![]() |
#2071 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szczelina odbytu - ktoś miał? wyleczył?
a co do USG transrektalnego to współczuję - miałam to samo u podobno wybitnej Pani Szopińskiej - nie miała żadnego wyczucia i na nowo mi wszystko rozerwała...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2072 |
Przyczajenie
|
Polecam dr Lubikowski Szmaragdowe centrum Szczecin
Jestem dwa miesiace po operacji wyciecia szczeliny naprawde wybitny fachowiec z duzym doswiadczeniem,napewno pomoze warto jechac Pozdrawiam I naprawde wspolczuje wiem bo przechodzilem to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2073 |
Przyczajenie
|
Tak. Miał nacinany zwieracz. Operacje miał robione u prof. w Paryżu. Za pierwszym razem wszystko ok, ale za drugim razem coś poszło inaczej, bo rana była bardziej rozległa. i dodatkowo zaraz po drugiej operacji miał założony opatrunek z gazy, który po wyjęciu dodatkowo podrażnił świeżą ranę.
W Polsce był na razie u dr Tchórzewskiego. Zaproponował i przeprowadził botox. Nic nie dało w sumie, bo chyba w jego przypadku chodzi głównie o samo zagojenie rany. Na razie, zanim dostaniemy się do prof. Kołodziejczak, zapisaliśmy się na wizytę do dr Diuwe z jej zespołu. Ktoś się u niego leczył? Dr Ciesielski niestety nie pracuje już w szp. św. Elżbiety. W swojej klinice na razie nie przyjmuje nowych pacjentów. Myśleliśmy też o dr Gołaszewskim, który leczy laserem. Właśnie myślimy o laserze, żeby może chociaż część tkanek udało się zamknąć. ---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- Dodatkowo dodam, że nie ma innych zmian poza szczeliną. USG nie wykazało obecności i formowania się przetoki, żadnych innych patologicznych zmian też nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2074 |
Przyczajenie
|
A znacie kanał na YT Your friendly proctologist? On bardzo dużo mówi o holistycznym leczeniu (gdzie ważny aspekt stanowi również strefa psychiczna i ja się totalnie z tym zgadzam - stres wpływa na napięcie mięśnia, odczuwanie bólu i jelita). Skoro lekarz dał botoks, to chyba nadal musiało być wzmożone napięcie mięśnia? Mi w tym aspekcie bardzo pomogła fizjoterapia - myślę, że skoro była dwukrotna operacja z nacięciem to teraz praca własna jest kluczowa.
Co do rany, to mi koleżanka z forum poleciła maść Cicatridine - dostała ją po zabiegu - potwierdzam, fajnie pomaga (prof. Kołodziejczak też mi o niej mówiła). Myślę, że dr Diuwe to dobry wybór - kilku innych proktologów mi go polecało, ale jakoś poszłam do dr Kucharczyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2075 |
Przyczajenie
|
Miałam taka sama syruacje.. prof szopinska tak zrobiła mi usg ,że aż krew poleciała.
---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Czy ktoś miał taką sytuację że operacja u prof Kołodziejczak nie pomogła? Mam taki przypadek, operacja a nie jestem wyleczona, nadal codziennie walczę z bólem. Co prawda jest mniejszy niż przed zabiegiem ale niestety nadal coś boli, bije się z myślami czy ponownie operować się u Profesor czy jechać np do lubikowskiego.. aczkolwiek to drugi koniec polski dla mnie i co jeśli zabieg u niego nie pomoże? To już zero ratunku.. mam dni że myślę o stomii czy może to zakończyłoby problem bólu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2076 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Rana Ci się zagoiła? Ja nie poszłam na operację - po około roku zaczęłam czuć poprawę. Dół jest bardzo mocno związany z emocjami... stresujesz się - zwieracz się napina (co ciekawe ten ból przypomina ból jak z rany - pieczenie, kłucie, itd.). Pracuję z Martyną Romanowską i szczerze polecam. To długi dystans i trzeba podejść holistycznie, ale naprawdę to co mówi dr Albert Chung się sprawdza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2077 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2078 |
Przyczajenie
|
Byłam u Martyny ale niestety nie otrzymałam żadnych konkretów, ona uważa że nie mam spiętych mięśni.. a inna fizjo że tak... uważasz że napięty mięsień może dawać objawy jak rana w odbycie ? Dobrze zrozumiałam?
---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Tutaj chciałam odpowiedzieć.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2079 | |
Przyczajenie
|
O tak, zgadzam się z koleżanką 331963 - jelita muszą być w porządku - to podstawa (ale Mronka323 tu zakładam, że jest u Ciebie ok). Ja też poczyniłam wiele zmian w stylu życia - w żywieniu, związanych z aktywnością fizyczną, dbaniem o odpoczynek i sferę psychiczną.
Zdecydowanie - napięty mięsień potrafi dawać takie dziwne objawy jak rana. Ja też nie zawsze miałam napięty, wiele osób mi mówiło (nawet badania pokazywały), że jest ok ![]() Zauważyłam też, że trzeba uważać na maści ze sterydami - za często do nich wracałam i potem był problem z odstawieniem. Dodatkowo moje dupsko miało też dość innych natłuszczających specyfików i też powoli zaczęłam je odstawiać (na początku na noc). ---------- Dopisano o 05:28 ---------- Poprzedni post napisano o 05:21 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2080 |
Przyczajenie
|
Niestety mam pracę siedzącą.. I to jest też problem bo faktycznie w weekendy jest mi lepiej jak nie siedzę, ból generalnie nasila mi się a nawet czasem zaczyna pojawiać właśnie przy siedzeniu. Jak wygląda ta elektrostymulacja? Czy to jest sondą do odbytu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2081 |
Przyczajenie
|
Prawda też jest taka, że co się raz zepsuło prawdopodobnie już nigdy nie odzyska pełnej sprawności, ale też jest dobra wiadomość, że ten czas pozwala zrewidować własne nawyki, przekonania i styl życia; siedzenie jest szkodliwe dla całej miednicy i w niej to kumulują się napięcia że stresu, zatem proste ćwiczenie relaksujące przynajmniej 40 minut leżenie na macie na podłodze, z nogami zgiętymi pod kątem prostym i ułożonymi na łóżku, krześle etc, a może terapia czaszkowo-krzyzowa, duuuzo ruchu, ćwiczenia rozciagajace, ale bez nadmiernego napięcia, wszystkie związane z miednica, niestety nawet najbardziej statycznie wykonywane fizjoterapię nie działają na dynamikę zmian w ciele i to właśnie problem, ale warto bez nadmiernego gmerania w odbycie odprężyć własne ciało prostymi ćwiczeniami i systematycznie, a może trzeba zmienić charakter pracy, jest dużo rozwiązań, czasem pora roku a nawet zmiana pogody odbije się na pewnym dyskomforcie w tym raz już słabszym punkcie, ale trzeba też się z tym pogodzić i nie obwiniać lub stosować inny rodzaj sabotażu siebie samej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2082 |
Przyczajenie
|
Staram się ale niestety u mnie ból niekiedy jest bardzo silny i czasem już mam po prostu dosyć takiego życia bez perspektyw.. tak wiele osób zdrowieje po zabiegach i żyją w miarę normalnie a ja nie mogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2083 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci, że dopóki ja miałam takie czarne myśli, to nie bardzo robiłam postępy... one zaczęły się pojawiać jak odpuściłam i zaakceptowałam tą chorobę i dopuściłam myśl, że będzie co będzie. Wiem jakie to okropne... wielu innych też - wystarczy poczytać to forum. A powiedz, kiedy Ci się zaczęło, kiedy miałaś zabieg i co mówi profesor Kołodziejczak? Zagoiła Ci się w ogóle rana? Czy masz wszystko ok z jelitami i unormowane wypróżnienia? PS Nie myśl o stomii ![]() Edytowane przez karoxxx93 Czas edycji: 2025-06-03 o 05:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2084 |
Przyczajenie
|
Hej, ja przewlekłą szczelinę odbytu pokonałam 4 lata temu. A trwała ona 4 lata, więc psychicznie i fizycznie już miałam naprawdę dość. Teraz w kwietniu powróciła ale szybko zareagowałam i w ciągu tygodnia zmniejszyłam ból z 8/10 do 3/10. Teraz objawy określam 1/10, kontynuuję swoje podejście i kurację żeby na pewno się tego pozbyć. Zdaję sobie sprawę że teraz jest mi łatwiej bo obecna szczelina nie jest jeszcze przewlekła ale powiem Wam na co ja uważam i co mi się sprawdziło.
1. Zwróćcie uwagę na przyjmowane leki. Ja bardzo późno zauważyłam że jeden z leków który przyjmuje wysusza skórę i śluzówki. Najpierw zauważyłam to w oczach, później skórze, a na końcu ustach. Zakładam że śluzówka odbytu tez ucierpiała bo pokrywa się to czasowo (rozpoczęcie stosowania leku i pojawienie sięszczeliny). - [ ] Uważajcie na intensywną aktywość fizyczną. Ja przy pierwszej szczelinie naczytałam się jaki to ruch jest ważny więc intensywna aktywność była niemal codziennie, bieganie, body shapy, ćwiczenia siłowe z obciążeniem, to wszystko pogarszało szczelinę. Pamiętam że nawet to wtedy zauważyłam i mówiłam lekarce że po bieganiu widzę zaostrzenie objawów to powiedziała że to raczej niemożliwe że od biegania, może pot podrażnia i nie pomaga, ale aktywnosc wspomaga krążenie i będzie lepiej. Ehe… obecną szczelinę również wiążę z intensywnym wysiłkiem, wystarczyły trzy dni z rzędu intensywnych ćwiczeń żeby problem powrócił. Nie oznacza to żeby nie ćwiczyć, ale uważajcie na intensywne bieganie, ćwiczenia na brzuch i przysiady z obciążeniem. - [ ] Teraz ogromną poprawę zawdzięczam ćwiczeniom rozluźniającym na mięśnie dna miednicy (znajdziecie na yt 10min filmiki). Przy obecnej szczelinie od razu je zastosowania zanim trafiłam do lekarza. Ćwiczyłam ~3 razy dziennie, na pewno za każdym razem po wypróżnieniu bo wtedy zwieracz się napinał i zarowno lekarka jak i fizjoterapeutka uroginekologiczna przyznały że to przynosi bardzo dobre efekt. - [ ] Jedzenie i używki. Alkohol zdecydowanie idzie w odstawkę. Teraz w ogóle nie piję ale w tym okresie kiedy miałam przewlekłą szczeline zdarzało mi się okazjonalnie coś wypić i nawet najmniejsza dawka alkoholu pogarszała sprawę i następnego dnia było krwawienie ze szczeliny. Do tego dbanie o blonnik diecie. Nie jestem fanką płatków owsianych I surowych twardych warzyw, np marchew, kalarepa bo uważam że pogarszają sprawę. Polecam kaszę gryczaną i jęczmienną i zupy. Nie polecam środków takich jak laktuloza bo powodowała u mnie biegunki które rozwalały szczelinę na nowo. Teraz stosuję Colon C mimo ze z wyproznieniami nie mialam problemu i uwazam ze nie są one u mnie przyczyną szczeliny, to stwiedziłam że się wspomogę i działa naprawdę bardzo dobrze, ale trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody. - [ ] Leki - przy przewleklej szczelinie ostatecznie pomogła mi maść Nitrocard - skutki uboczne przeszły po kilku dniach. Obecnie mam maść robioną w aptece też na bazie nitrogliceryny, skutków ubocznych nie mam zadnych, mimo tak niewielkich objawów dalej stosuję żeby na pewno doleczyć to dziadostwo. Oprócz tego maść proktis-m, maść Ranisilver. Kończę też opakowanie czopków UnigelProkto ale zostały mi chyba trzy sztuki a jest na tyle dobrze że chyba je sobie zostawię na przyszłość w razie jakby to powróciło. Trzymam za Was mocno kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.