![]() |
#4621 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Cicha
![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-15 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4622 |
Wtajemniczenie
|
U mnie też padał grad. Na zumbę szłam w deszczu. Zimno okropnie, bo to tuż po gradzie. Po zumbie rolki i teraz mogę poleniuchować. Popadało, sąsiad mówił,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4623 |
Zakorzenienie
|
Emmi, chcę bażanta i pawia
![]() Wiem, że zwierzaki kosztują. Oj, dobrze o tym wiem ![]() Herbatko, dobrze że sprawę z notariuszem załatwiłaś. Nie będą miały urzędy problemów. Cicha, śnieg? Boże! taż to połowa maja ![]() Matko! śnieg i grad? No, czytałam prognozę długoterminową, to za ciepło nie będzie. Gdybym wiedziała, że ta wiosna jednak będzie mokra i chłodniejsza, to kupiła bym drzewka owocowe na wiosne. A tak do jesieni czekam. Bo z powodu suszy, nie chciałam teraz sadzić, bo ciężko nosić wiadra wody taki kawał od domu. Siadła mi kolejna kwoka ![]() Za to kaczka mi nie wróciła na noc i młody kogutek. Mam nadzieję, że rano jak pójdę je otworzyć, to będą gdzieś łazić. Bo niby do latarki szukałam, ale nic nie widziałam. Za duży obszar do szukania drobiu po nocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4624 |
Wtajemniczenie
|
Zrobiłam smalczyk ze zmielonej słoniny, jabłka, cebulki i majeranku. Gdyż zakupiłam ogórki na małosolne . Zobaczymy czy wyjdzie ok, bo nie wiem gdzie mogę kupić normalną słoninę albo podgardle. Muszę się podpytać. Będzie wyżerka. Jeszcze chleb powinien być prawdziwy, ale to może kiedyś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4625 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Annorl ![]() Dzisiaj maks 10 stopni C, w nocy 4 na plusie. Jutro 9, potem ma coś podnosić się do 14... 17... Jakiś skok ku 21, ale potem znów 14-17 stopni C. Dziwna ta temperatura ![]() Amita ![]() ![]() Dobrego dnia życzę wszystkim ![]() U mnie pada... padało wczoraj, padało w nocy i pada teraz. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-16 o 05:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4626 |
Zakorzenienie
|
Amita, smalczyk, mało solne... No to będzie naprawdę wyżera 😋
Emmi, kogutem się znalazł. Czekał przy wejściu do zagrody rano. Pewnie na noc ukrył się w kupce drzewa. A że on jarzębiny, ale w brązowych kolorach... To w nocy mogłam nie zauważyć. Kaczka niestety się nie znalazła 😔 Mi też koguta się podobają. Ale widzę jak ten jeden męczy kury, bo taki jurny. Więc jak by było więcej, to kury chodziły by łyse. U nas teraz 4 na plusie. Ale słoneczko. No... Ale zimnica jak się wychodzi do takich 4 😉 oby trochę się ocieplilo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4627 |
4 pory roku i ja piąta
|
Szkoda kaczuszki. Pisałam Wam, że zainstalowałam się na Insta dla pewnego eksperymentu. Eksperyment nie wiem czy się udał, czy nie, ale odkryłam dwie rzeczy. Pierwsza, że jednak brakowało mi miejsca z fotoalbumem i oglądanie zdjęć innych. Druga, że można tam znaleźć osoby o podobnych zainteresowaniach i podpatrzeć to i owo. Tam też jest mnóstwo przeróżnych wolier dla drobiu. Pewnie i przenośne by się znalazły w rozmiarze XXL.
Annorl ![]() Nadal pada... ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ---------- Ale ja nie o tym chciałam napisać. Z moich obserwacji to główny kogut ma jakiś tam harem. Pozostałe koguty faworytę albo haremik złożony z 2 kurek. Gdyby się tłukły albo były zbyt jurne, to byśmy się zastanawiali. Obecnie mamy wolną przestrzeń po koziołku i myśleliśmy aby tam przestawić baby, ale widzę, że kury pomału przejmują tą przestrzeń, więc może pomyślimy o większej ilości kur? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4628 |
Zakorzenienie
|
Emmi, u mnie nie chodzą luzem ptaki. Mamy ogrodzenie. Tylko obecne ogrodzenie to ponad 40 arów. Plus jak jakaś przejdzie do naszego zagrodzonego terenu, to jeszcze dochodzi jakieś 20 arów. A że w zagrodzie mam sad. To i jest gdzie się chować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4629 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Smalczyk wyszedł bardzo dobry, teraz czekamy na małosolne. mąż je rano wpakował do słoika. Pogoda do bani. Dziś chyba jakieś leczo zrobię, bo mam papryki i zamrożone pomidory. Albo ja nie mam cierpliwości albo to wszystko jakoś za wolno idzie. Mąż twierdzi, że roboty na dociepleniu jest jeszcze na 3 tygodnie! Bo już musi wrócić do pracy i teraz to dopiero wolno pójdzie. To ja nie wiem co oni tam robili teraz przez 3 tygodnie? Wykończę się nerwowo, bo to znaczy, że moje rabaty odchodzą w bliżej nieokreśloną przyszłość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4630 |
Zakorzenienie
|
Amita, ależ ja <ię dobrze rozumiem. Nigdy nie budowałam domu, ale jak remont robiliśmy taki generalny, to też pytałam czemu tak długo i czy się nie da szybciej
![]() U nas zimnica. Normalnie jakiś październik bym powiedziałą, a nie połowa maja. No to juz wiemy gdzie na smalczyk i małosolne jecvhać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4631 |
Zadomowienie
|
Kiedyś podczas smażenia smalcu mąż się wtrącił i mówi żebym przysmażyła mocniej boczek na chrupiąco. Tak zrobiłam i w rezultacie skwarki z boczku były twarde jak kamień. Cud że zębów sobie nie połamaliśmy. W końcu nikt nie jadł.
Teraz jak smażę to nie słucham już faceta. Ale jak smażycie boczek do smalcu żeby był dobry. Szczerze ,to ja używam wędzonego. Bo ciągle pamiętam te twarde skwarki i słonina. ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Dziwnie wyszło z tą słoniną, miało być że używam słoninę i wędzony boczek. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4632 |
Zakorzenienie
|
Ahoj.
Pogoda...wybitna 😉 Rant, Ann, jeszcze bazanty? Ileż Ty tego ptactwa masz? Gdy chodzę po naszej ścieżce pieszo rowerowej to mijam gospodarstwo, przy którym muszę zatkać noc. Kaczki, gesi, kury, indyki itp w duzych ilosciach, to wszystko ogrodzone na sporym obszarze ale nie ma bata, smrodu płotem nie zatrzymasz. To na skraju wsi więc tak naprawdę bez sąsiadów, zatem nie przeszkadza nikomu. Zresztą to wieś, zatem właściwe miejsce dla takiego ptactwa. Na obiad chyba będą pierogi z kaszą serem i kapustą. Kasza gryczana mi została z wczoraj. A może tylko z kaszą i kapustą a bez sera? Zobaczę co mi się zachce. Emmi, obejrzałaś drugi półfinał eurowizji? Taki średni, no nie? Ogólnie, stwierdziliśmy w domu, że dużo małych Skolimów w tym roku. Wyjaśniam że chodzi o podobieństwo wizualne a nie muzyczne 😁 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4633 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, ja boczek też wędzony używam, ale bardzo drobno kroję. Dawno nie robilam smalcu. Na razie nie jem takich rzeczy, mąż by pewnie zjadł i tylko on, to dla jednej osoby nie opłaca się. Albo mi się po prostu nie chce.
---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Z remontowych opóźnień to u mnie było tak, że na okno trzeba było czekać trochę dluzej i tak żeśmy czekali z dziurą w ścianie założoną folią dwa tygodnie. To było lato, więc choć tyle. Lubię remonty, bo to zmiany na lepsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4634 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, bo po wyłączeniu gazu skwarki jeszcze dochodzą. Dlatego trzeba wyłączyć wcześniej. Ja też tak sobie załatwiłam kilka razy smalczyk
![]() Lanolinko, jeszcze nie mam ani pawi, ani bażantów, na razie mi się marzą ![]() Powiem szczerze, że nie czuję u siebie smrodu drobiu. Ale może dlatego, że swojego się nie czuje? ![]() ![]() ![]() Lanolinko, wpadam na pierogi do Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4635 |
Zakorzenienie
|
Ann, jak to głosi ludowa madrosc- swoje tak nie śmierdzi 😁
Chodź na pierogi. Zrobimy więcej 🙂 Dalej zimno. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4636 |
Zadomowienie
|
Ann, myślę że te ilości drobiu to nie jest niewiele. Raczej więcej niż mniej. Ale ja się nie znam, jakie ilości mają inni rolnicy.
Wydaje się że masz sporo. Takie pierogi jak u Lanolinko to ja też bym zjadła. Uwielbiam takie nadzienia. Jestem załamana tą pogodą, za wcześnie wysiałam wszystko teraz sadzonki czekają na wsadzenie do ziemi ,a pogoda zupełnie nieodpowiednia. Przyszła moja kawa zbożowa z Allegro, inna niż Inka, włoska. Jest słabsza, dużo lepsza i nie ma tego odoru co ma Inka. Na pewno szybko ją zużyję bo trzeba więcej sypać. Kawę prawdziwą już piję bo moje dolegliwości znikły, czasem trochę mi dokuczają, ale niewiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4637 | |
4 pory roku i ja piąta
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Jest tak zimno, że odwołano kurzą wystawę ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-16 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4638 |
Wtajemniczenie
|
Ania, ale ty ptaszyńcowi sprzątasz i tu tkwi różnica.
Herbatko, podobno dodaje się mleko żeby skwarki nie były takie twarde. No i trzeba jednak pilnować czasu. Ja robię różnie. I z boczkiem wędzonym i parzonym i kiełbasą i mięsem. Czasem tylko ze smalcu w kostce i boczków, czasem ze słoniny. Leje i leje. Zostały do przyklejenia 4 ostatnie styropiany. Mąż jutro idzie do pracy a ja jadę do castoramy i obi pooglądać materiały z koleżanką. Jedyny bardzo poważny plus tej budowy to koleżanka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4639 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4640 |
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4641 |
Wtajemniczenie
|
Emmi, na rozpoznanie. Do konkretnych zakupów to jeszcze czas. Koleżanka ma dorosłe dzieci, jest już na emeryturze a mąż pracuje za granicą. Więc ma dużo czasu, zwłaszcza kiedy pogoda beznadziejna. I chyba najlepsze co mi po tej budowie zostanie to ona.
---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Odgrażam się, że wrócę z jakuzą :P albo z jacuzzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4642 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, wiem że nie każdy sprząta. Ale dla mnie to ciągle się wydaje, ze można nie sprzatać zwierzakom. No, tym bardziej że dla mnie to drugi dom
![]() Amita, co ciekawego wypatrzyłaś w sklepie? Emmi, ogrodzenie jest. Ale od góry nie mam siatki, bo raz że za duzy teren, dwa my mamy sad w zagrodach. A jastrzębi u nas sporo, a teraz muszą wykarmić młode. Kaczka to nie perlik, ani nie kura, że się bronić będzie. One nie są bojowe. Więc ja stawiam na jastrzębia, bo obeszliśmy z mężem i żadnych śladów podkopów przez ewentualnego lisa. Herbatko, daj link jaką inkę zamawiasz? Ja zamawiam dla siebie capucino włoskie. Bardzo je lubię, a moze i inka by nam posmakowała. Bo my inkę pijemy codziennie do śnaidania. Jak nie inkę to zbożową gotuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4643 |
Wtajemniczenie
|
Ania, jutro jedziemy. Kluje mi się jakaś wizja, a tam mają powystawiane gotowe aranżacje. Można się zainspirować. I po prostu musimy popatrzeć co się dziś w domu "nosi" Bo ostatni remont to 2017?chyba. Ostatnio oglądałam nową łazienkę sąsiada. 2 500 projekt. Drogo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4644 |
Zakorzenienie
|
Amita, jak masz kasę, to pewnie że bierzcie projektanta. Będziesz miała tak jak chcesz. A drugi raz budować się już nie będziesz, ani szybko nie będziesz robiła nowego remontu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4645 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że ogarnę sama, bo przecież i tak to ja tam będę mieszkać a znasz mnie :P Mam wyrąbane co ktoś powie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4646 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Jaka cisza od rana. Śpicie jeszcze? Czy już działacie coś? Rano po 5 było ładnie. Słoneczko i 16 stopni. Teraz jest brak słońca i ledwo 10 stopni. Ma padać, a miałam sadzić dzisiaj dyniowate. Amita, na pewno ładnie sobie urządzisz w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4647 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Kawka, śniadanko, chata ogarnięta. Zaraz lecę pod prysznic i pojedziemy na oględziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4648 |
Jestem jaka jestem
|
Hejka
U mnie zimno, mokro i wietrznie,słońca na razie brak.Prace w warzywniku na razie stoją.Nic dyniowa tego nie posieje,za zimna ziemia,pomidory i papryką na razie w fazie planów zakupu.Przerabiam mało piękne truskawki na sok czyli drobne,nieforemne po kiepskim zapylaniu czy po przymrozkowe.Trzeba trochę więcej cukru do soku,ale szkoda wywalać.Jak zrobi się cieplej i więcej słońca to te ,,nie pierwszy sort,, pójdą na dżemy. Dziś wnusia ma urodziny i jutro będzie mini impreza z tego tytułu.De zamówiła tort u kobitki ze wsi,co robi torty na zamówienie.Smak Oreo i Rafaello plus chrupka.Ciekawa jestem efektu.Do tej pory sama piekłam coś tortopodobnego,no ale obecnie to męczące dla mnie zajęcie i efekt niezadowalający.Niech wnusia ma tort na wypasie🙂.De jest już w posiadaniu opinii z OZSS i termin rozprawy kończącej cały ten temat.Opinia zgodna z rzeczywistością i zalecane w niej kontakty to przy obecności matki lub kuratora.De nie chce w takowych uczestniczyć więc wskazuje na kuratora,a pan tatuś już krzyczy ,że on się nie zgadza na kontakty przy kuratorze,że jak będzie tak to on rezygnuje z kontaktów.No i wychodzi jak wychodzi,tylko dziecku przykrości zrobi.
![]() |
#4649 |
Zadomowienie
|
U nas 8 stopni, pada ciągle, grad też chwilowo był.
Koty domagają się ciągle jedzenia i nie wróży to dobrze. Ann, pamiętam żeby wkleić link na kawę. Ale muszę się dostać do laptopa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4650 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć
![]() Chyba odsypialiśmy stres związany z maturą, a głównie z dostarczeniem Juniora na czas ![]() ![]() Jestem zmęczona, co jest słabe jeśli chodzi o wolny dzień. Ale wykańcza mnie pogoda a głównie panujące ciśnienie, które rąbie nas od tygodnia. Dziś doszły problemy żołądkowe ale jeszcze nie wiem co to dokładnie. Na razie organizm się diagnozuje i próbuje problem zwalczyć ciepłą herbatą. Na dzień dobry wskazał mini pączki, których zjadłam kilka wczoraj, ale czekam. Wygląda słońce, rano jeszcze padało... ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Imegan ![]() Skoro już mam zrzędzącą sobotę, to powiem Wam, że wiele uczniów narzeka na tegoroczną maturę. Dokładnie nie wiem o co chodzi, bo nie działam edukacyjnie w tym sektorze wiekowym, ale uczniowie żalą się, że jest jakaś inna. Były jakieś schematy, według których się przygotowywali. Czyli w jakiś sposób była tematyka przewidywalna, czy rodzaj zadań. A w tym roku tego nie ma. Z innych źródeł doczytałam, że teraz MEN ,,postawiło na samodzielne myślenie". Cokolwiek to znaczy, brzmi dziwnie, bo w takim razie jak było wcześniej? Mniej więcej rozumiem o co może chodzić, bo od lat są testy i ciągle uczy się na zasadzie odpowiadania na testy, aby to wyćwiczyć i jak przyjdą pytania otwarte to jest klapa. Uczniowie nie umieją pisać dłuższych wypowiedzi. Co widać po necie. Laik, sms, krótko i skrótowo. To co my tu robimy to jest dla wielu młodych totalną abstrakcją, średniowieczem i czymś nieosiągalnym aby tyle napisać. Kto to potem czyta? My czytamy. Jak się lubi pisać to się lubi czytać. Oni nie. Więc jak przyszło im do sklecenia 2-3 zdań to mógł pojawić się mega problem. Jedna z uczennic powiedziała na koniec egzaminu z chemii, że gdyby wiedziała, to nie poświęciłaby tyle czasu jakiemuś wzorcowi ( jakoś tak), ale skupiłaby się na ogólnej nauce. Co by nie było, to jeśli pojawiły się jakoweś zmiany to uważam, że MEN powinno powiedzieć to nauczycielom aby wyszli z dotychczasowego ,,systemu" przygotowywania. Wiadomo, że szkoły uczą pod dane egzaminy aby dzieciakom pomóc. Człowiek na ogół jest mało błyskotliwy i nie chwyta wszystkiego w mig i trzeba się tego wyuczyć kilka lat. To tylko na filmach człowiek jest fenomenalnie wszechstronny inteligentnie. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-17 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.