![]() |
#4681 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Ja też głosowałam na kogoś innego niż z tych dwóch panów. Jestem ostatnio w kręgu osób młodych i każdy z nich był za innymi osobami, niż te tłuczki, które weszły do II tury. Nawet w urnie widziałam sporo głosów, ostentacyjnie wrzuconych tak aby widzieć i nigdzie tłuczka nie było. Dlatego uważam co uważam. Dopóki Popis nie zniknie z polityki to w naszym kraju nie będzie dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4682 |
Wtajemniczenie
|
Cóż, każdy głosuje jak uważa. Łatwo zapominamy, że dopiero niedawno otrzymałyśmy prawo do głosowania a akurat panom z konfederacji się to bardzo nie podoba. Dlatego mnie zastanawia dlaczego kobiety na takich głosują? Ale może mają tyle pieniędzy, że będą mogły funkcjonować w świecie Mentzena. A samostanowienie nie jest dla nich ważne. Głosowałam na Magdalenę, bo w pierwszej turze głosuje się sercem. W drugiej rozumem, bo po drugiej stronie sutener i moralne dno.
Nadal pada...zimno tak, że na bieżnię poszłam w kurtce zimowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4683 |
Wtajemniczenie
|
Karty do głosowania powinny być złożone, aby nie było widać na kogo głosujemy ;p Jak będą płatne szkoły to problem zniknie, bo elektorat nawet nazwiska kandydata nie przeczyta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4684 |
Zakorzenienie
|
Amita, sugerujesz analfabetyzm? To nie byłoby takie złe, ale gdyby było odpowiednio wcześniej, bo co poniektórzy nie napisaliby wtedy swojej ssmochwalnej biografii. 😁
Dobra, wybory wyborami, każdy ma swoje potrzeganie swiata i wiadomo, że jeden drugiego nie zrozumie. Dziś wybieram film na wieczór, a powiem Wam, że to też robi się ciężki wybór, bo w samych top tygodnia, polecanych,i najczęściej wybieranych to krew się leje strumieniem, dominuje w nich przemoc, strzelanie, zabójstwa. Naprawdę ludzie to właśnie chcą oglądać? Nie wydaje mi się. I czasem tak szukam i szukam i tak się zniechęcę tym szukaniem, że mi się odniechciewa oglądać. Muszę do biblioteki pójść i przynieść coś do czytania. Leśmiana dawno nie czytałam, po jego łąkach nie chodziłam. A wiecie, w propo poezji to mi się przypomniało, że znajoma poznała sobie takiego mężczyznę- starsi ode mnie obydwoje- i on jej pisze wiersze. To zwyczajny facet, tzw chłoporobotnik, żadna tam inteligencja pracująca, a taki romantyk w nim drzemie. Fajnie, no nie? ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Znalazłam sobie fajna koszulkę do spania, ale sama nie wiem- welur? To nue będzie grube? https://maybella.pl/products/welurow...hoC8OYQAvD_BwE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4685 |
Zadomowienie
|
Koszulka ładna, ale to naprawdę do spania?.
Dla mnie to muszą być bawełniane na noc. Pantalony i podkoszulek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4686 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Jakoś pochmurnie jest a miało nie padać. Wczoraj było mgliście co jest zrozumiałe jak wyszło słońce po takiej ilości opadów. Czy u Was też padało? Są miejsca w Polsce, gdzie nadal wyczekują deszczu. Co do wyborów, to w końcu mamy podobno demokrację , powstrzymam się od określenia jakości obecnej demokracji. W każdym razie każdy głosuje na kogo mu najbardziej pasuje albo dla własnej prywaty, albo społecznie a że obecnie jesteśmy pod wpływem różnych państw, tylko nie samych sobie, to jest jak jest. W każdym razie wyborom udało dokonać się etapu niemożliwego, a mianowicie po raz pierwszy od tak dawna każda ze stron, czyli wszyscy głosujący Polacy są tak samo zawiedzeni albo rozczarowani wynikami wyborów. Dobra i taka jedność ![]() ---------- Dopisano o 06:17 ---------- Poprzedni post napisano o 06:15 ---------- Obecnie 11 na plusie. Maks ma być 19 (oczywiście w cieniu) mają być jakieś przejaśnienia. Jutro 22 stopnie C ! Szaleństwo, potem umiarkowanie 19, 17. Czas na wysadzenie fasolki. Pozdrawiam Was, na razie tyle. Wczorajszy dzień był długi i przez to męczący dla mnie, ale znalazło się kilka miłych chwil i to jest najważniejsze. Nie widziałam Sagi ![]() Lanolinka ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-20 o 05:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4687 |
Zakorzenienie
|
No właśnie też mnie dziwi ten welur, bo mi się kojarzy z czymś ciepłym, a ta koszulka fasonem na zimową nie wygląda. Nie znam też tej strony, nie wiem jak jest ze zwrotami, jeszcze się zastanawiam. Naprawdę ładna.
Emmi, pocieszyłaś mnie tą zapowiedzią, że jutro będzie ładnie, bo wybieram się na wystawę Fridy. W deszczu niezbyt fajne takie wypady. Zaglądnę dziś do ogródka sprawdzić co słychać, z okna widzę tylko, że sałata i rzodkiewka rośnie. Nie wiem co zasialam a co nie. ---------- Dopisano o 06:39 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ---------- Doczytałam, że paczki są wysyłane skądś indziej niż Europa. E, to tak to nie chcę, to takie nie wiadomo co. Ani adresu firmy, ani numeru telefonu. Nie kupuję. ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- https://pl.aliexpress.com/item/10050...9-2c9bc00da18b Niezła przebitka cenowa, 30 zł to mogę zaryzykować |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4688 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Lanolinko, tak już tak nieraz robiłam. Ostatnio nawet bardzo szybko, bo kwoka siedziała dopiero kilka dni, a kurczaki przyjeła bez problemu. Teraz mam 3 kwoki, więc jajka od nich dam do inku, a wyklute kurczaki one dostaną. Wybory...<no cóż, ja też głosowałam na kogo innego niż 2 panów którzy sie dostali do 2 tury. Mój mąz też inaczej głosował. Teraz co? Trzeba wybrać mniejsze zło...Ech... Amita, akurat na temat płatnej szkoły to ja już mówię od 20 lat, ze studia powinny być płatne. Bo ilu lekarzy czy pielęgniarek się wyszkoliło za pieniądze podatników i pojechali za granicę do pracy? Czyli tam skłądki odprowadzają. Ilu ja znam ludzi, co na studia poszli z nudów, ale do pracy nigdy się nie wybierają. A są ludzie, którzy na studia nie pójdą, bo nie ma miejsc dla nich, a chętnie by z tego miejsca skorzystali i potem by pracowali. Mój mąż zupełnie się ze mną nie zgadza w tej kwesti, a ja mam niezmiennie takie samo zdanie od 20 lat. Płatne studia i koniec kropka. Albo jak w innych krajach kredytowane i potem trzeba to w swoim kraju odpracować. Lanolinko, ładna koszula. Czy nie będzie za ciepła? No, przy obecnych temperaturach, to na pewno nie ![]() Emmi, u nas zimno, wiatr, ciemno....Depresja jednym słowem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4689 |
Zadomowienie
|
Ann, w kwestii studiów mam takie samo zdanie jak ty, zawsze to samo mówię. Po medycynie trza odpracować naukę. To zawód strategiczny dla społeczeństwa.
U nas słońc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4690 |
Wtajemniczenie
|
Najbardziej mnie brzydzi w Mentzenie stosunek do gwałtu. I do kobiet. Ja mam córki i jestem kobietą. Ale co kto lubi
![]() W sumie to głupia jestem, bo co mnie obchodzi, że cudze dzieci nie będą miały szansy na godne życie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Hebratko, ale dlaczego tylko po medycynie? Może po każdych innych studiach też jakiś zakaz opuszczania miejsca zakwaterowania? I żegnaj Ameryko czy tam inna zagranico :P Przymus pracy jak za komuny. A nie zasiłek, kwit na węgiel i inne socjale. W sumie? Jeszcze chwila i mnie przekonacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4691 |
4 pory roku i ja piąta
|
Drogie koleżanki
![]() ![]() Jak to MM zrelacjonował to ,,pierwsza partia fasolki posadzona" ![]() Ja niestety kisnę na szkoleniu, na szczęście online... słucham, bo może coś ciekawego będzie. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-20 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4692 |
Zakorzenienie
|
No, cos jakby się przejaśniło na niebie. Może będzie na jutro ładnie, oby.
Na obiad zupa krem z kalafiora, nigdy dotąd nie robiłam, zobaczę czy będzie zjadliwe. Nie mam zielonego groszku, bo bym dała. Robicie zupy kremy? Robię taka z dyni i bardzo lubię. Kupiłam grzanki, bo mi wyszło, że maja mniej kalorii niż groszek ptysiowy. Byłam w szpitalu odwiedzić kuzynkę, stan poważny, młodsza ode mnie. Dość dobrze się trzyma psychicznie w tym wszystkim. Towarzystwo ma samych babć koło setki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4693 |
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4694 |
Zadomowienie
|
Amito, a dlatego po medycynie bo istnienie narodu w dzisiejszych czasach w dużej mierze zależy od służby zdrowia. Społeczeństwo choruje, nowotwory i inne choroby. Nawet szpital czeka na opis rezonansu dwa tygodnie. To wiem bo teraz mąż choruje. Brakuje radiologów żeby zinterpretowali badania obrazowe. Ja myślałam że w szpitalu lekarz odczyta badanie tego samego dnia. Ale jednak nie.
Ja jestem osobą zrównoważoną i zawsze patrzę na problem z dwóch stron, rozważam jak będzie dobrze. Staram się nie popadać w skrajności. Rozsądek i własne interesy państwa przede wszystkim ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Amito, a dlatego po medycynie bo istnienie narodu w dzisiejszych czasach w dużej mierze zależy od służby zdrowia. Społeczeństwo choruje, nowotwory i inne choroby. Nawet szpital czeka na opis rezonansu dwa tygodnie. To wiem bo teraz mąż choruje. Brakuje radiologów żeby zinterpretowali badania obrazowe. Ja myślałam że w szpitalu lekarz odczyta badanie tego samego dnia. Ale jednak nie. Ja jestem osobą zrównoważoną i zawsze patrzę na problem z dwóch stron, rozważam jak będzie dobrze. Staram się nie popadać w skrajności. Rozsądek i własne interesy państwa przede wszystkim ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Ale o moje sprawy też dbam i nie wybiorę w wyborach kogoś kto mi zaszkodzi ,np dowali nowy podatek. Bo się szykuje jakiś podatek od ogrzewania gazem . Niby gaz nie podrożeje ale inne opłaty związane z ogrzewaniem tym paliwem już bardzo skoczą do góry. Nie podoba mi się to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4695 |
Zakorzenienie
|
Amita, a gdzie ja napisałam kogo popieram i w czym? Po prostu napisałam, ze na temat płatnych studiów to mam takie samo zdanie od 20 lat. Powinny być płatne i juz.
Amita, akurat po medycynie bardzo duzo ludzi wyjeżdża z kraju. I ok. niech wyjeżdżają, ale jak zapłącą za swoją edukację. A nie, z pieniędzy podatników idą na studia, a potem nawet nie popracują chwilę w kraju tylko od razu inny kraj. Emmi, i u nas w końcu słoneczko wyjrzało ![]() Lanolinko, zdrówka dla kuzynki ![]() Nie lubię zup kremów, więc ich nie robię. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4696 |
Zakorzenienie
|
Ann, i niewiele tracisz, że nie robisz zup kremów bo ten z kalafiora to taki średni wyszedł. Dla mnie za nijaki. Może jakbym gorgonzoli dorzuciła to byłby wyraźniejszy. No nic, jakoś go zmęczę.
Stary dowcip z PRLu „Dlaczego w sklepie mięsnym możesz kupić świński łeb, ale bez ozora. Bo ozór odcinają, żeby nie powiedział, gdzie się podziała reszta mięsa”. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Dziękuję, Ann |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4697 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, moja znajoma na badaniu chyba rezonansem albo czymś w tym stylu, dostala do podpisania zgodę, że zgadza się na użycie AI do
odczytania wyników . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4698 |
Raczkowanie
|
Ale jestem zmęczona. Masakra jakaś. U mnie słonecznie. Troszkę się ociepliło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4699 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć
![]() Cicha ![]() ![]() Dziś ma być pięknie i ciepło. Piałam, że wczoraj było też już ciepło? Mogłoby już tak pobyć na dłużej. Muszę zerknąć jeszcze do pomidorów w foliaków. Mówiłam w zeszłym tygodniu aby kupił nasiona pomidorów, bo z tych niewiele co będzie, ale on uważa, że dadzą radę. Nie dadzą, bo większość przemarzła ![]() Też jestem za tym aby po wszystkich ,,darmowych" studiach trzeba było z 5 lat odpracować na krajowym rynku. Jeszcze trochę państwowych firm mamy. Szkoda, że ich ubywa zamiast przybywać. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-21 o 04:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4700 |
Zakorzenienie
|
O tak, u nas też wczoraj po południu w końcu zrobiłop się ciepło. Dzisiaj od rana 15 stopni. Przyjemnie. Małe kaczuszki i gąski w końcu na polu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4701 |
Zakorzenienie
|
Sagi, gdzie się schowałaś? 🙂
Dziewczynki, byłam Fridę zobaczyć. Jeszcze gorące: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4702 |
Zakorzenienie
|
Może teraz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4703 |
Zakorzenienie
|
Annn a gaski jak się wyklują to są żółte czy od razu białe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4704 |
4 pory roku i ja piąta
|
Widzę, że każda z nas miała wczoraj dobrą pogodę i próbowała coś działać. U mnie była przepiękna. W każdym razie jak to mówię - jestem na postojowym na kręgosłup. Wczoraj był o ,,jeden egzamin za dużo". Niczym jak w ,,O jeden most za daleko"
![]() Ale ja nie o tym chciałam pisać. MM posadził całą fasolkę, nic mu nie zalega, mogę wysiewać kolejny rzut. Ale... Pomimo wielodniowych opadów deszczu i to takich nie lawinowych ale właśnie nawadniających, okazało się, że ziemia jest suchawa. Wszystko wsiąkło. Specjalnie odczekaliśmy jeden dzień po opadach z wysadzaniem aby nie sadzić w mokradłach, a tu zaskoczenie. Bób pięknie podrósł. Wysiewała go TS, potem widziała jak ruszył w rozsadach (sadzony od razu pojedynczo) to taki był malutki. A pod agrowłókniną było mu bardzo dobrze i pięknie sobie rósł i mężniał. Teraz największe jednostki mają tak po ok 40 cm. Grube, fajne. Naprawdę dobrze im zrobiła ta osłona. Wczoraj z TS miałyśmy dzień ogrodniczy. Sprawia jej to ogromną przyjemność, więc wysiewała kolejne pomidory i oznaczała, które są które. MM kupił 5 odmian. Przepikowała swoją wysianą paprykę słodką. Obserwujemy wcześniejsze sadzonki pomidorów czy ruszą dalej. MM chce już do ziemi wysadzać ogórki. ---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- Coś miałam jeszcze napisać i zapomniałam... ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Lanolinka ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-22 o 06:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4705 |
Zakorzenienie
|
Ahoj 🙂
Pogoda zapowiada sie ładna. Och, o ile to przyjemniej na świecie gdy słońce świeci. W moim ogródeczku póki co nie ma ślimaków. Pewnie im zimno to siedzą france w ziemi. Glicynia robi teraz za fioletowy deszcz bo opada i sieje płatkami po podwórku. Emmi zdrowia! Kręgosłup chyba nie lubi siedzenia. Może żeśmy nie potrzebnie krzesła wymyślili? Mize lepiej siedzieć na ziemi po turecku? No ale jak wtedy pisać? Nie da się. Tak, Frida to meksykańska malarka i byłam na multimedialnej wystawie o niej. W zeszłym roku byłam na van Goghu i mi się ta forma bardzo spodobała, dlatego wypatruje następnych. Dzięcioł dalej przychodzi pod leszczynę ale mi się wydaje, że juz zjadł wszystkie orzechy więc nie wiem czego szuka. Kos sprawdza teren po psie czy jakiegoś jedzenia nie zostawił. Piesek był wczoraj czesany, ile tego, leni się. Lubię ją vzesać na wietrze żeby wiatr idcrazu sierść porywał bo tak to się do mnie przykleja i muszę potem kompresorem się fukać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4706 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() ![]() U mnie pochmurno, nie pada... jeszcze... Przypomniało mi się co chciałam napisać. Wczoraj z MM obejrzeliśmy przyszły domek kaczek biegusów i udało się zsynchronizować nasze myślowe przetwarzanie. Jest realna szansa, że zacznie niebawem powstawać. A wiele mu nie trzeba, bo tylko ścian i drzwiczek mu brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4707 |
Zakorzenienie
|
Emmi , wiedziałam, że Ann ma biegusy, a to Ty też masz?
Ciężkie powietrze, chmurzy się i rozpogadza na zmianę. Nawet trening mi się ciężko robiło, ale czy to miało związek z pogoda to nie wiem, może mi się tylko wydaje. Patrzyłam na moje nogi i kupiłam samoopalacz, bo biala jestem jakbym z młyna wyszła. Trzeba się podkoloryzować 😁 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4708 |
Zakorzenienie
|
Witam ❤
Posadziliśmy z mężem dzisiaj na ostatnim wolnym polu kukurydzę, słonecznik, marchewkę pastewna i dynie. Jeszcze mam jeden rzadek w jednym polu na dynie dla nas. I w małym ogródku miejsce na pomidory i paprykę. Ale mało mi pola w tym roku 😂 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4709 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() ![]() ![]() My dzisiaj też trochę posiałyśmy. Ale tak troszkę, przy Was to śmieszne ilości. Koperek, natkę pietruszki, bazylię. Kolejną partię rzodkiewki. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-22 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4710 |
Raczkowanie
|
U mnie była burza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.