![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Napięcie w grupie
Cześć, dziś to ja proszę Was o rady. Z racji wspólnego hobby mamy grupę wspólnych znajomych, ale oprócz wspólnej aktywności spotykamy się prywatnie, niedawno część z tych osób była na moim ślubie itd. Niedawno pojawiła się opcja weekendowego wyjazdu na ogólnopolską imprezę w naszej dziedzinie. W międzyczasie jedna koleżanka zaczęła się izolować - jeszcze niedawno spotykała się z nami normalnie, ale zaczęła odmawiać wspólnych wyjść, znikała z regularnych spotkań pod byle pretekstem, ogólnie odcina się od grupy.
Gdy zaczęliśmy ustalać nocleg, ona zadeklarowała, że przyjedzie tylko na jedną noc. Z naszej strony padła wtedy spokojna prośba, żeby takie rzeczy zgłaszać wcześniej, bo dzielimy koszty. Atmosfera zrobiła się nieprzyjemna, gdyż niektórzy zaczęli ją bronić. Po wielu rozmowach większość zgodziła się na wspólne mieszkanie. Ta koleżanka na każdym kroku daje upust swojej niechęci i rezygnacji, odpisuje "jak muszę to przyjdę", "no niech będzie", ale jednocześnie reaguje złością i przerzucaniem winy na każdą uwagę dotyczącą jej zachowania. W grupie powstało napięcie - osoby, które ją broniły, teraz same trochę sabotują wyjazd, nie odzywają się, obiecują że coś zrobią czy dowiedzą się, po czym trzeba je o wszystko prosić. Wiem, że to co opisuję nie jest zbyt poważne (wszyscy mamy ok. 30 lat), większość grupy zachowuje się w porządku, ale to spokojne osoby bez siły przebicia. Chciałam poprosić Was o zdanie i opinię co robić, jak postępować i rozmawiać z o tym co się dzieje, żeby nie wyjść na czepialską. Jak Wy byście się zachowywały, gdyby grupa rozpadała się na Waszych oczach? I jak przygotować się na wyjazd w takiej dziwnej atmosferze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Napięcie w grupie
Ja bym w ogóle odwołała ten wyjazd jako grupowy. Kto chce niech jedzie indywidualnie albo w małych grupkach. Z niewolników nie ma robotników, i tak będzie zła atmosfera i jeden wielki kwas.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się, powiedziałabym szczerze, że wszyscy widzimy jak to wygląda: atmosfera siadła, z jakiegoś powodu są między nami napięcia itp, nie ma sensu się zmuszać do wspólnego wyjazdu. Jesli ktoś rzeczywiście chce jechać to super, pojedźcie w mniejszej grupie, ale gdy już wszystko się tak niefajnie rozwinęło, to czy jest sens się męczyć? Za jakiś czas emocje opadną i być może będziecie mogli omówić sytuacje na chłodno, kto gdzie zawinił
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Też nie widzę sensu na siłę organizować grupowego wyjazdu, jeśli nikt poza tobą nie przejawia inicjatywy. Czasem tak jest, że ludziom się drogi życiowe rozjeżdżają albo się trochę nudzą grupą, nic na siłę. Z drugiej strony zastanów się, czy faktycznie nie jesteś za bardzo czepialska, np jak dziewczyna mówi otwarcie, ze może przyjechać tylko na jedną noc (skąd wiesz, może naprawdę ma jakieś ważne sprawy rodzinne albo w pracy?) to się obrażasz
Jak powiedziała wam to wtedy, kiedy dopiero planowaliście noclegi, to niby co to za problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Po co na siłę grupą? Umów się z tymi, którzy serio chcą wspólnej przestrzeni mieszkalnej na tym wyjeździe, nawet w małej grupce. Inni sobie załatwią nocleg, jeżeli zechcą. Tylko w tymi konkretnymi osobami ustal jasno, że nie ma tak, że ktoś się potem "obudzi" i się wbije na Wasz nocleg "na krzywy ryj".
Wiesz, Aelora, ludzie różnie odbierają czyjąś konkretność i bycie głównym organizatorem. Jedno stwierdzą, że super, że ktoś za nich ogarnia, inni uznają, że może ktoś się rządzi, nie myśli o potrzebach wszystkich. Może kogoś być też zwyczajnie nie stać na taki a taki nocleg, koszt, chociaż innemu się wydaje, że oj tam oj tam. Lepiej mała, pewna grupka, niż zbieranina na siłę.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nic na siłe i jeżeli laska okazuje niechęc to po prostu na nia nie naciskajcie i jej nie wyciagajcie. Tak samo z resztą grupy, pięciu dobrych znajomych ze środowiska jest wartych wiecej niż 15 umownych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Wam za rady, dobrze przeczytać jak ktoś z boku patrzy na różne kwestie
![]() Jak najbardziej rozumiem że ktoś ma swoje sprawy, tylko dała znać w ostatniej chwili, kiedy rozmawialiśmy o propozycjach noclegu nie odzywała się, po czym nagle wypaliła że i tak wróci wcześniej. Izoluje się od jakiegoś czasu, nieraz podając komiczne wymówki. Tutaj padło tylko, że ok, rozumiemy że nie ma czasu, ale koszt (niewysoki) podzielimy na liczbę osób niezależnie od ilości nocy, a o takich rzeczach wypada powiedzieć wcześniej. Potem zaczęła się jej obrona właśnie tak jak pisze Nadia33, że ma prawo wrócić wcześniej i nic nam do tego. Ok rozumiem, tylko po prostu mówi się o tym, a nie nagle wyskakuje z czymś takim po wcześniejszym maratonie izolowania się. Jechać też nikt jej nie każe na siłę, ona zachowuje się jak osoba która z jednej strony chce być w grupie, a z drugiej izoluje się, co na co dzień ma małe znaczenie ale przy ustalaniu wspólnie różnych kwestii może być problematyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2025-06-17 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam się, izolowania się bym nie oceniała, bo nie znamy przyczyny i może być naprawdę różnie. My po prostu gdy organizujemy coś razem robimy ankiety na wszystkie możliwe ustalenia, kto na co się pisze i co chce, dlatego od początku wszystko jest jasne - tu jednak mogło zabraknąć jakiejś komunikacji. I chyba też nie uważam że to za późno by dać znać gdy dopiero wybieracie nocleg, bo mogły jej się zmienić plany, mogła nie mieć do tego głowy itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Niech zapłaci za ten jeden nocleg, wiadomo. Chyba nie wybraliście czegoś tak drogiego, że rozłożenie kosztów na jeden nocleg wśród kilku osób robi aż taką różnicę? Wiadomo, to jest w drodze wyjątku, a nie że każdy tak zacznie robić.
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
W sumie macie rację, nie ma co naciskać bo dziewczyna pewnie ma swoje powody i sprawy na głowie. Szkoda mi że się oddala i do tego w taki sposób bo lubię ją, jest ważną osobą w naszej grupie. W sumie nie wiadomo o co dokładnie chodzi, a wymówki ma takie że naprawdę widać że to grubymi nićmi szyte albo po prostu pisze, że nie ma rady i koniec. Przy okazji wyszło na jaw, że jednak są jakieś napięcia gdy te osoby stanęły w jej obronie, a teraz same wszystko olewają.
Nie wyrywam się tam, nie jestem główną organizatorką i nawet do tego nie aspiruję. Dziękuję Wam za trafne spostrzeżenia, proszę doradźcie mi tylko czy spróbować jakoś o tym pogadać na spokojnie gdy nastrój ochlonie, może pogadać z tą izolującą się znajoma czy wszystko ok? Czy lepiej olać temat i poczekać aż sam się rozwiąże? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Wypowiem się jako osoba, która preferuje luźne relacje bez silnego zaangażowania - mam partnera i grono stałych znajomych, swoje życie ale jakoś tak wychodzi, że często poznaję nowe osoby i jest flow, fajnie się spędza czas w danym miejscu czy temacie. Ale czasem ci ludzie chcą zacieśnić więzi i zaczynają od pojedynczych wyjść a potem dążą właśnie do czegoś bardziej angażującego (czas lub pieniądze) i ja wtedy odpadam - szanuję to, że ktoś chce inwestować w dane relacje ale to nie znaczy, że ja mam taką samą wizję, mi wystarcza dany poziom (idę na zajęcia X, pogadamy, czasem popiszemy, raz na pół roku wyjście
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Tak zrobię, jeszcze raz Wam dziękuję
![]() Niby 30-latkowie, a szkolne problemy dalej aktualne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2025-06-17 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
1. nic bym nie rozmawiała o atmosferze w grupie do samego wyjazdu. Wyjdzie w praniu, albo będzie fajnie albo nie. Takie gadanie na raty że paczka być może się rozpada, raczej nie przyniesienie na ten moment dobrych skutków. Ogólnie nie drązyłabym czemu ktoś ma muchy w nosie. Jego sprawa, olałabym.
2. jeśli nie jestem organizatorem miałabym gdzieś czy ktoś coś załatwia jak obiecał. To rola organizatora. Gdyby mi zależało na samym pobycie, na wszelki wypadek zarezerwowałabym hotel. Własną rezerwację zawsze można odwołać, do określonego terminu, często do ostatniego dnia, ale myślę, że kilka dni przed będziesz mieć pewność, czy grupowy wyjazd dojdzie do skutku. 3. gdybym była organizatorem: a) kto jedzie, określić się do tego i tego dnia b) rezerwacja noclegów na tyle i tyle osób, każdy płaci tyle i tyle, do dnia tego. Do danego dnia nie ma opłaty = dana osoba nie jedzie. Może się okazać, że mieszkanie przestanie być atrakcyjną opcją. Zresztą nie wiem, czas spędzić razem fajnie, ale jedna łazienka, nawet kuchnia, na kupę osób, lipa. Lepiej chyba po prostu jakiś wspólny pensjonat. c) oczywiście, ta osoba może zrezygnować kiedy chce i wyjechać kiedy chce, ale jeśli chodzi o koszty, czemu grupa ma za nią płacić i jej widzimisię. Albo z góry ustala na ile jedzie i to kalkulujecie przy podawaniu kosztów albo płaci swoją składkę normalnie. Niby czemu reszta ma brać na siebie czyjeś rozmyślenie się. d) ogólnie nie chodzi o bycie upierdliwym ale ucinanie dziecinady. To są dorośli ludzie, nie dość, że nie organizują to jeszcze łaź za nimi i się proś i fochy jakieś. No nie, jak im nie zależy to znak, że wasza paczka już się rozpadła, ciągniesz to na siłę. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
A jeśli ktoś czegoś nie zorganizuje, nie baw się w przypominajki. Wyjdziesz na marudę mówiąc komuś co powinien załatwić, nie załatwi, niech się tłumaczy wszystkim, że przez niego mają popsutą zabawę. A jak się da załatwić na miejscu, to nie ma czym się martwić na zapas. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-06-17 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Może właśnie dlatego że to 30+ to ludzie mają już sporo innych obowiązków poza tą jedną grupką znajomych.
Ale mam wrażenie, że już z nią próbowałaś rozmawiać ? Skoro podsumowałaś, że "reaguje złością i przerzucaniem winy na każdą uwagę dotyczącą jej zachowania". Tylko wydaje mi się, że trochę wyolbrzymiasz i za bardzo się jej czepiasz, skoro przeszkadzają Ci nawet słowa "no niech będzie" albo fakt, że ona może pojechać tylko na jedną noc, a nie dwie. Nie napisałaś jakie miała wymówki? Ale z twojego posta mam trochę wrażenie, że się czepiasz słówek i na siłę próbujesz się do niej przyczepić, żeby na nią zrzucić całą winę za nieporozumienia w grupie. Osobiście obstawiam, że to hobby mogło jej się po prostu już trochę znudzić... ale nie chce całkiem zrywać z grupą, bo niektóre osoby w miedzyczasie polubiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja bym już z nią nie rozmawiała. Może ci, którzy jej bronili są z nią bliżej i znają przyczyny, ale nie miała ochoty dzielić się nimi z grupą. Ma prawo się odseparować, trzeba to uszanować.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I to całe wspólne mieszkanie to w zasadzie 2 osobne, niewielkie apartamenty obok siebie z osobnymi sypialniami, kuchniami itd., więc w sumie bliskie hotelowi zamiast takiego siedzenia razem na kupie. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-06-17 o 14:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Brzmi z opisu jakby grupa była duża, a macie się zmieścić w dwóch małych apartamentach? To może weźcie tylko 1 i niech jadą osoby w 100% zdecydowane.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No to drużyna chyba zaczyna się sypać. Zastanówcie się szczerze razem czy w ogóle jechać czy odpuścić tym razem. I szukajcie zastępstwa dla koleżanki na przyszłość
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A możecie jeszcze odwołać rezerwacje? Faktycznie weźcie w kilka osób zabukujcie coś każdy sobie i tyle, a nie presja że musi być X osób bo koszty a potem wyjdzie że część niezadowolona bo mieszkanie nie takie itd.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Fajnie że zrozumiałaś inny punkt widzenia! Ja na spokojnie bym wyjaśniła sytuację gdy emocje opadną, a jeśli zależy Ci na tej znajomej to dałabym jej może znać na priv że nie chciałam by źle wyszło i to co nam tu napisałaś - że się martwisz i jest ważną częścią Waszej grupy, i jak coś to może na Ciebie liczyć. To byłby bardzo miły gest, nawet jeśli nie skorzysta, to okazałabyś dobrą wolę i załagodziła sytuację |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ale to w sumie też zależy jak blisko jesteście - bo ja patrzę z perspektywy mojej grupy, w której znamy się z 20 lat no i jednak to inny wymiar niż znajomi z pracy itp. Więc przy takiej długowiecznej grupie zrealizowałabym swoją wiadomośc wyżej, a przy mniej zżytej grupie olałabym temat i pozwoliłabym temu się toczyć swoim naturalnym rytmem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka z jakiegoś powodu się dystansuje, ja bym jej dała święty spokój i przestrzeń - przyjdzie to fajnie, nie przyjdzie to nie, może za jakiś czas zatęskni? A może po prostu zniknie z grupy, nie da się nikogo przytrzymać na siłę, zazwyczaj grupy znajomych się jednak rozluźniają. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.