wakacje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny po 30stce
Zawsze warto, nie ma tak że po trzydziestce zębów nie da sie wyprostować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że warto. Ja założyłam aparat w połowie zeszłego roku, mając 32 lata. Żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej, tylko wydawałam kasę na głupoty. Zgryz wygląda coraz lepiej, moje usta są już prawie w pełni symetryczne. Przestało mi klikać w stawie skroniowo_żuchwowym. Łuki zębowe coraz szersze, więc uśmiecham się częściej i zaczęłam używać szminek
![]() ![]()
Edytowane przez Pjerniczek Czas edycji: 2024-01-24 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez blackcherryx94 Czas edycji: 2024-09-28 o 22:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ja zaczelam nosic invisalign kilka miesiecy przed 30 i nie zaluje, zawsze mialam kompleksy patrzac w lustro a teraz widze postep i ze z czasem jest coraz lepiej... do tego tez okazalo sie ze mialam za malo przestrzeni miedzy gornym a dolnym lukiem przez co "pilowalam" sobie dolne zeby gornymi i za kilka lat bylby to duzy problem, wiec aparat to nie tylko kwestie estetyczne ale tez czesto ulatwienie utrzymywania higieny jamy ustnej i zdrowego zgryzu a to jest wazne w kazdym wieku!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.