![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Bardzo zależy mi na dziecku - jak przestać się na tym punkcie fiksować?
Cytat:
W jakich regionach nie będzie się dało żyć i dlaczego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie to kosmos robic dzieci tylko dlatego zeby w przyszlosci ktos pracowal na moja emeryture -to tez pobozne zyczenie biorac pod uwage ile ludzi emigruje albo nie pracuje i trzeba ich utrzymywac . Lepiej inwestowac swoje pieniadze w prywatne emerytury iubezpieczenie niz robic dzieci z nadzieja ze beda na ciebie pracować
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie to też odjazd co tu czytam, przecież przede wszystkim dziecko to ogromne koszta które właśnie można sobie odłożyć na emeryturę jeśli ktoś tych dzieci po prostu nie chce mieć. I co, mamy je mieć na siłę by system emerytalny się nie zawalił? Nawet jeśli tego instynktu nie mamy, nie sprawi że ktoś będzie spełniony, może nie pokochać tego dziecka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na tej samej zasadzie nie warto chodzić na wybory, bo co znaczy jeden mój głos wobec milionów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze po drodze zapomniała ile taki dzieciak kosztuje państwo nawet jak jest zdrowy,opieka zdrowotna ,wykształcenie ,500+ a nie daj boze urodzi sie chory to mozemy mowic o milionach wydanych na kogos kto moze nigdy nic do budzetu nie wlozyc Bardziej logiczne jest nie robienie dzieci i zadbanie o swoja godna starosc a nie zapelnianie ziemi po to zeby ktos pracowal na twoja emeryture czy wycieral ci tylek .lepszym rozwiazaniem bylaby eutanazja na zyczenie jesli juz tak marzymy o idealnym swiecie ;-)
![]() |
![]() |
#36 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I doskonale wiemy, że to też uproszczone założenie, że każdy zaoszczędzone na braku dzieci pieniądze racjonalnie zainwestuje zamiast przepalić je na swoje komfortowe życie, podróże, rozrywkę itd., tak samo jak nikt z nas nie ma gwarancji, że dożyje starości we względnym zdrowiu i dobrym stanie fizycznym. Przy malejącej liczbie pracujących i odprowadzających składki osób nie pomoże żadne prywatne ubezpieczenie, jeśli zwyczajnie nie będzie miał kto nas leczyć. Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-05-09 o 18:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
No nie, to problemem jest forma systemu, a nie to, że kobiety po prostu mają prawo nie chcieć mieć dzieci. I absolutnie jestem przeciwna temu, by kobiety zmuszały się do macierzyństwa, bo społeczeństwo swoim kosztem. To nie są argumenty emocjonalne, tylko branie pod uwagę chęci i predyspozycji jednostki. I swoją drogą jak najbardziej jestem za zrównaniem wieku emerytalnego, o którym też wspomniałaś, oraz za jego podwyższeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-05-09 o 19:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Dodatkowo proponuję obniżyć wymiar urlopu zwykłego i macierzyńskiego.
Edytowane przez Rogatka_Ozdobna Czas edycji: 2025-05-09 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie przyczyny również mają znaczenie bo od nich zależy, czy można zmienić obecną sytuację i dlatego uwarunkowania psychiczne też są ważne - tak samo jak materialne na przykład. Czyli dla mnie punktem wyjścia jest pytanie czy możemy zmienić sytuację? Moim zdaniem nie, bo dla mnie niska dzietność nie jest aż tak uwarunkowana sytuacją materialną, a raczej zmianami w społeczeństwie. I teraz można przejść do skutków, w których się m się zgadzamy, że problemem jest sam system, brak chęci jego zmiany w klasie politycznej i ich podejście do tego (choć wiemy jak skończyła się próba podniesienia wieku emerytalnego, więc jakiekolwiek zmiany w tym zakresie kończą się utratą władzy). Więc dla mnie to jest główny problem, że społeczeństwo nie potrafi zmienić klasy politycznej, a klasa polityczna nie potrafi zmienić nie działających systemów takich jak system emerytalny czy na przykład NFZ ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Ale obniżając urlop macierzyński nie zachęcisz do tak propagowanego przez Ciebie macierzyństwa. Akurat to, prace nad dostępem do szkół i żłobków, pomoc w powrocie na rynek pracy uważam że mogą wpłynąć jedynie na plus na dzietność, jeśli już coś w ogóle może na to wpłynąć. A urlop zwykły nie ma nic do tego, bo przecież jego wymiar jest taki sam dla mężczyzn i kobiet i nie ma wpływu na nasze zarobki, w przeciwienstwie do pracy o te kilka lat dłużej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pytanie co dalej z systemem, który skonstruowany jest tak, że z założenia ludzie mają dzieci. Jakie będą realne konsekwencje dla nas, jak będzie wyglądać dostęp do opieki zdrowotnej, jak wzrosną nasze składki emerytalne. Politycy boją się naruszyć komfort i stracić głosy wyborców, którzy z jednej strony wybierają wolność i samorealizację, a z drugiej nie chcą słyszeć, że coś trzeba oddać, zmienić, zrezygnować z jakiegoś przywileju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Eutanazja na zyczenie Ja nie mam ochoty zyc w domu starcow I miec tylka podcieranego przez dzieci urodzone do tych celow ;-) Mam nadzieję ze zanim dojde do tego stanu bede mogla sama sobie zadecydować
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Spoko Frida, jak będziesz gdzieś kandydować z takim postulatem masz mój głos. Jak tam Twoje zamożne koleżanki, też popierają taką opcję czy jednak wolałyby żeby społeczeństwo nie pozbyło się ich gdy staną się starsze i bezproduktywne?
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-05-09 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przecież eutanazja jest de facto legalna i dostępna dla każdego, kto nie jest całkowicie sparalizowany. Średnio co 2-3 h jakiś Polak popełnia samobójstwo i jeszcze żaden nie poniósł za to odpowiedzialności prawnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie znam prawde mowiac nikogo kto chce skonczyc w domu starcow ,to jawi sie jako przerazajaca perspektywa mialam okazje zajmowac sie pewnym panem przez dluzsza chwile i mimo woli zycia popieral eutanazje i byl bardzo rozczarowany tym ze nie moze godnie zakonczyc swojego zycia ,meczyl sie dosyc dlugo w szpitalu a pozniej lezal w domu opieki niezdolny nawet do pojscia do toalety kiedys kiedy mielismy okazje byc sami w pokoju powiedzial do mnie :"wylacz mnie" ,niestety nie moglam mu pomoc i umieral jeszcze kilka tygodni pomalu odmawiajac jedzenia i picia ja poprostu nie widze sensu w samym istnieniu bez jakosci zycia,biorac pod uwage jak wiele ludzi wokol mnie ma podobne zdanie mysle ze eutanazja na zyczenie bylaby super rozwiazaniem i mam nadzieje ze do tego dojdzie w przyszlosci ale zejdzmy na ziemie mysle ze nigdy nie zabraknie opiekunow,biorac pod uwage migracje i przeludnienie na ziemi zawsze znajda sie jacys chetni na ta robote ,nie musza byc urodzeni w twoim kraju przez ciebie czy twoja kolezanke ;-)
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Import taniej siły roboczej z zewnątrz ma swoje konsekwencje społeczne i logiczne ograniczenia - nie tylko nasze społeczeństwo się starzeje, tych chętnych z zewnątrz też w końcu zabraknie, albo nie będą chcieli pracować za grosze w systemie, który sam się rozłożył. W czym taka imigrantka z biedniejszego kraju jest gorsza, że to ona miałaby podcierać tyłki bogatych, zniedołężniałych osób, które całe życie goniły za wygodą i własnym komfortem? Ty chyba mieszkasz za granicą, więc wiesz, że w starzejącym się społeczeństwie imigranci często są ściągani aby wykonywać te najgorzej opłacane prace fizyczne, gdzie lokalsi nie chcą pracować, a przez malejącą liczbę ludności po prostu brakuje rąk do pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
ja widze duza roznice miedzy samobojstwem a eutanazja sa to zupelnie inne metody to tak jakbys zdecydowala sie wsadzic chorego psa do worka i utopic zamiast poddac uspieniu w cywilizowany bezbolesny sposob . probujac odebrac sobie zycie mozesz popelnic blad mozesz np uszkodzic swoj mozg a cialo wciaz bedzie tutaj . powinnismy miec mozliwosc odejscia z godnoscia tak aby nasze rodziny czy przypadkowi ludzie nie musieli zbierac kawalkow naszego ciala z torow lub ogladac nas wiszacych na klamce mysle ze jesli nie widzisz roznicy to niestety nie mamy o czym rozmawiac ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
setki ludzi pobiera zasilki ,oni poprostu nie chca pracowac wygodniej jest siedzieciec na tylku w domu niz podcierac tylek komus innemu to nie brak sily roboczej jest problemem a postawa zyciowa,lenistwo i dostawanie wszystkiego za darmo trzeba zmienic zasady w tej kwesti i zaraz znajdzie sie sila robocza
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokładnie, jak można porównać samobójstwo do eutanazji… i mój głos też byś miała, definitywnie jestem za legalną eutanazją |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie tyle lenistwo, co tworzenie warunków do powstawania tego zjawiska. Gdy subsydiuje się niepracowanie, a podatkuje się pracę, to czemu tu się dziwić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Robia kolejne dziecko i wstawiaja status na facebooku jako zawod "full time mummy " Bezmozgowe rozmnazanie ktore ma zapewnic przychod na teraz zero rozkmin co do przyszlosci tych dzieci ich szans na dobra edukacje lepsze zycie . Osobiscie nie mam znajomych w tej grupie spoecznej ale stykam sie z nia nacodzien w pracy .
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aby było humanitarnie należy mieć wiedzę i dostęp do środków, nie brnij w taką durną retorykę jak przedstawiasz bo głupoty wypisujesz. Temat jest tabu, przyzwolenia społecznego nie ma, nawet nie można o tym swobodnie porozmawiać chcąc się przygotować bo w sumie każda osoba ma chyba obowiazek zgłoszenia takiego zagrożenia. Zresztą coś takiego ma/miałoby prawo każdego przerosnąć, też powinni być specjaliści od tak trudnych zagadnień. Poza tym można być zdeterminowanym by odejść ale nie mieć odwagi samemu dokonać procedury. Totalnie mieszasz, nie wiadomo po co, co chcąc udowodnić. ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
A wnioski wysuwają się same, jeżeli nie mając żadnych podstaw (poza danymi z IDzD) stawiasz teorie z czapki że wielu ludzi, którzy nie mają dzieci, nie ma ich, bo się spóźnili i wolą lansować, że to niechęć a nie brak możliwości, to niestety gadasz jak stara ciotka klotka w rodzaju ''ja wiem swoje''. I np. w mojej ocenie wielu ludzi którzy nie decydują się na dzieci robi to zupełnie świadomie i z wiedzą, że jak im się zachce za 10 lat to będzie pozamiatane. Dla odmiany bym powiedziała, że właśnie wiele kobiet, które nie mają dzieci w okoliczy 30 a nie wykluczają opcji rodzicielskiej, dużo myślą nad tym, czy się jednak nie zdecydować, by nie było potem za późno. Ludzie serio są dzisiaj świadomi że można dbac całe życie o zdrowie i sprawność, urodę, ale płodność to nie jest sklepik otwarty zawsze, i ze po 30 stopniowo zapada w tej konkretnej materii zmierzch. Nie wiem zatem skąd u ciebie ta wiara z 4 liter że ludzie tak naprawdę to by chcieli, ale przespali, więc zostaje im wmawiać światu że to pudrowanie syfa. Zwłaszcza że wiele osób nie ma na tyle spektakularnych karier by nie mieć czasu pomyśleć ale co z zakładaniem rodziny, a nie, teraz to nie, po 50 będzie spoko. Poza facetami z zacięciem incelskim ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
a) popęd seksualny wynika z gatunkowego dążenia do przekazania genow dalej b) nie upraszczałbym samego skomplikowanego mechanizmu seksualnego popędu,do "natura tak nas stworzyła, by się rozmnażać". Choćby dlatego, że podejście do seksualności kobiet i mężczyzn dość się różni. Jednak upraszczając, bywa, że kobiety częściej mają problemy z nabieraniem ochoty i odczuwaniem satysfakcji. Może to wynikać z tego, że dla kobiety ciąża, połóg, karmienie/obowiązek zajmowania się dzieckiem to duże obciążenie dla organizmu i na wiele miesięcy, nawet lat, a facet jedyne co od niego jest wymagane to przekazanie nasienia (kilka minut). Czyli by można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że to faceci chcą mieć dzieci by licznie rozsiewać geny, a kobiety ich nie chcą, bo dla nich to jest wielka sprawa. Tymczasem często jest na odwrót (Przy czym uważam, że właśnie dlatego teraz wiele kobiet nie marzy współcześnie o dzieciach, bo świadomość trudu wysuwa się na pierwszy plan a nie jest już pacyfikowany społecznymi nakazami, by jednak rodzić dzieci, a z kolei faceci gdyby społecznie się od nich nie wymagało dbałości o potomstwo i byłaby to rola jedynie kobiet, to z chęcią często by zostawali ojcami). c) by już nie popadać w niczemu nie służące zbędne rozważania, instynkt macierzynski/ojcowski od seksualnego popędu należałoby jednak rozróżnić. W tym drugim chodzi o rozładowanie napięcia i pozbycie się określonej potrzeby, przy tym pierwszym można nawet nie lubić seksu czy brzydzić się nim, ale marzyć o gromadce dzieci i rozczulać na widok niemowląt spioszków itp. Można oczywiście próbować rozwiązać, dlaczego w czyjejś głowie powstają wizje ślicznych niemowląt, idealnych rodzinek a po 20-30 latach swiąt w wielkim rodzinnym gronie, ale nie ma to żadnego związku z chęcią pofiglowania w pościeli której bliżej do ochoty na kromkę ciepłego chleba z masłem niż do marzeń o życiu idealnym. Po dobrym obiedzie zapomina się o potrzebie jedzenia na dobrych kilka godzin. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-05-10 o 09:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Dziewczyna założyła wątek o tym że chce mieć dzieci, ale boi się czy zajdzie w ciążę a dyskusja toczy się o eutanazji.
Do autorki idź do ginekologa, powiedz mu że niedługo chcecie z mężem starać się o dziecko. Zrób badania, zacznij brać odpowiednie witaminy, ogólnie dbaj o siebie (sen, ruch na świeżym powietrzu, zdrowe odżywianie, mniej stresu). Pogadaj z kimś zaufanym o swoich obawach. Porusz ten temat na terapii. Jeśli potrzebujesz to poczytaj na ten temat rady ekspertów (czasami większa wiedza daje poczucie bezpieczeństwa). A tak ogólnie nadal aktualna jest moja rada z poprzedniego twojego wątku. Życia nie da się w pełni kontrolować, zdarzają się sytuacje nieprzewidziane i trzeba umieć się do nich dostosować. Życia nie da się również zaplanować od a do z, a ty masz tendencje do ułożenia sobie w głowie idealnego scenariusza i jak coś nie idzie według niego wpadasz w jakąś panikę. Tak było z zaręczynami rok temu. Doczekałaś się w końcu oświadczyn? Warto było się tym tak stresować i przejmować? Podobnie z planowaniem ślubu. Był wątek o tym że jak dostaniesz zaproszenie na ślub który jest dwa tygodnie przed twoim to nie pójdziesz bo będziesz całkowicie pochłonięta własnym ślubem. Serio? Na dwa tygodnie przed ślubem nie będziesz się zajmować już niczym innym? I jak ostatecznie idziecie na ten ślub który jest przed waszym? Po prostu odpuść, zrelaksuj się, nie planuj tyle, żyj tym co jest tu i teraz i ciesz się tym co masz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś się martwisz czy w ogóle zajdziesz, potem będzie, czy ciąża się rozwija prawidłowo, potem czy dziecko. Do terapeuty już chodzisz, ale pracą u postawa jest praca nad własnymi myślami. Jak odpuszczać, relaksować się, itd., dobrze byłoby dążyć do nabycia tych umiejętności/cech. A obiektywnie ślub masz za 3 miesiące, to oczywiste, że nie powinnaś marnować energii na myślenie o tym, że chciałabyś gumki odrzucić już dziś a nie za 12 tygodni, szczególnie, że masz dopiero 25 lat. A poza tym zwykły pragmatyzm, zapominasz, że możesz początki ciązy znosić źle, w ogóle ciąża może nie dawać ci idealnego samopoczucia. Biorąc pod uwagę że został ci kwartał, chciałabyś w czasie ślubu przechodzić koszmarne nudności albo spać całymi dniami? No chyba jednak lepiej tak ważne wydarzenie jak własne wesele/ślub przejść względnie spokojnie. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-05-10 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początek przestałabym słuchać tych wszystkich opowieści jak to trudno teraz kobietom jest zajść w ciążę. Bo kuzynka kogoś tam, koleżanka jakiejś tam itd. Jedynym trudniej, drugim wcale nie trudno. Zresztą, staranie się o dziecko (wiadomo, czyli stosunki bez zabezpieczania się i w odpowiednich dniach cyklu) uznaje się za problematyczne dopiero, gdy nie przynosi skutków przez ponad 12 miesięcy. A nie, że ktoś starał się pół roku i mówi, że było ciężko.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2025-05-10 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Eutanazja byłaby lepszym rozwiązaniem niż rodzenie przyszłych opiekunek i pielęgniarek. W każdym wątku xfrida pokazuje swoje psychopatyczne zapędy.
Eutanazja to zło. Ona tylko w propagandzie wygląda tak, że schorowani, ale w pełni świadomi ludzie o mentalności stoików decydują się na odejście z tego świata otoczeni nimbem heroizmu. W praktyce eutanazja wygląda tak, że naciska się na chorych, aby przestali obciążać rodzinę i Państwo. Polecam audycję w radiu tok.fm na temat eutanazji, Tomasz Stawiszyński rozmawiający z prof. Mikołejką (trzeba wykupić abonament, żeby wysłuchać). Są tam przytaczane upiorne statystyki, że np. 60% chcących eutanazji kieruje się tym, że czuje się ciężarem dla otoczenia, a nie bólem fizycznym. Red. Stawiszyński przytacza sytuację, w której żona chorego męża skarży się, że lekarze ciągle go namawiają na eutanazję. Też byłam naiwna jak xfrida i myślałam, że to w sumie cywilizowany sposób zakończenia strasznych cierpień, ale niestety padłam ofiarą propagandy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo mądrze napisane, i nie połączyłam wątków że to ta sama autorka od fiksowania się na ślubie - w tej materii w takim razie coś jest bardzo nie tak i problemem nie jest samo posiadanie czy nie dziecka, ale taka silna potrzeba kontroli i planowania. Dobra terapia czy ewentualne leczenie jeśli to objaw jakiś zaburzeń powinny pomóc z tego wyjść, więc niepokojące jest to, że mimo terapii nic się nie zmienia. Bo naprawdę istnieje ryzyko, że autorka dziecko będzie chciała tak samo kontrolować jak inne aspekty swojego życia, a wtedy nic dobrego dla tego dziecka z tego nie wyniknie. ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
No i właśnie, moja znajoma zaszła w pierwszą ciążę w wieku 35 lat praktycznie od razu, potem zaraz drugie dziecko. Więc przykłady anegdotyczne w jedną czy drugą stronę możemy sobie mnożyć, a one nic nie wniosą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na zadowolenie z jakosci zycia sklada sie wiele czynnikow nie tylko odczuwanie bolu fizycznego jest jedyna miara jakosci Mnie najbardziej przeraza ta zaleznosc od pomocy innych i tu nawet mi nie chodzi o to ze nie chce byc ciezarem dla innych ale czuje sie bardzo niekomfortowo mentalnie wyobrazajac sobie ze musialabym miec kogos do pomocy przy podstawowych czynnosciach jak mycie ,ubieranie,karmienie, przemieszczanie sie do konca swoich dni.kiedy mysle o tym ze ktos mialby mnie myc ,wycierac mi tylek itp to czuje sie obrana z godnosci i nie chcialabym w ten sposob przezyc wielu lat nawet jesli nic by mnie nie bolalo fizycznie cierpialabym mentalnie .moge tez zrozumiec chec odejscia wlasnie z uwagi na to ze nie chce sie byc ciezarem dla rodziny.nie oszukujmy sie ze opieka nad osobami starszymi np z demencja ,z problemami dotyczacymi ogarniania wszelkich podstawowych czynnosci wokol siebie jest ciazka mentalnie,trudna do zoorganizowania jesli rodzina ma swoje zycie prace,mieszka dosyc daleko,ma wlasne dzieci i inne obowiazki do ogarniecia .swiadomosc ze sie doklada roboty swoim bliskim albo wydaje kase ktora moglabys zostawic w spadku na placenie komus zeby ci podal tabletki albo posadzil na kiblu jest dosyc przygnebiajaca. Ja mowie tylko za siebie,w takiej sytuacji wolalabym odejsc i zostawic to co mam mojej rodzinie,nikomu nic nienarzucam Jak mowie jestem z eutanazja na zyczenie osoby usmiercanej a nie jej rodziny(chociaz mysle ze dobrym pomyslem bylaby baza danych w ktorej mozna by wyrazic swoja wole co do eutanazji w momencie kiedy nasz stan umyslowy by juz na to nie pozwalal.tak samo jak np mozemy wyrazic zgode na pobranie naszych narzadow po smierci ) Nie zamierzam tworzyc center zaglady osob starszych czy chorych,mowie o wolnym wyborze i nie ocenianiu tegoz jakiego powodu ten wybor bo kazdy ma inna wytrzymalosc
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-05-10 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Nie ma tu żadnego wolnego wyboru bo sama możliwość eutanazji nakłada na chorych ogromną presję, aby się zdecydowali na samobójstwo. Mówienie o wolnym wyborze, godności, to są wszystko obrazki propagandowe.
Stwarzanie takiego klimatu eutanatycznego, skupionego na jakości życia, jest bardzo szkodliwe bo wywiera presję. I nie masz zielonego pojęcia, czy wybierzesz eutanazję, bo nie byłaś w takiej sytuacji więc się nie mądrzyj. Każdy najmądrzejszy jak to będzie bohatersko odchodził z tego świata XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.