Bardzo zależy mi na dziecku - jak przestać się na tym punkcie fiksować? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-05-07, 23:57   #1
Miss_Suze
(=^‥^=)

Bardzo zależy mi na dziecku - jak przestać się na tym punkcie fiksować?

Skończę niebawem 26 lat. Zawsze marzyłam o tym, żeby kiedyś zostać mamą. Niestety, ale wcześniej nie dało się, bo nie miałam przy sobie odpowiedniego kandydata na ojca i męża. Choć nie ukrywam, wolałabym mieć rodzinę dużo wcześniej. Ale trudno, wyszło jak wyszło.

Obecnie mam przy sobie mężczyznę, z którym wiem, że chcę spędzić resztę swojego życia. Będziemy mężem i żoną już w sierpniu tego roku. Całkiem niedawno poruszyłam z nim temat powiększenia rodziny. Doszliśmy do wniosku, że wraz z nocą poślubną przestaniemy się zabezpieczać. Wolałabym nawet nie czekać do tego ślubu, ale narzeczony stwierdził, że woli zacząć starać się po ślubie i ja to uszanowałam.

Moim problemem jest to, że ja całkowicie przepadłam w tym temacie. Mam jakąś chorą obsesję. Zamartwiam się, czy będziemy mieli problemy z tą ciążą. Mam dwie pary w swoim bliskim otoczeniu, które borykają się z niepłodnością i wiem, co one przeszły. Jedna para pogodzona już z brakiem potomka, druga po wielu latach starań ma swoje upragnione dziecko. Mam w sobie jakiś taki lęk, że z nami może być podobnie, choć nie mam do tego żadnych racjonalnych przesłanek. Mój cykl jest jak w zegarku, ginekolog nigdy nie wykrył żadnych nieprawidłowości. Chociaż, czy rutynowe badania by to wykryły? Nie wiem. Partner się nie badał pod tym kątem. Ale na przykładzie tych par, które znam w skrócie mówiąc lekarze łapali się za głowy, czemu nie mogą zajść, bo „wszystko było ok”.

Mój luby ma do tego bardziej zdrowe podejście i mówi, że on zacznie się martwić jak pół roku nam nic nie wyjdzie, a póki co dalej używamy gumek, więc o czym mowa. Właściwie mam wrażenie, że on jest przekonany, że nie będziemy mieć żadnych z tym problemów. A ja niewiadomo skąd mam obsesyjne myśli na ten temat i strasznie się tym zadręczam.

Czy ktoś miał może podobnie? Jak z tym walczyć? Dodam, że może tak ten temat na mnie działa, bo ja myśląc o swoim życiu nie widzę opcji, aby spędzić je całe bez własnego potomka, poniekąd jest to dla mnie jedna z najważniejszych kwestii i być może dlatego mam takie duże obawy. Po prostu boję się, że być może jak okaże się, że nie mogę to świat mi się zawali i nie będę wiedziała, jak dalej pokierować swoim życiem.
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 08:23   #2
Camillie32
Raczkowanie

Dot.: Bardzo zależy mi na dziecku - jak przestać się na tym punkcie fiksować?

O matko, nie zapowiada się to dobrze - jeśli zajdziesz w ciążę i urodzisz to przecież dalej będziesz zafiksowana na tym punkcie, a dla dziecka tego typu w 1000% sfokusowana na nim mama też nie będzie dobra. Dla mnie to problem typowo do przerobienia na terapii, by potem nie było tylko gorzej. Szczególnie, że teraz w sumie żadnego problemu nie ma, nie zaczęliście starań, więc problemy są wygenerowane tylko w Twojej głowie
Camillie32 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 08:23   #3
Lizzie_M
Raczkowanie

Spróbowałabym iść z tym do psychologa, bo takie podejście nie jest ani zdrowe, ani racjonalne.
Lizzie_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 09:39   #4
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Camillie32 Pokaż wiadomość
O matko, nie zapowiada się to dobrze - jeśli zajdziesz w ciążę i urodzisz to przecież dalej będziesz zafiksowana na tym punkcie, a dla dziecka tego typu w 1000% sfokusowana na nim mama też nie będzie dobra. Dla mnie to problem typowo do przerobienia na terapii, by potem nie było tylko gorzej. Szczególnie, że teraz w sumie żadnego problemu nie ma, nie zaczęliście starań, więc problemy są wygenerowane tylko w Twojej głowie
Absolutnie sie zgadzam
Szczegolnie niepokojace jest tekst o zawaleniu sie swiata w razie nie moznosci zajscia w ciaze i myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym

Z takim nastawieniem mozna latwo zostac toksyczym ,nadwrazliwym ,ograniczajacym rodzicem
Mysle ze autorka powinna poszukac profesjonalnej pomocy i przepracowac ten problem(wymyslony i rozdmuchany do granic absurdu) zanim zdecyduje sie na ciaze
Poprostu nie jest gotowa na to co ciaza i posiadanie dziecka moze przyniesc

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2025-05-08 o 09:43
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 09:42   #5
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Ale to nie jest pierwsza kwestia na której się fiksujesz. Widać masz taką tendencję do wyszukiwania kolejnych spraw, na których możesz się w niezdrowy sposób skupić. Do psychologa.
Stary 2025-05-08, 11:09   #6
Lizzie_M
Raczkowanie

No właśnie autorko - czy masz pewność, że nawet jeżeli urodzisz już dziecko, nawet jeżeli będzie 100% zdrowe i tak dalej to nagle nie zafiksujesz się na nadopiekuńczości a potem nadmiernej kontroli dziecka, bo nie daj Boże coś mu się stanie albo będzie nie po twojej myśli? To nie brzmi jak dobry materiał na bycie rodzicem.
Lizzie_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 12:45   #7
skara
Zakorzenienie

Autorka ogólnie ma skłonności do fiksowania się na czymś. Dla siebie samej pomyśl o jakiejś terapii, przecież idzie się zajechać w takich warunkach, przez własną głowę. Sama widzisz, że to nie jest normalne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2025-05-08, 14:00   #8
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Autorka ogólnie ma skłonności do fiksowania się na czymś. Dla siebie samej pomyśl o jakiejś terapii, przecież idzie się zajechać w takich warunkach, przez własną głowę. Sama widzisz, że to nie jest normalne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dokładnie
Pozniej zacznie sie fiksowac ze z dzieckiem jest cos nie tak ,zacznie mu choroby wmawiac itp
Moim zdaniem dopoki nie ogarnie swojej glowy nie powinna wogole dzieci robic
Stary 2025-05-08, 16:55   #9
Camillie32
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xfrida Pokaż wiadomość
Dokładnie
Pozniej zacznie sie fiksowac ze z dzieckiem jest cos nie tak ,zacznie mu choroby wmawiac itp
Moim zdaniem dopoki nie ogarnie swojej glowy nie powinna wogole dzieci robic

Zgadzam się, jeśli to jest ogólna tendencja i nieogarnięta psychika to nie spieszyłabym się z dziećmi, bo tylko można im tym krzywdę zrobić. Skupiałbym się na tym, by doprowadzić głowę do porządku, by dziecko nie musiało ponosić konsekwencji moich problemów psychicznych
Stary 2025-05-08, 17:09   #10
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Przyłączę się do rad zadbania o swoją psychikę, ale nie przyłączę się do rad odłożenia macierzyństwa na później. Bo za dużo widzę kobiet mających problem z zajściem w ciążę, bo instynk macierzyński właczył im się grubo po trzydziestce.
Cytat:
niepokojace jest tekst o zawaleniu sie swiata w razie nie moznosci zajscia w ciaze i myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym
Nie jest to niepokojące, tylko normalne. Tak nas stworzyła natura.
Rogatka_Ozdobna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 17:24   #11
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rogatka_Ozdobna Pokaż wiadomość
Przyłączę się do rad zadbania o swoją psychikę, ale nie przyłączę się do rad odłożenia macierzyństwa na później. Bo za dużo widzę kobiet mających problem z zajściem w ciążę, bo instynk macierzyński właczył im się grubo po trzydziestce.
To nie prawda
Wiele ludzi odczuwa strach przed ciaza(uzywa antykoncepcji)Ii nie wyobraza siebie w roli rodzica wiec nie jest to cos co kazdy czlowiek na ziemi chce i ma za cel zyciowy
Stary 2025-05-08, 17:51   #12
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Autorka do 30. ma jeszcze cale 4 lata, a do bycia "grubo po" jeszcze z co najmniej 10.
Cytat:
Sorry, ale nie. Dla wielu kobiet posiadanie dzieci nie jest zadnym celem zyciowym. Moga chciec tego, ale nie zalamuja sie, jesli nie wyjdzie. Dopuszczaja do siebie obie mozliwosci. Moze kiedys tak bylo, ze celem kobiety bylo splodzenie dzieci, ale bylo tak tylko dlatego, ze kobiety nie mogly sie rozwijac na innych plaszczyznach - kultura, nie zadna natura.
Stary 2025-05-08, 18:07   #13
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Poza tym dziecko nie znajdzie się w kapuście, tylko będzie miało ojca. Coś się z partnerem ustaliło, to - skoro to kwestia kilku miesięcy - należy się tego trzymać. Ciąża, połóg, wejście w rolę rodziców to są same w sobie tak często stresujące kwestie, że dodawanie do tego jakichś obsesji może się skończyć rozwaleniem sobie świeżego małżeństwa.

Autorko, serio, prześledź sobie swoje kolejne wątki z problemami. Mam trochę wrażenie, że jak jedna rzecz się rozwiązuje, zaczyna być dobrze - o ile dobrze pamiętam było też narzekanie na zaręczyny, że za długo czekasz, czy coś w tym stylu - to zaraz szukasz kolejnego problemu. Zamęczysz tym siebie, ale z czasem i faceta.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2025-05-08 o 18:48
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-08, 18:42   #14
Camillie32
Raczkowanie

Cytat:

Przecież ona ma 26 lat, jak rok poczeka i zadba o siebie, to nic się nie stanie. No i nie, nie każdy tak podchodzi, są ludzie z normalnym stosunkiem do macierzynstwa lub wręcz negatywnym. Dla mnie na przykład to dziwne, że posiadanie dziecka lub nie miałoby definiować to kim jestem i jaką mam wartość. Umiem przygotować dla siebie życie zarówno z wizją dziecka w nim, jak i bez niego, bo dziecko nie jest od tego by stać się ze mną jednością i centrum mojego świata.
Stary 2025-05-09, 01:02   #15
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
To nie prawda
Wiele ludzi odczuwa strach przed ciaza(uzywa antykoncepcji)Ii nie wyobraza siebie w roli rodzica wiec nie jest to cos co kazdy czlowiek na ziemi chce i ma za cel zyciowy
Czy ja twierdzę, że jest inaczej? Są wyjątki potwierdzające regułę, jak wszędzie, ale to chyba zbyt oczywiste, by o tym wspominać.

Cytat:
Napisane przez ColourTheSmallOne Pokaż wiadomość
kultura, nie zadna natura.
Kultura nie zastąpi natury. To nie alternatywa.
Stary 2025-05-09, 05:57   #16
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Czy ja twierdzę, że jest inaczej? Są wyjątki potwierdzające regułę, jak wszędzie, ale to chyba zbyt oczywiste, by o tym wspominać.

To nie sa wyjatki.dzis kiedy kobiety maja swiadomy wybór nie czuja juz takiej presji na prokreacje
Widze w swoim otoczeniu jak wiele ludzi decyduje sie nie miec dzieci
Przez wieki kobiety byly karmione tymi banialukami ze to jest ich cel,przeznaczenie ,ze bez dziecka jestes pol kobieta niewartosciowa spolecznie,na szczęście dzis wiele sie zmienilo w mentalnosci spolecznej chociaz jak widac na twoim przykladzie jeszcze wciaz mozna spotkac osoby ktore wierza ze przeznaczeniem kazdej kobiety jest rozrod

Mysle ze dzisiejsze kobiety powinny odchodzic od takich teori powinny mowic swoim corka ze beda pelnowartsciowymi kobietami nawet jesli nie urodza dziecka .
Ty mi przypominasz te ciotki i babcie co na kazdej imprezce rodzinnej pytaja "kiedy bedziecie mieli bobasa" "juz czas na dzieci kto ci szklanke wody poda na starosc "itp zrzędzenie

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2025-05-09 o 08:04
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-09, 07:25   #17
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Co nie jest alternatywa? Nieposiadanie dzieci? XD Do czego to w ogole jest odpowiedz, bo do mojego wpisu pasuje jak piernik do wiatraka?
Bardzo wielu ludzi decyduje sie teraz na bycie bezdzietnym z wyboru. Od kiedy wynaleziono antykoncepcje, dzietnosc w krajach rozwinietych drastycznie spada. Cos kiepskie te twoje teorie, jakos tak nie sprawdzaja sie w zyciu. Zreszta ja nawet nie o tym pisalam, tylko o tym, ze malo kto teraz postrzega posiadanie dzieci jako nadrzedny cel w zyciu. Coz, nie zrozumialas, ale widac, ze malo rzeczy rozumiesz.

---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ----------

Cytat:
To nie sa wyjatki.dzis kiedy kobiety maja swiadomy wybór nie czuja juz takiej presji na prokreacje
Przez wieki kobiety byly karmione tymi banialukami ze to jest ich cel,przeznaczenie ,ze bez dziecka jestes pol kobieta niewartosciowa spolecznie,na szczęście dzis wiele sie zmienilo w mentalnosci spolecznej chociaz jak widac na twoim przykladzie jeszcze wciaz mozna spotkac osoby ktore wierza ze przeznaczeniem kazdej kobiety jest rozrod

Mysle ze dzisiejsze kobiety powinny odchodzic od takich teori powinny mowic swoim corka ze beda pelnowartsciowymi kobietami nawet jesli nie urodza dziecka .
Ty mi przypominasz te ciotki i babcie co na kazdej imprezce todzinnej pytaja "kiedy bedziecie mieli bobasa" "juz czas na dzieci kto ci szklanke wody poda na starosc "itp zrzędzenie
Dokladnie, to smutne miec tak sformatowany mozg i jeszcze wciskac teorie, ze to "natura"

Edytowane przez ColourTheSmallOne
Czas edycji: 2025-05-09 o 07:35
ColourTheSmallOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-09, 10:03   #18
magdalenaCat
Raczkowanie

Twój narzeczony ma rację, poczekaj do ślubu. Gdybys zaszła teraz to na weselu będziesz w pierwszym trymestrze a uwierz mi że zmęczenie, rzyganie i mdłości kiedy wszyscy się bawią to nic fajnego.

Ja długo nie chciałam dzieci i oczywiście zewsząd nasłuchałam się że po 35 roku życia to już bardzo trudno albo wcale, zaczęłam myśleć już o in vitro a okazało się że zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek.😒

Podejdź do tego w ten sposób że jeśli dane ci być mamą to nią będziesz i tyle. Mam w otoczeniu wiele kobiet które zaszły po roku starań albo wsparły się inseminacją i dopiero wtedy się udało więc cierpliwości. Jesteś młoda i nawet jeżeli nie uda się od razu to nie ma co panikować bo jest teraz wiele opcji leczenia niepłodności a wy macie jeszcze całkiem sporo czasu. Masz ogromną potrzebę kontrolowania wszystkiego i powinnaś iść do psychologa żeby to przepracować. Taka kontrola to złudzenie bo i tak nic produktywnego z niej nie wynika poza zamartwianiem się. Życia nie da się w pełni kontrolować choćbyś nie wiem co robiła więc po co się martwisz? Będzie co będzie bo każdy napotyka wyzwania na swojej drodze, po prostu na tym polega życie że one są i trzeba odłożyć panikę na bok i sobie z nimi radzić. Zgadzam się z dziewczynami że jak zajdziesz to będziesz szaleć czy zdrowe i czy wszystko dobrze przy dziecku robisz. Zafiksujesz się na tym dziecku a mąż będzie się czuł odepchnięty i rozwalisz sobie małżeństwo. Pomyśl o tym.
magdalenaCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-09, 11:49   #19
Miss_Suze
(=^‥^=)

Nie chciałam, żeby dyskusja poszła w taką stronę. Kwestia posiadania dzieci jest bardzo indywidualna. Zależy, jaki kto ma plan na życie.

Niektóre kobiety marzą o dziecku, inna ma podejście „jak będzie to fajnie, a jak nie będzie to też fajnie”, a jeszcze inna nie chce mieć dzieci i dla niej zobaczenie dwóch kresek na teście to wyrok rozpaczy.

Należę do kobiet, dla których założenie rodziny to cel nadrzędny i zależy mi na potomstwie. Ale nie uważam ludzi za dziwnych jeśli mają zupełnie inne podejście. Tak samo jestem zwolennikiem aborcji i uważam, że to powinien być wybór każdej kobiety, niezależnie od powodu. Także nie mam jakiegoś hopla na punkcie płodów ani dzieci, rozumiem całkowicie inne podejścia od mojego na ten temat.

Chociaż dla mnie stwierdzenie „marzę o dziecku” jest uproszczone. Tak na prawdę, jeśli ktoś nie ma problemów z płodnością to przecież wiadomo jak się robi dzieci, można byle jak, byle gdzie, byle z kim, ale dziecko jest. Nie, takie coś nie jest moim celem życiowym.

Moje marzenie opiera się na tym, żeby mieć szczęśliwą pełną rodzinę. Pod słowami „chcę mieć dziecko” nie znaczy tylko tyle, żeby ta istota sobie tylko była, a o to, że chce być dobrą mamą. Sprawić, żeby dziecko miało szczęśliwe dzieciństwo, dobrze się rozwijało, uczyć je nowych rzeczy, zapewnić ciepło, dobre wspomnienia i poczucie bezpieczeństwa. Nie można zapomnieć o udziału w życiu dziecka jego ojca, który też ma ogromny wpływ na rozwój malucha, jego samopoczucie, a także dawanie przykładu jak powinna wyglądać relacja między dwojgiem ludzi, którzy się kochają.

Odnosząc się do komentarzy w swoją stronę - tak, nie jestem idealna. Nie jestem tak samo zdrowa w 100%, jeśli chodzi o psychikę. Mam lękowy styl przywiązania, tendencje do dosyć mocnego overthinking, też nieco zaniżoną samoocenę. Chodzę na terapię od bardzo dawna. Mam też dużo wsparcia od TŻ, który nie boryka się z takimi trudnościami i jest wobec mnie wyrozumiały. Widzę postępy, może nie tak na 100%, ale na pewno jest lepiej niż było. Myślę, że mimo wszystko nigdy nie zejdę do poziomu, że nic nie obmyślam, nic mnie nie martwi, a ja na każdą stresowa sytuację będę reagować książkowo. W takim wypadku nie powinnam nigdy zdecydować się na dziecko biorąc pod uwagę tą radę, żeby poczekać, aż ogarnę swoją psychikę do końca. No offence, ale nikt nie jest chodzącym ideałem, ludziom potrafią się czymś zamartwiać, puszczają czasem emocje i nie ma co się oszukiwać, że magicznie po terapii zawsze będę zachowywać się idealnie, książkowo, tak jak powinno być. Nawet zdrowe osoby o bezpiecznym stylu przywiązania potrafią zareagować na coś nie tak jak powinny, bo akurat taki dzień i emocje sprawiły, że nerwy puściły wodze. Jakoś nie sądzę, żeby z tego powodu byli złymi rodzicami. Każdy tak czy siak popełnia błędy wychowawcze, ale najważniejsze starać się ich nie popełniać i korygować je, kiedy już coś takiego będzie miało miejsce i się to zauważy.

Uważam też, że moje obawy nie są irracjonalne. Bo scenariusz, który snuje w głowie może być jak najbardziej realny. Tym bardziej, że znam dwie pary z mojego bliskiego otoczenia, które nie mogły zajść, a medycznie było niby okej. Moim problemem jest to, że ja się tym stresuje za wczasu i za bardzo. Nie zaczęliśmy jeszcze się starać, a równie dobrze mogę zajść od razu albo w najbliższych miesiącach starań, co jest jak najbardziej w normie. A poza tym uważam, że moje martwienie się o to jest rozdmuchane. Bo tak samo jest możliwe to, że potrąci mnie auto, ale jakbym miała codziennie się tego bać i unikać jezdni to nie byłabym w stanie normalnie żyć, byłby to lęk już nad wyraz, irracjonalny. Dlatego szukam sposobu, jak zawczasu odpuścić i wziąć na luz ten temat przejmując się czymś, co może wcale nie mieć miejsca, bo w moim przypadku przestanie uprawiania czarnowidztwa to nie jest takie łatwe.
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-09, 12:27   #20
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miss_Suze Pokaż wiadomość
Mam jakąś chorą obsesję. Zamartwiam się, czy będziemy mieli problemy z tą ciążą. Mam dwie pary w swoim bliskim otoczeniu, które borykają się z niepłodnością i wiem, co one przeszły. Jedna para pogodzona już z brakiem potomka, druga po wielu latach starań ma swoje upragnione dziecko. Mam w sobie jakiś taki lęk, że z nami może być podobnie, choć nie mam do tego żadnych racjonalnych przesłanek. Mój cykl jest jak w zegarku, ginekolog nigdy nie wykrył żadnych nieprawidłowości. Chociaż, czy rutynowe badania by to wykryły? Nie wiem. Partner się nie badał pod tym kątem. Ale na przykładzie tych par, które znam w skrócie mówiąc lekarze łapali się za głowy, czemu nie mogą zajść, bo „wszystko było ok”.
Może po prostu nie rozmawiaj z tymi parami na takie tematy, u Was nic się jeszcze nie dzieje, nie ma żadnych problemów. Widać, że nasłuchałaś się jakichś strasznych opowieści i projektujesz to na swoje życie. To tak jakbyś dołączyła do jakiegoś forum i sugerowała się zdaniem ludzi tam zebranych - na grupce "kocham bejbiki" wszyscy będą wychwalać macierzyństwo i pokazywać tylko jego jasne strony, na grupce "żałuję że jestem mamą" zobaczysz tylko ciemne strony i zniechęcisz się. Po prostu każdy ma swój subiektywny punkt odniesienia w oparciu o osobiste przeżycia - tak samo Twoi znajomi mieli swoje problemy, to były ich trudności, nie Twoje. Myśl o sobie, jesteś zdrowa, gdyby (odpukać!) coś szło nie tak wtedy zaczniesz się martwić i szukać pomocy.
Jeśli cudze słowa i przeżycia wywarły na Tobie taki wielki wpływ, że nie możesz przestać o tym myśleć, jednak doradzam pracę ze specjalistą bo serio nie jest to zdrowe aby aż tak fiksować się na jakimś temacie.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-05-09, 14:34   #21
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
A kto tak mówi? Bo nie znam takich ludzi.

Cytat:
Też widzę. Ale decydować się na nieposiadanie dzieci nie jest równoznaczne z niechęcią posiadania dzieci. Wielu ludzi decyduje się na to, bo się po prostu spóźnili. W takiej sytuacji łatwiej otoczeniu powiedzieć, że nigdy nie miało się potrzeb posiadania rodziny, niż że się spóźniło. Jak się kogoś zna od lat, to raczej się nie da nabrać.

Cytat:
jak widac na twoim przykladzie jeszcze wciaz mozna spotkac osoby ktore wierza ze przeznaczeniem kazdej kobiety jest rozrod
Czy jesteś w stanie podać cytat, z którego wyciągnęaś taki wniosek?

Cytat:
Ty mi przypominasz te ciotki i babcie co na kazdej imprezce rodzinnej pytaja "kiedy bedziecie mieli bobasa" "juz czas na dzieci kto ci szklanke wody poda na starosc "itp zrzędzenie
Ciekawe. Dlaczego zatem w życiu piętnuję takie pytania i zdaża mi się upominać ludzi z takimi postawami? Masz jakiś pomysł?

Cytat:
Co nie jest alternatywa? Nieposiadanie dzieci? XD Do czego to w ogole jest odpowiedz, bo do mojego wpisu pasuje jak piernik do wiatraka?
Jakakolwiek kulturaczy jej brak nigdy nie stłumi naturalnych instynktów do końca. To, że dzisiaj ze względów kulturowych inaczej patrzy się na rodzicielstwo, nie anuluje istnienia naturalnych instynktów. Dotarło?

Cytat:
Bardzo wielu ludzi decyduje sie teraz na bycie bezdzietnym z wyboru.
Po pierwsze: bardzo wielu, to znaczy ilu? Na oko się nie liczy. Po drugie: jedni decydują się na to świadomie, a inni nie mają wyboru i dla otoczenia prezentują wersję, że niby nigdy nie chcieli dzieci.

Cytat:
Od kiedy wynaleziono antykoncepcje, dzietnosc w krajach rozwinietych drastycznie spada. Cos kiepskie te twoje teorie, jakos tak nie sprawdzaja sie w zyciu.
Ależ się sprawdzają. To że żyjemy w eksperymencie Calhouna nie odwołuje istnienia natury.

Cytat:
Zreszta ja nawet nie o tym pisalam, tylko o tym, ze malo kto teraz postrzega posiadanie dzieci jako nadrzedny cel w zyciu.
A kto tak powiedział? Jeżeli ja, to podaj cytat.

Cytat:
Coz, nie zrozumialas, ale widac, ze malo rzeczy rozumiesz.
Opanuj emocje. Złośliwości nie ułatwią ci rozumienia tekstu.

Cytat:
Dokladnie, to smutne miec tak sformatowany mozg i jeszcze wciskac teorie, ze to "natura"
Zaprzeczając istnieniu instynktu prokreacji stawiasz się w jednym szeregu z płaskoziemcami. Foliową czapeczkę też masz?

Edytowane przez Rogatka_Ozdobna
Czas edycji: 2025-05-09 o 14:36
Stary 2025-05-09, 15:27   #22
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Po pierwsze: bardzo wielu, to znaczy ilu? Na oko się nie liczy. Po drugie: jedni decydują się na to świadomie, a inni nie mają wyboru i dla otoczenia prezentują wersję, że niby nigdy nie chcieli dzieci.
"We found that the percentage of nonparents who don't want any children rose from 14% in 2002 to 29% in 2023"
https://www.cnbc.com/2024/08/16/why-...want-kids.html

"57% of adults under 50 who say they're unlikely to ever have kids say a major reason is they just don't want to; 31% of those ages 50 and older without kids cite this as a reason they never had them"

(https://www.pewresearch.org/social-t...have-children/), no ale pewnie zaraz powiesz, ze klamia i to wersja dla otoczenia

Cytat:
Kto co powiedzial? Ze malo kto teraz postrzega posiadanie dzieci jako nadrzedny cel w zyciu? To powiedzialam ja. Doprawdy, ciezko rozmawia sie z kims, kto nie potrafi sie klarownie wyslawiac. No ale moze chcialas zapytac "Kto stwierdzil, ze jest inaczej"? To w takim razie ty.

Frida napisala: "niepokojace jest tekst o zawaleniu sie swiata w razie nie moznosci zajscia w ciaze i myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym"

Ty odpisalas: "Nie jest to niepokojące, tylko normalne. Tak nas stworzyła natura." - znaczy to dokladnie to, ze uwazasz, ze myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym jest normalne. No ale jesli sama nie rozumiesz, co wypisujesz, to ja juz nie pomoge.

Cytat:
Zaprzeczając istnieniu instynktu prokreacji stawiasz się w jednym szeregu z płaskoziemcami. Foliową czapeczkę też masz?
Wydaje ci sie, ze jestes taka madra, a mieszasz pojecia. U ssakow istnieje instynkt seksualny. Zadne zwierze nie "marzy" o potomstwie, tylko czuje podniecenie, przez co dochodzi do kopulacji, po czym rodzi sie potomstwo. Udowodnij, ze do tego samego potrzebny jest jakis specjalny instynkt posiadania potomstwa, a nie zwykly instynkt seksualny, a dostaniesz nobla, bo nikt jeszcze tego nie udowodnil.

"There is no universal "maternal instinct" as a biological drive to have children that exists in all women. What is often called "maternal instinct" is more accurately a complex interplay of biological, hormonal, psychological, and social factors and it should not be confused with the sexual instinct, which is the innate drive to seek sexual activity, typically rooted in reproductive biology.

1. Sexual Instinct vs. Maternal Instinct
Sexual instinct is deeply rooted in biology and present in both sexes. It's linked to reproductive success and involves clear hormonal and neurological mechanisms.

"Maternal instinct," as a universal, innate desire to have children, does not have the same scientific support. While hormonal and neurological changes (e.g., during pregnancy or after birth) do promote nurturing behaviors, they don't exist in everyone and are not necessarily present before a child exists.

2. Biological Components of Nurturing Behavior
After childbirth, hormones like oxytocin, prolactin, and estrogen can increase nurturing behavior in mothers.

These changes support bonding with an existing child, not necessarily a pre-existing drive to have one.

3. Cultural and Social Influences
Many societies promote the idea that women should want children, which can shape internal desires and expectations.

In cultures where motherhood is idealized, the desire to have children may be socially reinforced, making it feel "instinctual" when it's often learned.

4. Variability Between Individuals
Many women have a strong desire for children, others feel neutral, and some feel no desire at all. This variability suggests it's not a hardwired instinct.

Men can also experience a desire to parent, especially in nurturing roles, again showing it's not exclusive to biology.

Conclusion:
The desire to have children is not purely instinctual, and it should not be conflated with the sexual instinct. It emerges from a mix of hormonal changes (once pregnancy or caregiving begins), personal experiences, psychological development, and cultural influence."

Mam nadzieje, ze sie czegos nauczylas

Czas edycji: 2025-05-09 o 16:11
Stary 2025-05-09, 15:34   #23
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
A kto tak mówi? Bo nie znam takich ludzi.

Też widzę. Ale decydować się na nieposiadanie dzieci nie jest równoznaczne z niechęcią posiadania dzieci. Wielu ludzi decyduje się na to, bo się po prostu spóźnili. W takiej sytuacji łatwiej otoczeniu powiedzieć, że nigdy nie miało się potrzeb posiadania rodziny, niż że się spóźniło. Jak się kogoś zna od lat, to raczej się nie da nabrać.

Czy jesteś w stanie podać cytat, z którego wyciągnęaś taki wniosek?

Ciekawe. Dlaczego zatem w życiu piętnuję takie pytania i zdaża mi się upominać ludzi z takimi postawami? Masz jakiś pomysł?

Jakakolwiek kulturaczy jej brak nigdy nie stłumi naturalnych instynktów do końca. To, że dzisiaj ze względów kulturowych inaczej patrzy się na rodzicielstwo, nie anuluje istnienia naturalnych instynktów. Dotarło?

Ależ się sprawdzają. To że żyjemy w eksperymencie Calhouna nie odwołuje istnienia natury.

Opanuj emocje. Złośliwości nie ułatwią ci rozumienia tekstu.

kazdy twoj post ,wypowiedz w tym temacie pokazuje mi ze jestes jedna z tych ciotek ktore wierza swiecie ze kobieta musi sie rozmnazac bo jest to jej powolanie

jednym z nich jest wlasnie ten belkot ze wiekszosc ludzi ktora zdecydowala sie nie miec dzieci nie ma ich po za pozno sie na nie zdecydowali albo klamie ze ich nie chce miec a naprawde nie moze

rozmnazanie to nie jest funkcja zyciowa jak odzywianie,oddychanie,czy wydalanie

Mylisz potrzebe kopulacji(seksu) z potrzeba rozmnazania
otoz oswiece cie: dzisiaj mozna juz uprawiac seks bez zachodzenia w ciaze raz za razem!
dzis mamy pelna kontrole nad tym czy chcemy i ile chcemy miec dzieci,gdyby to byl tak jak ty sugerujesz instynkt to kobiety rodzilyby bez mozgowo przez caly plodny okres a jednak wiekszosc swiadomie ogranicza sie do jednego czy dwojki dzieci .

Ciaza jest elementem ubocznym potrzeb seksualnych .na szczescie dosc szybko ludzie inteligentni wpadli na pomysl ze nie musza sie poswiecac i robic armi dzieci za kazdym razem kiedy im sie zechce zaspokoic potrzebe seksu.z czasem te metody zapobiegania ciazy o wiele bardziej sie rozwinely i dzis mozna przezyc cale zycie nie majac nawet jednego dziecka.

w moim otoczeniu mam ludzi w roznym wieku ktorzy nie swiadomie nie chcieli i nie chca miec dzieci
wsrod nich sa moje wlasne dzieci i wielu ich znajomych ktorzy otwarcie mowia ze nie chca poswiecac swojego komfortowego zycia na rzecz posiadania potomstwa ,sa to ludzie w okolicy 30tki ,wola podrozowac,leniuchowac i wydawac kase na siebie niz siedziec na wywiadowkach i spedzac urlopy opiekujac sie rozwrzeszczana gromadka dzieci
mam tez kolezanki w moim wieku i starsze ktore nie maja dzieci i absolutnie tego nie zaluja,maja wspaniale zycie, dobre zwiazki ,sa bogate i wygladaja swietnie .naprawde tacy ludzie istnieja chociaz trudno ci w to uwierzyc dzis coraz wiecej ludzi swiadomie decyduje sie nie miec dzieci nie dlatego ze jest za pozno ale dlatego ze nie chca byc za kogos odpowiedzialnym i nie chca sie w zaden sposob ograniczac,nie ma wiec w ich przypadku mowy o instynktownym rozmnazaniu ktore ty tu probujesz nam wcisnac

posiadanie dziecka nie jest instynktem,jest wyborem nie nadawaj temu jakiejs nadrzednej roli w naszym zyciu bo juz dawno przestalo to nia byc .
nie zyjemy w Afryce czy w czasach wojny zeby rodzic dziecko co roku z nadzieja ze ktores w koncu przezyje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2025-05-09, 16:32   #24
Aelora
Wtajemniczenie

Dla mnie ogólnie nie ma problemu, czy ktoś chce mieć dzieci, czy nie. Jego sprawa, jak chce żyć wygodnie bez odpowiedzialności w postaci opieki i wychowania drugiego człowieka to co mi do tego. Ale w takim razie skoro dzietność szoruje po dnie prędzej czy później będziemy musieli pogadać poważnie o zmianie całego systemu społecznego opartego na zastępowalności pokoleń.
Przy drastycznie malejącej liczbie pracujących kto będzie pracował na wspaniałe i wygodne życie Twoich koleżanek? Dobrze wiemy, że realnie ZUS jest piramidą finansową, odprowadzamy składki na bieżące wypłaty emerytur. Dlaczego w takim razie kobiety miałyby osiągać wiek emerytalny 5 lat wcześniej niż mężczyźni, jaki w ogóle miałby być ku temu argument?
Co ze służbą wojskową? Skoro coraz więcej osób nie jest zainteresowanych opieką nad dziećmi to dlaczego jako kobiety miałybyśmy być bardziej chronione w tym względzie niż mężczyźni?
Idziemy w automatyzację czy w sprowadzanie taniej siły roboczej ryzykując niepokoje społeczne, aby załatać dziurę na rynku pracy przy rosnącej liczbie emerytów wymagających świadczeń?
Co z wymieraniem wielu mniejszych miast i powiatów? Kto tam zostanie i będzie pracować?
Więc pitolenie rodem z Cosmopolitan o samorealizacji to jedno, a rzeczywistość jest nieubłagana. Piszę to jako kobieta, też nie chcę żadnej presji nakładanej na mnie raczej zachęty do posiadania dzieci, ale za ten ślepy pęd do wygodnego, choć krótkiego i bezwartościowego w skali świata życia (bo kto z nas realnie coś wynalazł, osiągnął, wniósł w rozwój zamiast tylko konsumować) zapłacimy po prostu wszyscy.
Stary 2025-05-09, 16:57   #25
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
Idziemy w automatyzację czy w sprowadzanie taniej siły roboczej ryzykując niepokoje społeczne, aby załatać dziurę na rynku pracy przy rosnącej liczbie emerytów wymagających świadczeń?
Przeciez automatyzacja juz sie dzieje. Dzieki sztucznej inteligencji wkrotce wiele zawodow zostanie zautomatyzowanych. Bedzie coraz trudniej znalezc prace.
Jest ogromny kryzys klimatyczny, niektore rejony swiata zostana zalane migrantami z tego powodu, ze w innych rejonach po prostu nie bedzie sie dalo juz zyc.

Ja ogolnie rozumiem te argumenty, ze dla spoleczenstwa lepiej jest, zeby rodzily sie dzieci itd. Tylko ze jednak obecnie sytuacja na swiecie nie wyglada najlepiej, delikatnie mowiac, i to nie takie proste.
Nie wiadomo, w jakich warunkach te nowe pokolenia beda w ogole zyc. Jakas katastrofa pewnie i tak nastapi i wielu ludzi umrze.

Generalnie stety lub niestety tak to wyglada, ze im lepsza jakosc zycia, bardziej rozwinieta technologia, tym ludzie decyduja sie na mniej dzieci. Juz nie wroca te czasy, ze ludzie beda mieli piecioro i wiecej dzieci i to dla dobra spoleczenstwa.

Czas edycji: 2025-05-09 o 17:31
Stary 2025-05-09, 17:00   #26
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
"We found that the percentage of nonparents who don't want any children rose from 14% in 2002 to 29% in 2023"
https://www.cnbc.com/2024/08/16/why-...want-kids.html

"57% of adults under 50 who say they're unlikely to ever have kids say a major reason is they just don't want to; 31% of those ages 50 and older without kids cite this as a reason they never had them"

(https://www.pewresearch.org/social-t...have-children/), no ale pewnie zaraz powiesz, ze klamia i to wersja dla otoczenia
Po pierwsze, to badanie z jednego specyficznego kraju. Po drugie obejmuje ono grupę ludzi aż do 50 roku życia. Po trzecie niechęć do posiadania dzieci jest zazwyczaj etapem w życiu. I po czwarte, spróbuj przełożyć powyższe liczby na symulację zastępowalności pokoleń i porównaj z prognozami liczby ludności w przyszłości na świecie i w poszczególnych krajach. Ale do tego trzeba ogarniać podstawy matematyki.

Cytat:
Frida napisala: "niepokojace jest tekst o zawaleniu sie swiata w razie nie moznosci zajscia w ciaze i myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym"

Ty odpisalas: "Nie jest to niepokojące, tylko normalne. Tak nas stworzyła natura." - znaczy to dokladnie to, ze uwazasz, ze myslenie o dziecku jako glownym celu zyciowym jest normalne. No ale jesli sama nie rozumiesz, co wypisujesz, to ja juz nie pomoge.
Tak, uważam, że myślenie o dziecku jako o głównym celu życiowym jest normalne. A teraz uważaj: niemyślenie o dziecku jako o głównym celu życiowym też uważam za normalne. Mam nadzieję, że móżdżek ci się nie przegrzeje od próby zrozumienia, że te dwa zdania nie są ze sobą sprzeczne.

Cytat:
Wydaje ci sie, ze jestes taka madra, a mieszasz pojecia. U ssakow istnieje instynkt seksualny...
To chyba oczywiste, że zwierząta nie są świadome biologii. Mam na myśli, że organizmy żywe są wyposażone przez naturę w instynkty, które mają doprowadzić do przedłużenia gatunku, bez względu na stopień ich świadomości o tym.

Cytat:
kazdy twoj post ,wypowiedz w tym temacie pokazuje mi ze jestes jedna z tych ciotek ktore wierza swiecie ze kobieta musi sie rozmnazac bo jest to jej powolanie
Zatem czemu nie zacytujesz choć jednej mojej wypowiedzi, która na to wskazuje?

Cytat:
jednym z nich jest wlasnie ten belkot ze wiekszosc ludzi ktora zdecydowala sie nie miec dzieci nie ma ich po za pozno sie na nie zdecydowali albo klamie ze ich nie chce miec a naprawde nie moze
Czy jesteś w stanie zacytować moją wypowiedź, że "większość..."? No właśnie, nie jesteś. Możliwości są dwie: albo celowo manipulujesz, albo masz problemy ze skupieniem się na tekście.

Cytat:
rozmnazanie to nie jest funkcja zyciowa jak odzywianie,oddychanie,czy wydalanie
To chyba oczywiste? Oddychanie czy odżywianie służy przetrwaniu jednostki, a rozmnażanie służy przetrwaniu gatunku.

Cytat:
Ciaza jest elementem ubocznym potrzeb seksualnych
Odwrotnie. To potrzeby seksualne są wtórne względem ciąży (nie mam tu na myśli kolejności, tylko funkcję).

Cytat:
naprawde tacy ludzie istnieja chociaz trudno ci w to uwierzyc
Wcale nie trudno mi uwierzyć, wręcz przeciwnie. To oczywiste, że takich ludzi jest coraz więcej - mówią o tym statystyki. Czyli wszystko się zgadza z eksperymentem Calhouna. Jednak nie wiemy jaka część z nich żałuje, że z takich czy innych powodów nie załapała się na rodzicielstwo, a jaka jest faktycznie szczęśliwymi childfree.

Cytat:
posiadanie dziecka nie jest instynktem,jest wyborem nie nadawaj temu jakiejs nadrzednej roli w naszym zyciu bo juz dawno przestalo to nia byc.
Natury nie obchodzi twoje tupanie nóżką.

Czas edycji: 2025-05-09 o 17:02
Stary 2025-05-09, 17:14   #27
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
To chyba oczywiste, że zwierząta nie są świadome biologii. Mam na myśli, że organizmy żywe są wyposażone przez naturę w instynkty, które mają doprowadzić do przedłużenia gatunku, bez względu na stopień ich świadomości o tym.
I tym instynktem jest instynkt seksualny. Nie rozumiesz, co napisalam dalej w tym akapicie, czy tylko udajesz?
Powtorze sie - "czuje podniecenie, dochodzi do kopulacji, po czym rodzi sie potomstwo. Udowodnij, ze do tego samego potrzebny jest jakis specjalny instynkt posiadania potomstwa, a nie zwykly instynkt seksualny, a dostaniesz nobla, bo nikt jeszcze tego nie udowodnil." - nie mozesz udowodnic, nie odnioslas sie do tego ani slowem - dziekujemy pani. Idz glosic swoje bzdurne pseudonaukowe teorie gdzie indziej, z mojej strony eot. Autorce zreszta ta dyskusja rozwala watek.

Czas edycji: 2025-05-09 o 17:34

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2025-05-09, 17:29   #28
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Przeciez automatyzacja juz sie dzieje. Dzieki sztucznej inteligencji wkrotce wiele zawodow zostanie zautomatyzowanych. Bedzie coraz trudniej znalezc prace.
Jest ogromny kryzys klimatyczny, niektore rejony swiata zostana zalane migrantami z tego powodu, ze w innych rejonach po prostu nie bedzie sie dalo juz zyc.

Ja ogolnie rozumiem te argumenty, ze dla spoleczenstwa lepiej jest, zeby rodzily sie dzieci itd. Tylko ze jednak obecnie sytuacja na swiecie nie wyglada najlepiej, delikatnie mowiac, i to nie takie proste.
Nie wiadomo, w jakich warunkach te nowe pokolenia beda w ogole zyc. Jakas katastrofa pewnie i tak nastapi i wielu ludzi umrze.

Generalnie stety lub niestety tak to wyglada, ze im lepsza jakosc zycia, bardziej rozwinieta technologia, tym ludzie decyduja sie na mniej dzieci. Juz nie wroca te czasy, ze ludzie beda mieli piecioro i wiecej dzieci dla dobra spoleczenstwa.
Automatyzacja zastąpi część zawodów, ale generuje nowe. Dalej potrzebni będą specjaliści, psychoterapeuci, wykwalifikowani pracownicy fizyczni, inżynierowie, pielęgniarki (jak nasza koleżanka Bruma, skubana wie co robi idąc w kierunku opieki nad starszymi), opiekunki itd. Sztuczna inteligencja nie podniesie starszej osoby z łóżka. Mnóstwo osób ma opory np. przed korzystaniem z AI w usługach medycznych, chociaż skuteczność osiągana przez sztuczną inteligencję w diagnostyce chorób potrafi przewyższać skuteczność lekarzy. Automatyzacja też nie działa w ten sposób, że maszyna przejmuje miejsce człowieka i zaczyna za niego płacić ZUS. Zyski z automatyzacji trafiają do właścicieli kapitału, ale przecież ten właściciel nie odprowadza składek za robota, więc ZUS dalej nie dostaje składki na wypłatę bieżących świadczeń. Katastrofy klimatyczne to realne zagrożenie, ale dlaczego to my, mieszkańcy krajów o umiarkowanej emisji, rosnącej świadomości ekologicznej i nowoczesnych narzędziach aby wprowadzać transformację energetyczną, mamy w ogóle rezygnować z potomstwa, skoro to nie my odpowiadamy za większość emisji? Dlaczego tak nie postępują kraje, które spalają węgiel na potęgę, uprawiają rabunkową politykę wydobycia surowców mineralnych czy wycinkę lasów deszczowych i nie ograniczają ani liczby dzieci, ani emisji?
Nikt nie oczekuje powrotu do modelu 5+ dzieci, to już dawno pieśń przeszłości, wręcz przy obecnej przeżywalności dzieci i świadomości ich rozwoju nie ma żadnej potrzeby rozmnażania się "na zapas". Ale wiele osób w ogóle rezygnuje z posiadania dzieci dla własnej wygody lub z jakichś ideologicznych pobudek, co oznacza, że jako społeczeństwo musimy przygotować się na efekt domina: załamanie systemów emerytalnych, opieki zdrowotnej i lokalnych wspólnot. Tak jak pisałam, nie mi wnikać w osobiste motywy, ale prędzej czy później czeka nas załamanie i ogólnie pojawią się nowe, długofalowe problemy w imię krótkotrwałego komfortu jednostki.
Stary 2025-05-09, 17:36   #29
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
I tym instynktem jest instynkt seksualny...
Ok, zakładam, że masz rację, ale co to zmienia? Nawet jeżeli odpuścimy temat instynktu seksualnego, to jest chociażby instynkt macierzyński, opiekuńczy czy jak to się fachowo nazywa. Widać to np po reakcji zwierząt (i ludzi też) na potomstwo innych przedstawicieli swego gatunku. Albo po reakcji zwierząt domowych (zwłaszcza suk) na ciążę właścicielki i pojawienie się jej dziecka. Ogólna psychofizyka ludzi i w ogóle organizmów żywych służy prokreacji. Ten kto temu przeczy jest foliarzem poziomu płaskoziemców.

A więc chęć posiadania dziecka jest normalna i naturalna. U kogoś może być silniejsza, u kogoś słabsza, ale nie trzeba się z tego leczyć.

Cytat:
W jakich regionach nie będzie się dało żyć i dlaczego?

Czas edycji: 2025-05-09 o 17:40
Stary 2025-05-09, 17:43   #30
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Ok, zakładam, że masz rację, ale co to zmienia? Nawet jeżeli odpuścimy temat instynktu seksualnego, to jest chociażby instynkt macierzyński, opiekuńczy czy jak to się fachowo nazywa. Widać to np po reakcji zwierząt (i ludzi też) na potomstwo innych przedstawicieli swego gatunku. Albo po reakcji zwierząt domowych (zwłaszcza suk) na ciążę właścicielki i pojawienie się jej dziecka. Ogólna psychofizyka ludzi i w ogóle organizmów żywych służy prokreacji. Ten kto temu przeczy jest foliarzem poziomu płaskoziemców.

A więc chęć posiadania dziecka jest normalna i naturalna. U kogoś może być silniejsza, u kogoś słabsza, ale nie trzeba się z tego leczyć.
Teraz to sie zaplatalas. Reakcje i instynkty pojawiajace sie PO pojawieniu sie potomstwa nie sa rownoznaczne z "instynktem" posiadania dziecka wczesniej, nie wiem, jak mozna wysnuwac takie daleko idace wnioski. Mowisz o sytuacji, w ktorej zachoda zmiany biologiczne wywolane ciaza i hormonami (zostalo udowodnione, ze nawet w mozgu zachodza nieodwracalne zmiany w ciazy). To sie nijak nie ma do checi lub nie posiadania dzieci wczesniej. Zreszta o tym tez juz bylo napisane w cytacie po angielsku.

Czas edycji: 2025-05-09 o 17:54
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości